Budstikka september 2019

Medlemsavis for Leiv Eiriksson Lodge 8-021 Sandnes og Jæren

Medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren på Sivdamsenteret tirsdag 24. september 2019 kl. 19:00

Helene Bjørntvedt:

Stavangerfjord - Atlanterhavets dronning

"Stavangerfjord" var i sin tid da den var ny - Skandinavias største passasjerbåt.

Hun begynte med sine turer mellom Norge og Amerika i slutten av 1918 og hadde sin siste tur som julebåt i 1963. Under andre verdenskrig lå hun i Norge - tidvis under tysk kommando.

Båten var en utrolig god og solid sjøbåt. Mange nordmenn har hatt båten som sin arbeidsplass - enten kort eller over lengre tid. Gjennom årene har båten fraktet mange tusen passasjerer trygt og sikkert mellom de to landene. Jeg vil fortelle om den dramatiske juleturen til Norge i 1953. Dessuten historiene om revejakt om bord og da seks isbjørnunger stoppet skipet utenfor Newfoundland.

Helene Bjørntvedt skrev også en flott artikkel i oktober 2015 i Stavanger Aftenblad om Den Norske Amerikalinjen sin vanskelige oppstart (du må være SA abonnent for tilgang).

Velkommen til foredrag, musikk, sang, kaffe og godt drøs! Inngangspenger kr. 80 for medlemmer, kr. 100 for andre. Ved pianoet sitter Terje Vold.

Legg inn septembermøtet i kalenderen din.

iCalendarGoogle CalendarOutlookOutlook OnlineYahoo! Calendar

Helene Bjørntvedt Foto: Stavanger Aftenblad

Om Helene Bjørntvedt -

kveldens kåsør

Helene skriver om seg selv:

Jeg har forsket på Den norske Amerikalinje (NAL) i 20 år nå. Jeg har jobbet tidligere som flygelederassistent på Sola i 40 år. Ved siden av jobben, har jeg benyttet enhver anledning til å finne fram fakta omkring passasjerbåtene til NAL.

Det som hittil har vært skrevet i bøker, er stort sett bare "gammelt nytt" - det vil si at man har "kokt suppe på gammel spiker". Jeg har funnet så mye av interesse ved å ha gått igjennom gamle aviser side for side. Dette krever selvsagt mye arbeide og ikke minst tid. Men det er på den måten man finner de gamle og "glemte" historiene om båtene.

Arbeidet har gitt meg mye glede og bragt meg i kontakt med mange vennlige personer som har delt sine opplevelser med meg. Som pensjonist har jeg hatt litt større framdrift enn da jeg jobbet. Men gjennomgang av 70 års aviser krever mye tid og arbeid.

Fra presidenten

Tone Tjensvold Barstad

Sommeren er på hell og styret i Leiv Eiriksson Lodge er klar for å ta fatt på høstens aktiviteter.

Vi starter med slektsgransking den 3. september. Er du nysgjerrig eller mer erfaren eller kanskje du mangler noen greiner eller «blad» på slektstreet ditt, vi er klar for å hjelpe deg.

Mange har sikkert hatt besøk av amerikanere eller vært i Amerika i sommer. Kanskje du har lyst å dele opplevelser med oss enten på møte eller i budstikka?

Jeg har hatt besøk fra både Canada og USA i sommer. For begge var det første gang de besøkte Norge, men får de det til så blir det ikke siste gang.

Mary kom fra Minneapolis og ved ankomst Stavanger var noe av det første hun sa, tenkt 45 års drøm er gått i oppfyllelse. Det var en glede å ha henne på besøk og vise henne hvor hennes forfedre hadde levd. Hun var fascinert av havet og alt vannet som var i fossene. Mange gode minner og bilder ble med henne tilbake til Amerika.

Det nærmer seg lansering av boken lodgen har fått trykket i ny revidert utgave « I far sine fotefar – 75 år etter». Boken omhandler utvandringen fra Varhaug til Canada.

Det blir lansering i Lensmannsløå på Varhaug, onsdag 23. oktober. Marit Karin Skretting Nygård, datter av forfatter av boken blir med og Martin Våland & Co står for musikken den kvelden.

På møte vårt 24. september kommer Helene Bjørntvedt og vil kåsere om «Amerikabåten Stavangerfjord», båten som fraktet hundretusener av emigranter over Atlanteren.

Vi ser frem til hva Helen Bjørntvedt har å fortelle. Terje Voll blir med oss på piano.

Vi har lotteri på møtene våre. Fint om medlemmene har mulighet å ta med en liten gevinst på mellom 50 – 100 kr. Lotteriet er en fin inntektskilde for laget.

Velkommen til høstens møter. Ta med venner til en kveld i godt lag.

Hilsen fra

Tone


Slektsgransking

Slektsgransking er en viktig aktivitet for mange av våre medlemmer.

Vi ser at nye medlemmer nettopp begynner fordi de finner et miljø hvor de får hjelp til å lete fram slekt. At slekt i USA og Canada har spesiell interesse er naturlig.

Vi har slektsgranskersamling eller "slektsdrøs" i Leiv Eiriksson Lodge den første tirsdagen hver måned på Sivdamsenteret klokken 18:00 til 21:00.

Et stort flertall av våre slektsgranskerer er også medlem i den landsomfattende foreningen "Slekt og Data", men vi ser at vi dekker et behov for en møteplass her på Jæren. Du er velkommen enten du er medlem eller ei.

Er du nysgjerrig eller mer erfaren, mangler du greiner eller "blader" på slektstreet ditt?

Eller har du ikke noe slektstre i det hele tatt, så er du også velkommen.

På samlingene starter vi med et tema og deretter hjelper vi hverandre.

Ansvarlig i styret for slektsgransker aktiviteten er Tor Bjørn Ueland.

Ta gjerne med egen PC, trådløst nett er tilgjengelig.

Kom og treff likesinnede til en god slektsdrøs.

VELKOMMEN!

Medlemskontingenten fra og med 2020

Endringer i Sons of Norways kontingentstruktur for Norge, med virkning fra 1. januar 2020.

Kontingentstrukturen for USA ble oppdatert i 2018. De kommende endringene for Norge (og Canada) vil tilpasse seg kontingentstrukturen for alle tre land i organisasjonen vår, og gjøre det lettere å forklare kontingentene våre for nye medlemmer.

Denne endringen omtalt i resolusjon 49, som ble vedtatt på Sons of Norways International Convention i 2018, gjenspeiler anbefalingen fra finans- / investeringskomiteen om å oppdatere gebyrstrukturen for Norge og Canada. For medlemskap i Norge betaler enkeltpersoner Kr. 475 og familier betaler Kr. 800.

Du kan lese mer om den nye kontingentstrukturen, inkludert den fullstendige teksten til resolusjon 49, på den internasjonale hjemmesiden (engelsk).

Nye medlemmer kan registrere seg på nettet ved bruk av datamaskiner, nettbrett eller telefoner.

Referat fra medlemsmøtet 28. mai 2019

Du kan lese referatet i Budstikka sommeren 2019. Det var Tom Falkeid som fortalte om Borgerkrigen i USA sammen med andre gjester

Tom Falkeid

Seminar om Rogalands migrasjonshistorie 1825 til 2025

Sted:

UiS, Hulda Garborgs hus, HG N-105. 50 til 60 personer.

Tid:

2. november 2019, kl. 10.30 til 17.00

Formål:

Kveik til det lokalhistoriske miljøet i fylket på alle nivå til å sette migrasjonshistoriske tema i fokus i årene fram mot 2025.

Målgrupper:

Historielagsmedlemmer, medlemmer av Sons of Noway og andre historie interesserte personer, særlig de som er engasjert i redaksjonsutvalg i historie- og museumslag, ansatte og engasjerte ved museer og arkiver med ansvar for årbøker og andre publikasjoner, forfattere innenfor lokalhistoriesjangeren.

Les mer om foredragsholdere og programmet her.

Reaktøren var en tur til Vanse på Lista for å få med American Festival siste helgen i juni. Kjempesuksess! Aldri har så mange fra hele Norge og USA deltatt.

De sier selv at festivalen er

"The best thing that happened to Lista since Brooklyn"

Arangørene har fått med seg alle lag og næringslivet i hele bygden på dette store arangementet.

Festivalen har sin egen nettside her.

Siv har havnet i

"The Hall of Fame"

Listafolket er kjempestolte av arbeidet med utvandringshistorien hun har satt fokus på

Paraden ble sett av mange tusen


Syv uker på veien i USA høsten 2018

I sommerutgaven av budstikka er målet å ha med en reiseskildring og da gjerne om en reise til USA eller Canada.

Det hadde vi i år også. Flere gikk gjerne ikke med seg artikkelen, men her er den igjen.

Asbjørn Sævland er en bereist herre og høsten 2018 var han og Liv Ingunn Brathetland på biltur i syv uker i USA. Før kjøreturen startet var de på cruise fra Kjøbenhavn til New York. Hjemturen ble avsluttet med cruise på skipet Queen Mary II fra New York til South Hampton.

Reiseskildringen er utformet som dagboksnotater for hver dag til de var hjemme igjen etter 70 dager på reise.

God tur!

Skrettingboka er gått i trykken

Etter mange hundre dugnadstimer utført av medlemmer i Leiv Eiriksson Lodge, er ny revidert utgave av Harald Skretting sin bok nå levert til trykkeriet. Alle originalbildene er skannet på nytt og boken har fått nytt format (A4) i hardcover. Kapittel 25 er oppdatert med opplysninger om etterkommere fram til 1980. Varhaug etterkommere i Canada har fotografert fanen som ble sendt fra Varhaug. Bilder av fanen er brukt på omslaget.

Boken blir utgitt på "Forlagshuset Commentum" i Sandnes.

Vi skal ha boklansering i "Lensmannløa" på Varhaug onsdag 23. oktober med stor stas!

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i Saskatchewan, Canada

Brubyen Lodge er vår vennskapslodge i Canada.

Her er september-utgaven 2019 av lodgens newsletter "Mellom Venner". Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget har sitt egen nettsted og eget fotogalleri

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

Høreslynge

Møtelokalene på Sivdamsenteret er utstyrt med høreslynge. For at alle skal ha utbytte av møtene våre, er det viktig at vi bruker lydanlegget riktig.

Spørsmål fra salen når ikke mikrofonene. Da kan det være greit at spørsmål blir gjentatt av den som skal svare og at du bruker mikrofonen når du blir tilbudt den ......

Program 2019 -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Tirsdag 3. september 2019. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 24. september 2019. Medlemsmøte. Helene Bjørntvedt - “Amerikabåten Stavangerfjord”. Terje Voll på pianoet.

25.-28. september, 2019. Norsk Høstfest, Minot, ND

Tirsdag 1. oktober 2019. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

ONSDAG 23. oktober 2019. Medlemsmøte. Boklansering i "Lensmannløa" på Varhaug.

Lørdag 26. oktober 2019. Slektsgranskerdagen 2019

Tirsdag 5. november 2019. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 26. november 2019. Medlemsmøte. Foredragsholder Kolbein Bakka - Fra Suldal til Suldal i Wisconsin.

Tirsdag 10. desember 2019. Medlemsmøte. Lars Idar Waage “Stavanger i Illinois – Et døende Norge i et levende Amerika?”. Julemøte med innsetting av nytt styre. Musikk/trekkspill ved Dagfinn Mølstre & Co.

Detaljert program 2019 og 2020 finner du her.

Medlemsverving

Styret har diskutert hvordan vi skal nå målet med 10% nye medlemmer i laget vårt. Vi prøver med det følgende.:

For hvert medlem du verver, får du to Flax-lodd i premie. I tillegg får du være med i eventuelle trekninger D8 har for vervepremier. Den du verver betaler bare 250 kroner det første året.

____________________________

Nye medlemmer i Januar Jens Petter Hansen fra Bryne og Livar Helland fra Undheim.

Nytt medlem på februarmøtet: Geir Magne Sande bosatt i Stavanger.

Nytt medlem på slektsgranskersamlingen i mars: Marna Irene Thorkildsen bosatt på Moi.

Nye medlemmer etter medlemsmøtet 26. mars: Mette Tveit bosatt i Stavanger Tor Løge og Eilef Herikstad, begge bosatt på Bryne.

Nytt medlem på slektsgranskersamlingen 2. april; Jarluf Lomeland bosatt på Kverneland.

På medlemsmøtet i mai meldte Margit og Alf Håkon Hetland bosatt på Helleland seg inn i Lodgen.

Velkommen som medlem alle sammen.

Nå har vi hele 10 nye medlemmer i 2019!


Cleng Peerson Lodge 8-008 i Stavanger

Søsterlodgen vår har vanligvis møter på Madla Bydelshus tredje tirsdagen i måneden klokken 19:00


Fra strategidokumentet vårt

Gjennom årene har vårt lag utviklet seg til å bli det sterkeste legmiljøet for emigranthistorie i Rogaland, kanskje også i hele Norge. Vi vil beholde denne posisjonen med å fortsette rekken med dyktige foredragsholdere og samarbeid med historie og forskningsmiljøer i inn og utland.

Meld deg inn og og bli en del av dette fellesskapet du også!

Sons of Norway, Distrikt 8, har egen hjemmeside.

Hjemmesiden fungerer slik at alle har adgang til åpningsbildet på sofn.no.

Medlemmer i Sons of Norway kan logge seg inn ved å bruke e-mailadressen sin som brukernavn og medlemsnummeret som passord. For noen medlemmer vil ikke dette fungere.

Dersom det er 2 medlemmer som bruker samme e-mailadresse, så fungerer dette bare for den ene. Den andre må bruke følgende som brukernavn: Bruk ditt eget medlemsnummer@sofn.no (dvs: Skriv inn medlemsnummeret@sofn.no f.eks 1234567@sofn.no). Passordet er også her medlemsnummeret. Dette gjelder også de 400 medlemmene som ikke har oppgitt noen emailadresse. Når dere har logget inn, kan passordet rettes.


Hvis ikke annet er nevnt, er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne.

Rutetider er kontrollert 26. august 2019.

Sivdamsenteret ligger 550 meter i gangavstand fra Bryne stasjon. Du finner kartet her.

Passende tog går fra Stavanger klokken 17:54.

Retur fra Bryne 21:59. Det går også et tog kl. 21:28Utsendelse av medlemsavisen er nå bare elektronisk.

Mange har nettbrett og eller mobiltelefon hvor de kan lese medlemsavisen uten at de bruker e-post. Budstikka er utformet på en slik måte at den lett kan leses på nettbrett og smarttelefoner. Tekst og bilder kan "flyte" avhengig av skjermstørrelse med mer.

Medlemmer i Sons of Norway får hver måned "Viking Magasin" tilsendt i posten fra USA. I tilleg får medlemmer informasjon i e-post fra USA.

Budstikka i nytt format

Budstikka blir nå laget i "Nye Google Nettsteder" som gjør sidene lysere og lettere å lese . Du navigerer på siden, med piltastene og med med linkene i hver artikkel, men ofte også med linker til flere sider øverst til høyre på siden

Gevinster til lotteriet

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet.

Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 100 kroner

Grasrotandelen

Leiv Eiriksson Lodge har mottatt 4 593,61 kr hittil i år (9. september 2017). Det er midler som bidrar til at vi kan fortsette vårt verdifulle arbeid. Dette har du gjerne vært med på! 1,2 millioner andre personer har også valgt seg en grasrotmottaker, noe som har generert hele 458 millioner kroner totalt til Grasrotandelen så langt i 2019.

Vil du tipse andre om hvordan de kan hjelpe? Det er nemlig fortsatt mange som spiller hos oss som ikke har registrert seg som grasrotgiver. Sjekk gjerne ut hvordan du kan rekruttere enda flere givere til foreningen din eller laget ditt.

Les mer her

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 7 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Du kan også laste ned dette dokumentet med informasjonen du trenger hos din spillkommisjonær.

Legg inn septembermøtet i kalenderen din.

iCalendarGoogle CalendarOutlookOutlook OnlineYahoo! Calendar