И това ще мине!

Какво представлява новият коронавирус?

Коронавирусът предизвиква грипоподобно състояние, инфектира респираторния тракт, започвайки със суха кашлица и болки в гърлото, продължаващо към белите дробове, често предизвиквайки пневмония и затруднения в дишането.

От вируса можете да се предпазите, като миете ръцете си често, спазвате добра лична хигиена, не докосвате лицето си и спазвате дистанция един от друг.

Вирусът се предава чрез пряк контакт със заразен човек, при кашляне и кихане и чрез докосване до заразени повърхности. COVID-19 може да оцелее върху повърхности в продължение на няколко часа.


Симптомите на коронавируса по дни

Ден 1-4

В първите дни основният симптом е повишена температура. При някои това може да бъде придружено от треска, мускулна болка, суха кашлица, гадене и диария.

Ден 5-6

Пациентите имат затруднено дишане - особенно при по възрастните хора със съпътстващи здравословни проблеми.

Ден 7

На този етап проблемите с дишането се усилват значително. Междувременно, проучването показва, че при голяма част от заразените в този период симптомите отшумяват.

Ден 8-9

Пациентите с тежка инфекция (около 15% от всички пациенти) развиват признаци на синдром на остър респираторен дистрес: белите дробове вече не могат правилно да снабдяват жизнено важните органи с кислород.

10-11 ден

Тази категория пациенти постъпва за интензивно лечение. Появява се болка в корема.

Ден 12

Пациентите започват да се възстановяват, температурата се понижава.

Ден 17

По това време болните биват изписани. Трябва да се отбележи, че кашлицата е вторичен симптом, тъй като след изписването от болницата много хора, които са се излекували, все още кашлят.