Δράση 2

Δράση 2

Δράση Β: «Δράσεις Περίθαλψης και Κοινωνικής Μέριμνας» (Διάρκεια Δράσης 4 έτη: 01/04/2018 έως 31/03/2022)

Η συγκεκριμένη Δράση αφορά την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας ενός Ψυχολόγου (5 ώρες/εβδομαδιαίως) και ενός Κοινωνικού Λειτουργού (5 ώρες/εβδομαδιαίως) στο χώρο του ιατρείου της Πανεπιστημιούπολής στον Αντικάλαμο στην Καλαμάτα (κτήρια του πρώην ΤΕΙ Πελοποννήσου), συνολικής διάρκειας 15 ωρών/εβδομαδιαίως από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιούλιο για το χρονικό διάστημα από 01/04/2018 έως 31/03/2020 (2 πρώτα έτη υλοποίησης).

Κατά τα επόμενα δύο (2) έτη υλοποίησης (από 01/04/2020 έως 31/03/2022) προβλέπεται η δημιουργία και λειτουργία γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης Φοιτητών το οποίο και θα στελεχωθεί από Ψυχολόγο ο οποίος οφείλει να παρέχει τις υπηρεσίες του, στους χώρους του Ιδρύματος (στον Αντικάλαμο στα κτήρια του πρώην ΤΕΙ Πελοποννήσου και στους χώρους της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών) για οκτώ (8) ώρες ημερησίως από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιούλιο (δεν θα παρέχει τις υπηρεσίες του τον Αύγουστο καθώς δεν υπάρχουν φοιτητές στο Ίδρυμα).

Εξαιτίας των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών ένας αριθμός φοιτητών του Ιδρύματος αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα ψυχικής και κοινωνικής φύσης τα οποία και δυσχεραίνουν τις σχέσεις τους με τους υπόλοιπους φοιτητές, την προσαρμογής τους στο ακαδημαϊκό περιβάλλον και κατά συνέπεια τις σπουδές τους.

Με τη συγκεκριμένη δράση θα δημιουργηθεί μία δομή στο Ίδρυμα η οποία θα παρέχει επιστημονική υποστήριξη σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ψυχολογικά, κοινωνικής ένταξης, κ.λπ. με σκοπό την καλύτερη ένταξή τους στο ακαδημαϊκό και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή και ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Συνολικός αριθμός ωφελούμενων φοιτητών περίπου, 240.

Συνολικός Προϋπολογισμός Δράσης-Β «Δράσεις Περίθαλψης και Κοινωνικής Μέριμνας» για το χρονικό διάστημα των δυο ετών: 46.600€.

Δράσεις

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Αγαπητοί /ες φοιτήτριες και φοιτητές ,

Στα πλαίσια του έργου «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών πρώην Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου», με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5047247 στη Καλαμάτα όλοι οι φοιτητές θα έχετε τη δυνατότητα δωρεάν , σε ένα ασφαλές και εχέμυθο περιβάλλον να συζητήσετε ελεύθερα, μέσω ατομικών και ομαδικών συμβουλευτικών συνεδριών, ζητήματα που σας απασχολούν, όπως :

    • Ενίσχυση αυτοεκτίμησης-αυτοπεποίθησης ,

    • Εκδηλώσεις άγχους, στρες ,κρίσεις πανικού, φοβίες

    • Πένθος , κατάθλιψη

    • Προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις (π.χ. με φίλους, συμφοιτητές, οικογένεια, σύντροφο)

    • Έλλειψη στόχων, εξαρτήσεις (αλκοόλ, κάπνισμα, ουσίες, διαδίκτυο)

    • Δυσκολίες προσαρμογής

    • Διαχείριση συγκρούσεων μεταξύ του φοιτητή και της οικογένειας του

    • Προγραμματισμός, υλοποίηση ομαδικής ψυχολογικής υποστήριξης

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:

  • Από Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλ.: 6907362155 ,2721045190

  • Email επικοινωνίας : atr.panpe@gmail.com

  • Στο Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης αίθουσα:89 και στο Γραφείο Περίθαλψης και Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Αντικάλαμο αίθουσα:90


Ενημέρωση:

Λόγω COVID -19 οι συνεδρίες πραγματοποιούνται και εξ ´αποστάσεως μέσω Skype!


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Aγαπητές/οί μας φοιτήτριες και φοιτητές,

Όπως όλοι γνωρίζουμε η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σηματοδοτεί ιδιαίτερες συνθήκες ζωής και το πέρασμα σε μία νέα ξεχωριστή αναπτυξιακή φάση τη λεγόμενη μετεφηβεία. Η μετάβαση αυτή χαρακτηρίζεται από πολλές αλλαγές οι οποίες έχουν αντίκτυπο στην εκπαιδευτική, ψυχοκοινωνική και οικονομική ζωή όλων σας. Είναι μια σημαντική περίοδος της ζωής σας για την ανακάλυψη της ταυτότητας σας, τη δημιουργία και διατήρηση σχέσεων με άλλους ανθρώπους, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη συμμετοχή σε διαδικασίες προάσπισης της ψυχοκοινωνικής σας ευημερίας Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια των σπουδών καλείστε πολλές φορές να αντιμετωπίσετε νέες ακαδημαϊκές απαιτήσεις, αποχωρισμούς και απώλειες και να διαχειριστείτε τον τρόπο που οι ίδιοι βιώνετε και οι άλλοι αντιμετωπίζουν τη διαφορετικότητά σας.

Στα πλαίσια του έργου <<Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Καλαμάτα με κωδικό : MIS5047247>> όλοι οι φοιτητές έχετε τη δυνατότητα μέσα σε ένα ασφαλές και εχέμυθο περιβάλλον να συζητήσετε ελεύθερα ζητήματα που σας απασχολούν σε σχέση με τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων (ψυχοσυναισθηματικών-κοινωνικών) συμπεριφορικών και προσωπικών προβληματισμών προκειμένου να μπορέσετε να αποκτήσετε τη βέλτιστη δυνατή εμπειρία κατά τη διάρκεια της φοιτητική σας ζωής. Πρωταρχικός μου στόχος είναι να προσπαθήσουμε από κοινού να κατανοήσουμε την εκάστοτε δυσκολία / ανάγκη που αντιμετωπίζετε και να βρούμε την βέλτιστη για εσάς λύση.

Ενδεικτικές υπηρεσίες προσφέρονται μέσα από βραχείας διάρκειας ατομικές/ομαδικές συναντήσεις για συμβουλευτική, τηλεσυμβουλευτική και ψυχοθεραπεία.

Θυμηθείτε ότι τα πράγματα και τα γεγονότα δεν είναι μονοσήμαντα, αλλά αποκτούν τη βαρύτητα και την σημασία που εμείς τους αποδίδουμε.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση νιώσετε ότι χρειάζεστε ψυχολογική στήριξη για οτιδήποτε σας απασχολεί μπορείτε να επικοινωνείτε με το

Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης Φοιτητών αίθουσα:89 και στο Τμήμα Περίθαλψης και Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Αντικάλαμο αίθουσα: 90

Από Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλ.: 6907362155 ,2721045190

Για συνεδρίες εξ αποστάσεως στο e-mail: atr.panpe@gmail.com

Tριμπούκη Αφροδίτη- Κλινική Ψυχολόγος εξωτερική συνεργάτης

Γραφείο Ψυχολογικής Υποστήριξη Φοιτητών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Γενικά :

Στο πλαίσιο της φοιτητικής μέριμνας και των υπηρεσιών υποστήριξης των φοιτητών η συμβουλευτική φοιτητών, ένας πολύπλευρα καταξιωμένος θεσμός λειτουργεί στα Aνώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Το γραφείο παροχής Ψυχολογικής Στήριξης λειτουργεί στον Αντικάλαμο στα κτήρια του πρώην ΤΕΙ Πελοποννήσου και στους χώρους της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών στο πλαίσιο Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Καλαμάτα με κωδικό : MIS5047247 για το χρονικό διάστημα από 1/9/2020-30/06/2020.

Ποιος είναι ο σκοπός λειτουργίας του;

Οι κύριοι σκοποί του Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης Φοιτητών είναι: Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους φοιτητές και η ευαισθητοποίηση του φοιτητικού πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας.

Σε ποιούς απευθύνεται;

Το γραφείο παροχής ψυχολογικών-συμβουλευτικών υπηρεσιών απευθύνεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες όλων των τμημάτων του Πανεπιστημίου οι οποίοι ενδεικτικά αντιμετωπίζουν :

  • προσωπικές δυσκολίες και ανησυχίες στη φοιτητική ζωή / σπουδές

  • δυσκολίες προσαρμογής στην ακαδημαϊκή ζωή

  • Άγχος εξετάσεων – μειωμένη απόδοση – συγκέντρωση

  • Δυσκολίες προσβασιμότητας για φοιτητές με Αναπηρία

  • Έλλειψη κινήτρων

  • Δυσκολίες επανένταξης ανενεργών φοιτητών

  • Προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις Δυσκολίες στις φιλικές – προσωπικές σχέσεις

  • Άγχος / στρες Μοναξιά Κατάθλιψη

  • Εξαρτήσεις

  • Ψυχοσωματικά προβλήματα

  • Διαταραχές ύπνου

  • Διαταραχές διατροφής.

Πως μπορεί κανείς να κάνει χρήση των υπηρεσιών;

Το Γραφείο Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή αιθ:89

Οι φοιτητές απευθύνονται για ραντεβού στα τηλ. : 6907362155 , 2721045190, ή μπορούν να απευθυνθούν στο Τμήμα Περίθαλψης και Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Αντικάλαμο στην αίθουσα :90

Για παροχή εξ’αποστάσεως συνεδριών μην διστάσετε να επικοινωνήσετε στο παρακάτω e-mail: atr.panpe@gmail.com

Όλες οι Υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα και διατηρούν απόλυτα το προσωπικό απόρρητο.

Ορισμός Συμβουλευτικής

«Η επιτυχημένη συμβουλευτική είναι μια σαφώς οργανωμένη και επιτρεπτική σχέση, που δίνει στον πελάτη τη δυνατότητα να αποκτήσει αυτογνωσία, σε βαθμό που να μπορεί να κάνει θετικά βήματα προς την κατεύθυνση την οποία του έχει υποδείξει ο νέος του προσανατολισμός» (Carl Rogers, 1942)

Δεν είναι συμβουλευτική το να δίνονται απλώς συμβουλές αλλά στόχος είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να συζητήσουν και να σκεφτούν τα προσωπικά τους προβλήματα προκειμένου να αναπτύξουν τις εσωτερικές τους δυνάμεις και δυνατότητες, να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση και να βρουν κάποια διέξοδο από τις δυσκολίες που τους ταλαιπωρούν. Είναι μια εμπιστευτική διαδικασία με κύριο χαρακτηριστικό τη συζήτηση.

Τα είδη της Συμβουλευτικής

  • Η ατομική συνεδρία συμβουλευτικής πραγματοποιείται ανάμεσα στον σύμβουλο και το συμβουλευόμενο και έχει ως στόχο την παροχή βοήθειας στο συμβουλευόμενο.

  • Η ομαδική συμβουλευτική γίνεται μεταξύ του συμβούλου και δύο ή περισσοτέρων ατόμων και ο στόχος είναι να δει το κάθε άτομο ξεχωριστά τον εαυτό του μέσα στα πλαίσια μιας ομάδας και μέσω της αλληλεπίδρασης με τα άλλα μέλη να οδηγηθεί σε προσωπική ανάπτυξη.

  • Απομακρυσμένη ατομική συνεδρία-τηλεσυμβουλευτική είναι η εξ αποστάσεως παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής βοήθεια μέσα από κάποια μηχανή. Η τηλεσυμβουλευτική μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεφώνου ή skype. Ενώ οι σκοποί της τηλεσυμβουλευτικής έχουν επιτευχθεί κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος παρόλα αυτά υστερεί σε ένα βασικό σημείο, στο ότι δεν υπάρχει προσωπική επαφή. Η τηλεσυμβουλευτική εξυπηρετεί κυρίως περιπτώσεις ατόμων πχ λόγω απόστασης, λόγω αδυναμίας μετακίνησης, λόγω μια ιδιαίτερης συνθήκης ή κατάστασης π.χ πανδημίας covid 19.

Σε ποιους απευθύνεται η συμβουλευτική;

Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που έχει την ανάγκη:

  • να ασχοληθεί με τον εαυτό του

  • να τον φροντίσει

  • να ανακαλύψει κομμάτια και πτυχές που μέχρι πρότινος δεν είχε αναζητήσει

  • να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του

  • να αντιμετωπίσει κρίσεις

  • να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους άλλους

  • να επιλύσει καταστάσεις που τον δυσαρεστούν

  • να καταλήξει σε αποφάσεις.


Τριμπούκη Αφροδίτη

Κλινική Ψυχολόγος -Ψυχοθεραπεύτρια

Εξωτερική Συνεργάτης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου


Α Ι Τ Η Σ Η

ΕΠΩΝΥΜΟ: ..………………………….…………..

ΟΝΟΜΑ: ……………………..…..……..……..…

ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: ………………………………......

ΜΗΤΡΩΝΥΜΟ: …………………….……………

ΣΧΟΛΗ: ……………………………………………..

ΤΜΗΜΑ: …………………………………….……..

ΕΞΑΜΗΝΟ: ……………………….……….…..….

ΑΡ. ΜΗΤΡΩΟΥ: …………………..………..…...

ΗΜ. ΠΡΩΤ. ΕΓΓΡΑΦΗΣ:……………………..…

Α.Δ.Τ.: …………………………………………..…..

Δ/ΝΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: …………...

………………………………………...................

ΝΟΜΟΣ: ………………………………………….…

Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: ….….…

…………………………….…………………………....

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ……………………………………...

………………………………………………….………..

E-mail…………………………………………

Π Ρ Ο Σ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Eπιθυμώ να συμμετάσχω στην ατομική συμβουλευτική-ψυχολογική υποστήριξη που υλοποιείται από Ψυχολόγο στο πλαίσιο του υποέργου 01 «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (π.ΤΕΙ) της πράξης <<Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Mέριμνας Φοιτητών πρώην ΤΕΙ Πελοποννήσου με Κωδικό ΟΠΣ 5047247 υπό την ευθύνη του Τμήματος Περίθαλψης και Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


Καλαμάτα ……./……../202...


Ο/Η ΑΙΤ……………


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Διοργάνωση διαδικτυακού σεμιναρίου στις 7 Ιουνίου 2021

Αγαπητοί/ες Φοιτητές/τριες,

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω της Πράξης <<Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών πρώην Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου», με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5047247>> ανακοινώνουμε την διοργάνωση διαδικτυακού σεμιναρίου στις 7 Ιουνίου 2021 διάρκειας μίας ώρας 13:00 -14:00μ.μ.

Το θέμα που θα προσεγγίσουμε είναι η αυτοπεποίθηση- αυτοεκτίμηση, μια ψυχική κατάσταση που όσο γενική και αόριστη αν ακούγεται καθορίζει πολλές φορές την προσωπικότητα, την κοινωνική προσαρμογή και την ευτυχία ενός ατόμου.

Για συμμετοχή δηλώστε στο παρακάτω e-mail: atr.panpe@gmail.com με θέμα: Σεμινάριο7/6/21 , το ονοματεπώνυμο σας , τη σχολή , και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας προκειμένου να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να ενημερωθείτε για τη διαδικασία διεξαγωγής.

Υπεύθυνη ομιλίας : Τριμπούκη Αφροδίτη , Ψυχολόγος

Σεμινάριο 17/06/2022 Γραφείο Ψυχολογικής στήριξης Φοιτητών

Αγαπητοί/ες Φοιτητές/τριες,

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω της Πράξης <<Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών πρώην Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου», με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5047247>> ανακοινώνουμε την διοργάνωση διαδικτυακού σεμιναρίου στις 17 Ιουνίου 2022 και ώρα 16:00

Ενδεικτικά θέματα που θα συζητηθούν είναι το άγχος , ποια είναι τα αίτια του άγχους , πως εκδηλώνεται και ποιοι τρόποι διαχείρισης του καθίστανται αποτελεσματικοί.

Για την συμμετοχή σας δηλώστε στο παρακάτω e-mail: atr.panpe@gmail.com με θέμα: Σεμινάριο 17/6/22 , το ονοματεπώνυμο σας , τη σχολή , και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας προκειμένου να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να ενημερωθείτε για τη διαδικασία διεξαγωγής.

Υπεύθυνη ομιλίας : Τριμπούκη Αφροδίτη , Ψυχολόγος