Svenska Skolan Costa del Sol

"Lust att lära - möjlighet att lyckas"

Aktuellt / Nyheter

Följ skolavslutningen live på internet!

Årets avslutning på Svenska Skolan Costa del Sol den 18 juni kommer att sändas live av Sydkusten, på Facebook.

Med anledning av covidföreskrifterna och i syfte att så många som möjligt ska kunna följa både studenterna och grundenterna, har Sydkusten avtalat en särskild mediabevakning med Svenska Skolan. Det inkluderar både direktsändning av avslutningsceremonierna och videoinspelning med intervjuer. De senare kommer att redigeras ihop till filmer, som delas med eleverna och deras familjer.


Alla intresserade är välkomna att klicka in sig på Sydkustens facebooksida https://www.facebook.com/sydkusten/


Grundenterna (niorna) firas från och med klockan 09.00 och studentceremonin startar 10.50.

Välkomna att delta på distans!

Lediga tjänster

Svenska Skolan Costa del Sol - Fuengirola söker:

Anmäl dig till sommarkurs i spanska för vuxna.

Det finns fortfarande ett par platser kvar till sommarkursen i spanska på Svenska Skolan Costa del Sol. Passa på och anmäl dig till kursen nu och förbättra din spanska under sommaren.


Vi anordnar en intensivkurs i spanska för vuxna på sommaren. Kursen är på 20 timmar i veckan under 10 veckor. I sommar startar vi den 14 juni och slutar den 20 augusti. Den första veckan sker på distans och övriga veckor sker i våra skollokaler i Fuengirola.


Utöver traditionell undervisning i spanska innehåller kursen även Kultur och Samhälle. Kursprogrammet kommer att innehålla utflykter i närområdet, i huvudsak inom Málaga-provinsen där kursdeltagarna ges möjlighet att se och uppleva spansk kultur och samhälle.


En dag per vecka gör vi aktiviteter utanför skolan för att träna spanska och främja kulturupplevelser. Dessa aktiviteter följer inte det ordinarie schemat för skoldagarna. Tidigare år har vi haft aktiviteter som:

 • Noche de San Juan - Spaniens motsvarighet till Midsommar

 • Mercadillo de Fuengirola - marknadsdag i Fuengirola

 • Tapaslunch på typisk spansk kvarterskrog

 • La Virgen del Carmen - procession för sjöfararnas och fiskarnas skyddshelgon

 • El Casco antiguo de Málaga - rundvandring i Málagas gamla stadskärna

 • Las Cuevas de Nerja, Balcón de Europa y Frigiliana - besök i Nerjagrottorna och spansk by.

 • Museo del Thyssen y Museo de Picasso - muséebesök i Málaga

 • Mijas - besök i pittoresk bergsby i bergen ovanför Fuengirola

 • Catedral de Granada y jardines botánicos - besök i Granada och dess katedral och botaniska trädgårdar.


I år är det inte säkert att vi kan genomföra just dessa aktiviteter då det kan finnas begränsningar för olika arrangemang på grund av den pågående Corona pandemin. Men vår målsättning är att även i år kunna erbjuda en schemabrytande aktivitet per vecka som uppfyller gällande säkerhetskrav på smittförebyggande åtgärder.


Sommarkursen i spanska för vuxna arrangeras i samarbete med Folkhögskolan Hvilan i Sverige. För er som fortfarande bor i Sverige och är intresserade av att delta i kursen finns möjligheten att söka via Folkhögskolan Hvilan. Har ni möjligheten att få en plats via dem, blir kursen kostnadsfri för er.

För er som inte längre bor i Sverige och för er som inte får plats via Hvilan finns möjligheten att söka direkt till oss men då fakturerar vi er kursavgiften på 1.200€

Du kan registrera dig till kursen på följande två sätt:

DELE-examination för våra gymnasieelever.

Under vecka 20 genomförde rekordmånga av skolans elever proven för DELE certifiering på nivåerna A2/B1 Escolar (för elever mellan 11 och 17 år) samt A2, B1 och B2 för elever över 16 års ålder.


DELE står för “Diplomas de Español como Lengua Extranjera” och är ett internationellt gångbart betyg i spanska som främmande språk som utfärdas av Instituto Cervantes och som följer den gemensamma europeiska referensramen för språk Gemensam europeisk referensram för språk (GERS).


Vår skola har sedan ett par år tillbaka ett avtal med Málagas universitet för examinering av våra elever i spanska. I år var det rekordmånga elever som genomförde examen. 43 elever var i Malaga under förra vecka för såväl muntliga som skriftliga prov.


Sveriges konsul i Málaga Isabel Pascual som intresserar sig mycket för vår skola hade vänligheten att sluta upp vid universitetet och önska våra gymnasister lycka till med examen.


Arbetet med DELE-examineringen är en del av skolans kontinuerliga arbete i att öka betydelsen av spanska studier och integreringen i det spanska samhället.

Anna Skog Martínez var i final i Andalusiska mästerskapet.

Vår elev Anna Skog Martínez spelar basket i Malagaklubben UNICAJA. UNICAJAs junior damlag kom på andraplats i Andalusiska mästerskapen där de under söndagen den 23 maj spelade final mot Cordobasket. Ett stort grattis till Anna och hennes basketlag som tog en andraplacering i Andalusien.

Rektor Mattias Kerttu slutar på Svenska Skolan Costa del Sol

Vår rektor på Svenska Skolan Costa del Sol, Mattias Kerttu, har efter fem års tjänst valt att säga upp sig för att tillsammans med sin familj flytta tillbaka till Sverige. Mattias har varit en viktig del i att utveckla och sjösätta den nya ledningsorganisation på skolan. Organisation är nu på plats och fungerar mycket bra.

Styrelsen är mycket glad över den tid som Mattias har arbetat på skolan med ett stort engagemang och bra resultat.

Det är styrelsens ansvar att rekrytera en ny rektor som kan fortsätta det värdefulla och målmedvetna arbete som Mattias tillsammans med resten av organisationen implementerat. Processen har redan påbörjats med hjälp och stöd från Mattias och Per.

Mattias kommer att avsluta sin tjänst under sommaren. Vi tackar Mattias för fem framgångsrika år på skolan och önskar honom ett stort lycka till med sin nya tjänst i Sverige.

Styrelsen för Svenska Skolan,

Nina, Carl-Fredrik, Rose-Marie och Sara

Rekordintresse för DELE-examen

I år har vi rekordmånga elever som har anmält sig för att göra DELE-examen. På gymnasiet har vi 53 elever i åldern 17 till 18 år som examinerar sig den 21 och 22 maj.


DELE - Diploma de Español como Lengua Extranjera - utfärdas av Instituto Cervantes och följer den gemensamma europeiska referensramen för språk (CEFR). Du kan examinera dig på nivåerna A1, A2, B1, B2, C1 och C2. DELE examen är internationellt erkänd och för många yrkesgrupper i Spanien krävs detta diplom om du söker arbete med en examen som inte är spansk.

Día del libro - bokens dag

Bokens dag den 23 april uppmärksammades med ett föredrag av Concha Moreno som är en referens bland spanska språkpedagoger, speciellt bland de som undervisar i spanska som andraspråk. Föredraget handlade om Don Quijote världens mest översatta bok efter bibeln. Concha drog paralleller mellan innehållet i boken och aktuella företeelser i dagens samhälle och visade på hur aktuellt innehållet i denna klassiker fortfarande är.

Dagen till ära var även Fuengirolas kommunalråd ansvarig för utbildningsfrågor, Carmen Díaz på besök för att delta under föredraget, som filmades av Fuengirola TV.

Besök från Universidad Europea.

Torsdagen den 22 april hade vi besök av Fernando Trigueros från Universidad Europea. Han föreläste för våra gymnasietreor om vikten av att välja rätt utbildning och skillnaden mellan att ha en officiell titel och att behärska ett yrke. Han informerade också om La Universidad Europea, ett privat universitet med mycket internationell fokus, där var tredjedel elev är av utländsk härkomst. Universitetet har skolor i Madrid, Valencia och Kanarieöarna. Flera av våra gymnasiestudenter har fortsatt sin utbildning på detta universitet.

Föreningsstämma

Föreningens årliga vårstämma blir den 13 maj. Precis som årets höststämma blir det utan fysisk närvaro. Kallelse med information kommer att skickats ut till alla medlemmar och finns också tillgängligt på Schoolsoft för dessa. Är du medlem och inte har mottagit information via epost senast 28 april kan du hitta den på Schoolsoft, eller skriv till info@skolan.es.

Día de la mujer

Svenska Skolan Costa del Sol uppmärksammade internationella kvinnodagen (Día de la Mujer) med två externa föreläsningar. På fredagen den 5 mars hade vi besök av Rose-Marie Wiberg som är styrelseledamot i skolans styrelse och grundare av Iniciativa i Marbella. Rose-Marie berättade om sitt händelserika liv och om vikten av integration i samhället. Hon gav också flera exempel på kulturskillnader mellan Spanien och Sverige.


På måndagen den 8 mars hade vi besök av Johanna Forssell HR Manager för Transcom ett nyöppnat svenskt företag i Málaga och Isabel Pascual Sveriges konsul i Málaga. Johanna berättade om sina erfarenheter av att arbeta i Spanien och om vikten av att stå upp för varandra om man ser att någon diskrimineras eller behandlas dåligt på en arbetsplats.

Utflykt till Barranco Blanco

På lördagen den 27 februari organiserade skolan en utflykt till Barranco Blanco i Mijasbergen, där alla gymnasielever som valt att stanna kvar på kusten under vintersportlovet var välkomna att delta. Eftersom smittspridningen i Andalusien minskat rejält de senaste veckorna kan vi nu börja utföra några av de utflykter som vi brukar erbjuda under skolåret. Utflykten med ett par timmars vandring i bergen genomfördes av Liza och Birgitta tillsammans med 11 elever från Gy2.

Lär dig spanska!

Nu kan du anmäla dig till våra kvällskurser i spanska för vuxna!

Vi erbjuder vuxenkurser i spanska på olika kunskapsnivåer under eftermiddagar och kvällar. Genom vårt samarbete med universitetet i Malaga kan du få en internationellt gångbar examen i enlighet med kunskapsmålen för GERS, “Gemensam Europeisk Referensram för Språk” framtagna av Europarådet. GERS är i Spanien mer känt som DELE.

För mer information klicka här. Du kan även skriva till oss på info@skolan.es eller ringa 952475076.

Nu kan du prenumerera på information från Svenska Skolan Costa del Sol

Om du är intresserad av att hålla dig uppdaterad om nyheter från Svenska Skolan Costa del Sol direkt till din mail, ber vi dig klicka här för att fylla i dina kontaktuppgifter. Vi skickar ut mellan fem till tio nyhetsbrev per år till dig.

2020-08-25 Klassernas starttider på morgonen.

Vi kommer att använda två olika ingångar till skolan på morgonen. Det är viktigt att alla håller sina tider för att minska riskerna för smittspridning.

08.30-08.35 Åk 9 Huvudentrén

08.30-08.35 Gy EK2 Matsalsingången

08.35-08.40 Åk 8 Huvudentrén

08.35-08.40 Gy SA2 Matsalsingången

08.40-08.45 Åk 7 Huvudentrén

08.40-08.45 Gy NA2 Matsalsingången

08.45-08.50 Åk 5 + Åk 6 Huvudentrén

08.45-08.50 Gy 3 Matsalsingången

08.50-08.55 Fö + Åk 2 Huvudentrén

08.50-08.55 Gy 1 Matsalsingången

08.55-09.00 F-klass + åk 1 Huvudentrén

08.55-09.00 Åk 3 + Åk 4 Matsalsingången

Varje klass börjar vid samma tid varje dag, men kan sluta vid olika tider beroende på schemat.

Krav på PCR test för inresa till Spanien.

Från och med den 23 november måste alla resenärer från Sverige till Spanien kunna styrka att de inte bär på COVID-19 genom att visa upp provresultatet från ett PCR test som inte får vara äldre än 72 timmar när de anländer till Spanien.

Nedan finner ni en länk till Folkhälsomyndigheten som visar en lista på kliniker och laboratorier runt om i Sverige som utför covid test med reseintyg. Reseintyget ska vara på engelska eller spanska. Det är viktigt att boka tid och gärna göra det i god tid innan resan tillbaka till Spanien. Den statliga/allmänna sjukvården i Sverige utfärdar inga reseintyg så ni måste vända er till den privata sektorn. Ett test med intyg kostar mellan 1600 och 2300 kronor ungefär.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/testning-och-smittsparning/testning-for-reseintyg/

Vi söker ledamöter till valberedningen.

Svenska Skolan Costa del Sol söker en ny valberedning då mandatet löper ut för nuvarande valberedning till höststämman i november.

Är du intresserad eller vill du föreslå någon kandidat?

Valberedningen har en central roll i ett bolag eller förening. Dess främsta arbetsuppgift är att hitta och ge förslag på nya styrelseledamöter och suppleanter. För att hitta rätt kompetens till styrelsen behöver man god insikt i vad som krävs av den som ska arbeta i styrelsen. Dessutom veta vilka kompetenser som redan finns och vad som behöver kompletteras för att få en bra sammansättning i styrelsen.

Det är bra om de i valberedningen har egen erfarenhet av styrelsearbete i företag eller förening, att ha intresse och god människokännedom. Kanske bakgrund inom HR och en fördel är ett bra kontaktnät med förankring i skolans närområde.

Våra stadgar anger att valberedningen skall bestå av två eller tre ledamöter, som sedan själva väljer valberedningens ordförande.

Maila din intresseanmälan till per.hvid-hansen@skolan.es

Symtom på covid-19

Flera vårdnadshavare och elever frågar oss om symptomen för COVID-19. Nedan följer information från Folkhälosmyndighetens hemsida:

Sjukdomen är hos de flesta en luftvägsinfektion och en rad olika symtom kan förekomma. Man kan inte baserat på bara symtomen avgöra om det är covid-19 eller annan infektion. För det krävs ett test som analyseras i laboratorium.

Bland de symtom som rapporterats är framförallt:

 • hosta

 • feber

 • andningsbesvär

 • snuva

 • nästäppa

 • halsont

 • huvudvärk

 • illamående

 • muskel- och ledvärk

En person som insjuknar i covid-19 kan uppvisa ett eller flera av dessa symtom. Det är ganska vanligt att man förlorar luktsinnet, och därmed smaksinnet, under en tid i samband med infektion i de övre luftvägarna. Även diarré har omnämnts.

Vad skall jag som vårdnadshavare göra om mitt barn blir sjukt?🤢

Om ditt barn har något av dessa symtom (hosta, ont i halsen, diarré, huvudvärk, andningssvårigheter, snuva, förlust av lukt och smaksinne, feber över 37,5 grader) skall barnet INTE komma till skolan.

Barnet bör vara hemma tills man vet att det inte är ett fall av Covid 19.

Vårdnadshavare skall kontakta sin vårdcentral eller salud responde 955 545060 där läkare får ställa diagnos och avgöra vilka åtgärder som ska vidtas.

Det är av stor vikt att man även kontaktar elevens mentor.

Om det visar sig att en elev får ett positivt Covid-test skall vårdnadshavare kontakta skolan omedelbart.

Vårdnadshavare skall även informera skolan om det finns ett fall av Covid-19 i barnets/elevens familj.

De barn/elever som har en sjukdom som gör dem extra sårbara för Covid-19 (hjärtsjukdom, diabetes, kronisk lungsjukdom ...) kan gå i skolan, om deras tillstånd tillåter och är under kontroll.

Det är vårdnadshavarens skyldighet att ta kontakt med hälsovården ifall eleven har symptom som kan tyda på COVID-19, och för att få råd och anvisningar om när eleven kan återvända till skolan. Consejería de Educación y Deporte kräver att alla elever som haft symptom skall ha ett läkarutlåtande innan de återvänder till skolan.

2020-08-26 Beredskapsplan mot COVID-19

Här kan du läsa hela skolans beredskapsplan mot COVID-19 inför skolstarten HT2020. Planen kommer under året att anpassas utifrån myndighetsdirektiv och vår egen erfarenhet från nya rutiner.

2020-07-30: COVID-19 anpassningar på skolan.

Inför skolstarten höstterminen 2020 har skolan implementerat flera ändringar i sina rutiner för att minska risken för smittspridning av COVID-19.

Vi tar fasta på alla regler och rekommendationer som utfärdats av Junta de Andalucia, spanska utbildningsministeriet och hälsoministeriet.

Dessa ändringar i rutinerna kommer med stor säkerhet att modifieras under året och anpassas till nya regler samt praktiska anpassningar för att få verksamheten att fungera så smidigt som möjligt. Därför är det viktigt att alla hjälps åt och är uppmärksamma på de ändringar som sker.

Ändringar i rutiner som påverkar vardagen utanför skolan:

Följande ändringar kommer att påverka rutinerna inte bara för elever och personal på skola utan även vårdnadshavarna:

 • Olika tider för start och slut av skoldagen för varje klass. Skoldagen kommer att börja mellan 8:30 -9:00 beroende av klass. Ändringarna kommer också att avspeglas på tiden för hämtning.

 • Strikta regler kring att hålla sig hemma vid symptom som kan tyda på COVID-19, med kontroll av temperatur och allmäntillstånd vid ankomnst till skolan.

 • Obligatorisk användning av munskydd för alla (utom de yngsta). Vårdnadshavarna ansvarar för att eleven har med fungerande munskydd samt påse för dess korrekta förvaring när det inte används.

 • Vårdnadshavarna ansvarar för att eleven har med sig egen flaska med vatten då vatten dispensrarna inte får användas.

 • Alla aktiviteter som sker i stora grupper omplaneras eller inställs (skolstart i aulan, schoolkamp, aquathlon mf).

 • Striktare regler för access till skolbyggnaden för alla som inte är elever eller personal.

 • Striktare regler för att hämta eleverna i tid efter skolans slut.

Ändringar i rutiner som endast påverkar verksamheten internt.

En mängd ändringar görs på skolan som endast påverkar de interna rutinerna och arbetssättet:

 • Bildandet av samlevnads grupper i de yngre klasserna.

 • Separering av elever från olika samlevnadsgrupper under raster.

 • Omdisponering av lokaler för att underlätta städning och desinfektering.

 • Ökad frekvens av städning och desinfektering av hygienutrymmen och utsatta ytor.

 • Nya regler för matsalen och lunchserveringen.

 • Inköp av nya skolmöbler för att kunna öka ut avståndet mellan eleverna i klassrummen.

 • Inköp av skiljeväggar för att separera klasserna i matsalen.

 • Stolar, soffor och fåtöljer med textilier har magasinerats då de utgör en ökad risk för smittspridning.

 • Aulan kommer inte att användas för större sammankomster. Biblioteket har temporärt flyttat dit.

 • Bildandet av nya studieplatser för eleverna.

 • Informationsskyltar med information om COVID-19

 • Dispenser med rörelsesensor för handsprit på strategiska platser i skolan.

 • Varje sal har tillgång till egen hygienstation med rengöringsmedel, torkpapper och handsprit.

 • Vädring av lokalerna.

 • Regler för omhändertagande av elever som uppvisar sjukdoms- symptom under skoldagen.