Budstikka sommeren 2019

Medlemsavis for Leiv Eiriksson Lodge 8-021 Sandnes og Jæren

Fra presidenten

Tone Tjensvold Barstad

Sommeren er her, en årstid vi alle har sett frem til. La oss håpe at sommeren også i år vil gi oss dager med sol og varme.

På møtet vårt i mai bidro vårt styremedlem, Tom Falkeid, og kåserte om «den amerikanske borgerkrigen». Sammen med Tom bidro Mari Anne Næsheim Hall, Arne Halvorsen og Burt Peterson fra California. Etter pause underholdt Per Sverre Skjæveland og Lauritz Engelsvoll med sang og musikk. Denne kvelden var det Gunnar Barstad som trakterte pianoet.

Vel to uker i mai var jeg i USA hvor jeg bl.a. besøkte Clifton i Texas. Dette er et sted jeg har hatt ønske om å besøke i flere år og endelig lot det seg gjøre. Vi hadde noen fine dager der med guide og fikk virkelig oppleve Cleng Peerson sitt «rike». Deretter gikk turen nordover til Minnesota og Sør Dakota. I Sør Dakota besøkte vi bl.a. Hetland, hvor stedet er oppkalt etter en utvandrer fra Helleland i Egersund. Menneskene og stedet er jeg blitt veldig glad i og Jan og jeg inviterte denne gang til «none family, familyreunion» på 1485 Grill Pub i Arlington. Deretter gikk turen i fotsporene til stedene Edvard Hoem har hentet inspirasjon til sine romaner. Vi besøkte bl.a. kirkegården, hvor Hoem sin slekt er gravlagt. Buffalo Church lå vakkert til på en høyde med nydelig utsikt ut over slettelandet….

Vi avsluttet turen vår i Minnesota, hvor vi traff slekt som er utvandret fra Sokndal i Rogaland. Jans Netland slekt arrangerte slektstreff for oss, veldig artig å treffe så mange familiemedlemmer vi ikke har visst at hadde bosatt seg i Sunburg i MN. Sammen med dem feiret vi også 17. mai to dager til ende. Mange minner å ta med seg videre.

Sommeren er tiden for Amerika besøk. Jeg har allerede hatt det første på besøket. Dette er vår Feylingslekt. Vi hadde bl.a. en tur til Lindefjell i VA hvor en av forfedrene kom fra og turen gikk også til Kvinesdal for å vise dem utvandrermonumentet, som jeg synes forteller så mye om «de som dro og de som ble igjen». Kanskje andre også får besøk fra Amerika i sommer og kan skrive en liten omtale i budstikka?

Jeg avslutter «fra presidenten» med et bilde av deler av en trestamme merket med «Netland». Dette treet, et furutre, er blitt tatt med fra Netland i Sokndal og plantet på farmen i Sunburg i MN. I vinter ble vinden for kraftig og som minne har vår familie nå fått brent navnet på gården på stammen som opprinnelig kom fra «gamle landet».

Da vil jeg ønske dere alle en FIN SOMMER!

Hilsen fra

Tone

Referat fra medlemsmøtet 28. mai 2019

Torsdag 28. mai kl 19 kunne lodgens president, Tone Tjensvold Barstad, ønske en fullsatt sal på Sivdamsenteret, Bryne, hjertelig velkommen til lodgens siste medlemsmøte før sommerferien.

Til akkompagnement av Gunnar Barstad stemte så de tilstedeværende i med de tre nasjonalsangene, «Ja vi elsker», «The Star Spangled Banner» og «O Canada».

I en kort forretningsdel opplyste presidenten at lodgen hittil i år hadde fått åtte nye medlemmer, men at det av ulike årsaker har vært noen frafall og at målet for året er å øke medlemsmassen med ti. Det store prosjektet for lodgen har i noen tid vært revidering og gjenutgivelse av Harald Skrettings bok fra 1994, «I far sine fotefar – 75 år etter», en historie om utvandring fra Varhaug til Canada i perioden 1905-1930. Boklansering vil finne sted på åpent medlemsmøte onsdag 26. oktober og i denne spesielle anledning vil møtestedet bli flyttet til Lensmannsløå på Varhaug. I dette møtet vil også forfatterens datter delta.

Siden forrige medlemsmøte hadde presidenten vært på USA-tur. På turen hadde bl.a. besøk i Cleng Persons hjem i Clifton, Texas stått på programmet. Ellers hadde turen gått til både South Dakota og Minnesota. Paraden på syttende mai hadde dessverre måttet avlyses på grunn av uvær, men innendørsarrangementet i anledning den norske nasjonaldagen hadde vært veldig kjekt. På turen hadde de også tilfeldig truffet på noen personer med etternavn Loge (Løge), der forfedre, og -mødre, hadde utvandret fra Time. Det vil bli mer detaljerte fortellinger fra turen på lodgens møter til høsten.

Tom Falkeid bosatt i Sandnes

Marianne Nesheim Hall fra Sandnes og Burt Peterson fra Sacramento, California

Arne Halvorsen fra Gausdal

Tom før uniformen krympet i skapet

Tema for kveldens kåseri var Den Amerikanske Borgerkrigen som varte fra 12. april 1861 til 9. april 1865 der The United States i nord kjempet mot The Confederates i sør. Kåsører var Tom Falkeid, kriminalforebyggingskoordinator i Time kommune og styremedlem i Leiv Eiriksson Lodge, Arne Halvorsen fra Gausdal, Mari Anne Næsheim Hald og Burt Peterson fra Sacramento, California og med aner fra Ryfylke.

Tom åpnet med å tegne det store bildet, krigens 620.000 døde og 412.000 sårede. 6.000 nordmenn deltok i krigen for nordstatene, 279 for sørstatene. Bare i det avgjørende slaget i Gettysburg, der nordstatshæren ble ledet av general George Meade og sørstatshæren av general Robert E. Lee, ble 50.000 drept og 15.000 såret i løpet av tre dager. Kun én sivilperson døde som følge av denne krigshandlingen. Jenny Wade ble ulykkeligvis rammet av et streifskudd. Litt av en kontrast til moderne krigføring, der sivilbefolkningen som oftest lider de størst tapene. Arne Halvorsen tok spesielt for seg norske soldaters rolle. Av sørstatshæren hadde han funnet ca. 100 norske navn, flest fra Sørlandet. Mange av de norske i sørstatshæren hadde overgitt seg til nordstatene ved første mulige anledning. Av en 94 soldater stor kavaleriavdeling fra Dakota var over 70 norske. Det er å merke at flere soldater døde av sykdom enn av krigshandlinger. Det var dårlig med mat og utstyr. Overnatting skjedde ofte under åpen himmel, sommer som vinter. Burt Peterson og Mari Anne Næsheim Hald (oversetter) tok for seg Knut J. Tysdal. Han hadde utvandret fra Årdal i Ryfylke i 1864 og kom med barken Iris til Quebec i Canada etter seks uker i sjøen. Knut Tydal var med i 156th Illinois Infantry Regiment, altså fotsoldat, og dette regimentet kom til Nashville, Tennessee. Knut ble innvilget amerikansk statsborgerskap i 1868, tre år etter at borgerkrigen var over.

Litt av Tom sin samling om borgerkrigen fra sine mange turer i USA

Per Sverre Skjæveland og Laurits Engelsvoll

Etter den faste posten lotteri var det tid for kveldens underholdning. Per Sverre Skjæveland og Laurits Engelsvoll, som spilte sammen i New Moonlight for førti år siden, framførte gamle, gode og kjente slagere av bl.a. Pat Boone, Elvis Presley og Neil Young, flettet sammen med latterbringende småhistorier. Duoen avsluttet til stor applaus med ekstranummeret «I can’t stop lovin’ you».

Til sist ønsket president Tone hver især vel hjem og en riktig god sommer.

Referent: Tor Bjørn Ueland

Syv uker på veien i USA høsten 2018

I sommerutgaven av budstikka er målet å ha med en reiseskildring og da gjerne om en reise til USA eller Canada.

Det har vi i år også.

Asbjørn Sævland er en bereist herre og høsten 2018 var han og Liv Ingunn Brathetland på biltur i syv uker i USA. Før kjøreturen startet var de på cruise fra Kjøbenhavn til New York. Hjemturen ble avsluttet med cruise på skipet Queen Mary II fra New York til South Hampton.

Reiseskildringen er utformet som dagboksnotater for hver dag til de var hjemme igjen etter 70 dager på reise.

God tur!

Skrettingboka er gått i trykken

Etter mange hundre dugnadstimer utført av medlemmer i Leiv Eiriksson Lodge, er ny revidert utgave av Harald Skretting sin bok nå levert til trykkeriet. Alle originalbildene er skannet på nytt og boken har fått nytt format (A4) i hardcover. Kapittel 25 er oppdatert med opplysninger om etterkommere fram til 1980. Varhaug etterkommere i Canada har fotografert fanen som ble sendt fra Varhaug. Bilder av fanen er brukt på omslaget.

Boken blir utgitt på "Forlagshuset Commentum" i Sandnes.

Vi skal ha boklansering i "Lensmannløa" på Varhaug onsdag 23. oktober med stor stas!

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i Saskatchewan, Canada

Brubyen Lodge er vår vennskaps lodge i Canada.

Her er juni-utgaven 2019 og ogsa juli-utgaven 2019 av Lodgens newsletter "Mellom Venner". Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget har sitt egen nettsted og eget fotogalleri

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

Høreslynge

Møtelokalene på Sivdamsenteret er utstyrt med høreslynge. For at alle skal ha utbytte av møtene våre, er det viktig at vi bruker lydanlegget riktig.

Spørsmål fra salen når ikke mikrofonene. Da kan det være greit at spørsmål blir gjentatt av den som skal svare og at du bruker mikrofonen når du blir tilbudt den ......

Program 2019 -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Tirsdag 3. september 2019. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 24. september 2019. Medlemsmøte. Helene Bjørntvedt - “Amerikabåten Stavangerfjord”. Terje Voll på pianoet.

25.-28. september, 2019. Norsk Høstfest, Minot, ND

Tirsdag 1. oktober 2019. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

ONSDAG 23. oktober 2019. Medlemsmøte. Boklansering i "Lensmannløa" på Varhaug.

Lørdag 26. oktober 2019. Slektsgranskerdagen 2019

Tirsdag 5. november 2019. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 26. november 2019. Medlemsmøte. Foredragsholder Kolbein Bakka - Fra Suldal til Suldal i Wisconsin.

Tirsdag 10. desember 2019. Medlemsmøte.

American Festival - Vanse

The best thing that happened to Lista since Brooklyn!

Foto: Stanley Kvinlaug

Samling ved utvandrermonumentet.

Kontakten mellom USA og Kvinesdal er forsatt sterk, noe Utvandrermonumentet er et bevis på. Monumentet ble avduket under Utvatvandrerfestivalen 2002 og er reist av midler innsamlet i USA og Norge. Monumentet er i bronse, laget av kunstneren Tore Bjørn Skjølsvik og viser den gamle som tar avskjed med sine kjære han aldri mer ville møte igjen.

Utvandrerfestivalen fredag 28. juni til og med søndag 7. juli er 9 dager med aktiviteter for hele familien.

Utvandrerfestivalen i Kvinesdal ble arrangert for første gang i 1989 som den første av sitt slag i landet. Ildsjeler opprettet festivalen for å feire den sterke tilknytningen som bygda har til USA gjennom mange generasjoner. Det arrangeres ulike aktiviteter for hele familien fra Feda i sør til Knaben i nord i løpet av de 9 dagene festivalen pågår.

Utvandrermuseet er åpent hver dag under festivalen.

Kvinesdal har hatt stor utvandring til USA. Spesielt var det en sterk utvandring etter 2. verdenskrig og fremover til 1970 årene. Her kan du ta del i historien og se hvordan Norsk Amerikanerne levde. Les hele programmet på festivalens nettsted.

Detaljert program fra Erling Dugan.

Medlemsverving

Styret har diskutert hvordan vi skal nå målet med 10% nye medlemmer i laget vårt. Vi prøver med det følgende.:

For hvert medlem du verver, får du to Flax-lodd i premie. I tillegg får du være med i eventuelle trekninger D8 har for vervepremier. Den du verver betaler bare 250 kroner det første året.

____________________________

Nye medlemmer i Januar Jens Petter Hansen fra Bryne og Livar Helland fra Undheim.

Nytt medlem på februarmøtet: Geir Magne Sande bosatt i Stavanger.

Nytt medlem på slektsgranskersamlingen i mars: Marna Irene Thorkildsen bosatt på Moi.

Nye medlemmer etter medlemsmøtet 26. mars: Mette Tveit bosatt i Stavanger Tor Løge og Eilef Herikstad, begge bosatt på Bryne.

Nytt medlem på slektsgranskersamlingen 2. april; Jarluf Lomeland bosatt på Kverneland.

På medlemsmøtet i mai meldte Margit og Alf Håkon Hetland bosatt på Helleland seg inn i Lodgen.

Velkommen som medlem alle sammen.

Nå har vi hele 10 nye medlemmer i 2019!










Cleng Peerson Lodge 8-008 i Stavanger

Søsterlodgen vår har vanligvis møter på Madla Bydelshus tredje tirsdagen i måneden klokken 19:00


Fra strategidokumentet vårt

Gjennom årene har vårt lag utviklet seg til å bli det sterkeste legmiljøet for emigranthistorie i Rogaland, kanskje også i hele Norge. Vi vil beholde denne posisjonen med å fortsette rekken med dyktige foredragsholdere og samarbeid med historie og forskningsmiljøer i inn og utland.

Meld deg inn og og bli en del av dette fellesskapet du også!

Sons of Norway, Distrikt 8, har egen hjemmeside.

Hjemmesiden fungerer slik at alle har adgang til åpningsbildet på sofn.no.

Medlemmer i Sons of Norway kan logge seg inn ved å bruke e-mailadressen sin som brukernavn og medlemsnummeret som passord. For noen medlemmer vil ikke dette fungere.

Dersom det er 2 medlemmer som bruker samme e-mailadresse, så fungerer dette bare for den ene. Den andre må bruke følgende som brukernavn: Bruk ditt eget medlemsnummer@sofn.no (dvs: Skriv inn medlemsnummeret@sofn.no f.eks 1234567@sofn.no). Passordet er også her medlemsnummeret. Dette gjelder også de 400 medlemmene som ikke har oppgitt noen emailadresse. Når dere har logget inn, kan passordet rettes.






Hvis ikke annet er nevnt, er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne.

Rutetider er kontrollert 6. oktober 2017.

Sivdamsenteret ligger 550 meter i gangavstand fra Bryne stasjon. Du finner kartet her.

Passende tog går fra Stavanger klokken 17:54.

Retur fra Bryne 21:59. Det går også et tog kl. 21:28



Utsendelse av medlemsavisen er nå bare elektronisk.

Vi kommer til å sende en programoversikt i posten to ganger årlig til de få som ikke får påminning om Budstikka som e-post. I programoversikten blir det informert om hvor møtene averteres og hvor du finner Budstikka på internett.

Mange har nettbrett og eller mobiltelefon hvor de kan lese medlemsavisen uten at de bruker e-post. Budstikka er utformet på en slik måte at den lett kan leses på nettbrett og smarttelefoner. Tekst og bilder kan "flyte" avhengig av skjermstørrelse med mer.

Medlemmer i Sons of Norway får hver måned "Viking Magasin" tilsendt i posten fra USA. I tilleg får medlemmer informasjon i e-post fra USA.

Budstikka i nytt format

Budstikka blir nå laget i "Nye Google Nettsteder" som gjør sidene lysere og lettere å lese . Du navigerer på siden, med piltastene og med med linkene i hver artikkel, men ofte også med linker til flere sider øverst til høyre på siden

Gevinster til lotteriet

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet.

Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 100 kroner

Grasrotandelen

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 7 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Du kan også laste ned dette dokumentet med informasjonen du trenger hos din spillkommisjonær.