Budstikka i mai 2018

Medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge tirsdag 22. mai på Sivdamsenteret, Bryne kl. 19:00
Svein Risa og Karl Sigurd Tjåland


Liv og lagnad for Johan Martin Pederson Risa

har vore eit totalt ukjend kapittel for dei få attlevande slektningane på Jæren. Mange tilfeldige faktorar har nå gitt oss innsikt i livet til denne 20-åringen som emigrerte til Amerika i mars 1903.

Informasjonen har vore å finna både frå ukjent og uventa hald. Lausrivne og mangelfulle utsegner frå oppveksten på Risa, nabogarden der Johan Martin var ifrå, har etter kvart gitt meining og forståing av stoffet. Mykje manglar framleis, men at desse manglane skulle finnast her i landet og ikkje i Montana, ja det er utruleg.

Legg medlemsmøtet 22. mai til i kalenderen din.

iCalendarGoogle CalendarOutlookOutlook OnlineYahoo! Calendar

Velkommen til foredrag, musikk, sang, kaffe og godt drøs! Inngangspenger kr. 80 for medlemmer, kr. 100 for andre.

Fra presidenten

Tone Tjensvold Barstad

Kjære Sons Venner!

Våren er kommet!

Kom mai du skjønne milde! Det er en strofe som i disse dager klinger her på Jæren. Vi har nydelig, varmt sommer vær!

På forrige møte hadde vi besøk av Johannes Risnes. Han kåserte om kvekerne fra Kvinesdal som sendte barna på skole i Stavanger for deretter å emigrere til Le Grande i Iowa. Det var et interessant foredrag hvor tilhørerne stilte flere spørsmål etter foredraget. Kari sang vårsanger og leste vår dikt. En trivelig kveld.

På møtet i mai vil to av lodgens medlemmer, Svein Risa og Karl Sigurd Tjåland, holde foredrag. De vil vise bilder og fortelle om turen de hadde til USA i fjor høst.

De besøkte bl.a. Montana hvor de tilfeldig traff slekt med røtter fra Risa på Jæren. De var også i Sons of Norway i Seattle og de vil vise film fra togturen de tok i Rocky Mountains i Canada. Dette er en kveld noen og hver kan glede seg til.

Jeg overlater «roret» denne kvelden til visepresident Inge Nødland. Selv er jeg «over there» for å feire 17. mai, men også for å treffe personer med røtter fra Hetland i Helleland og Helland i Time. Ser frem til ennå en tur til USA, denne gang sammen med venninner.

VELKOMMEN og vel møtt til møtet!

Ta gjerne med venner – møtet er åpent for alle.

Hilsen fra Tone

Referat fra medlemsmøtet 24 april 2018

Av Bjørn Harald Lye

Medlemsmøtet ble innledet, som alltid, med nasjonalsangene til Norge, USA og Canada akkompagnert på piano av Kari Nevra Ree. Presidenten ledet oss flott videre og hadde et par annonseringer og oppfordret blant annet alle de møtte om å samle inn frimerker. Det må også legges til at det var godt oppmøte på denne medlemskvelden.

På årsmøtet fikk styret fullmakt til å få flere med i arbeidet ved behov. Bjørn Harald Lye ble derfor introdusert for medlemmene som historiker i styret. Han fortalte litt om seg selv før foredragsholderen fikk ordet.

Bjørn Harald Lye er nytt styre-medlem i lodgen.

Foto Eirik Dankel

Vi var heldige og fikk besøk av Johannes Risnes som snakket om kvekerne og tok oss gjennom nesten hundre år med Kvinesdalens menighetshistorie.

Johannes innledet med å gå litt tilbake til forrige gang han var på et av våre medlemsmøter. Siden den gang hadde han funnet informasjon om slekten på underlig vis gjennom lokale aviser som Dalane Tidende.

Deretter tok han oss med på reisen fra starten som sannsynligvis kom som følge av omfattende arbeidsinnvandring til det som ble kalt “Nordlandet” (Dalane, Jæren, Stavanger og Haugalandet).

Pådriverne var Tollak Togrimsson Røiseland (1806 - 1898) og Karl A. Eghom (1827 - 1897). Etter å ha besøkt kvekerne i Stavanger, kom tilbake til Kvinesdal hvor de ble pådrivere for denne bevegelsen. Tollag bygde et forsamlingshus og det står fortsatt på Røiseland. Huset ble ny restaurert i 1993.

Johannes fortalte videre om briten, Joseph Buckley, som besøkte Stavanger og Kvinesdal. Denne briten skrev dagbok om sitt opphold og i dagboken skrev han at Røyseland var “ein liten landsby mellom fjella og med ei samling av dårlige hus.”.På et møte foran de 70 fremmøte, lovet Buckley å sende 400 kroner til et nytt møterom som kunne benyttes som skolerom om vinteren. Karl Tollaksen ble lærer for 14 elever på Røyseland. Dette varte derimot ikke lenge. I 1866 ble han fengslet for å ha nektet å bære våpen og han måtte også i fengsel for å ha nektet å avtjene sin vernplikt. Senere det året kjøpte han forretningen til Madam Stange og startet med handel. Siden kjøpte han også en gård på Aamodt. Karl Tollaksen var den største forretningsmannen i Kvinesdal.

Foredragsholderen snakket også om kvekerne i folketellingene. I 1865 var det registrert 43 kvekere ( på gårdene Røiseland, Oksefjell, Ytre Røinestad og Rødland). Man antar at antall kvekere ville vært langt høyere om det ikke hadde vært for utvandringen til Amerika og Stavanger.

Mye tyder på at kveker-bevegelsen opphører på 1930-1940 tallet og mange melder overgang til Pinsevennene utover på 1950 - tallet.

Johannes Risnes snakket også en del om utvandringen til USA, hvor han snakket om steder kvekerne hadde slått seg ned og om hvordan de reiste over Atlanterhavet. Et lite utdrag fra Decorah-posten den 7.november 1924 har tittelen: “Fra vore Indvandreres Liv. De norske Kvækere i Marshall County, Iowa.”. Videre snakket han litt om Stavanger Friends Church og om hvordan den ble startet. Mange etterkommere av kvekerne er gravlagt på Stavanger Friends Cemetery. Det ble vist noen bilder fra kirken og kirkegården. Dette ble knyttet til kvekere som utvandret fra Norge til USA. På bildene får vi se navn på kvekere som utvandret.

Det var et meget interessant tema og en meget kunnskapsrik foredragsholder.

Etter pausen med kaffe, kringle og god drøs leste Kari Nævra Ree dikt og sang som en hyllest til våren. Mange takk skal hun ha, det var vakkert.

Presidenten takket for frammøtet, minnet om møtet 22 mai og ønsket alle vel hjem i det fine vårværet

Toast the Winners!

Congratulations to the 76 lodges that met their 2017 recruitment goal.

Leiv Eiriksson Lodge var den eneste i Norge som klarte målet i vervekonkuransen! Velkommen til alle nye medlemmer.

These lodges received a prize package that included buttons, a gift card, a new lodge program and other prizes to reward their efforts. Included in the package is a banner so that they can proudly display their status as a "2017 Winner."

Nå kan du betale med Vipps på møtene våre.

Du kan betale inngangspenger og kjøpe lodder!

Leiv Eiriksson Lodge fikk tildelt nummer 505507.

Skriv gjerne en melding hvis det er annet enn inngangspenger for en person betalingen gjelder.

Priser.: medlemmer Kr. 80,- ikke medlemmer kr. 100,- Lodder kr. 5,- pr. lodd.

Det koster ingenting å vippse penger til venner så lenge beløpet ikke overstiger 5 000 kroner. Skal du vippse mer enn 5 000 kroner koster det 1 % av beløpet.

Skal du vippse penger til lag, foreninger og bedrifter er dette gratis uansett beløp.

Les mer om Vips her.

Bokomtale

Amerikabrev

Nesten ny bok av Linda Stewart .

Les utdrag fra boka her.

Randi Pedersdatter Holtseteren emigrerte fra Norge i 1889. Med sirlig håndskrift beskrev hun alt hun så og opplevde på sin lange reise, og forklarte senere hvordan hun tilpasset seg sitt nye hjemsted. Brevserien hennes strekker seg fra avreisen fra Gausdal en tidlig mars-morgen i 1889 til norske juleforberedelser i Wisconsin nesten syv år senere.

Sammen med svarbrevene hun fikk fra slekt og venner i Norge, lar amerikabrevene oss ta del i en personlig dialog og et gjensidig savn over Atlanterhavet. Hvorfor valgte nettopp hun å dra? Hva og hvem reiste hun fra? Dro hun noen gang tilbake til Norge?

Husmannsdatteren Randi ble aldri rik eller berømt i Amerika. Fortellingen om henne representerer dermed også historien til det store flertallet av dem som reiste til Amerika for å søke bedre livsvilkår. Med utgangspunkt i amerikabrevene og et rikt bildemateriale tegner forfatteren Linda Stewart et unikt tidsbilde av norsk emigranthistorie.


Presse .: Indre Akershus Blad 08.03.18

Utgitt: Oktober 2017. ISBN 9788283050523.

Antall sider: 176.

Innbinding: Innb.

Bygdelagsstevner sommeren 2018

Norsk-Amerikansk - Bygdelagenes Fellesråd

Nasjonalt råd for norsk-amerikansk bygdelag.

Bygdelag er organisasjoner som består av etterkommere av emigranter fra Norge til Nord-Amerika. Hvert lag søker å bevare og styrke kontakten med hjemsted eller opprinnelsessted i Norge. De har lagsstevner som du finner informasjon om her.

Informasjon om lagene fra bestemte områder i Norge finnes ved å følge lenken http://www.fellesraad.com/fell_roots.htm#FylkeMap for mer informasjon om stevnene, om hvor du kan laste ned plakater og registreringsskjemaer med lenker til mer informasjon om det enkelte laget og de årlige stevnene.

20-22 juni 2018. Nordlandslag Stevne møtes i år i Fargo, ND

http://www.fellesraad.com/nordlandslag.htm

20-23 juni 2018. Valdres Samband Vestlandslag Stevne møtes i år i Alexandria, MN. Vestlandslag Stevnebestår av : Hardanger, Møre og Romsdalslag. Nordhordland, Rogalandslag, Sognalag, Sunnhordland, Sunnfjordlag, Vosselag, Valdres Samband http://www.fellesraad.com/vestlandslag.htm http://www.fellesraad.com/valdres_samband.htm

12-15 juli 2018. Seven Lag Stevne møtes i år i Willmar, MN. Seven Lag Stevne består av : Hadeland, Landingslag. Numedalslågenlag, Ringerike Drammen Districts, Sigdalslag, Telelag, and Totenlag. http://www.fellesraad.com/seven_lag.htm

8-11 August 2018. Tre-Lag Stevne møtes i år i Austin, MN. Tre-Lag Stevne består av : Gudbrandsdal National. Trønderlag and Nord Hedmark og Hedemarken http://www.fellesraad.comgudbrandsdalnational.htm

http://www.fellesraad.com/tronderlag.htm

http://www.fellesraad.com/nord hedmark_og hedemarken.htm

9-11 august 2018. Hallinglag and Sognefjordlag Stevne vil bli holdt i Decorah, IA. http://www.fellesraad.comhallinglag.htm http://www.fellesraad.comsognefjord.htm

September 8-9, 2018 Opdalslag Stevne møtes i år i Centerville, SD.

http://www.fellesraad.com/opdalslag.htm

September 12-15, 2018 Romerikslag and Solørlag Stevne møtes i år i Fergus Falls, MN. http://www.fellesraad.com/romerikslag.htm http://www.fellesraad.comsognalag.htm

September 16, 2018 Nordfjordlag Stevne møtes i år i Spicer, MN. http://www.fellesraad.com/nordfjordlag.htm

(Nyhet) Vest Agder & Aust Agder er i gang med å danne et nytt bygdelag. http://www.fellesraad.com/agder.htm

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i Saskatchewan, Canada

Brubyen Lodge er vår vennskaps lodge i Canada.

Her er mai - utgaven 2018 av Lodgens newsletter "Mellom Venner". Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget har sin egen nettside og med fotogalleri

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

Høreslynge

Møtelokalene på Sivdamsenteret er utstyrt med høreslynge. For at alle skal ha utbytte av møtene våre, er det viktig at vi bruker lydanlegget riktig.

Spørsmål fra salen når ikke mikrofonene. Da kan det være greit at spørsmål blir gjentatt av den som skal svare og at du bruker mikrofonen når du blir tilbudt den ......

Program 2018 -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Kalender 2018

7. til 10. juni D8 Kongress i Åsgårdstrand.

23. juni - 4. juli 2018 - UTVANDRERFESTIVALEN 2018 i Kvinesdal

21. juni - 24. juni 2018 American Festival i Vanse på Lista

Tirsdag 4. september 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 25. sep 2018. Medlemsmøte - Svein Ivar Langhelle ved UIS

26. - 29. september Norsk Høstfest i Minot, ND

Tirsdag 2. oktober 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 23. oktober 2018. Medlemsmøte - Mette Tveit - “Fra Amerikabrev til Facebook”

Lørdag 27. oktober 2018. Slektsgranskerdagen i Rogaland

Tirsdag 6. november 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 27. nov 2018 Medlemsmøte - Ernst Berge Drange

Tirsdag 11. desember 2018 Julemøte. Siv Ringdal presenterer sin nye bok "På høye hæler i Amerika"

2019

Tirsdag 22. januar 2019. Medlemsmøte.

Tirsdag 26. februar 2019. Medlemsmøte.

Tirsdag 26. mars 2019. Medlemsmøte.

Tirsdag 23. april 2019. Medlemsmøte.

Tirsdag 21. mai 2019. Medlemsmøte.

Tirsdag 24. september 2019. Medlemsmøte.

Tirsdag 22. oktober 2019. Medlemsmøte.

Tirsdag 26. november 2019. Medlemsmøte.

Tirsdag 10. desember 2019. Medlemsmøte.

Medlemsverving

Styret har diskutert hvordan vi skal nå målet med 10% nye medlemmer i laget vårt. Vi prøver med det følgende.:

For hvert medlem du verver, får du to Flax-lodd i premie. I tillegg får du være med i eventuelle trekninger D8 har for vervingspremier. Den du verver betaler bare 250 kroner det første året.

Cleng Peerson Lodge 8-008 i Stavanger

Søsterlodgen vår har vanligvis møter på Madla Bydelshus tredje tirsdagen i måneden klokken 19:00

Fra strategidokumentet vårt

Gjennom årene har vårt lag utviklet seg til å bli det sterkeste legmiljøet for emigranthistorie i Rogaland, kanskje også i hele Norge. Vi vil beholde denne posisjonen med å fortsette rekken med dyktige foredragsholdere og samarbeid med historie og forskningsmiljøer i inn og utland.

Meld deg inn og og bli en del av dette fellesskapet du også!

Sons of Norway, Distrikt 8, har egen hjemmeside.

Hjemmesiden fungerer slik at alle har adgang til åpningsbildet på sofn.no.

Medlemmer i Sons of Norway kan logge seg inn ved å bruke e-mailadressen sin som brukernavn og medlemsnummeret som passord. For noen medlemmer vil ikke dette fungere.

Dersom det er 2 medlemmer som bruker samme e-mailadresse, så fungerer dette bare for den ene. Den andre må bruke følgende som brukernavn: Bruk ditt eget medlemsnummer@sofn.no (dvs: Skriv inn medlemsnummeret@sofn.no f.eks 1234567@sofn.no). Passordet er også her medlemsnummeret. Dette gjelder også de 400 medlemmene som ikke har oppgitt noen emailadresse. Når dere har logget inn, kan passordet rettes.Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne.

Rutetider er kontrollert 6. oktober 2017.

Sivdamsenteret ligger 550 meter i gangavstand fra Bryne stasjon. Du finner kartet her.

Passende tog går fra Stavanger klokken 17:54.

Retur fra Bryne 21:59. Det går også et tog kl. 21:28Utsendelse av medlemsavisen blir nå bare elektronisk.

Vi kommer til å sende en programoversikt i posten to ganger årlig til de få som ikke får påminning om Budstikka som e-post. I programoversikten blir det informert om hvor møtene averteres og hvor du finner Budstikka på internett.

Mange har nettbrett og eller mobiltelefon hvor de kan lese medlemsavisen uten at de bruker e-post. Budstikka er utformet på en slik måte at den lett kan leses på nettbrett og smarttelefoner. Tekst og bilder kan "flyte" avhengig av skjermstørrelse med mer.

Medlemmer i Sons of Norway får hver måned "Viking Magasin" tilsendt i posten fra USA. I tilleg får medlemmer informasjon i e-post fra USA.

Budstikka i nytt format

Budstikka blir nå laget i "Nye Google Nettsteder" som gjør sidene lysere og lettere å lese . Du navigerer på siden, med piltastene og med med linkene i hver artikkel, men også med linker til flere sider øverst til høyre på siden

Gevinster til lotteriet

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet.

Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 100 kroner

Grasrotandelen

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 7 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Nettsted.: http://www.sonsofnorway8021leiv.com/

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vips nummer 50 55 07

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2018: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)