1a Gala de projectes

 

Institut Josep Tapiró

1a Gala Som PRO!

A continuacio us presentem un resum de l'acte que va tenir lloc el passat 24 d'abril de 2024 al Teatre Fortuny de Reus. L'alumnat va presentar de manera teatralitzada els Projectes que han estat realitzant durant el curs 23-24 davant de companys, familiars, comunitat educativa i entitats externes.

L'acte va començar amb l'alumnat de 3r d'ESO del Projecte "No vinguis al Tapiró!" que va explicar com va crear una campanya de Marketing Digital per donar a conèixer l'institut a Instagram. La presentació va comptar amb la presència del Fito Luri, en representació de l'entitat externa Núvol Blanc amb la qual van col·laborar.

01 No vinguis al Tapiró.mov

Tot seguit van pujar a l'escenari els presentadors de la Gala i es va mostrar el Projecte "Som Ràdioactius" de 4t d'ESO en què es va elaborar un programa de ràdio en col·laboració amb Catalunya Ràdio, participant en el programa "L'ofici d'educar" amb l'Elisabet Pedrosa.

El següent projecte que es va presentar va ser "Us quedareu a quadres!" de 1r d'ESO en què els alumnes es van convertir en autors i quadres fent una exposició pop up al Centre d'Art Cal Massó de Reus i a sobre l'escenari.

Els següents a pujar a l'escenari van ser els alumnes de 4t d'ESO presentant el projecte "Emocions capturades" on es va dissenyar, produir i muntar una exposició de fotografia en format analògic amb càmera reflex. L'exposició es va inaugurar a l'Espai Plaça Llibertat del Museu de Reus.

Els alumnes de 4t d'ESO també van treballar en el projecte "Mapes de Colors" per tal de conscienciar sobre els processos migratoris expressant de manera artística elements geogràfics, culturals i socials per encàrrec del Museu d'Història de la Immigració de Catalunya. En aquest moment va pujar a l'escenari la Paqui Valentín en representació del Museu de Reus i va ser entrevistada pels presentadors de la Gala.

El següent va ser el torn de l'alumnat de 2n d'ESO presentant el projecte "1, 2, 3 i acció!", en col·laboració amb el Museu del Cinema de Vilallonga del Camp, per tal de produir un curtmetratge, fer-ne la promoció i una entrega de premis. Ens van ensenyar diversos aparells per produir imatges en moviment i van projectar el seu curt.

12 Si volem podem.mp4

A continuació, l'alumnat de 3r d'ESO ens va presentar el projecte "Més enllà dels Genis", en què s'ha realitzat l'audioguia oficial per a la visita al Mas Miró. L'Elena Juncosa, representant de la Fundació Mas Miró va pujar a l'escenari i va ser entrevistada per l'alumnat.

El següent projecte, "Al Tapi no cau del cel", en col·laboració amb l'Ajuntament de Reus, el va presentar l'alumnat de 2n d'ESO que va analitzar la situació crítica actual dels recursos hídrics, van estudiar el consum d'aigua de l'institut i van fer propostes concretes per millorar en l'ús de l'aigua.

A continuació, va ser el torn de l'alumnat de 4t d'ESO que va treballar en el projecte de "Intel·ligència Artificial", col·laborant amb el Computer Vision Center de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ens van mostrar com  van treballar en el reconeixement d'imatges per ordinador per tal d'automatitzar el reciclatge a les deixalleries i van programar diversos jocs per conscienciar a l'alumnat sobre la importància del reciclatge.

El següent projecte va ser el "Fem castells" de 2n d'ESO en col·laboració amb la Colla dels Xiquets de Reus, que van aprendre sobre aquesta tradició i se'n van encarregar de donar a conèixer la colla reusenca a les xarxes socials. A l'escenari vam tenir la visita de l'Oriol Folgado, el Josep Abelló, la Xamsi Bartolí, el Sergi Masdéu, el Marcos López i el Nil Torres (gralles i timbal dels Xiquets de Reus) mentre dues alumnes van fer un pilar de dos.

IMG_4326.MOV

Després d'haver aparegut prèviament per l'escenari un parell de cops, va pujar a l'escenari l'alumnat de 1r d'ESO per presentar el projecte "Desorientats", en què han après a orientar-se amb mapes, dissenyant un circuit amb cachés amagats pel GR-92 i s'han afegit a la Comunitat Geocaching.

Abans de continuar amb el projecte següent, el focus d'atenció va dirigir-se a una llotja del prosceni del teatre. Allí, l'alumnat del Cicle de Perruqueria i Cosmètica Capil·lar havia muntat tota una perruqueria! Els presentadors van fer-los una entrevista on van poder explicar en què consisteix el cicle.  Val a dir que també es van encarregar del pentinat i maquillatge dels protagonistes de la gala. Gran feina!

El següent projecte que es va presentar va ser "La Màgia del Nostre Entorn" de 3r d'ESO, en col·laboració amb De l'Aire Cosmètica, en què l'alumnat va explicar com van aprendre a fer servir plantes com a remeis naturals, estudiant-ne les propietats i elaborant cosmètica natural a partir de plantes de proximitat.

Els següents a pujar a l'escenari van ser els alumnes de 4t d'ESO que van treballar en el projecte "Loqui Latine", en col·laboració amb l'Institut Baix Camp de Reus i l'Institut de Constantí, i ens van presentar el seu curtmetratge en llatí.

27 apol·lon i dafne tapiro.MOV

Els 3 projectes següents tenien tots en comú l'astronomia i van sorgir de l'excursió que es va fer a Prades per a fer una observació amb telescopi en un cel fosc sense contaminació lumínica.

El primer dels tres projectes que es va presentar va ser el del "Club de Lectura", en què l'alumnat de 4t d'ESO, en col·laboració amb la xarxa de Biblioteques Públiques de Reus, va escriure, editar i publicar un llibre: "Històries normals i corrents de constel·lacions i planetes".

El següent va ser el projecte "Viatge a la Lluna Europa". L'alumnat de 4t d'ESO va investigar les condicions necessàries per a la vida extraterrestre en aquesta lluna de Júpiter i va imaginar com seria una forma de vida compatible amb aquest entorn, realitzant una exposició al Centre Cívic Migjorn.

L'últim dels projectes astronòmics va ser el "Projecte Messier", en col·laboració amb el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, en què l'alumnat de 4t d'ESO va estudiar el llistat de 110 Objectes Messier classificant-los per mida i visibilitat per trobar el candidat ideal per a fotografiar amb el Telescopi Liverpool de l'Institut d'Astrofísica de Canàries, fent tot el tractament posterior de la imatge (de fet, a l'escenari vam tenir de convidat al mateix Charles Messier 😉)

En acabat, l'alumnat va entrevistar breument a l'Aleix Roig del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades.

L'últim projecte que es va presentar va ser el dels "Refugis Climàtics" de 2n d'ESO, en col·laboració amb l'Ajuntament de Reus, en què l'alumnat ha estudiat el canvi climàtic i i el desenvolupament urbanístic de Reus, dissenyant un refugi climàtic per fer front a les onades de calor.

L'alumnat també va esmentar els tres projectes que hi ha actualment en marxa a 4t d'ESO: la Campanya Antitabac de l'Hospital de Sant Joan de Reus, l'estudi de la vida dels Reusencs en els Camps Nazis en col·laboració amb l'Arxiu Històric de Reus i l'el·laboració d'un reportatge d'aquesta gala (que en breu veureu per aquí 😉) en col·laboració amb Canal Reus TV.

Institucions (Agraïments)

A continuació, la directora del nostre institut, Isabel Àvila, va dirigir unes paraules al públic i vam tenir un breu debat entre el Johnny Audí (Director dels Serveis Territorials de Tarragona del Departament d'Educació) i la Rita Ossó (Sots-directora General d'Ordenació Curricular). També es va fer entrega d'un petit obsequi als representants de totes les entitats que van assistir a la gala.

Salutació Final

Finalment, tot l'alumnat i professorat de projectes va pujar a l'escenari, concloent l'acte.

Rere el teló...

Us deixem algunes imatges de la Gala, vistes des de "darrere del teló"... 😉

Xarxes Socials

I aquí teniu algunes de les mencions que s'han fet de la Gala a les xarxes socials:

Notícia a la Web del Canal Reus