Ködös ez a felhő mizéria?

Kedves Olvasó!

Nyilvánvalóan ezért tévedtél erre az oldalra, mert valamilyen szinten érdekel vagy a Cloud Computing (Számítási Felhő), vagy az ezzel kapcsolatos mizériák, elméletek, megoldások és definíciók esetleg egy adott problémádra keresel valami megnyugtató megoldást.


Isten hozott és reméljük találsz hasznos információkat, valamint tudunk neked segíteni, mert őszintén a téma igen szerteágazó és sok esetben (főleg jogi oldalon) bonyolult és nehézkesen átlátható.

Az informatikával foglalkozó cégek nagy részénél a Cloud lett az elsődleges "norma" - az elérendő cél. Lassan elérkezünk abba a helyzetbe, amikor egy megoldás szállítóra úgy fognak nézni, mint valami albínóra, ha nem Cloud-ban ajánlja a megoldásait. Ennek hatására elszaporodnak a gomba mód növekvő Cloud megoldások, ahol szerintünk sem a megrendelő, sem a beszállító sincs minden szinten tisztában ezen megoldások közép és hosszú távú hatásával. Az agilitás és költségcsökkentés oltárán sokszor feláldozzák az ésszerűség, használhatóság és biztonság (bizalmasság, sérthetetlenség, rendelkezésreállás) és működtethetőség elveit és fontosságát.

Mi úgy gondoljuk, hogy a Cloud egy olyan megoldási lehetőség (vagyis nem a végső elérendő cél), amelyet nagyon finoman hangolva célszerű csak felhasználni - oly módon, hogy annak csak azon előnyeit építsük be a megoldásainkba, amelyek valóban kézzel fogható előnyöket tartalmaznak.


Vajon hol érdemes az "ismerkedést" kezdeni? Elég sok oldal foglalkozik a definíciókkal és leírásokkal, így mi úgy gondoltuk leírjuk azt, amit talán még sehol sem írtak le. Olyan részleteket boncolgatunk, amelyet a "marketing"-es anyagok tutira soha nem fognak leírni és az értékesítők nem fognak róla beszélni...


Biztosan találkoztál már olyan diával és leírással, amely nagyon szépen foglalja össze a felhővel kapcsolatos definíciókat és "szabványokat". Ha mégsem, akkor keress rá nyugodtan (http://gugl.hu/#gsc.q=Számítási Felhő) sok oldalt találsz majd, ahol lesznek mindenféle 4 és 3 betűs rövidítések (az amúgy nagyon trendi az informatikába, hogy mindennek van valami rövidítése:)).

Na ha ezeken túl vagy, akkor szerintünk itt érdemes folytatnod : Rakjunk rendbe a definíciókat..