בית עוזר לוין  מאת דני רכט

סלילת המשך רחוב אלנבי בשטח כרם הגרמנים ובשטח כרם מויאל וחיבור הרחוב הראשי עם דרך שכם (דרך פתח תקווה, דרך תל אביב), הפיחה חיים בצומת החדשה שהפכה למוקד מסחר מרכזי ושתתכנה לימים כיכר המושבות. בבעלות האדון עוזר לוין היה מגרש פינתי שנשק לרחבה החדשה - מגרש שהיה חלק מפרצלציית שכונות מרכז מסחרי. כתובתו כיום היא רחוב העליה 2 פינת דרך יפו תל אביב 62. 

בשנת 1929 הוא שכר את האדריכל דב הרשקוביץ (1878-1935) על מנת שיתכנן עבורו מבנה מסחרי על מגרשו. מבנה זה כלל חמש חנויות וחדר מדרגות כהכנה לבניית קומות נוספות בהמשך. בכדי להתקדם ולבנות נאלץ לוין להסכים לדרישת העיריה להפקעה של רצועה בגודל של 14 מטר על 3 מטר לצורך הרחבת הרחוב. ההצלחה העירה פנים לאדון לוין ולשוכרי החנויות (בינהם קפה פינמן). 

שלוש שנים אחר כך פנה הרשקוביץ לעיריה בשמו של בעל הבית לוין בבקשה להיתר בנייה לקומות השניה והשלישית, אלא שהעיריה התנגדה לתכנון של הרשקוביץ שכלל ארקרים בחזיתות הפונות אל שני הרחובות. במכתבו מתאריך 30 בדצמבר 1932 אל המחלקה הטכנית בעיריה טען הרשקוביץ בין השאר כי "בבניין הסמוך של מר חיותמן, כמו כן בבניין הנהנה בדרך פתח תקוה קרן רחוב נחלת בנימין ובהרבה בניינים הנבנים כעת ברחובות הפנימיים של מרכז מסחרי, היותר צרים מדרך פתח תקוה ורחוב העליה, בכולם בונים ארקרים. על כן אין לשלול את הדבר הזה מה' לוין". בסופו של דבר ניתן ההיתר באפריל 1933 והבנייה הושלמה בהמשך השנה. 

חמש שנים אחר כך פנו השכנים לוין וחיותמן (אשר בנייניהם חלקו קיר משותף) לעיריה בבקשה שתאשר להם תוספת קומה רביעית, אולם בקשה זו נדחתה.  במהלך השנים שימשו דירות הקומות העליונות עסקים וארגונים שונים. בינהם החברה המדעית העברית ובית המסחר הסיטונאי של שמואל פישמן.

רחוב העליה בשנות השלושים. בית עוזר לוין במרכז, משמאלו בית חיותמן.

מעגל התנועה בכיכר המושבות. מאחור ניצב בית עוזר לוין. מבט מרחוב החשמל, 1938.

רחוב העליה ביום גשום, 1960. בצד שמאל נראה בית עוזר לוין.

חפירת המעבר התת קרקעי בכיכר המושבות למרגלות בית עוזר לוין. צילום: יהודה אייזנשטראק, 1964.

ערכים בסביבה

שכונת מרכז מסחרי

בית גולדנברג במרכז מסחרי

כיכר המושבות

כרם הגרמנים