Budstikka i desember 2017

Medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge 8-021 Sandnes og Jæren tirsdag 5. desember 2017 på Sivdamsenteret, Bryne kl. 19:00

Pelle Nilssen

kåserer om boken

«Bestefar i Ville Vesten. - Et sant eventyr om guttungen som ikke ville være far».

Boken forteller en usedvanlig historie om bestefaren som dro til Amerika – og aldri kom tilbake. Tilbake på Haugalandet satt en ung mor med en fire måneder gammel sønn.

Etter hvert som barnebarnet begynte å grave på nettet, fant han spor som til slutt ledet ham til bestefarens gravstein i delstaten Idaho i USA.

Det har vært en vanvittig merkverdig reise. Jeg hadde ikke drømt om at det skulle skje, og i alle fall ikke at det skulle bli bok, sier forfatteren.

Du får kjøpt boken på møtet for kr. 200,- (kr. 299,- i butikk).

Pelle Nilssen er forfatter, født og oppvokst på Avaldsnes. I mange år var han journalist i dagspressen, først i Haugesunds Avis, deretter i Stavanger Aftenblad. Han var Rogalands første fylkesturistsjef. Forfatteren har skrevet reisereportasjer fra en rekke land. De senere årene av sitt yrkesliv har han mest konsentrert seg om rådgivning innen PR/informasjon for aktører innen reiselivet i Norge og Sverige.

Innsetting av nytt styre.

Kari Nævra Ree står for musikken denne kvelden.På desembermøtet serverer vi julegrøt, rød saft, julekaker, god kaffe og godt drøs! Lotteriet denne kvelden har ekstra fine gevinster.

Inngangspenger kr. 80 for medlemmer, kr. 100 for andre.

Les mer om programmet i 2018 lengre nede på siden. Detaljert program finner du her.

Foto lånt fra "Det søte liv"

Fra Presidenten

Tone Tjensvold Barstad.

Kjære Sons Venner.

Det nærmer seg desember og vi går inn i julemåneden.

På november møte var det valg og jeg tar fatt på et nytt år som president. Takk for tilliten.

Julen nærmer seg og tirsdag 5. desember er det julemøte.

Som foredragsholder har vi fått Pelle Nilssen, tidligere journalist i Stavanger Aftenblad ved Bryne kontoret. Denne kvelden møter vi Pelle Nilssen som forfatter av boken «Bestefar i Ville Vesten» - en fortelling om hans bestefar som dro fra kone og sønn til mulighetenes land, Amerika og aldri kom tilbake til Norge.

Jeg leste boken på min siste tur til USA og boken er velskrevet og forteller en så interessant historie at jeg ble helt revet med. Pelle Nilssen tar oss med fra bestefarens barndom og videre til Montana og Idaho på let etter bestefaren og hva liv han hadde levd i USA. Hans skildring av bestefarens liv er en utrolig historie. Pelle Nilssen har en fengende måte å fortelle på, så jeg gleder meg til å høre hva han har å berette på julemøte.

Styret i Leiv Eiriksson Lodge har gått inn for at lodgen må forsøke å verve nye medlemmer. Hvert medlem som verver et nytt medlem, får 2 flaxlodd i premie for hvert nye medlem som blir vervet. I tillegg betaler det nye medlemmet kun kr. 250 det første året og lodgen betaler det resterende beløpet, kr. 200,-. Så kjære medlemmer, hjelp oss å verve nye medlemmer! Send da en mail til redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com og oppgi navn, adresse, mobilnr. og fødselsdata (ikke personnr.).

Hittil har vi greid å verve 7 nye medlemmer og vi håper at flere har interesse av å bli medlem av laget vårt.

På møtene våre har vi utlodning. Inntekter fra utlodningen er en viktig inntektskilde. Fint om medlemmene har mulighet å ta med en liten gevinst til utlodningen. På julemøte vil vi ha fine blomster sammenplantninger til utlodningen.

Vel møtt til julemøte tirsdag 5. desember.

Ta gjerne med venner – møtet er åpent for alle.

Jeg vil avlsutte med å ønske dere alle en riktig fin og fredfull julehelg.

Hilsen fra Tone.

Referat medlemsmøte 21. november 2017.

Av Gunnar Line Risa

Som vanlig ønsket presidenten de tilstedeværende velkomne, og da spesielt til kveldens foredragsholder Jacob Lund, fra Vigrestad. Han ville fortelle om sitt møte med utvandra nordmenn under de olympiske leker i Amerika.

Deretter ble nasjonalsangene sunget, og på kveldens møte var det Terje Vold som sto for musikken.

Det var valg på nytt styre i Leiv Eirikssons Lodge. Ordet ble så gitt til valgkomiteens formann, Leif Lund. Nytt styre ble valgt med akklamasjon i henhold til valgkomiteens forslag. Det nye styret skal innsettes på neste medlemsmøte (julemøtet), den 5. desember.

Terje vold med trekkspill ledet allsangen

Det ble også delt ut diplom og pins til gullmedlem Leif Ivar Tønnessen. Han har vært medlem i Sons of Norway siden 14. august 1984. Var medlem i andre Lodger før han kom til Leiv Eiriksson Lodge.

Presidenten minnet også om medlemsverving og om invitasjon til Skogfjorden språkskole for ungdom, som vil bli arrangert i Minnesota til sommeren, og at det var anledning til å søke om støtte/stipend for å delta.

Slektgranskingen har hatt sitt siste treff før nyttår, men starter opp igjen 2. januar 2018.

Sangen “Den glade vandrer” ble sunget før ordet ble gitt til Jacob Lund.

Nesten 50 personer hadde funnet veien til møte for bl.a. høre Jacob Lund fortelle litt om sin egen historie før han gikk over til sitt kåseri . Han er født på Vigrestad, og ble uteksaminert fra Bryne Gymnas i 1971. Han studerte deretter historie med hovedfag i Bergen.

Startet først opp sin yrkeskarriere som lærer der han fikk tilbud om å begynne som informasjonssjef for Bergen Lysverk. Deretter sponsorsjef i forsikringsselskapet Vital, og så startet snøballen å rulle med oppkjøp, av banker og forsikrings-selskaper for til slutt å ende opp som sponsorsjef for DNB.

Som sponsorsjef ble det travle dager (ca 275 reise dager pr år) med mye reising. Han har blant annet “deltatt” i 9 olympiske leiker og tilsvarande VM i fotball/friidrett. På grunn av jobben sin har han reist kloden rundt, og blitt kjent med norske og utanlandske idrettsutøvere og ledere.

Under Vinter-Ol i Vancouver hadde han ein fin historie å fortelle. Han sto ved VIP inngangen til de akkrediterte da en eldre mann gikk rundt og såg etter norske klær, og om det kunne være nordmenn der.

Denne karen kom fra Fairbanks i Alaska, og hadde vore pelsjeger all sin tid. Han hadde hørt om at Norge hadde en av verdens beste skiskyttere som han gjerne ville treffe. Hvem var så denne mannen?

Jacob Lund på Sivdamsenteret 21. november.

Han fortalde at hans navn var Bjørndalen, og han stammet fra Simostranda. Lund fekk mannens telefonnummer og kontaktet Ole Einar Bjørndalen. Ole Einar visste ikke noe om denne mannen, og ville bare glemme hele historien. Lund “tvinga” han da til å ringe, og det viste seg at de hadde så mye felles at det ble arrangert et treff mellom dem. Jacob Lund var med dem, og det viste seg at Bjørndalen fra Alaska, hadde same oldefar som Ole Einar. Det ble et gripende og tårefylt møte, og Jacob Lund gikk fra dem og lot dem få prate om slekten sin alene. Denne pelsjegeren fra Alaska har vistnok vært på norgesbesøk etter den tid.

NRK TV laget program fra OL om kveldene, og der hadde de blant annet intervju med “2 blad” Bjørndalen. Canadisk fjernsyn ble svært interessert i programmet og kjøpte det, og det ble sendt mange ganger.

I Salt Lake City OL, i Utah var Jacob Lund igjen på plass. Denne gangen hadde han med seg Tore Strømøy ( Tore på sporet ) og Sven Serigstad fra Bryne. All hallidrett OL ble arrangert i byen, men de nordiske greiner som han skulle representera holdt til oppe i fjellene på en plass kalla Park City. Der laget de også eit provisorisk TV studio pluss en sjømannskirke. Der hadde de norsk prest, og de laget også norske dagsaviser. Det var et kjærkomment tilholdssted for norske utvandrarar og deres etterkommere.

Det var også på dette stedet at Stein Eriksen (gull i storslalåm Oslo OL i 1952). hadde sitt eget skisenter, Stein Eriksen´s Lodge. Han var skiinstruktør der og det var et sted for det øvre sosiale amerikanske lag. Kjell Inge Røkke, med venner, kom over med privatfly og bodde der. Stein Eriksen arbeidet for å få arrangere vinter OL i Nord Amerika. Han hadde fingrene sine med i spillet om alle senere OL som er blitt arrangert der.

Som konklusjon traff Jacob Lund mange av norsk avstamming på vinter OL i Amerika, men på sommer OL lite eller ingen. Nordmennene likte seg best ute i marka med ski på føtene.

Presidenten takket for eit interessant foredrag, og vi sang deretter “Fotlandsfossen” før kaffi og kringle. I pausen var det også loddsalg.

Etter pausen hadde vi allsang før det ble minnet om neste møte 5. desember, der Pelle Nilssen vil kåserer om boken “Bestefar i Ville Vesten”.

President Tone Tjensvold Barstad takket for fremmøte, og ønsket alle vel hjem.

Mi jul.

Av Ingfrid Tordis Fjermestad

Dei første 13 åra av livet mitt feira eg jul hos besteforeldra mine i Sirevåg. Dei var frå nabogardane Skogaskaret og Skoga i fjella ved Sirevåg. Begge var fødde i 1886. Eg er fødd i 1942. Dei bygde hus i Sirevåg, høgt oppe med utsikt over bygda og havet. Mamma og eg budde hos dei til eg var seks år, då flytta med til Håbakken i Klepp der pappa då hadde bygd hus.

Eit par veker før jul, etter at med hadde flytta til Håbakken, fekk eg brev frå bestefar: "Kom til porten (Øksnevadporten) på laurdag. Toget kjem klokka 11. Eg ser ette Dig." I fleire år reiste me til Stavanger før jul. Og me avslutta alltid med eit måltid på Kaffistova på Torget.

Så kom julafta, og det var den dagen i året med tok drosje. "Gamle-Reinert", som dreiv krambu på Kverneland, hadde også drosje. Han kom i tjukk frakk og krøllskinnshue og køyrde oss til Klepp stasjon. Toget var eit somletog som stoppa på alle haldeplassar og stasjonar, men omsider kunne me gå av på den vesle stasjonen i sentrum av Sirevåg (vart seinare flytta lenger sør). Toget pusta og peste vidare, og me bala oss opp bakken med koffert og vesker med klede, glas med bruna kjøt, persesylte, presangar og småkaker. Ein liten bror hadde eg også fått, og han krevde sitt.

Me kjende lukta av torvrøyk då me nærma oss huset, og så gjekk døra opp - og der var dei, bestemor og bestefar - den varme stove med juletreet i kråa. Utpå ettermiddagen gjekk bestefar og eg til Skogaskaret for å henta mjølk hos broren. Det var trygt og godt der med gjekk hand i hand når dagen var på hell. Ein stad kunne me sjå Kvassheim fyr i det fjerne, og me stoppa alltid og såg på blinka som hadde tre fargar.

Fjøset var gamalt, og veggene var av stein og taket av bølgeblekk. Ingvald var i gang med mjølkinga, og han var alltid blid og sa han var glad for å sjå meg. Han stakk til meg eit pengestykke. "Seline ventar på kjøken med noko i ein pose til deg", Snille Seline. Mørken hadde kome mellom fjella før me var heime att, og grauten vart sett på. Snart var julemiddagen klar, og det var ein litt uvanleg meny; Graut, varm hummar og poteter. Brus. Før me åt, gjekk me alltid ut i gardsrommet for å høyra kyrkjeklokkene på Ogna ringja jula inn. Me stod der heilt stille og høyrde klokkene ringja langt borte.

Juletreet var lite og stod på eit blomsterbord. Det var pynta med fargerike kuler, flag og julelys som var festa med små klemmer til greinen. Og englehår. "Pass på så det ikkje tek fyr i englehåret!". Lysa vart tende og presangane delte ut. Etui med spegel og kam, minnebok, skrivepapir og konvoluttar med fine roser, vottar, sokkar, glassfigur med parfyme, fargestifter, vannfargar, lommeplagg, bøker, skjerf, ja, det var ulike ting i pakkane, og presangane endra seg ettersom eg vart eldre. Me drakk kaffi, og smaka på kakene til bestemor: Siruppsnippar, smultringar, tørre vaflar, sandnøtter, risbollar, krumkaker, julebrød og lefse. Og til jul fekk me appelsiner med papir med logo og utanlandske eple, også med papir, som smaka og lukta veldig godt. Me såg på treet og song julesongar, men så måtte me sløkkja lysa, dei skulle vara heile jula. Seinare fekk me elektriske lys. Det var praktisk, men ikkje så koseleg.

Soverommet vårt låg ut av kjøken, og tidleg 1. dags morgon venta me på at bestemor skulle lista seg inn og leggja noko i sokkane ho hadde hengt på sengestolpen. Me høyrde ho rotla på kjøkenet, høyrde lyden av kaffikverna, og snart lukta det kaffi. Og der gjekk døra opp, og ei smal lysstripe kom inn i rommet. Me lukka augo og gjorde som om me sov, men var ikkje seine om å sjå kva som var i sokken då ho var ute att. Der låg det pose med julebrød, eit par remser kokesjokolade, marspian og lefse.

Bestefar heiste flaget, og dagen var i gang. Men ingen fekk gå til einannan den dagen. Eg følte at heile huset "døste". Eg så på presangane, me prata, spela spel og kvilte middag. Me hadde alltid grisesteik og sviskegraut.

Dagen etter kom veninna mi. Ho budde nede i vegen, og me var i lag resten av høgtida. Om kveldane vart julelysa tende og me gjekk rundt treet, og ho var så flink til å syngja. "Og kysser støvelen for din fot".

Mellom jul og nyttår var det juletrefestar på bedehuset nede ved sjøen. Eit lite kvitt hus. Stort juletre, lukt av gran, varmen frå omnen, fullt av folk, tale, song, gang rundt treet - og så lukta av kaffi frå store bedehuskjelar, store, kvite mugger med kakao, pose med julebrød, ess, sjokolade eple. I gangen ein haug med klede og sko.

Av og til kom systrene til mamma og familiane til oss, eller me var hos dei..

Me var i Sirevåg til 1. nyttårsdag om kvelden. Me vart henta på Klepp stasjon av "Gamle-Reinert", og kom heim til eit iskaldt hus. Det gjekk lenge før det var så varmt i stova at me kunne ta av oss ytterkleda.

Tarald Oma og Tore Nærland fikk stor heder.

Fredag 3. november fikk Tarald Oma Time kommunes kulturpris. Tore Nærland fikk hedersprisen.

På bildet over er Tarald Oma, Maria Bilyk fra Moskva som er nestleder i Bike for Peace og Tore Nærland. Foto.: Tone Tjensvold Barstad.

Overrekkelsen av prisene var i Storstova på Bryne. Kvelden var en fin opplevelse for de som var tilstede. Publikum fekk med seg innslag fra Jæren symfoniorkester, Jæren ung symfoni (JUSI), dans ved elever fra Time kulturskule, kåseri ved Hilde Garlid og flere musikalske innslag. Kvelden ble ledet av konferansier Ørjan Zazzera Johansen. ___________________________________________________________________

På bildet til høyre er Tore på slottet for å takke for Kongens for fortjenestemedalje. Han hadde audiens hos Kong Harald og Dronning Sonja på slottet 5. november. Maria Bilyk var sammen med Tore.

"Det var et fantastisk møte vi hadde på slottet som varte i over to timer", sier han.

Velkommen til nye medlemmer

Vår stand på Slektsgranskerdagen i Arkivenes hus lørdag 28. oktober var godt besøkt. Det resulterte i 4 nye medlemmer. Slektsgranskersamlingen vi har første tirsdag hver måned resulterte i et til medlem. På medlemsmøtet i november fikk vi to ny medlemmer.

  • Arne Valland Singelstad fra Tjelta i Sola
  • Bjørn Harald Lye​ fra Sola
  • Magne Viggo Høyland fra Bryne
  • Kjell Ervik fra Tananger
  • Oddbjørn Salte fra Kleppe
  • Trygve Hegelstad fra Vigrestad
  • Svein Risa fra Nærbø

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i Saskatchewan, Canada

Brubyen Lodge er vår vennskaps lodge i Canada.

Her er desember - utgaven 2017 av Lodgens newsletter "Mellom Venner". Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

Nytt styre i Leiv Eiriksson Lodge

Det var valg på nytt styre i Leiv Eiriksson Lodge på medlemsmøtet 21. oktober.

På bildet fra venstre Tom Olsen, Inge Nødland, Tone Tjensvold Barstad, Hanne Høie, Gunnar Line Risa, og Hans magnus Stølen

På bildet fra venstre Tom Olsen, Inge Nødland, Tone Tjensvold Barstad, Hanne Høie, Gunnar Line Risa, og Hans magnus Stølen. Tore Nærland var ikke til stede.

Å sette sammen sette sammen et styre i lag og organisasjoner, handler mye om å finne mennesker med forskjellig bakgrunn og interesser. Vi må utnytte hverandres talenter til felles beste. For å finne dyktige foredragsholdere trenger vi å kunne se et tema med forskjellig vinkling og ha mennesker med oss som også har forskjellig nettverk. Vi synes å ha det i Leiv Eiriksson Lodge. Tilveksten i styret siste året forsterker den gode trenden.

Hans Magnus Stølen påtok seg vervet som kasserer på kort varsel med et godt lunt smil da det røynte på.

Tom Olsen drar gjennomsnittsalder i styret ned en god del. Han elsker USA og har en egen gruppe på Facebook med nettopp det temaet. På møtet i oktober fortalte han litt om sin bakgrunn og arbeidet som SLT-koordinator i Time kommune.

Medlemsverving

Styret har diskutert hvordan vi skal nå målet med 10% nye medlemmer i laget vårt. Vi prøver med det følgende.:

For hvert medlem du verver, får du to Flax-lodd i premie. I tillegg får du være med i eventuelle trekninger D8 har for vervingspremier. Den du verver betaler bare 250 kroner det første året.


<-- De som deltar i vervingen fram mot 2020 kan vinne denne verving-pinsen for 2017. Les mer her.

Ryfylke Lodge Lodge 8-023 fyller 20 år

Lodgen som har møtene sine i Bjørheimsbygd har sin jubileumsfest 8. desember 2017.

Dalbuen Lodge 8-022, i Sokkendal feiret sitt 20 års jubileum tidligere i høst.

Gratulasjoner går til begge fra oss i Leiv Eiriksson Lodge.

D8 tur til USA i 2018

Over havet – feiring av ”den gamle” og ”den nye” norske arv.

16. – 27. august 2018.

Turen går innom Minneapolis/St Paul,MN - La Crosse, WI – Spring Green, WI – Stoughton, WI – Madison, WI og Chicago, IL – og på veien skal deltakerne besøke en rekke norsk-amerikanske historiske steder.

Les mer her

Hele programmet finner du her

Fra strategidokumentet vårt

Gjennom årene har vårt lag utviklet seg til å bli det sterkeste legmiljøet for emigranthistorie i Rogaland, kanskje også i hele Norge. Vi vil beholde denne posisjonen med å fortsette rekken med dyktige foredragsholdere og samarbeid med historie og forskningsmiljøer i inn og utland.

Meld deg inn og og bli en del av dette fellesskapet du også!

Ingen ting er som før! - Jo, juleforberedelsene!

Av Lasse i "Øyeblikket" i Stavanger Aftenblad 29. oktober 1975.

Allerede nå snakker vi litt, bare litt, men alligavel om hvordan vi skal ha det i julen. Om en stund kommer vi til å snakke om hva vi skal ha i julen, og senere om hvem som skal være hvor og hvor hvem skal være når. Til slutt når alt er bestemt, skal vi springe rundene og nå fram til ferdig bord klokken seks, eller skal vi heller begynne klokken fem? Ennå en stund til, men godt å forberede seg sånn I det små.

Vi har for øvrig ikke noe ønske heller, om vi ble spurt. Når vi blir spurt i familien, kommer vi til å svare: Ingenting. Jo, et slips og et par strømper og litt annet bløtt, men altså, ingen store ting.

I gamle dager ønsket vi oss sykkel eller bil eller tog. Nå har vi alt det. Det vil si: Toget bruker vi ikke, det har vi vokst fra. I farten kunne vi bare tenke oss en presang: Ny kortstokk til å legge kabal med. Den gamle er utslitt etter alle forgjeves forsøk på å få kabalen til å gå opp. Det er mange andre kabaler som også skal gå opp, men det er en annen sak. Vi har forresten Ikke begynt å legge kabal denne sesongen ennå. Hva nå det kan komme av. Kanskje vi ikke har tid? Hvorfor har vi ikke det I grunnen? Vi som har alt?

Julepakker til Amerika

Stavanger Aftenblad 4. november 1964

Postfolk i Stavanger hadde det travelt i formiddag med å kjøre Amerika-pakker til kaien for avgang med "Oslofjord". - I alt 707 sekker, som veide 12.5 tonn. 350 av disse posene er pakket i Stavanger siden torsdag, og de inneholder mellom 1500 og 2000 pakker som er innlevert i distriktet her, fra Haugesund i nord og sørover til Flekkefjord. Amerikapost som er innlevert her tidligere i forrige uke, er sendt til Oslo.

Fra Oslo kom i går 115 poser med pakkepost som er innlevert der etter at "Oslofjord", gikk derfra torsdag til København, og Bergen sender 164 poser direkte via Stavanger. Avsenderne kan være sikre på at alle disse Julegavene vil nå fram til adressatene over alt i Statene og Canada før jul. Fra distriktet her gikk det også av gårde 80 sekker med brev og trykksaker med "Oslofjord".

Bilde.:Simplon Postcards - http://www.simplonpc.co.uk/NorwegianAmerica.html, Offentlig eiendom.

God julehilsen fra Språkrådet

Når vi skriver julekort, ønsker vi hverandre vanligvis både god jul og godt nytt år.

I slike hilsener kan en skrive både «godt nytt år» og «godt nyttår». På nynorsk kan en i tillegg skrive «godt nyår», dessuten er «godt år» brukt en del.

Navn på høytider skrives med liten forbokstav. Også ordet «god» skal ha liten forbokstav, så sant det ikke står først i setningen.

Hentet fra aktuelle ord på Språkrådets nettsider

Norsk Migrasjonsforum

MIGRASJON??

Fredag 10. november ble Norsk Migrasjonsforum stiftet i et møte på Arkivenes Hus på Ullandhaug.

Norsk Migrasjonsforum er et samarbeid mellom organisasjoner, institusjoner og virksomheter med felles interesse for migrasjon, migrasjonshistorisk forskning og formidling.

Norsk Migrasjonsforum skal:

 • dokumentere norsk migrasjonshistorie med særlig vekt på Rogaland.
 • knytte forskere, lag, organisasjoner og institusjoner sammen.
 • gjøre migrasjonshistorien tilgjengelig.
 • initiere egne prosjekter om migrasjon.
 • publisere informasjon og bidra til forskning.
 • videreføre arbeidet som ble initiert i prosjektet “Migrasjon Rogaland *)
 • arbeide med samlingene til Det norske Utvandrersenteret i samarbeid med kommunearkivet i Stavanger. Utvikle disse samlingene til forsknings- og informasjonsformål i samarbeid med kommunearkivet.
 • være modell for slikt samarbeid i andre deler av landet.
 • ta initiativ til, promotere og delta i prosjekter som inngår i 200-årsjubileet for den første organiserte utvandringen fra Norge til Amerika i 2025.

Medlemmer kan være lag, organisasjoner, institusjoner, og virksomheter som er interessert i historie og migrasjon.

Styret arbeider for finansiere fast sekretariat i egne lokaler i Arkivenes Hus i Stavanger.

Interimstyret fram til ordinært årsmøte våren 2018 er.:

Tarald Oma - styrets leder, Hans Eyvind Næss - Næringsforeningen - nestleder, Karl Eik - Rogaland Historielag, Olav Tysdal UIS, Nils Olav Østrem NAHA-Norge, Tone Tjensvold Barstad Leiv Eriksson Lodge - Kasserer, Kate Elin Norland Cleng Peerson Lodge, Inge Nødland Leiv Eriksson Lodge - sekretær og Gunleif Seldal.

*) Det var Leiv Eiriksson Lodge som tok initiativ til Migrasjon Rogaland i 2007

LES PRESSMELDING OM SAKEN HER

Dugnad på i Arkivenes hus.

Dugnad for Norsk Migrasjonsforum i Arkivenes hus torsdag 30. november. Tone Tjensvold Barstad, Lars Olsen (stavanger kommunes Arkiv) og Hanne Høie sorterer dokumenter fra boet fra Det Norske Utvandrersenteret i Stavanger. Alt dette blir søkbart og tilgjengelig for bruk på Arkivenes Hus. Det har vært tre lag som har som har deltatt på dugnaden de siste ukene. Foto; Inge Nødland.

Julebakst - lefser

Lefsebaking har lange tradisjoner i Norge. Går du på bakekurs kan du komme hjem med oppskrifter på 15 - 20 forskjellige sorter fra hele landet. Snakker du med dine Amerikanske venner om lefse, er det nesten alltid potetlefse, potetkake eller lompe de snakker om. Her er en populær video på YouTube om lefsebaking.

Du kan gjerne plukke opp noen praktiske tips?

Ny utgave av Harald Skretting sin bok

Vi trenger hjelp til oppdatering av "I fars fotefar"

Vet du noe om hvordan det gikk med menneskene Harald Skretting skriver om så kontakt oss snarest.

Boken handler om utvandringen fra Varhaug til Canada og USA.

Harald Skretting var medlem i Leiv Eiriksson Lodge siden oppstarten i 1997.

Harald Skretting som skrev boken "I fars fotefar", døde i juni 2016 nær 98 år gammel.

LES MER OM ARBEIDET MED NY BOK HER

Bildet.: Harald Skretting

Høreslynge

Møtelokalene på Sivdamsenteret er utstyrt med høreslynge. For at alle skal ha utbytte av møtene våre, er det viktig at vi bruker lydanlegget riktig. Spørsmål fra salen når ikke mikrofonene. Da kan det være greit at spørsmål blir gjentatt av den som skal svare og at du bruker mikrofonen når du blir tilbudt den ......

Program 2018 - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Kalender 2018

Tirsdag 2. januar 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 23. jan 2018 Medlemsmøte - Odd Sverre Aasbø - Route 66

Tirsdag 6. februar 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 27. feb 2018 Medlemsmøte - Åshild Sunde Feyling Thorsen “Det norske Minnesota”

Tirsdag 6. mars 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 20. mars 2018 Medlemsmøte - Knut Djupedal “Mormonerne” fra Iowa til Utah

Tirsdag 3. april 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 24. april 2018 Medlemsmøte - Johannes Risnes om Kvekerne fra Kvinesdal

Tirsdag 22. mai 2018. Medlemsmøte - Svein Risa og Karl Sigurd Tjåland

23. juni - 4. juli 2018 - UTVANDRERFESTIVALEN 2018 i Kvinesdal

21. juni - 24. juni 2018 American Festival i Vanse på Lista

Tirsdag 28. august 2018. Medlemsmøte - Blåtur/grilling

Tirsdag 4. september 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 25. sep 2018. Medlemsmøte - Svein Ivar Langhelle ved UIS

Om å komme fra sine egne og gå til sine egne”, på hvilke grunnlag valgte emigrantene ulike kirkesamfunn i USA.

26. - 29. september Norsk Høstfest i Minot, ND

Tirsdag 4. oktober 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 23. oktober 2018. Medlemsmøte - Mette Tveit - “Fra Amerikabrev til Facebook”

Lørdag 27. oktober 2018. Slektsgranskerdagen i Rogaland

Tirsdag 6. november 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 27. nov 2018 Medlemsmøte - Ernst Berge Drange

Tirsdag 11. desember 2018 Julemøte. Siv Ringdal presenterer sin nye bok "På høye hæler i Amerika"

Cleng Peerson Lodge 8-008 i Stavanger

Søsterlodgen vår har møter på Madla Bydelshus tredje tirsdagen i måneden klokken 19:00

Utsendelse av medlemsavisen blir nå bare elektronisk.

Vi kommer til å sende en programoversikt i posten to ganger årlig til de få som ikke får påminning om Budstikka som e-post. I programoversikten blir det informert om hvor møtene averteres og hvor du finner Budstikka på internett.

Mange har nettbrett og eller mobiltelefon hvor de kan lese medlemsavisen uten at de bruker e-post. Budstikka er utformet på en slik måte at den lett kan leses på nettbrett og smarttelefoner. Tekst og bilder kan "flyte" avhengig av skjermstørrelse med mer.

Medlemmer i Sons of Norway får hver måned "Viking Magasin" tilsendt i posten fra USA. I tilleg får medlemmer informasjon i e-post fra USA.

Budstikka i nytt format

Budstikka blir nå laget i "Nye Google Nettsteder" som gjør sidene lysere og lettere å lese . Du navigerer på siden, med piltastene og med med linkene i hver artikkel, men også med linker til flere sider øverst til høyre på siden

Hold informasjonskanalene åpne!

Savner du nyhetsbrev og meldinger fra Sons of Norway sentralt, kan det være fordi du meldte deg av fra et element sendt deg via "Constant Contact", som er vår eksterne e-postleverandør for nyhetsbrev og andre kunngjøringer.

Dessverre, når en leser meldes av fra ett element, eliminerer Constant Contact-systemet den e-postadressen for alle elementer, slik at et medlemet ikke får all den nyeste informasjonen fra Sons of Norway.

Hold kontaktinformasjonen din oppdatert mot Minneapolis og lokallaget. Trenger du hjelp, kontakt redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

Den gode nyheten:

Du kan også velge å komme tilbake på postlisten ved å bruke denne linken og skrive inn e-postinformasjonen på nytt. Da får du alle nyheter og viktige oppdateringer.

STAY CONNECTED WITH SONS OF NORWAY

Sons of Norway, Distrikt 8, har egen hjemmeside.

Hjemmesiden fungerer slik at alle har adgang til åpningsbildet på sofn.no.

Medlemmer i Sons of Norway kan logge seg inn ved å bruke e-mailadressen sin som brukernavn og medlemsnummeret som passord. For noen medlemmer vil ikke dette fungere.

Dersom det er 2 medlemmer som bruker samme e-mailadresse, så fungerer dette bare for den ene. Den andre må bruke følgende som brukernavn: Bruk ditt eget medlemsnummer@sofn.no (dvs: Skriv inn medlemsnummeret@sofn.no f.eks 1234567@sofn.no). Passordet er også her medlemsnummeret. Dette gjelder også de 400 medlemmene som ikke har oppgitt noen emailadresse. Når dere har logget inn, kan passordet rettes.


Gevinster til lotteriet

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 100 kroner

Grasrotandelen

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Nettsted.: http://www.sonsofnorway8021leiv.com/

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2017: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)