Skadeforebygging og behandling
Skader er en del av fotballhverdagen, men klubben gjør tiltak for å forebygge skader og
hjelpe spillerne på best og raskest mulig måte når en skade er oppstått. Skadefrie utøvere presterer bedre, blant annet fordi de får bedre muligheter til å utvikle seg i idretten uten lange skadeavbrekk. Skader kan være en årsak til frafall i idretten.
Det er viktig for både spillere, trenere og foresatte å kjenne til faktorer som kan påvirke hvordan skader kan oppstå og tiltak som kan hjelpe å forebygge skader, samt behandling når skade er oppstått.
De fleste fotballskader er traumatiske skader som oppstår for eksempel i forbindelse med kollisjoner med motspillere, harde taklinger eller en forkjært landing etter hopp, mens omtrent en tredjedel av alle fotballskader skyldes belastningsskader som utvikler seg over tid.
Skader er komplekse og kan påvirkes av mange faktorer, som treningsmengde, fysisk form, restitusjon og totalbelastning. Spillerposisjon, årstid, at man skjuler en skade, misforhold mellom eksternt press og intern innsats, type trening, tid mellom kampene og modenhet kan også spille inn på skaderisikoen.
Ref. Fotball, skader - NHI.no Skadefri - Fotball
Skadeforebygging
“Den beste måten å forebygge skader er ved oppvarmingsøvelser før trening/kamp”
Treneren har en nøkkelrolle gjennom å kunne tilrettelegge for god oppvarming og trening for utøverne.
Det er også viktig at spillerne har rett utstyr på seg, bl.a leggbeskyttere og gode sko. En spiller kan ikke bære eller benytte utstyr som er til fare for seg selv eller andre. Alle former for smykker eller annet dekorativt utstyr (for eksempel halsbånd, ringer, armbånd, øreringer, lærreimer, gummistrikker osv.) er forbudt under trening/kamp. Det er ikke tillatt å tildekke dette med tape. Ref. NFF, Spilleregler, Regel 4.
“God restitusjon gir bedre prestasjon og færre skader”
For å kunne prestere godt er det viktig å ha fokus på restitusjon/søvn og riktig kosthold i tillegg til den fysiske aktiviteten, og hvordan disse faktorene påvirker hverandre.
Restitusjon er helt avgjørende for treningsutbyttet. Det er i restitusjonsfasen kroppen bygges opp igjen etter trening. God restitusjon handler om å spise nok, drikke nok, hvile og sove nok. Les mer om restitusjon.
Søvn og hvile er en del av restitusjonsprosessen, det å hente seg inn igjen etter trening og kamp. Å sove nok er viktig for en utøver som trener mye, går på skolen og tilbringer tid med venner. Søvn gir bedre humør, mer energi og overskudd, bedre hukommelse og konsentrasjon, og gir bedre prestasjoner i idretten og på skolen.
Tips:
- Søvn. Sørg for at du får nok søvn, slik at kropp og hode får hvilt
- Hvile. Sørg for å hvile både fysisk og psykisk mellom øktene.
- Jogg ned! Jogg ned etter alle økter. Dette for å holde blodsirkulasjonen i gang. Dermed får man raskere fjernet melkesyre og avfallsstoffer.
- Lytt til din egen kropp- kjenn etter om du er uthvilt og at kroppen er klar for trening.
Les mer: Restitusjon sovn-og-hvile.pdf (fotball.no)
Kosthold og trening
Riktig kosthold øker den fysiske kapasiteten, styrker den mentale kapasiteten og immunforsvaret.
De i Sunn idrett snakker om det å «spise smart». Å spise smart handler om å ha et regelmessig inntak av næringsrik mat og drikke, slik at kroppen får energi og overskudd til skole, trening og andre hverdagsaktiviteter. Spis smart - Sunn Idrett
Dette handler om å tilpasse kostholdet til sin egen kropp og hverdag. Forskjeller mellom kjønn, alder, aktivitetsnivå og kroppssammensetning gjør at vi har ulike energibehov. Bl.a bør matinntaket øke om treningsmengden øker. Riktig kosthold er særlig viktig for ungdommer i vekst. Skjelettet trenger mye kalsium og vitamin D for å utvikles og for å forebygge skader.
Som trener eller foresatt kan du minne spillerne på dette og oppfordre dem til å spise regelmessig. På lik linje som spilleren skal komme godt forberedt til trening med riktig utstyr, bør de ha spist godt før de kommer. Det er også viktig å spise etter trening. Det gjør at de får effekt av treningen og blir raskere klar for nye treningsøkter.
Tips:
- Spis ofte, med god fordeling av næringsstoffene.
- Spis et godt måltid 2-3 timer før du skal prestere. Ikke tung mat, men gjerne med mye karbohydrater.
- Få inn litt mat RETT etter trening. Da fyller man opp energilagrene, og man restituerer mye raskere. Dette er spesielt viktig hvis man trener mye. Dette kan være banan, YT, kjeks eller andre raske karbohydrater.
- Drikk rikelig med vann før du skal prestere. Ikke rett før, men jevnt fordelt utover dagen. Drikk også under og etter aktivitet!
- Ha et generelt fokus på et sunt og godt kosthold
Les mer på Mat og trening - Sunn Idrett
Vekst og utvikling
I puberteten «eksploderer» kjønnshormoner og veksthormoner. Dette påvirker både hjerne, skjelett, muskulatur og sener. Under puberteten er ungdomskroppen skjørere enn vanlig og dermed særlig utsatt for skader. Les mer her Unge utøvere - vekst og utvikling.
Ved skader
lenke til skader og førstehjelp
Melde skade:
Skadetelefonen:
Åpen alle dager 0900 – 2100. Ring 98702033
Er en rådgivningstjeneste med kompetanse på idrettsmedisin
Sikrer tilgang til i et kvalitetssikret behandlingsnettverk i hele Norge
Gir råd om skadeforebygging og hva man bør gjøre ved akutte skader
Gir råd uavhengig av om skaden dekkes av forsikringen eller ikke
Betjenes av fysioterapeuter - andre linje er legespesialister
Følger opp utøver gjennom hele behandlingsløpet, bestiller utredning og behandling
Se film: Idrettens Skadetelefon- film
Ved skade eller lidelse
Utfør evt. akutt skadebehandling
Skadelidte registrerer skademelding på www.idrettshelse.no
Forsikringsselskapet vurderer forsikringsdekning
Idrettens skadetelefon (IST) tar kontakt med skadelidte uavhengig om det er dekning i forsikringen
Idrettens skadetelefon (IST) bestiller all utredning og behandling i et kvalitetssikret behandlingsnettverk
Idrettens skadetelefon (IST) følger opp skadelidte til etter gjennomført behandling
Klubben samarbeider med Stavanger Idrettsklinikk (informasjon). De skal hjelpe spillere på SK Jarl til å jobbe skadeforebyggende og får undersøkelse og behandling ved eventuelle skader.
Her er hva som tilbys:
Er en rådgivningstjeneste med kompetanse på idrettsmedisin
Sikrer tilgang til i et kvalitetssikret behandlingsnettverk i hele Norge
Gir råd om skadeforebygging og hva man bør gjøre ved akutte skader
Gir råd uavhengig av om skaden dekkes av forsikringen eller ikke
Betjenes av fysioterapeuter - andre linje er legespesialister
Følger opp utøvere gjennom hele behandlingsløpet, bestiller utredning og behandling