Drac, Diables i Gegants de la SAgrera

Drac, Diables i Gegants de la Sagrera som una entitat sense ànim de lucre ubicada a la ciutat de Barcelona i que tenim per voluntat viure i transmetre la cultura tradicional i popular del foc a la nostra terra. Som el grup de diables, diablesses, bruixes, bèsties, geganters, percussionistes i grallers format l'any 1982 en el barri de La Sagrera de Barcelona a Catalunya.

La nostra història ens identifica com un dels grups amb més tradició de Barcelona, però no solament és la història, ja que les nostres bèsties de foc també ens defineixen com un grup de Diables una mica diferent.

La nostra colla aporta al patrimoni tradicional i cultural de Catalunya i de la ciutat de Barcelona dues bèsties diferents i insígnies de l'entitat: el "Drac Volador" , el "Sagresaure de Barcelona" i la "Sagresaureta".

En els últims anys, seguint el pols de les arts escèniques de carrer hem introduït nous grups dins la colla, fusionant les noves corrents que arriben a la nostra terra:

  • Introduint els ritmes llatins hem creat Sagresamba Percussió® i en els nostres actes el concepte "SambaFocFusió". Amb aquest concepte dotem d'un millor diàleg entre les diferents arts que es creuen i el públic. "Noves energies que inunden l'ambient i fan lluir, encara més, la nostra tradició"
  • Seguint el reimpuls de la música popular catalana i de la gralla; hem creat un grup de gralla "Sagrellers" i tabals tradicionals que dona continuïtat i nova transcendència a la música més popular de la nostra terra.

Avui en dia comptem amb les següents seccions actives a la colla:

Sagresamba Percussió®, som el grup de percussió de Drac i Diables de la Sagrera. Com a grup consolidat, vam néixer el setembre del 2006, i poc a poc hem anat progressant adequadament en els ritmes més “canyerus” de percussió amb afinitats Brasileres.

El grup consta de uns 30 músics en total, surdos, tamborims, repeniques, caixes, rocars, agogós…de totes les edats i perseguim una única fita…Gaudir i que la gent gaudeixi amb nosaltres! Les nostres actuacions es basen en fer participar activament al públic i no deixem que només ens mirin, han de “jugar” amb nosaltres!

Entre d'altres coses, ens torbareu a Correfocs, Cercaviles, timbalades, tabalades, tocant entre concerts, festes d'aniversari, discoteques, casaments, festes de tot tipus.

Ens movem per tota l'àrea metropolitana de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona i per a a tots els pobles de Catalunya, ses Illes i més enllà.

Sagrellers i tabals tradicionals

Aquesta és un nou grup que ha nascut el 2013, per les inquietuds i les ganes dins de la colla de poder acompanyar i donar lluïment als nostres actes amb dos instruments tradicionals com són les gralles i els tabals tradicionals.

Foto: ACMphoto

La Geganta i els Capgrossos: imatgeria festiva de la Sagrera

La Sagrerina i els capgrossos Rata i Rocabruna són la última incorporació a la Colla.

La geganta representa el món rural i és una dona que anava a buscar aigua cada matí a una font, on un dia s'hi trobaria un jove del qual s'enamoraria.

La història diu que la Sagrerina trobà el seu amor en aquest jove…així ho diu la llegenda de la Sagrerina escrita per J. Lorita per al barri i per a la geganta de la Sagrera.

Diables i Diablesses

Som l'origen de la colla. Des de l'any 1982 (ja en el segle passat) hem anat fent correfocs arreu del territori català i allí on han volgut gaudir i fruir del foc.

Ens trobareu segur a aquelles festes que ens són nostres com la Festa Major de la Sagrera, les Festes de la Primavera i d'altres que anirem creant amb el temps!

Diablons

Som els més joves de l'entitat.

Fem correfocs i sortides amb altres colles de Catalunya, principalment amb les colles de Barcelona i de les rodalies. Això sí, sempre acabem berenant.

El bestiari: imatgeria festiva de foc

La colla té una imatgeria de foc pròpia que forma part de la imatgeria del barri de la Sagrera.