Budstikka i november 2017

Medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge 8-021 Sandnes og Jæren tirsdag 21. november 2017 på Sivdamsenteret, Bryne kl. 19:00

Jacob Lund -

“OL i USA og utvandra nordmenn han møtte”

Jacob lund vil snakke om sine 20 år som sponsorsjef i DNB-konsernet og om hans opplevelser fra ni OL, deriblant OL i Salt Lake i 2002 og Vancouver i 2010, og artige møter med nordmenn i USA.

Jacob Lund er født på Vigrestad i 1952. Gikk på Bryne Gymnas og tok hovedfag i historie ved Universitetet i Bergen. Jobbet som lektor i Bergen i 3 år og var informasjonssjef i Bergen Lysverker i åtte år. Sponsorsjef i DNB-konsernet i 20 år (Inkl. merkevarene Vital, Postbanken, Nordlandsbanken, Cresco og DNB NOR). Han jobber nå frilans.

Det blir som vanlig god musikk, kaffe, noe å bite i og et godt drøs.

Velkommen til foredrag, musikk, sang, kaffe og godt drøs! Inngangspenger kr. 80 for medlemmer, kr. 100 for andre.

Les mer om programmet i 2017 og 2018 lengre nede på siden. Detaljert program finner du her.

Legg medlemsmøtet 21. november 2017 til i kalenderen din.

iCalendarGoogle CalendarOutlookOutlook OnlineYahoo! Calendar

Tone Tjensvold Barstad

Fra Presidenten

Kjære Sons Venner.

Det er november og det nærmer seg jul.

Vi hadde et interessant møte i oktober hvor Knut Djupedal fra Migrasjonsmuseet på Hamar kåserte om «andre sider ved utvandringen». Det var «stinn» stue, vel 50 personer hadde funnet veien for å høre ham fortelle om nye opplysninger om utvandringen. Kari Nævra Ree underholdt med sang og diktlesning etter pausen. En interessant kveld hvor «drøsen» i pausen gikk livlig.

Vi ser nå fram til november møte som er 21. november. Da får vi besøk av Jacob Lund som er født og oppvokst på Vigrestad. Han bor nå i Bergen og har deltatt i mange OL. Bl.a. to i Amerika hvor han har truffet flere norskamerikanere som har gitt ham mange gode minner.

Det er også valg på dette møte. Terje Voll blir med oss på både trekkspill og piano.

Jeg har hatt en flott tur til Amerika siden forrige «fra presidenten». Vi deltok i turen «Best of the West» og hadde 15 opplevelsesrike dager i California, Arizona, Nevada og Utah. Vi fikk også oppleve sommeren på sitt beste, sol og 25 – 30 grader hver dag.

Styret i Leiv Eiriksson Lodge går inn for at lodgen må forsøke å verve nye medlemmer. Les mer om vervingen lengre ned på siden. Det er Flax-lodd å vinne!

Vi hadde stand på Slektsgranskerdagen i Rogaland som i år ble arrangert siste lørdag i oktober i det nye Arkivenes Hus på Ullandhaug. Vi fikk kontakt med flere personer som vi håper vil komme på møtene våre. Et par ble også vervet som medlemmer den dagen.

På møtene våre har vi utlodning. Inntekter fra utlodningen er en viktig inntektskilde. Fint om medlemmene har mulighet å ta med en liten gevinst til utlodningen.

Sett av 5. desember allerede nå. På julemøte kommer Pelle Nilsson og forteller fra sin bok «Bestefar i Ville Vesten» - farfaren som ikke ville være far, men dro fra familien til Amerika og ble værende der.

Støtt opp om Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge, vi ønsker å se nettopp deg på møtene våre.

Ta gjerne med venner – møtene er åpne for alle.

VELKOMMEN,

Vi var på slektsgranskerdagen

Leiv Eiriksson Lodge deltok med stand på årets Slektsgranskerdag lørdag 28.oktober. En vellykket dag med godt besøk. Vi fikk tre nye medlemmer og løfter fra flere om å komme på møtene våre. Informasjon om månedlig slektsverksted ble tatt godt i mot.

Det nye Arkivenes Hus var en god ramme om arrangementet som "Slekt og Data" arrangerte for 22. gang i år. Det blir ganske sikkert "hjemmearena" for slektsrelaterte aktiviteter etter hvert som vi får bli kjent i bygget og de som har sitt virke der. Den store foajeen med bibliotek/lesesal, mange godt utstyrte møterom og flott kantine er en fantastisk møteplass i et fantastisk hus.

På bildet fra venstre.: Tone Tjensvold Barstad, Inge Nødland, Hanne Høie og Gunnar Line Risa

Referat fra møtet 24. oktober 2017

Av Gunnar Line Risa

Mange hadde møtt frem til tross for været, til oktober møte i Sons of Norway på Bryne.

President Tone Tjensvold Barstad ønsket alle velkommen og spesielt til kveldens foredragsholder, direktør ved Migrasjonsmuseet på Hamar, Knut Djupedal. De tre nasjonalsangene ble sunget og leder for valgkomiteen, Leif Lund, la frem forslag på personene som var på valg.

Valgkommiteens forslag:

President Tone Tjensvold Barstad - på valg - velges for 2 år.

Visepresident Inge Nødland - på valg 1 år, ved neste års valg velges for 2 nye år.

Redaktør Inge Nødland - ikkje på valg - 1 år igjen.

Sekretær Gunnar Line Risa - Ikkje på valg - 1 år igjen.

Aktivitetsleder Hanne Høie - på valg - har sagt ja til 2 nye år

Materialforvalter Tore Nærland - ikkje på valg - 1 år igjen

Kasserer Hans Magnus Stølen - velges for 2 nye år

Finanssekretær Tom Olsen, ny - velges for 2 år.

Valgkomiteen har bestått av Gunleif Seldal og Leif Lund.

Presidenten minnet også om medlemsverving og om invitasjon til Skogfjorden språkskole for ungdom, som blir arrangert i Minnesota til sommeren.

Det ble også opplyst at siste slektsgransking dette året er 7. november. Hun etterlyste også personer som kunne ha kjennskap til personer som er omtalt i Boken til Harald Skretting – «I far sine fotefar, 75 år etter».

«Den glade vandrer» ble sunget før ordet ble gitt til kveldens foredragsholder, Knut Djupedal.

Referatet fortsetter under bildet

På bildet.: Knut Djupedal foran mer enn femti lydhøre tilhørere på Sivdamsenteret tirsdag 24. oktober.

Djupedal er direktør for Migrasjonsmuseet på Hamar, der det er permanent utstilling om norsk utvandring. Hans tema var, “Nytt syn på utvandringen til Amerika.

Norsk utvandring til Amerika startet lenge før Cleng Peerson dro fra Stavanger i 1821.

Tidlig på 1600 tallet kom nordmenn som var etablert i Nederland og sjøfolk, over til New Amsterdam (New York). Noen av dem lærte å kommunisere med indianerne og ble derfor benyttet som tolker.

Andre skandinaver som etablerte seg på begynnelsen av 1700 tallet, var danske fanger på Jomfruøyene som på den tiden var dansk koloni. På en overfart med fanger måtte båten pga uvær søke nødhavn i Bergen. Det medførte at i ca 1725, utvandret mange bergensere til Jomfruøyene.

Norske tømmermenn og jaktfolk slo seg også til i Norway House i Canada.

Dette viser at nordmenn har inntatt Amerika ca 200 år før Cleng Peerson.

Sluppen Restauration som seilte fra Stavanger i 1825 var en godt organisert tur. Cleng Peerson var allerede i Amerika og hadde sett seg ut land til de som kom over. Første settlementet var i Kendall i staten New York. Deretter dro emigrantene til Norway i Illinois.

Salt Lake City vart hovedsetet for mormonerne som kom senere. Omkring 300 mormonere emigrerte fra Norge, pga av en dom i høyesterett.

Høyesterett stadfestet at mormonerkirken ikke kunne aksepteres i Norge på grunn av en profet som bar navnet Jesus.

Det tok 25 til 30 år før 1000 nordmenn hadde vandret ut. Masseutvandringen startet en generasjon etter at sluppen Restaurationen forlot Norge i 1825.

Hvem utvandret og hvorfor? Ovenfor er nevnt mormonerne. Andre kunne være folk som søkte religionsfrihet, og folk som ikke så muligheter i Norge pga magre tider.

Det var ikke fattigfolk som reiste. Det var den lavere middelklasse. De fattige som reiste hadde fått oversendt billettpenger fra slekt som hadde reist tidligere. De som reiste ble fattige når de kom over. Først hadde de solgt alt det de eide i Norge og brukt oppsparte midler for å få råd til å reise til mulighetenes land, Amerika. På overfarten måtte de også betale for mat i 10 uker. Alle pengene som kunne skaffes ble brukt og de var fattige nå de kom til amerikansk jord.

Brooklyn I New York var den største byen utenfor Norge med nordmenn, deretter Chicago og Minneapolis.

I 1869 ble jernbanen fra øst til vestkysten åpnet. Det gjorde det lettere å komme seg lenger vest i landet, noe som viser hvor nordmennene har etterkommere i dag. Likedan alle norske stedsnavn en kan finne. Det viser spesielt i Seattle-området, der folk fra Vestlandet har slått seg opp som fiskere og i industrien.

Nedgang i utvandringen stoppet ikke av krakket i 1930. Det stagnerte noe, men fortsatte til en stor oppgang i 1950 årene, og den er der fortsatt.

Etter foredraget ble det gitt anledning til å stille spørsmål, noe som ble flittig benyttet etter som kåseriet ga mange nye opplysninger om utvandringen.

Presidenten takket for et interessant kåseri og som takk fikk Knut Djupedal overrakt boken, “På stive hjul i Amerika”. Boken hadde nylig landsering på Bryne og er skrevet av forfatter Dan Cato Olsen, og fotograf Johannes W Berg.

Kringle og kaffi ble servert og drøsen gikk godt før Kari Nævra Ree sang og leste noen fine høst dikt.

Det ble orientert om neste møte 21. november. Da vil Jacob Lund, fra Vigrestad som nå bor i Bergen, fortelle om utvandrede nordmenn som han har truffet under to olympiske leker i Amerika.

President Tone Tjensvold Barstad takket for fremmøte og ønsket alle VEL HJEM med at alle sang “Heim te Jæren”.

Gunnar Line Risa

Referent

Bokomtale

Vi fikk denne melding fra Torbjørn Greipsland som er en av flere forfattere av en ny bok.:

Boken heter Helt til jordens ende. 1000 norskamerikanske misjonærer og er utgitt Ventura forlag (www.venturaforlag.no).

En bok som er enestående i sitt slag og på høy tid kommer. Har omtale av 30 norskamerikanske misjonærer og den meget vanskelige situasjonen som mange av dem møtte i årene fra 1890 og utover, med sykdom, kidnapping, død og drap. Men de så også svært oppmuntrende resultater av arbeidet.

Mest omtale får misjonærer som arbeidet i Kina, på Madagaskar og i India foruten de som virket i Alaska blant eskimoene. Blant dem var Oscar Brune fra Stranda på Sunnmøre, som fridde til Elsa Rølvaag fra Dønna i Nordland etter å ha kjent henne én dag. :-)

Men også hun hadde jo kall til tjeneste blant eskimoene i Alaska, og da var vel saken grei. Han fikk ja. Hele livet bodde de i Alaska, de første årene på den værharde øya Little Diomede i Beringstredet.

Kontraster finnes det flere av i boken: Kina-misjonær Daniel Nelson fra Sveio ble skutt i hjemmet da de satt og ba. Dr. Casper Skinsnes skulle to ganger drepes, en gang med kniv, en gang skytes. Han unngikk det. Da han kom tilbake til Kina etter 1945, var 10-15 000 samlet for å ta imot han.

Hjemstedet i Norge til flere av de 1000 norskamerikanske misjonærer, er oppgitt.

Denne boken er den første om dette tema, et tema som dessverre er helt oversett i sentrale bøker om nordmenn i Amerika.

Ventura forlag utgir også en utgave med engelsk tekst, kommer i november, To the Ends of the Earth.1000 Norwegian-American Missionaries. Se på wwww.norwegianheritage.org for mer info om denne og kjøp i USA.

Fagbokforfatter og kulturhistoriker Siv Ringdal får støtte av Kvinesdal kommune til boka «På høye hæler i Amerika»

Nå blir det bok av arbeidet Siv Ringdal har hatt med doktoravhandlingen hun hadde i fjor.

Siv har flere ganger besøkt Leiv Eiriksson Lodge med tidligere bokutgivelser. Hun kommer nok med denne nye boken også.

Boka omhandler unge, ugifte kvinner som emigrerte fra Agder-fylkene til New York etter andre verdenskrig. Flere av kvinnene som er intervjuet, og som vil være sentrale i boka, kommer fra Kvinesdal kommune.

Les hele artikkelen i "Kvinesdal 24"

Bildet under av Siv Ringdal er lånt av "Kvinesdal 24"

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i Saskatchewan, Canada

er vår vennskaps Lodge i Canada. Her er november - utgaven 2017 Lodgens newsletter "Mellom Venner".

Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne.

Rutetider er kontrollert 6. oktober 2017.

Sivdamsenteret ligger 550 meter i gangavstand fra Bryne stasjon. Du finner kartet her.

Passende tog går fra Stavanger klokken 17:54.

Retur fra Bryne 21:59. Det går også et tog kl. 21:28

Medlemsverving

Styret har diskutert hvordan vi skal nå målet med 10% nye medlemmer i laget vårt. Vi prøver med det følgende.:

For hvert medlem du verver, får du to Flax-lodd i premie. I tillegg får du være med i eventuelle trekninger D8 har for vervingspremier. Den du verver betaler bare 250 kroner det første året.


<-- De som deltar i vervingen fram mot 2020 kan vinne denne verving-pinsen for 2017. Les mer her.

Program 2017 og 2018 - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

2017

Tirsdag 5 desember 2017. Julemøte på Sivdamsenteret, Bryne

Forfatter og tidligere kultursjef i Rogaland, Pelle Nilssen presenterer sin bok om «farfaren som emigrerte og aldri kom tilbake til Haugalandet ».

2018

Tirsdag 2. januar 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 23. jan 2018 Medlemsmøte - Odd Sverre Aasbø - Route 66

Tirsdag 6. februar 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 27. feb 2018 Medlemsmøte - Åshild Sunde Feyling Thorsen “Det norske Minnesota”

Tirsdag 6. mars 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 20. mars 2018 Medlemsmøte - Knut Djupedal “Mormonerne” fra Iowa til Utah

Tirsdag 3. april 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 24. april 2018 Medlemsmøte - Johannes Risnes om Kvekerne fra Kvinesdal

Kvekarrørsla kom til Kvinesdal frå Stavanger, og vart opphalden ved at kvindølane sendte borna sine på skule i Stavanger for å læra rette trua. Etter kvart var det fleire av kvekarane i Kvinesdal som fann vegen over til Iowa der andre kvekarar frå det såkalla Stavangerområdet alt hadde slått seg ned. Her enda kvekareventyret i Kvinesdal. Kyrkjegarden til kvekarmenigheten ”Stavanger vennane” i Le Grande, Marshall County, Iowa i USA besøkte Johannes i juli 2017 og dette ønsker han å fortelle om.

Tirsdag 22. mai 2018. Medlemsmøte - Svein Risa og Karl Sigurd Tjåland

Tirsdag 28. august 2018. Medlemsmøte - Blåtur/grilling

Tirsdag 4. september 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 25. sep 2018. Medlemsmøte - Svein Ivar Langhelle ved UIS

Om å komme fra sine egne og gå til sine egne”, på hvilke grunnlag valgte emigrantene ulike kirkesamfunn i USA.

Tirsdag 4. oktober 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 23. oktober 2018. Medlemsmøte - Mette Tveit - “Fra Amerikabrev til Facebook”

Lørdag 27. oktober 2018. Slektsgranskerdagen i Rogaland

Tirsdag 6. november 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 27. nov 2018 Medlemsmøte - Ernst Berge Drange

Tirsdag 11. desember 2018 Medlemsmøte / Julemøte

Fra strategidokumentet vårt

Gjennom årene har vårt lag utviklet seg til å bli det sterkeste legmiljøet for emigranthistorie i Rogaland, kanskje også i hele Norge. Vi vil beholde denne posisjonen med å fortsette rekken med dyktige foredragsholdere og samarbeid med historie og forskningsmiljøer i inn og utland.

Meld deg inn og og bli en del av dette fellesskapet du også!

Cleng Peerson Lodge 8-008 i Stavanger

Søsterlodgen vår har møter på Madla Bydelshus tredje tirsdagen i måneden klokken 19:00

Du finner hele programmet for 2017 og 2018 her.. Merk at møtet i november er flyttet til tirsdag 28. november 2017

Utsendelse av medlemsavisen blir fra i år bare elektronisk.

Vi kommer til å sende en programoversikt i posten to ganger årlig til de få som ikke får påminning om Budstikka som e-post. I programoversikten blir det informert om hvor møtene averteres og hvor du finner Budstikka på internett.

Mange har nettbrett og eller mobiltelefon hvor de kan lese medlemsavisen uten at de bruker e-post. Budstikka er utformet på en slik måte at den lett kan leses på nettbrett og smarttelefoner. Tekst og bilder kan "flyte" avhengig av skjermstørrelse med mer.

Medlemmer i Sons of Norway får hver måned "Viking Magasin" tilsendt i posten fra USA. I tilleg får medlemmer informasjon i e-post fra USA.

Budstikka i nytt format

Budstikka blir nå laget i "Nye Google Nettsteder" som gjør sidene lysere og lettere å lese . Du navigerer på siden, med piltastene og med med linkene i hver artikkel, men også med linker til flere sider øverst til høyre på siden

Hold informasjonskanalene åpne!

Savner du nyhetsbrev og meldinger fra Sons of Norway sentralt, kan det være fordi du meldte deg av fra et element sendt deg via "Constant Contact", som er vår eksterne e-postleverandør for nyhetsbrev og andre kunngjøringer.

Dessverre, når en leser meldes av fra ett element, eliminerer Constant Contact-systemet den e-postadressen for alle elementer, slik at et medlemet ikke får all den nyeste informasjonen fra Sons of Norway.

Hold kontaktinformasjonen din oppdatert mot Minneapolis og lokallaget. Trenger du hjelp, kontakt redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

Den gode nyheten:

Du kan også velge å komme tilbake på postlisten ved å bruke denne linken og skrive inn e-postinformasjonen på nytt. Da får du alle nyheter og viktige oppdateringer.

Sons of Norway, Distrikt 8, har egen hjemmeside.

Hjemmesiden fungerer slik at alle har adgang til åpningsbildet på sofn.no.

Medlemmer i Sons of Norway kan logge seg inn ved å bruke e-mailadressen sin som brukernavn og medlemsnummeret som passord. For noen medlemmer vil ikke dette fungere.

Dersom det er 2 medlemmer som bruker samme e-mailadresse, så fungerer dette bare for den ene. Den andre må bruke følgende som brukernavn: Bruk ditt eget medlemsnummer@sofn.no (dvs: Skriv inn medlemsnummeret@sofn.no f.eks 1234567@sofn.no). Passordet er også her medlemsnummeret. Dette gjelder også de 400 medlemmene som ikke har oppgitt noen emailadresse. Når dere har logget inn, kan passordet rettes.


Gevinster til lotteriet

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 100 kroner

Grasrotandelen

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Nettsted.: http://www.sonsofnorway8021leiv.com/

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2017: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)