בית ספוז'ניקוב (דירת ד"ר עפרון)  מאת דני רכט

בתאריך 29 ביוני 1946 נעצרו רבים מראשי ומנהיגי הישוב במסגרת מבצע אגאתה הבריטי ('השבת השחורה'). בבוקר שלמחרת המבצע פרסם עיתון הצופה כי "בתל אביב נאסר ד"ר עפרון מנהל קופת חולים של הציונים הכללים. יחד איתו נאסרו כל דיירי הבית שברחוב מלצ'ט". אלא שפרט אחד בידיעה איננו נכון. הרופא לא התגורר אז ברחוב מלצ'ט אלא מרחק כמה פסיעות משם, בבית ספוז'ניקוב ברחוב בורוכוב 25. 

ד"ר עפרון (1909-1962) נולד בדוויסק שבפולין (שנכללה אז בצארות הרוסית). הוא למד בגימנסיה העברית בלודז' ובהמשך למד באוניברסיטת פאריס שהם הוסמך לד"ר לרפואה. החוגים הציונים כללים בארץ ישראל דגלו בקופת חולים לא מפלגתית שתיתן שירות אישי למטופליה ללא קשר לשיוכם המפלגתי. אלא שפעילותה של קופת החולים הכללית של ההסתדרות וקופות חולים מפלגתיות אחרות (כמו קופת חולים לעובדים לאומים) לא הותיר ברירה לציונים כללים, וגם הם הקימו קופת חולים משלהם, על מנת לספק שירותים רפואים לחברי המפלגה ולתומכיה. 

ד"ר עפרון עלה לארץ בשנת 1935 ועל אף גילו הצעיר הועמד ברשות קופת החולים החדשה, כאשר במקביל הוא עובד במסגרת זו כרופא מהשורה. לאחר הקמת המדינה היה הדוקטור חבר המרכז הארצי של ההסתדרות הרפואית ולאחר איחוד הציונים כללים עם המפלגה הפרוגרסיבית והקמת המפלגה הליברלית, מונה לחבר הנהלה במפלגת המרכז החדשה. ד"ר עפרון נישא ב-1939 עם מרים לבית ליטוין ולזוג נולדו שתי בנות. לאחר עשור של מגורים ברחוב בורוכוב עברה המשפחה בסוף שנות הארבעים לדירה ברחוב דיזנגוף 29 ובשנות החמישים עברו לדירה אחרת ברחוב פרישמן 77. 

בקיץ 1962 נפטר ד"ר עפרון לאחר שאושפז בבית החולים בילינסון. הוא הובא לקבורה בבית העלמין נחלת יצחק. בתום השבעה למותו התכנסה הנהלת קופת חולים של הציונים הכללים וחבריה החליטו כי בית המעבדות והמרפאות של הקופה ברחוב בכורי העיתים 15 (לימים רחוב שפרינצק) יקרא בית עפרון. לימים התמזגה קופת חולים של הציונים הכללים עם קופות חולים אחרות וגם כיום משמש הבית ששופץ מאז את קופת חולים מאוחדת. 

מוצאה של משפחת ספוז'ניקוב מהעיר חרקוב שבאוקראינה (אז חלק מהאימפריה הרוסית). חוסר היציבות ברוסיה במהלך מלחמת העולם הראשונה והמהפכות שהתרחשו לאחריה הביאו את המשפחה לנדוד צפונה לסביבת גבול ליטא וביילורוס כיום. על מנת שיתאפשר להם להתגורר בסביבה החדשה שונה שם המשפחה לספוז'ניקוב (ספוקויני). אלא שתקופה קצרה אחר כך (1921) עלתה המשפחה לארץ. אליעזר ספוז'ניקוב בן ה-43, רעייתו שרה שהיתה צעירה ממנו בארבע שנים, וילדיהם, התגוררו בבית כהן בשכונת אהל משה

שלוש שנים אחר כך היו בני הזוג ממייסדי שכונת מרכז בעלי מלאכה ג' ומראשוני המתיישבים בה. הם רכשו את מגרש מספר 16 בשכונה החדשה (הכתובת כיום היא רחוב בורוכוב 25) ובנו שם בית צנוע בן קומה ובו ארבעה חדרים, בתוספת חדר מדרגות שנבנה כהכנה לתוספת קומות בעתיד. חדר בחזית הבית הפונה לרחוב שימש כחנות מכולת. במודעה שהתפרסמה בעיתון הארץ בבתאריך 2 במרץ 1925 הוצעו " 2 פרות נותנות חלב עם שתי עגלות עומדות למכירה. מרכז בעלי מלאכה שכונה ג' חנות מכלת ספוז'ניקוב. 

צבי הירש ספוקויני, הבן הבכור, התגורר בין השנים 1923-1928 בעיר קאן בריביירה הצרפתית שם למד באוניברסיטה המקומית. בשנת 1933 הוא פתח בתל אביב משרד טכני עצמאי לתכנון בתים ולפיקוח על בנייה. אולם שנה קודם נרתם הבן צבי לעזרת הוריו ותכנן את השינויים בבית המשפחה והוספת שתי קומות חדשות, תוך שינוי חזית הבית לסגנון הבינלאומי, במצוות מהנדס העיריה. שיתוף הפעולה בן האב אליעזר והבן צבי נמשך לפרוייקטים נוספים כמו בית משותף ברחוב המלך ג'ורג שתוכנן על ידי צבי האדריכל ונבנה על ידי אליעזר הקבלן. וכבר במהלך הבנייה הוצאו דירות הבית למכירה על ידי שני השותפים. בהמשך אותו עשור עבר אליעזר ספוז'ניקוב להתגורר ברחוב סמוך שנקרא אז מוריה (כיום רחוב חיים ואלישע).

~~

~~

בית אליעזר ספוז'ניקוב ברחוב בורוכוב 25, שכונת מרכז בעלי מלאכה ג' לשעבר. צילום: GSV 2015.

ד"ר לוי עפרון (1909-1962). על שמו נקרא בית קופת חולים של הציונים הכללים ברחוב שפרינצק.

האדריכל צבי ספוקויני (1903-1990),  בנם של בעלי הבית ומתכנן המבנה.

ערכים בסביבה

נחלת יהושע (מרכז בעלי מלאכה ג')

בית גורדון (דירת נמיר)

בית אפרוני

בית בונפלד-מגנט (דירת מירוניאנסקי)