AKADEMIJA

ŠUMARSKIH ZNANOSTI

Akademija šumarskih znanosti je udruga građana u kojoj se slobodno i  dobrovoljno udružuju znanstvenici radi promicanja šumarskih znanosti, okupljanjem i poticanjem suradnje znanstvenika različitih šumarskih i srodnih znanstvenih ogranaka u zajedničkom cilju podupiranja djelatnog i gospodarskog razvitka Hrvatske. 

VIJESTI I DOGAĐANJA

Što hrvatska šumarska znanost i struka očekuju od novih nositelja vlasti u Republici Hrvatskoj

Akademija šumarskih znanosti supotpisnik je dopisa koji je 13. 5. 2024. upućen na adrese Zastupnika Hrvatskog sabora, Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske te Ministarstva poljoprivrede. 

Šumarska znanost i struka već niz godina ukazuje na zapostavljanje važnog segmenta Hrvatske i hrvatskog gospodarstva, šumarstva, lovstva i drvne industrije, što se posebno uočava izostankom šumarstva u nazivu resornog ministarstva, te znatnim smanjenjem naknada za općekorisne funkcije šuma. 

U proteklom razdoblju bilo je niz inicijativa i pokušaja da se isprave određene nelogičnosti, što nažalost nije urodilo plodom, stoga se znanost i struka ponovno obratila javnim priopćenjem na mjerodavne adrese, dopisom kojeg prenosimo u cijelosti. To je na tragu već ranije objavljenog uvodnika u Šumarskom listu broj 3-4/2024

Prema predloženom novom nazivu "Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva", jedan od prijedloga je ostvaren. Nadamo se pozitivnom stavu i prema ostalim našim prijedlozima. 

Predsjednik AŠZ
Prof. dr. sc. Marijan Grubešić

SVJETSKI DAN ŠUMA 2024
SKUPŠTINA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI

21. ožujka 2024.

Ove godine međunarodni dan šuma održava se pod motom: Šume i inovacije – nova rješenja za bolji svijet Povodom međunarodnog dana šuma Akademija šumarskih znanosti održala je 20. ožujka 2024. godine svoju redovitu godišnju Skupštinu kako bi se i na taj način priključila obilježavanju ovog značajnog datuma i ukazala važnosti šuma za sve stanovnike. Osobit značaj ovoj sjednici ostvaren je promocijom i podjelom diploma članovima koji su izabrani u viša zvanja te novim članovima - suradnicima Akademije.

Na ovoj sjednici za počasnog člana Akademije promoviran je prof. dr. sc. Jurij Diaci sa Biotehniške fakultete u Ljubljani, kao dokaz njegovoj plodnoj i dugogodišnjoj suradnji sa znanstvenicima i šumarskim institucijama iz Hrvatske.

Također, za napredovanje u redovite članove promovirano je pet kandidata, a za izvanredne članove promovirana su četiri kandidata. Posebni značaj ostvaren je primanjem novih deset članova suradnika, dok je šest članova suradnika bilo reizabrano (sveukupno 25).

Značajno je napomenuti pokretanje, kao i izradu smjernica za izdavanje monografije „Hrast kitnjak u Hrvatskoj“. Glavna urednica monografije prof. dr. sc. Marilena Idžojtić izvjestila je kako se intenzivno radi na strukturi monografije i formiranju uredničkog odbora.

Sudionici su naglasili kako se ponosimo šumama koje smo dobili u naslijeđe od prijašnjih generacija, a da kao zahvalu na tome moramo intenzivnije raditi na problemima gospodarenja s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama.

Na kraju skupštine istaknute su aktivnosti u predstojećim danima vezanih za obilježavanje međunarodnog dana šuma (predavanje prof. dr. sc. Marilene Idžojtić u HAZU na temu "Invazivne strane vrste drveća i grmlja u Hrvatskoj"). Također je uključen i program kojim su Hrvatske šume predstavile šumarstvo na Cvjetnom trgu u Zagrebu 21. 03. 2024, te održavanje 2. CROFOR-a na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije 22. 03. 2024. godine).

21 March

INTERNATIONAL DAY OF FORESTS

The United Nations General Assembly proclaimed 21 March the International Day of Forests in 2012 to celebrate and raise awareness of the importance of all types of forests. Countries are encouraged to undertake local, national and international efforts to organize activities involving forests and trees, such as tree planting campaigns.

The organizers are the United Nations Forum on Forests and the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), in collaboration with Governments, the Collaborative Partnership on Forests and other relevant organizations in the field.


Did you know?

• A study from 43 000 households across 27 countries in Africa found that the dietary diversity of children exposed to forests was at least 25% higher than that of children who were not.

• The total number of plant species used for medicinal purposes could be as high as 50 000.

• Several studies proved that a visit to a forest environment lowers blood pressure and pulse rate, and reduces cortisol levels.

• The world is losing 10 million hectares of forest each year due to deforestation - about the size of Iceland- and insects damage around 35 million hectares of forest annually.

(Source: FAO 2020)


Akademija šumarskih znanosti svim šumarima, a i svima koji se tako osjećaju, želi sretan Svijetski dan šuma!

Naravno, sretan vam i prvi dan proljeća - a nemojmo zaboraviti niti naše prijatelje sa Down sindromom i zahvaliti proljeću i šumama što su nas tako divno povezali. Zaželimo nam svima još puno dvadesetiprvih dana trećeg mjeseca u godini. Živjeli i sretni bili! 


13. veljače 2023.

PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA ZA MLADE ZNANSTVENIKE JUGOISTOČNE EUROPE – 10. VELJAČE 2023.

U organizaciji Hrvatskog šumarskog instituta i Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije 10. veljače 2023. godine u Jastrebarskom je održana „Prva međunarodna konferencija za mlade znanstvenike Jugoistočne Europe“. Suorganizatori su bili: Akademija šumarskih znanosti, Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatsko šumarsko društvo i Hrvatske šume, a pod pokroviteljstvom IUFRO-a, EFI-a, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Zagrebačke županije.

Za ovu jednodnevnu konferenciju iskazan je veliki interes uz sudjelovanje istraživača i šumarskih stručnjaka, kao i odaziv visokih uzvanika.

Uvodni dio konferencije bio je posvećen liku i djelu tragično preminulim znanstvenicima 1998. godine, kada se u djeliću sekunde ugasio život šestorice vrhunskih istraživača, kolega i prijatelja. Iako je proteklo već 25 godina od tog tragičnog dana, za šumarsku struku i akademsku zajednicu, a osobito za njihove obitelji, sjećanje na njih ne blijedi kod svih nas koji smo imali tu čast poznavati ih osobno. Konferencija je u prvom dijelu bila posvećena tragično preminulim znanstvenicima, prof. dr. sc. Anti Krstiniću, dr. sc. Nikoli Komlenoviću, dr. sc. Branimiru Mayeru, dr. sc. Petru Rastovskom, mr.  sc. Zlatku Periću i mr. sc. Goranu Bušiću. Na njihov život i znanstveno istraživački rad podsjetili su nas njihovi najbliži suradnici i prijatelji.

Drugi dio konferencije bio je posvećen mladim istraživačima koji su predstavljali svoja istraživanja koja provode u suradnji sa svojim mentorima i kolegama.

Zbog velikog broja pristiglih radova izlaganja su održavana u dvije sekcije, a uključivala su trideset usmenih izlaganja, uz brojna posterska izlaganja.

Tijekom konferencije iskazan je ugled Hrvatskog šumarskog instituta i cjelovitog područja šumarstva u našem okruženju, ali ujedno i pijetet prema onima kojima je konferencija bila posvećena.

„Čovjek živi koliko živi sjećanje na njega“, a dodao bih „i na njegova djela“. Konferencija je pokazala da su naši dragi i nezaboravni kolege svojim djelima još uvijek među nama.

Prema broju sudionika, autora i koautora, te interesu onih koji su željeli sudjelovati, nameće se potreba organizacije višednevnog znanstvenog skupa i tako omogućiti, osobito mladima, da iskažu rezultate svojih istraživanja.


Predsjednik AŠZ

Prof. dr. sc. Marijan Grubešić


Program konferencije


6. veljače 2023.

PREMINUO PROF. MLADEN FIGURIĆ

Objavljujemo tužnu vijest da je 4/5. veljače 2023. godine u 80. godini života preminuo prof.dr.sc.dr.h.c. MLADEN FIGURIĆ,član savjetnik Akademije šumarskih znanosti i dugogodišnji sveučilišni profesor, predstojnik Zavod za organizaciju proizvodnje Fakultet šumarstva i drvne tehnologije i dekan našeg Fakulteta u 3 mandata.


30. studenog 2022.

ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI

Izborna skupština Akademije šumarskih znanosti održana je na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Na Skupštini su usvojene standardne točke dnevnog reda (Zapisnik s prethodne skupštine održane 21. 12. 2021.; Izvješće Predsjednika o radu u proteklom razdoblju; Izvješća o poslovanju za 2021. godinu; Odluka o raspodjeli viška prihoda za 2021.; Rebalans financijskog plana za 2022. godinu; Imenovanje Povjerenstva za popis imovine na dan 31. 12. 2022.; Plan rada za 2023. godinu; Financijski plan za 2023. godinu; Samoprocjena za 2023. godinu). Održana je svečana podjela diploma i inauguracija počasnih, redovitih i izvanrednih članova i članova suradnika koji su izabrani 2. 4. 2021. godine. Izabrano je novo predsjedništvo i nadzorni odbor za sljedeći četverogodišnji mandat.


Novoizabrani članovi Predsjedništva AŠZ (predsjednik, dopredsjednici, glavni tajnik i tajnici Odsjeka):

Predsjednik

prof. dr. sc. Marijan Grubešić

Dopredsjednici

prof. dr. sc. Vladimir Jambreković

dr. sc. Sanja Perić

Glavni tajnik

prof. dr. sc. Davorin Kajba

Tajnik Odsjeka za uzgajanje šuma

akademik Igor Anić

Tajnik Odsjeka za uređivanje šuma i šumarsku politiku

prof. dr. sc. Jura Čavlović

Tajnik Odsjeka za zaštitu šuma i lovstvo

dr. sc. Milan Pernek

Tajnik Odsjeka za iskorištavanje šuma i uporabu drva

prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić

Za članove Nadzornog odbora izabrani su:

dr. sc. Lukrecija Butorac

prof. dr. sc. Marilena Idžojtić

dr. sc. Ivan Seletković


16. studenog 2022.

TV PRILOG O ZNANSTVENOJ MONOGRAFIJI POLJSKI JASEN U HRVATSKOJ

U srijedu, 16. studenog 2022., u 17.30 sati, u programu HRT 2, u tv-emisiji Eko-zona, emitiran je prilog o znanstvenoj monografiji Poljski jasen (Fraxinus angustifolia Vahl) u Hrvatskoj u izdanju Akademije šumarskih znanosti. Uz to, prilog obrađuje teme uzroka, posljedica i mogućnosti obnove sastojina poljskog jasena.

Prilog možete pogledati na i u digitalnoj arhivi HŠD.


6. srpnja 2022.

UMRLA PROF. DR. SC. ANA PRANJIĆ

Objavljujemo tužnu vijest da je 2. srpnja 2022. godine u 91. godini života preminula prof. dr. sc. Ana Pranjić, počasna članica Akademije šumarskih znanosti i dugogodišnja sveučilišna profesorica dendrometrije i šumarske biometrike na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.


20. lipnja 2022.

PROMOVIRANA ZNANSTVENA MONOGRAFIJA POLJSKI JASEN (Fraxinus angustifolia Vahl) U HRVATSKOJ

U prigodi Dana hrvatskog šumarstva 20. lipnja, u organizaciji Akademije šumarskih znanosti i Hrvatskog šumarskog društva, u palači Šumarski dom, održana je promocija znanstvene monografije Poljski jasen (Fraxinus angustifolia Vahl) u Hrvatskoj. Znanstvenu monografiju izdala je Akademija šumarskih znanosti. Glavni urednik je akademik Igor Anić. U nastavku prenosimo tekst Proslova u kojem se mogu pročitati osnovne informacije o knjizi.

Akademija šumarskih znanosti osnovana je u Zagrebu 29. veljače 1996. godine. Glavne su zadaće njezina djelovanja poticanje i promicanje znanstvenoga rada u šumarstvu i preradi drva, povezivanje znanstvenika različitih šumarskih i drvoprerađivačkih znanosti međusobno te sa znanstvenicima srodnih znanstvenih područja, upoznavanje javnosti sa znanstvenim postignućima s područja šumarstva i prerade drva, te poticanje povezivanja i primjene znanstvenih postignuća s praksom. Akademija okuplja ugledne hrvatske znanstvenike koji imaju osobite uspjehe na područjima šumarske i drvnotehnološke znanosti.

Svoje zadaće Akademija šumarskih znanosti ostvaruje potičući znanstveni i istraživački rad, posebno objavljivanjem radova svojih članova, organiziranjem znanstvenih savjetovanja, seminara, stručnih skupova, konferencija, razmjenom ili davanjem mišljenja i predlaganjem mjera za razvoj i unapređenje šumarstva i prerade drva. Izdavačaka djelatnost jedna je od njezinih najvažnijih djelatnosti. Akademija je do danas objavila niz znanstvenih monografija: Hrast lužnjak (Quercus robur L.) u Hrvatskoj (1996.), Obična jela (Abies alba Mill.) u Hrvatskoj (2001.), Obična bukva (Fagus sylvatica L.) u Hrvatskoj (2003.), Poplavne šume u Hrvatskoj (2005.) i Šume hrvatskog Sredozemlja (2011.). Tome treba pridodati i ostala Akademijina izdanja: monografiju Park-šume grada Zagreba (2010.), knjige Biljne zajednice Republike Hrvatske i Iz povijesti šumarstva: Milan Marinović – Iskorištavanje državnih šuma u vlastitoj režiji, te mnoge zbornike radova sa znanstvenih skupova na kojima je Akademija bila suorganizator.

Znanstvena monografija Poljski jasen (Fraxinus angustifolia Vahl) u Hrvatskoj najnovije je izdanje Akademije šumarskih znanosti. Ovom knjigom nastavljen je niz znanstvenih monografija u kojima se obrađuju najvažnije vrste drveća i šuma Republike Hrvatske. Vrsni znanstvenici šumarske i drvnotehnološke znanosti napisali su 22 rada koji su grupirani u pet poglavlja. Autori radova svoje znanstvene aktivnosti obavljaju u okrilju Akademije šumarskih znanosti, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom i Trgovačkog društva Hrvatske šume d. o. o. Zagreb. U knjigu su ugrađeni rezultati njihovih istraživanja i pregled rezultata drugih istraživanja. Svima zahvaljujemo na samoprijegornom i predanom radu.

Znanstvena monografija bavi se poljskim jasenom kao vrstom drveća i šumama poljskog jasena. Zbog toga prva dva poglavlja knjige obrađuju problematiku njegove autoekologije (poglavlje 1: Poljski jasen – Fraxinus angustifolia Vahl) i sinekologije (poglavlje 2: Šume poljskog jasena). Danas je poljski jasen najugroženija vrsta drveća u Republici Hrvatskoj. Odumiranje stabala i čitavih sastojina doseglo je u čitavom arealu dramatične razmjere. Pojava podsjeća na katastrofalno odumiranje pitomog kestena i nizinskog brijesta. Zbog toga su radovi koji obrađuju zdravstveno stanje poljskog jasena izdvojeni u posebnom poglavlju (poglavlje 3: Zdravstveno stanje poljskog jasena). Nakon toga slijedi poglavlje koje obrađuje gospodarenje šumama poljskog jasena, posebice u današnjim uvjetima odumiranja (poglavlje 4: Gospodarenje šumama poljskog jasena). Posljednje poglavlje knjige odnosi se na drvo poljskog jasena s anatomskog, tehnološkog i kemijskog gledišta (poglavlje 5: Drvo poljskog jasena).

Akademija šumarskih znanosti donijela je 2011. godine odluku o tiskanju znanstvene monografije Poljski jasen (Fraxinus angustifolia Vahl) u Hrvatskoj. Za glavnog urednika izabran je akademik Igor Anić. U uredničko vijeće izabrani su uz akademika Igora Anića prof. dr. sc. Andrija Bogner, prof. dr. sc. Jura Čavlović, prof. dr. sc. Marilena Idžojtić, prof. dr. sc. Milan Glavaš, prof. dr. sc. Ivica Grbac, prof. dr. sc. Davorin Kajba, prof. dr. sc. Nikola Pernar i prof. dr. sc. Joso Vukelić. Objavljivanje knjige pomogli su Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume, d. o. o. Zagreb, Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije i Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Posebnu zahvalu upućujemo recenzentima koji su preuzeli odgovoran i opsežan posao ocjene cjelokupnog djela: dr. sc. Juriju Diaciju, redovitom sveučilišnom profesoru na Biotehničkom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, dr. sc. Jasnici Medak, znanstvenoj suradnici na Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarsko i dr. sc. Renati Pernar, redovitoj sveučilišnoj profesorici na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Velika hvala lektoru hrvatskoga teksta dr. sc. Marku Aleriću, izvanrednom sveučilišnom profesoru na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, profesorici Ljerki Vajagić koja je obavila opsežan posao prijevoda na engleski jezik i profesoru Marku Daviesu, lektoru teksta na engleskom jeziku.

Znanstvena monografija Poljski jasen (Fraxinus angustifolia Vahl) u Hrvatskoj namijenjena je šumarskim znanstvenicima, praktičarima, studentima i svim zainteresiranima za tu vrstu drveća i funkcioniranje prirodnih ekosustava. Knjigu može razumjeti i inozemna čitalačka publika jer su svi naslovi, podnaslovi i prilozi opisani na engleskom jeziku. Svaki tekst sadrži opširan sažetak na engleskom jeziku.

Sigurni smo da će ova knjiga pobuditi veliko zanimanje. Ona je odgovor hrvatskih šumarskih znanstvenika na dosad nezabilježenu ugrozu koja se nadvila nad šume poljskog jasena, a time i na čitav ekosustav nizinskih šuma Republike Hrvatske.

Akademik Igor Anić,

Predsjednik Akademije šumarskih znanosti i glavni urednik


21. veljače 2022.

UMRO DR. SC. MIROSLAV HARAPIN

Objavljujemo tužnu vijest da je 17. veljače 2022. godine u 93. godini života preminuo dr. sc. Miroslav Harapin, istaknuti i počasni član Akademije šumarskih znanosti.


21. veljače 2022.

TV MREŽA: EMISIJA O HRVATSKIM ŠUMAMA, GOST AKADEMIK IGOR ANIĆ

Akademik Igor Anić, predsjednik AŠZ, govorio je o temi povijesti šumarstva u TV emisiji snimljenoj za program TV Mreža. Emisija je emitirana 11. veljače 2022. (reprizirana 18. veljače 2022.) u 18.30 sati. Svakog petka u istom terminu emitiraju se i ostale emisije o temama iz šumarstva.


7. studenog 2021.

UMRO PROF. DR. SC. JOZO FRANJIĆ

Objavljujemo tužnu vijest da je u 56. godini života od posljedica bolesti Covid-19 preminuo prof. dr. sc. Jozo Franjić, istaknuti i dugogodišnji redoviti član Akademije šumarskih znanosti.


21. svibnja 2021.

ZAJEDNIČKO PRIOPĆENJE ZA JAVNOST HRVATSKIH ŠUMARSKIH INSTITUCIJA

Zajedničko priopćenje za javnost šumarskih institucija Akademije šumarskih znanosti, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskoga šumarskog instituta, trgovačkog društva Hrvatske šume d.o.o., Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije te Hrvatskoga šumarskog društva

Povodom nezapamćenih napada na šumarsku struku, a samim time i na druge strukom vezane institucije i rad trgovačkog društva Hrvatske šume d.o.o., dužni smo reagirati kako bi javnost bila ispravno informirana o stanju i gospodarenju šumama u Hrvatskoj, jer se pojašnjenja struke i brojni pozitivni primjeri dosta teško i rijetko ističu u medijskom prostoru. Ovim se otvorenim pismom sve šumarske institucije obraćaju javnosti s ciljem zaštite digniteta šumarske struke i šumarstva kao znanosti i gospodarske grane.

Već godinama se svaka sječa iz nekih glasnih i zlonamjernih krugova proglašava devastacijom. To je, međutim, potpuno netočno jer je sječa alat kojim se šuma njeguje, obnavlja, sanira nakon štete i prevodi u viši uzgojni oblik. Rezultat toga je kvalitetnija, stabilnija, raznolikija, produktivnija i vitalnija šuma.

Šumama u vlasništvu Republike Hrvatske gospodari se održivo, stručno, profesionalno i na znanstvenim temeljima duže od dva i pol stoljeća. Inženjerski studij šumarstva jedan je od najstarijih visokoškolskih studija u Hrvatskoj, a temelji se na prirodnoj školi gospodarenja šumama. Šumama se gospodari na temelju Zakona o šumama, Zakona o zaštiti prirode te šumsko-gospodarskih planova, koji se donose na razdoblje od 10 godina, tijekom kojih državna inspekcija redovno nadzire izvršenje propisanih radova. Dakle, za svaku je gospodarsku jedinicu (šumu) u Republici Hrvatskoj evidentirana kompletna drvna zaliha i broj stabala po vrstama drveća, te propis za gospodarenje u njoj u sljedećih 10 godina.

Godišnji prirast drvne zalihe u Republici Hrvatskoj iznosi 10,1 milijun m3, od čega je 7,5 milijuna m3 u šumama kojima gospodare Hrvatske šume d.o.o., a 2,2 milijuna m3 u šumoposjedničkim šumama. Godišnje se u šumama kojima gospodare Hrvatske šume d.o.o. iskoristi manje od prirasta, čime se osigurava budućnost održivog gospodarenja – naime, prosječna godišnja proizvodnja kroz njegu i obnovu šuma iznosi 6,4 milijuna m3. Šume se tijekom njihova životnog vijeka njeguju, a po isteku tog vijeka obnavljaju. Obnova šuma ponajprije je prirodna. To je ekološki i ekonomski najprihvatljiviji način izmjene generacija. Njega i obnova šuma obavljaju se prema načelima prirodne škole uzgajanja šuma (close to nature silviculture), u nas razvijane pod nazivom zagrebačka škola uzgajanja šuma.

Tradicija šumarstva duga 256 godina i prirodan pristup gospodarenju šumama temeljni su razlozi što u Republici Hrvatskoj imamo relativno povoljnu šumovitost, očuvanu ukupnu površinu šuma i izrazito visok udjel prirodnih šuma.

U medijima se itekako može primijetiti i golem pritisak drvoprerađivačke industrije na Hrvatske šume d.o.o. zbog ograničene drvne sirovine, kojemu se Hrvatske šume d.o.o. upravo zbog planskog i programskog gospodarenja uspješno odupiru, pa je neobično kako se „zeleni aktivisti“ u takvim situacijama ne oglase sa svojom podrškom! Izuzetno je važno naći balans između očuvanja ovog prirodnog resursa i gospodarskog učinka kompletne na šumi bazirane industrije koja je jedna od najperspektivnijih u Republici Hrvatskoj, posebno u ruralnim područjima i zapošljava oko 50.000 ljudi (drvna industrija, dobavljači, izvođači radova u šumarstvu, obrtnici itd.). Isto tako, nismo primijetili podršku hrvatskom šumarstvu u borbi s brojnim nepogodama koje su pogodile naše šume u proteklih nekoliko godina, a koje su neposredna ili posredna posljedica sve jačih i bržih klimatskih promjena, kojima svi svjedočimo u svim aspektima života: katastrofalnim odumiranjem šuma poljskog jasena i šuma obične smreke, napadom štetnika u najvrjednijim šumama hrasta lužnjaka, štetama u jelovo-bukovim i kitnjakovim šumama od ledoloma i vjetroloma, te šumskim požarima. Nitko se od „zelenih aktivista“ ne oglašava kada šumarstvo ukazuje na opasnosti od velikih hidrotehničkih zahvata u okolišu nizinskih šuma ili od ponovne degradacije sredozemnih šuma ako se prepuste nekontroliranom brstu i ispaši.

Hrvatske šume d.o.o. su od 2002. godine nositelji FSC certifikata za gospodarenje šumama. FSC certifikacija znači da se šumom gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima. FSC certifikat predstavlja veliku čast i međunarodno priznanje načinu gospodarenja šumama unutar Hrvatskih šuma d.o.o. koje se odvija u skladu sa strogim kriterijima. Poštivanje odredbi certifikata se stalno provjerava i kontrolira te je zadržan u kontinuitetu od 2002. godine, čime je hrvatska šumarska struka koja već generacijama na odgovoran i održiv način gospodari izuzetno značajnim nacionalnim resursom dobila veliko priznanje.

S poštovanjem,


PDF (596 kb)2. travnja 2021.

IZABRANI NOVI ČLANOVI AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI

Na temelju Odluke o načinu izbora članova AŠZ od 15. ožujka 2021 (5/2021) održana je elektronička Skupština Akademije šumarskih znanosti za izbor/reizbor članova AŠZ. Izbori su provedeni unutar vremenskog okvira od 15 dana, s početkom 19. ožujka. 2021., a završili su zaključno s 2. travnja 2021. godine. Od ukupno 28 članova Akademije šumarskih znanosti s pravom glasa elektroničkim načinom je glasovalo 20 članova. Na temelju pregledanih glasačkih listića zaključujemo kako su svi kandidati jednoglasno izabrani/reizabrani u predložena zvanja, kako slijedi:


Izbor novih članova Akademije šumarskih znanosti


akademik Slavko Matić za člana savjetnika – Odsjek za uzgajanje šuma (post mortem)

prof. dr. sc. Milan Glavaš za člana savjetnika – Odsjek za zaštitu šuma i lovstvo


prof. dr. sc. Mario Božić za redovitog člana – Odsjek za uređivanje šuma i šumarsku politiku

prof. dr. sc. Danko Diminić za redovitog člana – Odsjek za zaštitu šuma i lovstvo

prof. dr. sc. Tomislav Poršinsky za redovitog člana – Odsjek za iskorištavanje šuma i uporabu drva

prof. dr. sc. Vladimir Jambreković za redovitog člana – Odsjek za iskorištavanje šuma i uporabu drva


prof. dr. sc. Dalibor Ballian za izvanrednog člana – Odsjek za uzgajanje šuma

doc. dr. sc. Sanja Perić za izvanrednog člana – Odsjek za uzgajanje šuma

dr. sc. Milan Pernek za izvanrednog člana – Odsjek za zaštitu šuma i lovstvo


dr. sc. Ivan Balenović za člana suradnika – Odsjek za uređivanje šuma i šumarsku politiku

doc. dr. sc. Kristijan Tomljanović za člana suradnika – Odsjek za zaštitu šuma i lovstvo

doc. dr. sc. Andreja Đuka za člana suradnika – Odsjek za iskorištavanje šuma i uporabu drva

izv. prof. dr. sc. Ivica Župčić za člana suradnika – Odsjek za iskorištavanje šuma i uporabu drva

izv. prof. dr. sc. Alan Antonović za člana suradnika – Odsjek za iskorištavanje šuma i uporabu drva


Reizbor članova Akademije šumarskih znanosti


izv. prof. dr. sc. Damir Ugarković za člana suradnika – Odsjek za uzgajanje šuma

dr. sc. Tomislav Dubravac za člana suradnika – Odsjek za uzgajanje šuma

prof. dr. sc. Stjepan Posavec za člana suradnika – Odsjek za uređivanje šuma i šumarsku politiku

izv. prof. dr. sc. Ante Seletković za člana suradnika – Odsjek za uređivanje šuma i šumarsku politiku

izv. prof. dr. sc. Mario Šporčić za člana suradnika – Odsjek za uređivanje šuma i šumarsku politiku30. ožujka 2021.

UMRO AKADEMIK SLAVKO MATIĆ

U utorak, 30. ožujka 2021. godine, u 84. godini, preminuo je akademik prof. emeritus dr. sc. dr. h. c. Slavko Matić, jedan od utemeljitelja i prvi dugogodišnji predsjednik Akademije šumarskih znanosti. Njegovim odlaskom zatvara se veliko povijesno razdoblje hrvatskog šumarstva u kojem smo i svi mi imali sreću sudjelovati.18. ožujka 2021.

STRUČNI SKUP „PRIVATNE ŠUME U REPUBLICI HRVATSKOJ – OSNOVNI PROBLEMI I BUDUĆE GOSPODARENJE S CILJEM PRILAGODBE KLIMATSKIM PROMJENAMA”

Stručni skup, kojega su suorganizatori Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika i Akademija šumarskih znanosti, se organizira povodom Međunarodnog dana šuma (21. ožujka), a održat će se 18. ožujka s početkom u 10:00 sati.12. ožujka 2021.

ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI

Sjednica je održana 12. ožujka 2021. godine, elektroničnim načinom, preko video aplikacije MS Team. Na sjednici su razmatranja izvješća izvjestitelja za kandidate prijavljene na Natječaj za izbor u članstvo AŠZ. Prihvaćeni su prijedlozi za izbor kandidata koji se upućuju Skupštini na glasovanje.

Donešene su sljedeće Odluke:

1. Odluka o konačnoj listi predloženih kandidata za izbor u članstvo AŠZ.

2. Odluka o provedbi glasovanja elektroničkim putom.25. veljače 2021.

ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI

Na sjednici Predsjedništva održanoj 25. veljače 2021., elektroničnim načinom preko video aplikacije MS Team, usvojena su izvješća o poslovanju Akademije za 2020. godinu: a) Izvješće o izvršenju financijskog plana, b) Izvješće Povjerenstva za popis imovine, c) Izvješće Nadzornog odbora, d) prijedlog Odluke o raspodjeli viška prihoda. Donešena je Odluka o izboru izvjestitelja za pristupnike koji su se javili na natječaj za izbor u članstvo AŠZ.19. siječnja 2021.

SEMINARI I PREDAVANJA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI ZA ČLANOVE HRVATSKE KOMORE INŽENJERA ŠUMARSTVA I DRVNE INDUSTRIJE

Pozivaju se članovi Akademije šumarskih znanosti za iskazivanje interesa za održavanje seminara – predavanja za članove Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije u sklopu programa stručnog usavršavanja HKIŠDT za 2021. godinu.


Seminari se mogu održati:

a) za ovlaštene inženjere šumarstva (područja opće šumarstvo, uređivanje šuma, lovstvo, ekologija, zaštita prirode i urbano šumarstvo te šumske prometnice i šumsko graditeljstvo)

b) za ovlaštene inženjere drvne tehnologije (područje drvna tehnologija).


Prijedlozi tema trebaju sadržavati:

1) naslov seminara ili predavanja

2) strukovno područje

3) vrstu/oblik izvođenja (predavanje, demonstracija, seminar, obuka, terenska radionica)

4) sažetak predavanja, uz definirane ishode učenja (konzultirati po potrebi tajnicu Komore)

5) ime i prezime predavača i kontakt telefon/adresu

6) kratki životopis predavača

7) okvirni termin (mjesec u godini) i trajanje (1 – 2 sata)

8) postoji li mogućnost ponavljanja seminara ili predavanja (regionalnog održavanja)


Upute predavačima za prijave tema predavanja u svrhu stručnog usavršavanja inženjera šumarstva i drvne tehnologije mogu se preuzeti na poveznici: http://www.hkisdt.hr/podaci/2019/SU/Upute_predavacima.pdf

Lijepo molimo članove AŠZ da svoje prijedloge dostave glavnom tajniku, prof. dr. sc. Juri Čavloviću, zaključno do petka, 5. veljače 2021. godine.18. siječnja 2021.

PISMO AŠZ NA PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

Akademija šumarskih znanosti u zajednici s Hrvatskim šumarskim društvom uputila je Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske pismo u sklopu javne rasprave o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu.28. prosinca 2020.

ODRŽANA SKUPŠTINA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI

Skupštine Akademije šumarskih znanosti u Zagrebu održana je elektroničkim načinom i glasovanjem zaključno s 28. prosinca 2020. godine. Svi članovi AŠZ su e-mailom dobili Poziv i glasački listić s prijedlozima odluka prema točkama Dnevnog reda.


Predloženi Dnevni red je bio kako slijedi:

1. Prihvaćanje Zapisnika sa prethodne Skupštine AŠZ

2. Izvješće Predsjednika o radu AŠZ u proteklom razdoblju

3. Izvješće o poslovanju za 2019. godinu

4. Rebalans financijskog plana za 2020. godinu

5. Plana rada za 2021. godinu

6. Financijski plan za 2021. godinu

7. Usvajanje Samoprocjene za 2021. godinu

8. Prijedlog Odluke o imenovanju Povjerenstva za popis imovine na dan 31. 12. 2020.21. prosinca 2020.

ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI

Sjednica Predsjedništva Akademije šumarskih znanosti u Zagrebu održana je 21. prosinca 2020. godine, u 12.00 sati, elektroničnim načinom preko video aplikacije MS Teams.

Na sjednici su prihvaćeni zapisnik s prethodne sjednice održane 21. 2. 2020. godine, rebalans financijskog plana za 2020. i financijski plan za 2021., razmatrani su kandidati prijavljeni na Natječaj za izbor u članstvo AŠZ, pripremljeno je održavanje skupštine AŠZ elektroničkim načinom te su razmatrani prijedlozi izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Donešena je odluka o produljenju Natječaja za izbor izbor u članstvo AŠZ do 19. veljače 2021. godine.25. studeni 2020.

UMRO DR. SC. STEVO ORLIĆ, ČLAN SAVJETNIK AŠZ

U srijedu, 25. studenog 2020. godine, napustio nas je dr. sc. Stevo Orlić, znanstveni savjetnik, dugogodišnji redoviti član i član savjetnik Akademije šumarskih znanosti.25. rujna 2020.

UMRO PROF. DR. SC. BOŽIDAR PETRIĆ, ČLAN SAVJETNIK AŠZ

U petak, 25. rujna 2020. godine, napustio nas je prof. dr. sc. Božidar Petrić, dugogodišnji redoviti član i član savjetnik Akademije šumarskih znanosti.18. rujna 2020.

STRUČNI SKUP "POLITIKE I ZAKONODAVSTVO EUROPSKE UNIJE I REPUBLIKE HRVATSKE U POTRAJNOM GOSPODARENJU ŠUMAMA – IZAZOVI I POSLJEDICE"

Stručni skup „Politike i zakonodavstvo Europske unije i Republike Hrvatske u potrajnom gospodarenju šumama – izazovi i posljedice“ održat će se ON-LINE, u petak, 18. rujna 2020. godine, na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s početkom u 10 sati.

Organizatori su osigurali prijenos na hrvatskom i engleskom jeziku putem Youtube kanala Šumarskog Fakulteta.

Pitanja govornicima i panelistima postavljati možete od 10:30 do 12 sati putem e-maila skup@sumfak.hr

Napominjemo da sudjelovanjem na stručnom skupu sudionik odobrava odluku organizatora da sastanak snima i podijeli snimku na web stranicama i platformama društvenih medija.


 8. kolovoza 2020.

UMRO PROF. DR. SC. STANISLAV SEVER, ČLAN SAVJETNIK AŠZ

U subotu, 8. kolovoza 2020. godine, nakon duge i teške bolesti, napustio nas je prof. dr. sc. Stanislav Sever, dugogodišnji redoviti član i član savjetnik Akademije šumarskih znanosti.6. ožujka 2020.

ODRŽAN TERENSKI SEMINAR U LIPOVLJANIMA

U petak, 6. ožujka 2020. godine, u prostorijama Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima je održan seminar pod naslovom Pomlađivanje šuma oplodnim sječama na malim površinama. Nakon predavanja, terenska prezentacija je obavljena na području NPŠO Lipovljani Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Seminar je održao akademik Igor Anić, a organiziran je u suradnji Direkcije Hrvatskih šuma i Akademije šumarskih znanosti.21. veljače 2020.

ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI

Na sjednici Predsjedništva održanoj u petak, 21. veljače 2020., usvojena su izvješća o poslovanju Akademije: a) Izvješće o izvršenju financijskog plana AŠZ za 2019., b) Izvješće Povjerenstva za popis imovine AŠZ na dan 31. 12. 2019., c) Izvješće Nadzornog odbora AŠZ za 2019., d) prijedloga Odluke o pokriću manjka prihoda AŠZ za 2019., Donešena je Odluka o raspisivanju Natječaja za izbor članova Akademije.8. siječnja 2020.

SEMINARI I PREDAVANJA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI ZA ČLANOVE HRVATSKE KOMORE INŽENJERA ŠUMARSTVA I DRVNE INDUSTRIJE

Pozivaju se članovi Akademije šumarskih znanosti za iskazivanje interesa za održavanje seminara – predavanja za članove Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije u sklopu programa stručnog usavršavanja HKIŠDT za 2020. godinu.

Seminari se mogu održati:

a) za ovlaštene inženjere šumarstva (područja opće šumarstvo, uređivanje šuma, lovstvo, ekologija, zaštita prirode i urbano šumarstvo te šumske prometnice i šumsko graditeljstvo)

b) za ovlaštene inženjere drvne tehnologije (područje drvna tehnologija).

Prijedlozi tema trebaju sadržavati:

1) naslov seminara ili predavanja

2) strukovno područje

3) vrstu/oblik izvođenja (predavanje, demonstracija, seminar, obuka, terenska radionica)

4) sažetak predavanja, uz definirane ishode učenja (konzultirati po potrebi tajnicu Komore)

5) ime i prezime predavača i kontakt telefon/adresu

6) kratki životopis predavača

7) okvirni termin (mjesec u godini) i trajanje (1 – 2 sata)

8) postoji li mogućnost ponavljanja seminara ili predavanja (regionalnog održavanja)

Lijepo molimo članove AŠZ da svoje prijedloge dostave glavnom tajniku, prof. dr. sc. Juri Čavloviću, zaključno do petka, 24. siječnja 2020. godine.17. prosinca 2019.

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI

Redovita godišnja Skupština Akademije šumarskih znanosti održana je u vijećnici Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sa sljedećim dnevnim redom: 1. Otvaranje skupštine; 2. Izbor radnih tijela skupštine: a) Radnog predsjedništva; b) Zapisničara i ovjerovitelja zapisnika; 3. Usvajanje Zapisnika s prethodne skupštine AŠZ održane 13. 12. 2018. (zapisnik na WEB-u AŠZ); 4. Izvješće predsjednika o radu AŠZ u proteklom razdoblju; 5. Usvajanje izvješća o poslovanju za 2018. godinu; 6. Rebalans financijskog plana za 2019. godinu; 7. Donošenje Odluke o raspodjeli viška prihoda AŠZ za 2019.; 8. Plan rada za 2020. godinu; 9. Financijski plan za 2020. godinu; 10. Usvajanje Samoprocjene za 2020. godinu; 11. Izmjene i dopune Statuta AŠZ i Poslovnika o radu AŠZ; 12. Donošenje odluke o uključivanju Akademije poljoprivrednih znanosti u Savjet i Koordinaciju akademija; 13. Izvješće o pripremi monografije Poljski jasen (Fraxinus angustifolia Vahl) u Hrvatskoj; 14. Razno.4. prosinca 2019.

SKUPŠTINA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI - NAJAVA

Godišnja skupština Akademije šumarskih znanosti održat će se u utorak, 17. 12. 2019., u 12.00 sati, u vijećnici Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 23, Zagreb.

Prilog: Zapisnik prošlogodišnje Skupštine održane 13. 12. 2018.15. ožujka 2019.

PROMOCIJA KNJIGE PROF. DR. SC. MILANA GLAVAŠA

Iz tiska je izišla knjiga "Enciklopedija domaćeg ljekovitog bilja" autora prof. dr. sc. Milana Glavaša, redovitog člana Akademije šumarskih znanosti. Izdavač knjige je naklada Ceres. Akademija šumarskih znanosti je među suizdavačima knjige.

Promocija knjige održat će se u amfiteatru Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u petak, 15. ožujka 2019. godine, u 11.00 sati.26. veljače 2019.

AKADEMIJA ŠUMARSKIH ZNANOSTI PREDSJEDA KOORDINACIJOM I SAVJETOM STRUKOVNIH AKADEMIJA

Akademija šumarskih znanosti preuzela je od Akademije pravnih znanosti Hrvatske jednogodišnje predsjedanje Koordinacijom i Savjetom strukovnih akademija. Koordinaciju i Savjet strukovnih akademija čine predstavnici Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Akademije pravnih znanosti Hrvatske, Akademije šumarskih znanosti i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Koordinacija i Savjet strukovnih akademija su osnovani 2012. godine potpisivanjem Sporazuma o znanstvenoj i strukovnoj suradnji. Sjednica je održana u prostorijama Šumarskog doma, u utorak, 26. veljače 2019. godine.31. siječnja 2019.

PREDAVANJE PROF. DR. SC. RENATE PERNAR U MATICI HRVATSKOJ

Prof. dr. sc. Renata Pernar, tajnica Odsjeka za uređivanje šuma i šumarsku politiku, održala je 31. siječnja 2019. godine u Matici hrvatskoj – Odjel za prirodoslovlje i matematiku pozvano predavanje pod nazivom „ISTRAŽIVANJE ŠUMA IZ ZRAKA / Dronovi, avioni, sateliti – mogu li pomoći šumama?“11. siječnja 2018.

SEMINARI I PREDAVANJA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI ZA ČLANOVE HRVATSKE KOMORE INŽENJERA ŠUMARSTVA I DRVNE INDUSTRIJE

Pozivaju se članovi Akademije šumarskih znanosti za iskazivanje interesa za održavanje seminara – predavanja za članove Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije u sklopu programa stručnog usavršavanja HKIŠDT za 2019. godinu.

Seminari se mogu održati:

a) za ovlaštene inženjere šumarstva (područja opće šumarstvo, uređivanje šuma, lovstvo, ekologija, zaštita prirode i urbano šumarstvo te šumske prometnice i šumsko graditeljstvo)

b) za ovlaštene inženjere drvne tehnologije (područje drvna tehnologija).

Prijedlozi tema trebaju sadržavati:

1) naslov seminara ili predavanja

2) strukovno područje

3) vrstu/oblik izvođenja (predavanje, demonstracija, seminar, obuka, terenska radionica)

4) sažetak predavanja, uz definirane ishode učenja (konzultirati po potrebi tajnicu Komore)

5) ime i prezime predavača i kontakt telefon/adresu

6) kratki životopis predavača

7) okvirni termin (mjesec u godini) i trajanje (1 – 2 sata)

8) postoji li mogućnost ponavljanja seminara ili predavanja (regionalnog održavanja)

Lijepo molimo članove AŠZ da svoje prijedloge dostave glavnom tajniku, prof. dr. sc. Juri Čavloviću, zaključno do petka, 8. veljače 2019. godine.13. prosinca 2018.

ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI

13. prosinac 2018. U velikoj dvorani palače Šumarski dom, sjedištu Hrvatskog šumarskog društva i Akademije šumarskih znanosti, održana je 13. prosinca 2018. godine, u 12 sati, 6. Izborna Skupština Akademije šumarskih znanosti.

Skupštinu je otvorio Predsjednik AŠZ akademik Igor Anić. Usljedio je izbor radnog predsjedništva, zapisničara i ovjerovitelja zapisnika.

Skupština je usvojila izvješće Predsjednika AŠZ, verificirala od Predsjedništva AŠZ prihvaćena izvješća po završnom računu za 2017. godinu, rebalans finacijskog plana za 2018. godinu, plan rada i financijski plan za 2019. godinu.

Na prijedlog Predsjedništva AŠZ uslijedio je izbor predsjednika, dva dopredsjednika, glavnog tajnika, četiri tajnika Odsjeka i Nadzornog odbora AŠZ (predsjednika i tri člana).

Za sljedeće mandatno razdoblje izabrani su:

Akademik Igor Anić za predsjednika AŠZ

Dr. sc. Boris Vrbek za dopredsjednika AŠZ

Prof. dr. sc. Ivica Grbac za dopredsjednika AŠZ

Prof. dr. sc. Jura Čavlović za glavnog tajnika AŠZ

Prof. dr. sc. Davorin Kajba za tajnika Odsjeka za uzgajanje šuma AŠZ

Prof. dr. sc. Renata Pernar za tajnika Odsjeka za uređivanje šuma i šumarsku politiku AŠZ

Prof. dr. sc. Marijan Grubešić za tajnika Odsjeka za zaštitu šuma i lovstvo AŠZ

Prof. dr. sc. Vladimir Jambreković za tajnika Odsjeka za iskorištavanje šuma i uporabu drva AŠZ

Prof. dr. sc. Joso Vukelić za predsjednika Nadzornog odbora AŠZ

Dr. sc. Vlado Topić za člana Nadzornog odbora AŠZ

Prof. dr. sc. Zvonko Seletković za člana Nadzornog odbora AŠZ

Sukladno Statutu AŠZ predsjednik, dva dopredsjednika, glavni tajnik i tajnici Odsjeka čine Predsjedništvo Akademije šumarskih znanosti.20. studenog 2018.

ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI

Na sjednici Predsjedništva AŠZ prihvaćen je zapisnik s prethodne sjednice održane u 21. veljače 2018. godine, prihvaćen je rebalans financijskog plana za 2018. godinu, plan rada i financijski plan za 2019. godinu te su obavljene pripreme za izbornu skupštinu.18. listopada 2018.

ZAHVALNICA AKADEMIJI ŠUMARSKIH ZNANOSTI

Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u povodu 120. obljetnice visokoškolske šumarske nastave i 70. obljetnice drvnotehnološke nastave, dodijelio je Akademiji šumarskih znanosti Zahvalnicu za uspješnu dugogodišnju suradnju te za doprinos promicanju ugleda Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i razvoju šumarske struke.

Zahvalnicu je na svečanosti obilježavanja 120. obljetnice Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predsjedniku AŠZ, akademiku Igoru Aniću, uručio dekan, prof. dr. sc. Tibor Pentek.14. rujna 2018.

UMRO PROF. DR. SC. ŠIME MEŠTROVIĆ, REDOVITI ČLAN AŠZ

U četvrtak, 13. rujna 2018. godine, u 85. godini, nakon duge i teške bolesti, napustio nas je jedan od utemeljitelja Akademije šumarskih znanosti i njezin redoviti član, prof. dr. sc. Šime Meštrović.20. travanj 2018.

ZNANSTVENI SKUP U HAZU

U povodu 80. rođendana doajena hrvatske šumarske znanosti i struke akademika Slavka Matića, u petak 20. travnja 2018. u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održan je znanstveni skup Gospodarenje šumama u uvjetima klimatskih promjena i prirodnih nepogoda koji su organizirali Znanstveno vijeće za poljoprivredu i šumarstvo i Znanstveno vijeće za zaštitu prirode HAZU. Akademija šumarskih znanosti bila je suorganizator skupa.

Sudionici znanstvenog skupa u svojim su izlaganjima istaknuli važnost šuma i šumarstva Hrvatske u prevenciji posljedica klimatskih promjena te prezentirali nove znanstvene spoznaje u istraživanjima funkcioniranja šumskih ekosustava u uvjetima klimatskih promjena i s njima povezanih ekstremnih meteoroloških pojava i prirodnih nepogoda kao što su požari, poplave, suše, erozije tla, ledolomi, vjetrolomi, pojava i širenje novih biljnih bolesti te novih šumskih štetnika. Također se raspravljalo o smjernicama za prilagodbu gospodarenja šumama klimatskim promjenama i s njima povezanim ekstremnim meteorološkim pojavama, stanišnim promjenama i kalamitetima.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić podsjetio je da se jubilej akademika Matića poklapa sa 120. godišnjicom postojanja Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok šumarstvo kao djelatnost u Hrvatskoj postoji više od 250 godina. Akademik Kusić istaknuo je zasluge akademika Matića za Hrvatsku akademiju u kojoj od 2011. obnaša dužnost predsjednika Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo, a od 2004. i voditelja Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima. Akademik Matić u dva je mandata bio dekan Šumarskog fakulteta na kojem je od 1963. do 2003. bio profesor uzgajanja šuma, predstojnik Zavoda za uzgajanje šuma i predsjednik fakultetskog Odbora za šume. Od 2004. je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, a ujedno je i počasni doktor Mendelova sveučilišta u Brnu i Tehničkog sveučilišta u Zvolenu. Od 1997. bo 2014. bio je prvi predsjednik Akademije šumarskih znanosti te predsjednik Hrvatskog šumarskog društva u dva mandata.9. veljače 2018.

UMRO PROF. DR. SC. ANTE KRPAN, REDOVITI ČLAN AŠZ

U petak, 9. veljače 2018. godine, u 76. godini, nakon duge i teške bolesti, napustio nas je naš dugogodišnji redoviti član, prof. dr. sc. Ante P. B. Krpan. Pokop našeg kolege obavit će se na zagrebačkom Mirogoju, u srijedu, 14. veljače 2018. godine, u 14.10 sati.9. veljače 2018.

ODRŽAN ZNANSTVENI SKUP „ŠUMARSKA ZNANOST; SJEĆANJE NA PROŠLOST, POGLED U BUDUĆNOST“

Akademija šumarskih znanosti suorganizirala je znanstveni skup koji je u organizaciji Hrvatskog šumarskoga instituta, Jastrebarsko i Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan u Jastrebarskom, u petak, 9. veljače 2018. godine. Prisjetili smo se naših kolega, poginulih 1998. godine u saobraćajnoj nesreći. U Predgovoru Zbornika sažetaka znanstvenog skupa akademik Igor Anić, predsjednik AŠZ, napisao je ove riječi:


Poštovane kolegice i kolege, tog dana, 10. veljače 1998. godine, bio je utorak. Skupina znanstvenika Hrvatskoga šumarskoga instituta u Jastrebarskom i Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu vraćala se iz Knina prema Zagrebu. Nekoliko minuta poslije 15 sati, kada su se nalazili kod mjesta Malovan, direktno su se svojim kombijem sudarili s kamionom šleperom. Živote su izgubila šestorica vrhunskih šumarskih znanstvenika: dr. sc. Ante Krstinić, redoviti profesor Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, redoviti član Akademije šumarskih znanosti i tajnik njezina Odsjeka za uzgajanje šuma, dr. sc. Nikola Komlenović, znanstveni savjetnik, pročelnik Odjela za ekologiju i uzgajanje šuma Šumarskoga instituta i redoviti član Akademije šumarskih znanosti, dr. sc. Branimir Mayer, viši znanstveni suradnik u Šumarskom institutu i izvanredni član Akademije šumarskih znanosti, dr. sc. Petar Rastovski, znanstveni savjetnik u Šumarskom institutu, mr. sc. Zlatko Perić, asistent u Odjelu za oplemenjivanje i šumsko sjemenarstvo Šumarskoga instituta te mr. sc. Goran Bušić, asistent u Odjelu za ekologiju i uzgajanje šuma Šumarskoga instituta. Toga dana hrvatsko šumarstvo je zavijeno u crno. Svi su razgovarali o tom strašnom događaju. Šumarski list je prvi put u 141 godinu dugoj povijesti objavio crni flor na naslovnici. Mi, njihovi prijatelji i kolege, žurili smo s jedne komemoracije na drugu, s jednog pogreba na drugi. Njih nismo mogli vratiti, ali smo znali da hrvatsku šumarsku znanost čeka dug i težak put oporavka. Danas, dvadeset godina poslije, Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko, u zajednici sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i cjelokupnim hrvatskim šumarstvom, znanstvenim skupom “Šumarska znanost: sjećanje na prošlost, pogled u budućnost” oživljava sjećanje na naše kolege i prijatelje te pokazuje dokle se na tom putu stiglo. Vidjet ćemo koliko je i kako nova generacija mladih znanstvenika nastavila znanstvenu misao i djelo stradalih prethodnika te u kojem se smjeru razvijaju znanstvena istraživanja šumskih ekosustava Republike Hrvatske u današnjim ekološkim i gospodarskim prilikama. A oni, naši pokojni kolege i prijatelji, ostaju u našem sjećanju i molitvi za zagovor bl. Alojzija Stepinca čiji se dan obilježava upravo na dan njihove pogibije.

         akademik Igor Anić

         predsjednik Akademije šumarskih znanosti16. siječnja 2018.

STJEPAN TKALEC (1937-2018)

Preminuo je prof. dr. sc. Stjepan Tkalec.

Obavještavam vas da će sprovod biti u u srijedu 17. 01. 2018 godine na zagrebačkom groblju Mirogoj.u 15,30 sati20. prosinca 2017.

SEMINARI I PREDAVANJA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI ZA ČLANOVE HRVATSKE KOMORE INŽENJERA ŠUMARSTVA I DRVNE INDUSTRIJE

Pozivaju se članovi Akademije šumarskih znanosti za iskazivanje interesa za održavanje seminara – predavanja za članove Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije u sklopu programa stručnog usavršavanja HKIŠDT za 2018. godinu.

Seminari se mogu održati:

a) za ovlaštene inženjere šumarstva (područja opće šumarstvo, uređivanje šuma, lovstvo, ekologija, zaštita prirode i urbano šumarstvo te šumske prometnice i šumsko graditeljstvo)

b) za ovlaštene inženjere drvne tehnologije (područje drvna tehnologija).

Prijedlozi tema trebaju sadržavati:

1) naslov seminara ili predavanja

2) strukovno područje

3) vrstu/oblik izvođenja (predavanje, demonstracija, seminar, obuka, terenska radionica)

4) sažetak predavanja, uz definirane ishode učenja (konzultirati po potrebi tajnicu Komore)

5) ime i prezime predavača i kontakt telefon/adresu

6) kratki životopis predavača

7) okvirni termin (mjesec u godini) i trajanje (1 – 2 sata)

8) postoji li mogućnost ponavljanja seminara ili predavanja (regionalnog održavanja)

Lijepo molimo članove AŠZ da svoje prijedloge dostave glavnom tajniku, prof. dr. sc. Juri Čavloviću, zaključno do petka, 26. siječnja 2017. godine.19. prosinca 2017.

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA AŠZ

Redovita Skupština Akademije šumarskih znanosti održana je u sjedištu AŠZ, u Hrvatskom šumarskom domu, Zagreb, Trg Mažuranića 11, sa sljedećim dnevnim redom: 1. Otvaranje Skupštine; 2. Izbor radnih tijela Skupštine: a) Radnog predsjedništva; b) Zapisničara i Ovjerovitelja zapisnika; 3. Usvajanje zapisnika s prethodnih Skupština održanih 2. 12. 2016. i 3. 7. 2017.; 4. Izvješće predsjednika od radu AŠZ u proteklom razdoblju; 5. Izvješća o poslovanju za 2016. godinu; 6. Rebalans financijskog plana za 2017. godinu; 7. Plan rada za 2018. godinu; 8. Financijski plan za 2018. godinu; 9. Svečana promocija novih i reizabranih članova AŠZ; 10. Razno.24. studenog 2017.

ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA AŠZ

Na sjednici predsjedništva donešena je odluka o održavanju godišnje Skupštine Akademije šumarskih znanosti u utorak, 19. prosinca 2017. godine u 12.00 sati, u Hrvatskom šumarskom domu u Zagrebu. Na sjednici je prihvaćen zapisnik sa sjednice Predsjedništva AŠZ održane 26. 5. 2017. godine, rebalans financijskog plana za 2017. te financijski plan za 2018. godinu.18. rujna 2017.

PREMINUO DR. SC. JOSO GRAČAN

S tugom u srcu priopćujemo kako je 18. rujna 2017. godine, u Zagrebu, u 80. godini života, preminuo dr. sc. Joso Gračan, suosnivač i član savjetnik Akademije šumarskih znanosti. Posljednji ispraćaj održat će se na zagrebačkom Krematoriju, u četvrtak, 21. rujna 2017. godine, u 10.50 sati.3. srpnja 2017.

IZABRANI NOVI ČLANOVI AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI

U ponedjeljak, 3. srpnja 2017. godine, u vijećnici Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održana je Skupština Akademije šumarskih znanosti na kojoj su izabrani novi članovi, reizabrani dosadašnji članovi te izabrani članovi savjetnici.

Za nove članove Akademije šumarskih znanosti izabrani su:


a) za počasnog člana, Odsjek za uzgajanje šuma

1. prof. dr. sc. Milan Saniga, Šumarski fakultet, TU Zvolen, Slovačka


b) za izvanrednog člana, Odsjek za iskorištavanje šuma i uporabu drva

1. prof. dr. sc. Tomislav Poršinsky, Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet


c) za člana suradnika, prvi izbor, Odsjek za uzgajanje šuma

1. dr. sc. Lukrecija Butorac, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

2. doc. dr. sc. Damir Drvodelić, Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet

3. doc. dr. sc. Stjepan Mikac, Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet


d) za člana suradnika, prvi izbor, Odsjek za iskorištavanje šuma i uporabu drva

1. izv. prof. dr. sc. Marijan Šušnjar, Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet

2. doc. dr. sc Zoran Vlaović, Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet

3. prof. dr. sc. Željko Zečić, Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet


Reizabrani su dosadašnji članovi suradnici:

a) Odsjek za uzgajanje šuma

1. dr. sc. Mladen Ivanković, Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko

2. dr. sc. Sanja Perić, Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko

3. dr. sc. Nenad Potočić, Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko

4. dr. sc. Ivan Seletković, Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko


b) Odsjek za zaštitu šuma i lovstvo

1. prof. dr. sc. Krešimir Krapinec, Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet

2. dr. sc. Milan Pernek, Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko


U članove savjetnike Akademije šumarskih znanosti prevedeni su dosadašnji redoviti članovi:

1. dr. sc. Joso Gračan

2. dr. sc. Stevo Orlić

3. prof. dr. sc. Ivo Trinajstić

4. prof. dr. sc. Stjepan Tkalec

5. prof. dr. sc. Stanislav Sever

6. prof. dr. sc. Božidar Petrić

7. prof. dr. sc. Mladen Figurić26. svibnja 2017.

ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI

U petak, 26. svibnja 2017. godine, održana je sjednica predsjedništva Akademije šumarskih znanosti na kojoj su razmatrana izvješća izvjestitelja za kandidate prijavljene na Natječaj za izbor u članstvo AŠZ i prihvaćeni prijedlozi za izbor kandidata. Utvrđeno je kako će Skupština na kojoj će se obaviti izbori članova AŠZ održati u ponedjeljak, 3. srpnja 2017. godine.26. travnja 2017.

ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI

U srijedu, 26. travnja 2017. godine, održana je sjednica predsjedništva Akademije šumarskih znanosti na kojoj su razmatrane prijave na Natječaj za izbor u članstvo te reizbor članova suradnika.28. ožujka 2017.

PREDAVANJE PROF. DR. SC. JOSIPA MARGALETIĆA U AKADEMIJI MEDICINSKIH ZNANOSTI HRVATSKE

Prof. dr. sc. Josip Margaletić, redoviti član Akademije šumarskih znanosti, održat će u utorak, 28. ožujka 2017. godine, predavanje u Akademiji medicinskih znanosti Hrvatske, dvorana Hrvatskog liječničkog zbora, Šubićeva 9, Zagreb, u 18 sati, predavanje pod naslovom Šumski ekosustavi Hrvatske kao prirodna staništa uzročnika zoonoza.


Pozivnicu možete preuzeti OVDJE.


17. ožujka 2017.

ZNANSTVENI SKUP "MODERNE TEHNOLOGIJE: ETIKA KORIŠTENJA I PRAVNE REGULACIJE"

Akademija medicinskih znanosti Hrvatske inicijator je znanstvenog simpozija “Moderne tehnologije: etika korištenja i pravne regulacije“ i u funkciji predsjedatelja Savjeta i Koordinacije: Akademije medicinskih znanosti Hrvatske (AMZH), Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ), Akademije šumarskih znanosti (AŠZ) i Akademije pravnih znanosti (APZ), koje imaju čast pozvati Vas na zajednički Simpozij.Teme simpozija su primjena suvremene tehnologije u biomedicini i ekosustavu, potreba racionalne primjene tehnologije uz etička načela korištenja i pravne regulacije koji je interes naših Akademija. Neracionalna primjena usadaka u ljudsko tijelo mogla bi u skorijoj budućnosti dovesti ljudsko biće u transhumano stanje i nastanak umjetne inteligencije. Etika se danas treba ne samo misliti - nego i prakticirati uz pravnu regulaciju ovog problema. Predavači na simpoziju su stručnjaci iz znanstvenih područja četiri Akademije. Rasprave nakon svake sekcije dat će poseban doprinos u rasvjetljavanju problema primjene moderne tehnologije.

Pozivnica s programom znanstvenog skupa je dostupna ovdje.(ia)


24. veljače 2017.

ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI

Na sjednici Predsjedništva održanoj u petak, 24. veljače 2017., usvojena su izvješća o poslovanju Akademije:

a) Izvješće o izvršenju financijskog plana AŠZ za 2016.,

b) Izvješće Povjerenstva za popis imovine AŠZ na dan 31. 12. 2016.,

c) Izvješće Nadzornog odbora AŠZ za 2016.,

d) prijedloga Odluke o otpisu osnovnih sredstava AŠZ,

e) prijedloga Odluke o pokriću manjka prihoda AŠZ za 2016.,

f) dokument o „Samoprocjeni" za 2016. i 2017. godinu. Predsjedništvo je donijelo Odluku i raspisalo Natječaj za izbor u članstvo Akademije šumarskih znanosti. Natječaj će se objaviti 1. ožujka na internetskoj stranici akademije i bit će otvoren 30 dana.


22. prosinca 2016.

PROF. DR. SC. DAVORIN KAJBA DOBITNIK DRŽAVNE NAGRADE ZA ZNANOST

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora donio je 22. prosinca 2016. godine odluku o podjeli državnih nagrada za znanost za 2015. godinu.

U kategoriji Godišnja nagrada za znanost, u području biotehničkih znanosti, nagrada je dodijeljena prof. dr. sc. Davorinu Kajbi, tajniku Odsjeka za uzgajanje šuma. Svečanost podjele državne nagrade za znanost održana je u Hrvatskome saboru, 29. prosinca 2016. (ia)


2. prosinca 2016.

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI


U nazočnosti članova i uzvanika u petak, 2. prosinca 2016., u zgradi Šumarskoga doma u Zagrebu, održana je godišnja skupština Akademije šumarskih znanosti. Skupština je ove godine imala svečani karakter jer je obilježena dvadeseta obljetnica osnutka AŠZ.

Uz članove AŠZ, skupštinu su svojom nazočnošću uveličali i uzvanici: akademik Slavko Matić, predsjednik Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo HAZU, akademik Franjo Tomić, predsjednik Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode HAZU, Milorad Batinić, zastupnik u Hrvatskom saboru, prof. dr. sc. Vladimir Jambreković, dekan Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Dijana Vuletić, ravnateljica Hrvatskoga šumarskog instituta, prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić, predsjednica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, prof. dr. sc. Dubravko Rogale, glavni tajnik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, prof. dr. sc. Tomislav Poršinsky, predsjednik Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Stjepan Škrapec, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba i mr. sc. Damir Delač, tajnik Hrvatskog šumarskog društva. Svi su se obratili skupu biranim riječima.

Na početku skupštine sjetili smo se naših preminulih članova i odali im dužno poštovanje minutom šutnje. Slijede njihova imena: prof. dr. sc. Milan Androić (17. 11. 1913 – 25. 6. 1999.), prof. dr. sc. Roko Benić (15. 8. 1911. – 20. 8. 2000.), prof. dr. sc. Marijan Brežnjak (27. 4. 1926. – 16. 1. 2014.), prof. dr. sc. Ivo Dekanić (14. 10. 1919. – 25. 10. 1998.), prof. dr. sc. Nikola Filipović (31. 1. 1933. – 12. 2. 2007.), dr. sc. Vladimir Hren (12. 9. 1925. – 11. 4. 1997.), akademik Dušan Klepac (7. 5. 1917. – 18. 4. 2006.), prof. dr. sc. Emil Klimo (23. 12. 1930. – 28. 10. 2016.), dr. sc. Nikola Komlenović (10. 8. 1936. – 10. 2. 1998.), prof. dr. sc. Ante Krstinić (11. 2. 1936. – 10. 2. 1998.), prof. dr. sc. Nikola Lukić (2. 12. 1948. – 29. 7. 2005.), dr. sc. Branimir Mayer (4. 1. 1938. – 10. 2. 1998.), prof. dr. sc. Zvonimir Potočić (20. 1. 1912. – 31. 12. 1999.), prof. emer. dr. h. c. Branimir Prpić (1. 9. 1927. – 1. 1. 2012.), prof. dr. sc. Dominik Raguž (4. 8. 1932. – 1. 3. 2015.), pof. dr. sc. Đuro Rauš (31. 3. 1930. – 10. 9. 1997.), prof. dr. sc. Rudolf Sabadi (10. 9. 1928. – 8. 4. 2008.), prof. dr. sc. Simeun Tomanić (1. 2. 1934. – 9. 10. 2003.) i akademik Mirko Vidaković (29. 10. 1924. – 15. 8. 2002.).

U radnom dijelu skupštine usvojeni su zapisnik s prethodne skupštine održane u prosincu 2015., izvješće predsjednika o radu AŠZ u 2016., izmjene i dopune Pravilnika o izboru članova AŠZ, izvješća o poslovanju za 2015., rebalans financijskog plana za 2016., plan rada za 2017. i financijski plan za 2017. godinu.

Na svečanom dijelu skupštine akademik Igor Anić, predsjednik AŠZ, podsjetio je nazočne na tijek osnivanja Akademije u razdoblju 1994. – 1996. godine.

Naglasio je kako je Akademija šumarskih znanosti osnovana 29. veljače 1996. godine rješenjem Ministarstva uprave Republike Hrvatske. Prije toga odvijale su se mnoge aktivnosti koje su se podudarile s osamostaljenjem Republike Hrvatske. Prijedlog za osnivanje Akademije šumarskih znanosti (AŠZ) dalo je Hrvatsko šumarsko društvo (HŠD) na 99. skupštini održanoj 22. prosinca 1994. godine u Križevcima. Izlažući program rada za sljedeće razdoblje, tadašnji predsjednik HŠD-a prof. dr. sc. Slavko Matić, potaknuo je osnivanje Akademije šumarskih znanosti obrazlažući pri tome prijedlog Upravnoga odbora HŠD-a potrebom za udruživanjem šumarskih znanstvenika, kako onih iz prakse tako i onih iz znanstvenih ustanova – Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Šumarskoga instituta Jastrebarsko, te iz državne uprave, radi uspješnijega rješavanja sve zamršenijih znanstveno- stručnih problema na razini jedne nevladine udruge koja bi mogla usmjeriti vrhunske stručnjake iz različitih institucija na jedan problem. Ponajprije se mislilo na mogućnost davanja objektivnih mišljenja, neovisnih o različitim interesima.

Skupina znanstvenika koji su potaknuli osnivanje AŠZ-a započela je izradu potrebnih podloga. Održano je nekoliko sastanaka i izrađeni su Statut i Pravilnik Akademije. Dana 14. veljače 1995. godine održana je Osnivačka skupština Akademije šumarskih znanosti, kojoj je bilo nazočno 12 doktora šumarskih znanosti, i to: prof. dr. sc. Mladen Figurić, prof. dr. sc. Milan Glavaš, dr. sc. Joso Gračan, dr. sc. Nikola Komlenović, prof. dr. sc. Ante Krstinić, prof. dr. sc. Boris Ljuljka, prof. dr. sc. Slavko Matić, prof. dr. sc. Šime Meštrović, prof. dr. sc. Branimir Prpić, prof. dr. sc. Đuro Rauš, prof. dr. sc. Zvonko Seletković i prof. dr. sc. Joso Vukelić.

U prigodi proslave dvadesete obljetnice Akademije šumarskih znanosti dodijeljena su priznanja živućim članovima koji su na Osnivačkoj skupštini utemeljili Akademiju šumarskih znanosti: prof. dr. sc. Mladenu Figuriću, prof. dr. sc. Milanu Glavašu, dr. sc. Josi Gračanu, prof. dr. sc. Borisu Ljuljki, prof. dr. sc. Slavku Matiću, prof. dr. sc. Šimi Meštroviću, prof. dr. sc. Zvonku Seletkoviću i prof. dr. sc. Josi Vukeliću.


2. studenog 2016.

UMRO PROFESOR EMIL KLIMO


Poštovane kolegice i kolege,

tužan sam što vam moram javiti vijest da je 28. listopada 2016. godine, u Brnu, u 86. godini života preminuo veliku šumarski znanstvenik i još veći prijatelj Hrvatske, počasni član Akademije šumarskih znanosti u Zagrebu, prof. dr. sc. Emil Klimo. Ispraćaj profesora Emila Klime održat će se u utorak, 8. studenog 2016., u 14.45 sati, u krematoriju grada Brna.

          akademik Igor Anić


23. ožujka 2016.

PREDSJEDNIK HRVATSKOGA SABORA AKADEMIK ŽELJKO REINER PRIMIO PREDSJEDNIKE AKADEMIJA


Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je izaslanstvo Savjeta i Koordinacije četiri strukovne akademije. Izaslanstvo su činili: dopredsjednik Akademije medicinskih znanosti Hrvatske prof. dr. sc. Davor Štimac, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske prof. dr. sc. Vladimir Andročec, predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske prof. em. dr. sc. Željko Horvatić i predsjednik Akademije šumarskih znanosti akademik Igor Anić.

Susret je ostvaren temeljem pisma koje je poslano na adresu predsjednika Hrvatskoga sabora, a u kojem je istaknuto da su Savjet i Koordinacija Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Akademije pravnih znanosti Hrvatske, Akademije šumarskih znanosti i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske 30. studenog 2015. godine objavili svoju Izjavu o aktualnim prioritetima u razvitku visokog obrazovanja i znanosti u Republici Hrvatskoj, izražavajući krajnju zabrinutost zbog dugogodišnjeg zanemarivanja sustava visokog obrazovanja i znanosti u Republici Hrvatskoj koji je podcijenjen od državnih organa na svim razinama od upravljanja kvalitetom do potrebnog i povećanog financiranja koji su nužni preduvjet općeg društvenog i gospodarskog razvitka Republike Hrvatske, a potaknute aktualnim političkim najavama i prijedlozima reformi u svim područjima društvenog života.


22. veljače 2016.

ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA AŠZ


Na sjednici Predsjedništva usvojeno je izvješće Povjerenstva za popis imovine na dan 31. 12. 2015. godine, izvješće Nadzornog odbora za 2015. godinu te prijedlog izmjena Pravilnika o izboru u članstvo AŠZ.

Raspravljalo se o obvezama predsjedanja Koordinacijom i Savjetom akademija koje je AŠZ preuzela 26. 1. 2016. za razdoblje do 30. 6. 2016. godine.

Na prijedlog glavnog urednika akademika Igora Anića izabrani su članovi uredništva znanstvene monografije Poljski jasen (Fraxinus angustifolia Vahl) u Hrvatskoj.

AŠZ prihvatila je poziv organizatora za suorganizaciju međunarodnog znanstvenog skupa GREEN2016 i imenovala akademika Igora Anića u organizacijski odbor

8. siječnja 2016.

SEMINARI I PREDAVANJA ZA ČLANOVE HRVATSKE KOMORE INŽENJERA ŠUMARSTVA I DRVNE INDUSTRIJE


Pozivaju se članovi Akademije šumarskih znanosti za iskazivanje interesa za održavanje seminara – predavanja za članove Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije u sklopu programa stručnog usavršavanja HKIŠDT za 2016. godinu.

Seminari se mogu održati:

a) za ovlaštene inženjere šumarstva (područja opće šumarstvo, uređivanje šuma, lovstvo, ekologija, zaštita prirode i urbano šumarstvo te šumske prometnice i šumsko graditeljstvo)

b) za ovlaštene inženjere drvne tehnologije (područje drvna tehnologija).

Prijedlozi tema trebaju sadržavati:

1) naslov seminara ili predavanja

2) strukovno područje

3) vrstu/oblik izvođenja (predavanje, demonstracija, seminar, obuka, terenska radionica)

4) ime i prezime predavača i kontakt telefon/adresu

5) kratki životopis predavača

6) okvirni termin (mjesec u godini) i trajanje (1 – 2 sata)

7) postoji li mogućnost ponavljanja (regionalnog održavanja)

Lijepo molimo članove AŠZ da svoje prijedloge dostave glavnom tajniku, prof. dr. sc. Juri Čavloviću, zaključno do četvrtka, 28. siječnja 2016. godine.


18. prosinca 2015.

ODRŽANA SKUPŠTINA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI


Redovita Skupština Akademije šumarskih znanosti održana je u sjedištu AŠZ, u Hrvatskom šumarskom domu, Zagreb, Trg Mažuranića 11. Nakon otvaranja i izbora radnih tijela Skupštine usvojen je dnevni red koji je sadržavao sljedeće točke:

1) Usvajanje zapisnika s prethodne Skupštine od 25. 2. 2015.,

2) Izvješće predsjednika,

3) Usvajanje plana rada za 2016. godinu,

4) Usvajanje financijskog plana za 2016. godinu, 5) Ostala pitanja i prijedlozi.

U svojem izvješću akademik Igor Anić, predsjednik AŠZ, osvrnuo se na stanje članstva Akademije, djelatnost upravljačkih tijela Akademije, aktivnosti Savjeta i Koordinacije četiri strukovne Akademije, ostvarenu suradnju s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Hrvatskim šumarskim društvom, Hrvatskom komorom inženjera šumarstva i drvne tehnologije, znanstvene skupove i ostalu aktivnost.

Usvojeni su Plan rada i Financijski plan za 2016. godinu.


1. prosinca 2015.

ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA


U utorak, 1. prosinca 2015. godine, održana je sjednica Predsjedništva Akademije šumarskih znanosti kojom je predsjedao akademik Igor Anić, predsjednik AŠZ. Na sjednici su sudjelovali svi članovi Predsjedništva.

Donešena je odluka o sazivanju redovite Skupštine AŠZ za petak, 18. prosinca 2015. godine, u 12 sati, u sjedištu Akademije (zgrada Hrvatskog šumarskog doma, Trg Mažuranića 11, Zagreb). Razmatrano je izvješće o radu AŠZ u ovoj godini. Prihvaćen je prijedlog plana rada i financijskog plana za 2016. godinu.


30. studenog 2015.

PREDSJEDNIŠTVO AŠZ PRIHVATILO IZJAVU O AKTUALNIM PRIORITETIMA U RAZVITKU VISOKOG OBRAZOVANJA I ZNANOSTI U REPUBLICI HRVATSKOJ


Predsjedništvo AŠZ suglasilo se s tekstom Izjave koju potpisuju predsjednici Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Akademije pravnih znanosti Hrvatske, Akademije šumarskih znanosti i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, a koja je upućena svim političkim strankama, koalicijama stranaka, izabranim zastupnicima u Hrvatski sabor i javnosti. Tekst izjave možete pročitati OVDJE.


14. rujna 2015.

HRVATSKI RADIO, PRVI PROGRAM, EMISIJA SLOVO ZAKONA – PRAVNA ZAŠTITA ŠUMA


U ponedjeljak, 14. rujna 2015. godine, od 9.30 sati, na prvom programu Hrvatskog radija emitirana je emisija Slovo zakona. U emisiji su emitirani tonski zapisi s okruglog stola Pravna zaštita šuma održanog u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Emisija se može poslušati u slušaonici HRT – HR 1 (Slovo zakona – Pravna zaštita šuma, 14. 9. 2015.) ili OVDJE.


16. travnja 2015.

U HRVATSKOJ AKADEMIJI ZNANOSTI I UMJETNOSTI ODRŽAN OKRUGLI STOL PRAVNA ZAŠTITA ŠUMA


U velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu održan je 16.travnja 2015. godine okrugli stol Pravna zaštita šuma. Skup je organiziralo Znanstveno vijeće Hrvatske akademije za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava.

Cilj Okruglog stola je bio da znanstvenici i praktičari s pravnog i šumarskog područja rasprave otvorena pitanja gospodarenja šumama, rizika koji im prijete i pravna sredstva koja treba upotrijebiti za njihovu zaštitu de lege lata i de lege ferenda. Okrugli stol se održao u povodu obilježavanja 250 godina šumarstva u Hrvatskoj.

Na okruglom stolu su održana sljedeća izlaganja:

Akademik Slavko Matić, akademik Igor Anić, prof. dr. sc. Jura Čavlović, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Stanje i perspektive potrajnog gospodarenja šumama u Hrvatskoj

Prof. dr. sc. Tatjana Josipović, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Posebno stvarnopravno uređenje za šume i šumska zemljišta

Prof. dr. sc. Dragan Medvedović, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Povijest pravnog uređenja zaštite šuma na području Hrvatske

Doc. dr. sc. Lana Ofak, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Europska perspektiva pravne zaštite šuma

Doc. dr. sc. Frane Staničić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Upravljanje šumama

Izlaganja i rasprave koje su uslijedile objavit će se u 28. knjizi nakladničkog niza Modernizacija prava s naslovom Pravna zaštita šuma, u izdanju Znanstvenog vijeća Hrvatske akademije za za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava.


25. veljače 2015.

ODRŽANA SKUPŠTINA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI


Na skupštini Akademije šumarskih znanosti održanoj 25. veljače 2015. godine usvojena su izvješća o poslovanju za 2014. godinu i sljedeći novi akti: Statut AŠZ, Poslovnik o radu Skupštine i Poslovnik o radu Predsjedništva.

Na svečanom dijelu Skupštine dodijeljene su diplome članovima suradnicima i počasnom članu te članovima koji su promovirani u viša zvanja. Svi su izabrani na skupštini Akademije šumarskih znanosti 17. prosinca 2014. godine:

Redoviti članovi

Odsjek za uzgajanje šuma; 1) akademik Igor Anić, 2) prof. dr. sc. Jozo Franjić

Odsjek za uređivanje šuma i šumarsku politiku: 3) prof. dr. sc. Jura Čavlović, 4) prof. dr. sc. Renata Pernar

Odsjek za zaštitu šuma i lovstvo: 5) prof. dr. sc. Marijan Grubešić, 6) prof. dr. sc. Josip Margaletić

Odsjek za iskorištavanje šuma i uporabu drva: 7) prof. dr. sc. Tibor Pentek

Izvanredni članovi

Odsjek za uzgajanje šuma: 8) prof. dr. sc. Dario Baričević, 9) dr. sc. Boris Vrbek

Odsjek za uređivanje šuma i šumarsku politiku: 10) izv. prof. dr. sc. Mario Božić, 11) dr. sc. Dijana Vuletić

Odsjek za zaštitu šuma i lovstvo: 12) prof. dr. sc. Danko Diminić

Odsjek za iskorištavanje šuma i uporabu drva: 13) prof. dr. sc. Vladimir Jambreković

Počasni član

Odsjek za iskorištavanje šuma i uporabu drva: 14) prof. dr. sc. Karl Stampfer (izabran 14. 11. 2013. godine)

Članovi suradnici

Odsjek za uzgajanje šuma: 15) prof. dr. sc. Dalibor Ballian, 16) dr. sc. Tomislav Dubravac, 17) doc. dr. sc. Damir Ugarković

Odsjek za uređivanje šuma i šumarsku politiku: 18) izv. prof. dr. sc. Stjepan Posavec, 19) izv. prof. dr. sc. Ante Seletković

Odsjek za zaštitu šuma i lovstvo: 20) dr. sc. Dinka Matošević

Odsjek za iskorištavanje šuma i uporabu drva: 21) izv. prof. dr. sc. Mario Šporčić


FOTOALBUM


10. veljače 2015.

AKADEMIJA ŠUMARSKIH ZNANOSTI KAO POKROVITELJ I SUORGANIZATOR ZNANSTVENIH SKUPOVA


Akademija šumarskih znanosti je prihvatila zamolbu Istočnoalpsko-dinarskog društva za istraživanje vegetacije za pokroviteljstvo 36. Simpozija toga društva koji će se održati u Osijeku, u razdoblju 17. – 20. lipnja 2015. godine.

Akademija šumarskih znanosti je prihvatila zamolbu Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za suorganizaciju znanstvenog skupa „Forest engineering – current situation and future challenges“ koji će se održati u Zagrebu i Zalesini u razdoblju 18. – 20. ožujka 2015. godine.

Pozivaju se članovi Akademije šumarskih znanosti da prijavom izlaganja uzmu učešća na navedenim znanstvenim skupovima.


5. veljače 2015.

ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI


Na sjednici Predsjedništva AŠZ donešene su odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju AŠZ za 2014. godinu, zatim izmjena Statuta i novih akata – Poslovnika o radu Predsjedništva i Poslovnika o radu Skupštine. Prijedlozi navedenih akata su dostupni na internetskim stranicama AŠZ i kod glavnog tajnika.


19. siječnja 2015.

SEMINARI I PREDAVANJA ZA ČLANOVE HRVATSKE KOMORE INŽENJERA ŠUMARSTVA I DRVNE INDUSTRIJE


Pozivaju se članovi Akademije šumarskih znanosti za iskazivanje interesa za održavanje seminara – predavanja za članove Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije u sklopu programa stručnog usavršavanja HKIŠDT za 2015. godinu.


Seminari se mogu održati:

a) za ovlaštene inženjere šumarstva (područja opće šumarstvo, uređivanje šuma, lovstvo, ekologija, zaštita prirode i urbano šumarstvo te šumske prometnice i šumsko graditeljstvo)

b) za ovlaštene inženjere drvne tehnologije (područje drvna tehnologija).


Prijedlozi tema trebaju sadržavati:

1) naslov seminara ili predavanja

2) strukovno područje

3) vrstu/oblik izvođenja (predavanje, demonstracija, seminar, obuka, terenska radionica)

4) ime i prezime predavača i kontakt telefon/adresu

5) kratki životopis predavača

6) okvirni termin (mjesec) i trajanje (1 – 2 sata)

7) postoji li mogućnost ponavljanja (regionalnog održavanja)


Lijepo molimo članove AŠZ da svoje prijedloge dostave glavnom tajniku, prof. dr. sc. Juri Čavloviću, zaključno do srijede, 28. siječnja 2015. godine.


17. prosinca 2014.

IZABRANI NOVI ČLANOVI AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI


Na Izbornoj skupštini održanoj 17. prosinca 2014. godine izabrani su novi članovi Akademije šumarskih znanosti.

Za redovite članove izabrani su u Odsjek za uzgajanje šuma akademik Igor Anić i prof. dr. sc. Jozo Franjić, u Odsjek za uređivanje šuma i šumarsku politiku prof. dr. sc. Jura Čavlović i prof. dr. sc. Renata Pernar, u Odsjek za zaštitu šuma i lovstvo prof. dr. sc. Marijan Grubešić i prof. dr. sc. Josip Margaletić, te u Odsjek za iskorištavanje šuma i uporabu drva prof. dr. sc. Tibor Pentek.

Za izvanredne članove izabrani su u Odsjek za uzgajanje šuma prof. dr. sc. Dario Baričević i dr. sc. Boris Vrbek, znanstveni savjetnik, u Odsjek za uređivanje šuma i šumarsku politiku izv. prof. dr. sc. Mario Božić i dr. sc. Dijana Vuletić, znanstveni savjetnik, u Odsjek za zaštitu šuma i lovstvo prof. dr. sc. Danko Diminić, te u Odsjek za iskorištavanje šuma i uporabu drva prof. dr. sc. Vladimir Jambreković.

Za članove suradnike izabrani su u Odsjek za uzgajanje šuma prof. dr. sc. Dalibor Ballian, dr. sc. Tomislav Dubravac, znanstveni savjetnik i doc. dr. sc. Damir Ugarković, u Odsjek za uređivanje šuma i šumarsku politiku izv. prof. dr. sc. Stjepan Posavec i izv. prof. dr. sc. Ante Seletković, u Odsjek za zaštitu šuma i lovstvo dr. sc. Dinka Matošević, znanstveni savjetnik, te u Odsjek za iskorištavanje šuma i uporabu drva izv. prof. dr. sc. Mario Šporčić.


12. studenog 2014.

NAJAVA ZNANSTVENOG SKUPA „ODRŽIVO KORIŠTENJE I ZAŠTITA VODA U SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ“ U VARAŽDINU


Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i varaždinski Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu organiziraju jednodnevni znanstveni skup pod nazivom ''Održivo korištenje i zaštita voda u sjeverozapadnoj Hrvatskoj'.

Skup će se održati u mjesecu travnju 2015. godine, u velikoj dvorani varaždinskog Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ciljevi znanstvenog skupa su da se kroz predložene teme raspravi o stanju voda i mogućnostima njihovog korištenja u uvjetima održivog razvitka te da rezultati ovih rasprava doprinesu smjernicama korištenja i zaštite voda sjeverozapadnog dijela Republike Hrvatske.

Prijedlog tema:

     1. Zaštita podzemnih i površinskih voda

     2. Pročišćavanje otpadnih voda naselja i industrije

     3. Utjecaj poljoprivrede na vode

     4. Zaštita od štetnog djelovanja voda (poplave)

     5. Korištenje voda (vodoopskrba, hidroenergetika, turizam)

     6. Autori mogu predložiti i druge teme.

Zainteresirani detaljnije informacije mogu dobiti kod predsjednika AŠZ, akademika Igora Anića.


3. listopada 2014.

NAJAVA ZNANSTVENOG SKUPA „RIJEKA BOSUT I POBOSUĆE U PROŠLOSTI SADAŠNJOSTI I BUDUĆNOSTI“ U VINKOVCIMA


U četvrtak, 16. listopada 2014. godine, u Velikoj gradskoj vijećnici u Vinkovcima, s početkom u 9.30 sati, u organizaciji Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima, održat će se Znanstveni skup Rijeka Bosut i Pobosuće u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Na skupu će sudjelovati i članovi Akademije šumarskih znanosti sa dva izlaganja.


29. rujna 2014.

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI


Na sjednici Predsjedništva AŠZ donešene su odluke o raspisivanju Natječaja za izbor u članstvo AŠZ, zatim odluka o prihvaćanju Zajedničke deklaracije akademija medicinskih znanosti, pravnih znanosti, tehničkih znanosti i šumarskih znanosti, odluka o predstavljanju AŠZ u Upravnom odboru Hrvatskog šumarskog društva, odluke o suorganizaciji znanstvenih skupova te odluka o imenovanju Povjerenstva za popis imovine.

Raspravljalo se o usklađivanju Statuta AŠZ sa Zakonom o udrugama, evidenciji članstva i članarinama te aktivnostima po Odsjecima akademije.


23. lipnja 2014.

AKADEMIJA ŠUMARSKIH ZNANOSTI – SUORGANIZATOR AMBIENTE 2014.


U okviru 41. Međunarodnog sajma namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta 2014. Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirat će tradicionalno i jubilarno 25. Međunarodno znanstveno savjetovanje pod naslovom Novi materijali i tehnologije u funkciji razvoja drvnih proizvoda. Savjetovanje će se održati 17. listopada 2014. godine na Zagrebačkom velesajmu. U suorganizaciji skupa sudjelovat će i Akademija šumarskih znanosti.


12. lipnja 2014.

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA SAVJETA I KOORDINACIJE AKADEMIJA


Temeljem Sporazuma o znanstvenoj i stručnoj suradnji potpisanog 2012. godine Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Akademija pravnih znanosti Hrvatske, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske i Akademija šumarskih znanosti konstituirale su Savjet i Koordinaciju akademija.

Savjet akademija je utemeljen radi obavljanja savjetodavne funkcije i zauzimanja zajedničkih stavova po pitanju sudjelovanja u znanstvenim i stručnim projektima i zauzimanja stajališta u pogledu nastupa prema tijelima državne uprave radi zaštite specifičnih interesa akademija. Savjet akademija čine po tri predstavnika svake akademije, a predsjedavaju mu predsjednici akademija. Savjet akademija kao kolegijalno tijelo reprezentira akademije i donosi odluke suglasnošću svih akademija. U Savjet akademija iz Akademije šumarskih znanosti imenovani su akademik Igor Anić, predsjednik, prof. dr. sc. Jura Čavlović, glavni tajnik, i prof. dr. sc. Ivica Grbac, dopredsjednik.

Za realizaciju Sporazuma o znanstvenoj i stručnoj suradnji odnosno koordiniranje aktivnosti od zajedničkog interesa u pogledu sudjelovanja u projektima osnovano je Koordinacijsko tijelo koje čine tajnici akademija. Koordinacijskom tijelu predsjedava član akademije čiji predsjednik predsjedava Savjetu akademija.


29. svibnja 2014.

PROMOCIJA KNJIGE O BRODSKOJ IMOVNOJ OPĆINI


Predsjednik AŠZ akademik Igor Anić, njegov prethodnik akademik Slavko Matić i tajnik Hrvatskog šumarskog društva mr. sc. Damir Delač nazočili su svečanoj promociji knjige Brodska imovna općina. Nakladnik je Državni arhivu u Vukovaru. Promocija je održana u Gradskoj vijećnici Grada Vinkovaca 29. svibnja 2014. godine, a knjigu su predstavili: Stjepan Prutki, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, mr. Zlatko Virc, priređivač i urednik, dr. Stanko Andrić, predstojnik Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, dr. Zlata Živaković- Kerže, recenzentica i dr. Milan Vrbanus, recenzent.

Prigodnom rječju nazočnima se obratio akademik Slavko Matić, dugogodišnji Predsjednik AŠZ i voditelj Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima.

Knjiga donosi zapisnike Zastupstva Brodske imovne općine za razdoblje 1873. – 1888. i zapisnike Gospodarstvenog odbora za razdoblje 1878. – 1886.

Knjiga je važan izvor o povijesti šumarstva Hrvatske, posebice o djelovanju Brodske imovne općine. Njezina arhiva gotovo je u cjelosti sačuvana. Namjera je nakladnika objaviti cjelokupnu arhivu u nizu knjiga.


23. travnja 2014.

ODRŽANA 5. IZBORNA SKUPŠTINA AKADEMIJE ŠUMARSKIH ZNANOSTI


U prostorijama Hrvatskog šumarskog društva u Zagrebu, 23. travnja 2014. godine održana je 5. Izborna Skupština Akademije šumarskih znanosti. Skupštinu je otvorio Predsjednik AŠZ akademik Slavko Matić. Usljedio je izbor radnog predsjedništva, zapisničara, ovjerovitelja zapisnika i verifikacijsko-kandidacijsko- izbornog povjerenstva.

Skupština je usvojila izvješće Predsjednika AŠZ i verificirala od Predsjedništva AŠZ prihvaćena izvješća po završnom računu za 2013. godinu.

Na prijedlog Kandidacijsko-izbornog povjerenstva usljedio je izbor predsjednika, dva dopredsjednika, glavnog tajnika, četiri tajnika odsjeka i Nadzornog odbora AŠZ (predsjednika i tri člana).

Za sljedeće mandatno razdoblje izabrani su:

Akademik Igor Anić za predsjednika AŠZ

Prof. dr. sc. Nikola Pernar za dopredsjednika AŠZ

Prof. dr. sc. Ivica Grbac za dopredsjednika AŠZ

Prof. dr. sc. Jura Čavlović za glavnog tajnika AŠZ

Prof. dr. sc. Davorin Kajba za tajnika Odsjeka za uzgajanje šuma AŠZ

Prof. dr. sc. Renata Pernar za tajnika Odsjeka za uređivanje šuma i šumarsku politiku AŠZ

Prof. dr. sc. Milan Glavaš za tajnika Odsjeka za zaštitu šuma i lovstvo AŠZ

Prof. dr. sc. Andrija Bogner za tajnika Odsjeka za iskorištavanje šuma i uporabu drva AŠZ

Prof. dr. sc. Joso Vukelić za predsjednika Nadzornog odbora AŠZ

Prof. dr. sc. Dominik Raguž za člana Nadzornog odbora AŠZ

Prof. dr. sc. Zvonko Seletković za člana Nadzornog odbora AŠZ

Dr. sc. Vlado Topić za člana Nadzornog odbora AŠZ

Sukladno Statutu AŠZ predsjednik, dva dopredsjednika, glavni tajnik i tajnici odsjeka čine Predsjedništvo Akademije šumarskih znanosti.