KOPENHAGEN


Kopenhagen was vroeger een vissersplaats van de Vikingen, die hier hun sporen hebben achtergelaten. Bezoek gereconstrueerde dorpen, de ruïnes van een 1000 jaar oud kasteel en musea over de beruchte roodharige barbaren. In Kopenhagen zie je ook een mix van moderne architectuur en historische kunst zoals de Rundetaarn: een prachtig voorbeeld van de architectuur uit de zeventiende eeuw. Kunstgalerieën, nauwe straatjes, kanalen, parken en barokke kerken maken de culturele bezienswaardigheden van de stad af.

Over Kopenhagen

Kopenhagen (in het Deens: København) is de hoofdstad van Denemarken en ligt in het oosten van het land in de regio Seeland (Sjælland). Met ongeveer een half miljoen inwoners woont ongeveer een tiende deel van alle Denen in de hoofdstad. Kopenhagen is dan ook het economische middelpunt van Denemarken. Wie Kopenhagen bezoekt zal het vooral opvallen dat voor een relatief grote stad de stad niet zo druk en chaotisch is als je zou verwachten. De sfeer is overwegend vrij relaxed, soms bijna dorps. De charme van Kopenhagen zit hem vooral in de mensen en de combinatie van mooie straten met een mengelmoes van oude vakwerkhuizen, statige winkelpanden, prachtige oude gebouwen en moderne architectuur. De parken en het water maken de stad af.

Bezienswaardigheden

Nyhavn

De gezellige knusse haven van Kopenhagen kenmerkt zich met vele mooi gekleurde voorgevels van oude panden aan de kade. Op warme dagen zijn de veelvuldige terrassen aan dit stukje water compleet gevuld met mensen die genieten van een hapje en een drankje. Er zijn huizen van wel zeker 300 jaar oud. Ooit had de haven een slechte reputatie van luidruchtige bars en zeelieden, tegenwoordig is het er zien en gezien worden. De beroemde schrijver Hans Christian Andersen is onlosmakelijk verbonden aan Kopenhagen. Hij heeft namelijk in verschillende huizen aan deze Nyhavn gewoond, waar hij onder andere het verhaal van de kleine zeemeermin heeft geschreven.

Tivoli pretpark

Het fraai aangelegde pretpark Tivoli ligt midden in het centrum van Kopenhagen. Het park is open sinds 1843 waar het door Georg Carstensen werd opgericht. Het park telt zo’n 25 attracties, waarvan 5 achtbanen. ‘s Avonds wordt het park mooi verlicht met ongeveer 115.000 lampen.

Rosenborg slot

Het paleis Rosenborg staat in het centrum van Kopenhagen. Deze ooit koninklijke residentie is inmiddels opengesteld voor publiek. Je vindt er de kroonjuwelen van koningshuis, schilderkunst en andere objecten uit de geschiedenis. Regelmatig worden er verschillende tentoonstellingen gehouden. In de prachtige tuin rondom dit kasteel vindt je een heerlijk rustpunt in deze grote stad.


Kleine zeemeermin

Het beeld van de ‘Kleine Zeemeermin’ is niet heel groot, maar wel de grootste attractie van Kopenhagen. Het wereldberoemde sprookje van Hans Christian Andersen is hiervoor verantwoordelijk. Het beeld is gemaakt door Edward Eriksen en staat sinds 1913 in de haven van Kopenhagen. Het beeld is meerdere malen besmeurd met verf of zelfs deels kapot gemaakt door vandalen en/of kunstenaars.

Stroget

Het voetgangersgebied ‘Strøget’ in Kopenhagen is het bekendste en belangrijkste winkelgebied van de stad. Het omvat vele straten en bekende pleinen als Gammel Torv, Nygade, Amagertorv en Frederiksberggade in het gezellige centrum. Je vindt er grote winkelketens maar ook kleinere boetieks. De echt fashionata weet allang dat Kopenhagen behoort tot één van de vooraanstaande mode steden van de wereld.

Carlsberg brouwerij

Het bekendste bier in Denemarken is Carlsberg. Dit merk is voor de Denen wat Heineken voor Nederland is. De hoofdbrouwerij staat in Kopenhagen en is te bezoeken. Tijdens de Carlsberg Beer Experience leer je alles over dit uit 1847 stammende biermerk en de manier waarop ze door overnames de afgelopen decennia een enorme expansie hebben weten te realiseren. Natuurlijk leer je ook alles over het proces van bierbrouwen en mag je na afloop van de tour bier proeven (mits je tenminste 18 jaar oud bent).