Undervisa på distans

Ibland kan du behöva undervisa elever på distans, när du och eleven/eleverna är på olika platser. Det kan vara så att skolan av någon anledning är stängd eller att en sjuk elev behöver din hjälp. Naturligtvis kan du ofta lösa undervisning på distans via t.ex. din lärplattform, mejl etc. Men ska du hålla hela lektioner "live" eller handleda elever kan du testa att ha videomöten med dem.

Trafikverket driver projektet REMM för resfria/digitala möten. Där finns information om vad du ska tänka på när det gäller dessa möten.

Google Meet

Google Meet är det verktyg som lärare på UBF använder när de ska kommunicera med elever på distans. Det är ett lättanvänt verktyg där du som lärare bjuder in eleven till ett videomöte.

Google Meet finns också som mobilapp. Om eleven och du har loggat in med era skolkonton, fungerar den alldeles utmärkt.

Så här ser startskärmen/startsidan för Google Meet ut.

Starta och bjuda in till ett möte

Meets startsida så väljer du "Starta ett nytt möte".

Meets startsida med två valbara alternativ - "Starta ett nytt möte" eller "Använd en möteskod"

Det är bara lärare och personal på UBF som kan starta ett nytt möte och bjuda in deltagare. Alltså behöver du vara inloggad på ditt skolkonto i webbläsaren Chrome för att börja.

Rutan "Mötet är klart att börja" med knapp för att gå med i mötet.

Bjud in eleverna och starta mötet

 • Använd länken: Kopiera den och distribuera den till eleverna
 • Gå sedan med i mötet och vänta på att eleverna ska gå med
 • Eleverna behöver vara inte vara inloggade i Chrome; det räcker att klicka på länken. De kommer direkt till mötet.
 • Du kan starta ett möte, hämta adressen till mötet för att sedan använda den till ett senare tillfälle. Med andra ord kan du bjuda in dina elever till ett möte i förväg. (Det går dock inte att starta ett möte vid ett speciellt klockslag, så eleverna kan då gå in på länken innan mötet börjar.)
 • Använder du Google Calendar kan du välja "Lägg till konferens". Då skapas en länk i kalenderhändelsen till ett Meet-möte som du och de som är inbjudna kan klicka på.
 • Använder du Google chat kan du enkelt skapa ett videomöte direkt i chatten.

När du har gått med i mötet, kan en ruta med rubriken "Lägg till andra" komma upp. Du kan antingen dela länken i valfritt forum, eller bjuda in eleven/eleverna genom att trycka på "Lägg till". Där kan du skriva namnet på din kursgrupp, så bjuds alla elever in.Funktioner i Meet

 1. "Mötesinformation" - om du vill bjuda in fler till mötet.
 2. Symbolerna mikrofon, telefonlur och kamera. Här sätter du på/stänger av kameran och mikrofonen. Stänga av kameran minskar risken för störningar, och att sidan laggar. Telefonluren avslutar mötet för dig.
 3. "Presentera nu". Klicka på denna knapp om du vill presentera det du har på din skärm, t.ex. ett dokument eller en presentation .
 4. Knapp tre prickar. Här finns inställningarna. Om ljudet eller bilden inte fungerar, klicka på prickarna, sedan "inställningar". Kontrollera sedan att rätt mikrofon och kamera används.
 5. Personsymbolen visar hur många som är inbjudna. Om du klickar på pratbubblan kan du chatta med deltagarna under mötet. Bra om en elev vill ställa frågor!
 6. Höger kolumn: Här ser du deltagarna som har kameran påslagen.

Ny funktion till och med 1 juli: Nu kan du även spela in dina videomöten. Klicka på de tre prickarna längst ner till höger, där hittar du funktionen "spela in". När samtalet är avslutat, vänta lite så kommer det ett mejl med din länk till en fil i din Google Drive, där klippet har sparats. På det här sättet kan du också göra en enkel skärminspelning som du kan sprida. Ha bara ett möte med dig själv, presentera innehållet samtidigt som du spelar in.

Tips när du har videomöten

 • Har du aldrig haft ett möte på meet, testa med en någon först om du har möjlighet. Sätt er i var sitt rum och kör igång.
 • Var väl förberedd! Lägg gärna ut information till eleverna innan som berättar vad mötet kommer att handla om. Är det t.ex. någon arbetsuppgift som ni ska diskutera? Ska du dela en länk eller ett dokument - förbered och tänk efter hur det ska gå till.
 • Placera skärmen så att den inte står mot ett fönster eller en orolig bakgrund. En neutral vägg är bäst.
 • Kolla tekniken i början av mötet: Kan ni se/höra varandra? Var inte rädd för lite strul i början; övning ger färdighet.
 • Sätt regler för mötet: Planerar du att prata med eleverna, eller ska de bara lyssna och ställa frågor via chatten? Instruera dem tydligt, helst innan mötet.
 • Stäng gärna av mikrofonen när du inte pratar, då undviker ni störande ljud.

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp att komma igång eller stöter på problem - kontakta Digital support.

Elever kan kontakta digital support via chatten: Digital Support Chat

Digital support

031-367 00 50 telefontid: 07.30-16.00(lunch:12.00-12.30)Ärendeportal