Socialdemokraterna om yttrandefriheten

Riksdagsparti

Från Socialdemokraterna har Mirja Räihä intervjuats. Hon är ledamot i konstitutionsutskottet och inröstad från Stockholms län som riksdagsledamot. Nedan kan du läsa en sammanfattning av hennes svar angående yttrandefrihet. 

Hur tycker du att Sveriges yttrandefrihet ska vara? Borde reglerna lättas upp eller stramas åt angående vad man får eller inte får uttrycka?


Sverige har den mest långtgående yttrandefriheten. Inskränkningen i att man inte får veta sin grannes elstöd är jag missnöjd med. Yttrandefriheten är en del av mänskliga rättigheter, vi behöver inte strama åt yttrandefriheten. 


Tycker du att vissa ord borde förbjudas? 


Man kan använda andra metoder för att fördöma ett ord. Det är svårt att lagstifta om detta eftersom det är en tolkningsfråga för vilka ord som är kränkande. Jag tycker inte att man bör lagstifta om vissa ords förbjudande. 


Tycker du att yttrandefriheten i Sverige är hotad? 


Ja, till viss mån. Vi har många konservativa krafter i riksdagen idag. Extrema rörelser från vilken sida som helst är ett hot mot yttrandefrihet. Jag anser att Sverigedemokraterna är väldigt högerextrema, de är oerhört konservativa. Totalitära regimer är också ett hot mot yttrandefriheten. Det är viktigt att belysa problemen med vissa länder då dem i framtiden kan påverka oss. Wokeness är inte ett hot mot yttrandefriheten, den står sig väldigt nära Socialdemokraternas partiprogram. Medieföretag är inte ett hot. 


Är yttrandefriheten i västvärlden som helhet hotad?


Det är svårt att säga hur den politiska situationen och hoten kommer se ut i framtiden. Om vår yttrandefrihet kommer stå sig eller inte är komplicerat att avgöra. Extremistgrupper har ett våldskapital så dem kan vara ett hot mot yttrandefriheten. De finns få rena demokratier kvar i Europa vilket också är ett hot mot vår yttrandefrihet. 


Idag har sociala medier ett stort inflytande. På sociala medier finns det stark censur; om man säger/skriver något som någon uppfattar som “sårande” eller olämpligt, kan hela ens karriär och liv bli förstört. Bör Sverige se till att människor kan behålla sin rätt till yttrandefrihet på sociala medier?


Ens karriär bör inte förstöras för vad man skriver på social medier. Jag förstår inte heller censuren på sociala medier då de t.ex. censurera amningsbilder men inte rasistiska saker. Mediaföretag censurerar fel saker. Vi bör inte ha någon lagstiftning utöver den som finns idag kring social medier och yttrandefriheten där. 


Det finns polariserande åsikter om koranbrännandet utanför den turkiska ambassaden. Tycker du att det borde vara tillåtet att bränna religiösa skrifter? 


Jag gillar inte koran brännandet och jag tycker att det borde vara olagligt att bränna religiösa skrifter. Jag tycker att Paludan bör hållas i Danmark och inte släppas in landet. Vi bör använda ordningslagen för att begränsa brännandet av koranen. Det äventyrar Sveriges säkerhet. För mig handlar det inte om yttrandefrihet när man bränner religiösa skrifter. Vi bör inte ens prata om yttrandefrihet kring koranbränningar. Det hade inte varit ett problem om polisen bara kunde följa ordningslagen. 


Borde det vara olagligt att avsluta anställning på grund av personliga och politiska åsikter som inte påverkar personen prestation på arbetet?


Ja det är olagligt att säga upp folk på grund av deras åsikter. 


Ska t.ex. en salafist (salafism är en extrem tolkning av islam som bland annat tillämpas av IS) få arbeta som domare eller nämndeman? 


Nämndemän tillsätts av politiska partier. Det är upp till partierna att se till att nämndemännen håller kvalité. Vi vet att det inte alltid har gått bra med nämndemännen. 


Varför är det okej att bränna religiösa skrifter men inte att till exempel säga att alla av en viss folkgrupp bör dödas? Det kan väl tolkas som hets mot folkgrupp om man bränner deras heliga skrift? 


Man kan tolka Paludans bränning av koranen som hets mot folkgrupp. Detsamma när man bränner vilken religiös skrift som helst kan man tolka det som hets mot folkgrupp. Jag vet inte varför det inte har gjorts. 

Publicerad: 30 mars 2023

Skribent: Rebecca Grynfarb

Medarbetare : Joel I. & Mathias B.