kunnen

Kennis en vaardigheden

Op de Sterrenwachter maken de kinderen zich gedurende hun schoolloopbaan, allerhande vaardigheden eigen.

Vaardigheden staan nooit op zichzelf. Ze zijn afhankelijk van kennis. Je kunt geen vaardigheid ontwikkelen zonder dat je de kennis hebt. Pas als je op een gebeid voldoende kennis hebt, kun je de vaardigheden ontwikkelen. Zo laat onderzoek bijvoorbeeld zien dat heel goede lezers en tekst over een onderwerp waar ze weinig van weten veel minder begrijpen dan zwakke lezers met veel achtergrondkennis over het onderwerp.

Om de kinderen te helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden, moeten we zorgen voor voldoende oefening en voor een breed kennisaanbod. En hier ligt een belangrijke overlap met thuis. Want leren doe je niet alleen op school. Wij hebben geen alleenrecht of patent op het leerproces van de kinderen. Dat gebeurt overal.

Naast de cognitieve vaardigheden, hechten we ook veel waarde aan sociale vaardigheden. Zorgen voor elkaar, oog hebben voor elkaar, leren samenwerken, leiding of hulp geven, leiding of hulp accepteren, de meerwaarde van andere onderkennen, je eigen kracht, mogelijkheden en onmogelijkheden leren kennen.