Ontwikkelen Apps

Met de Scratch (JR)- app leren kinderen zelf eenvoudige games en animaties programmeren die zij dan zelf kunnen spelen binnen de Scratch- omgeving. Maar wat als je net een stapje verder wilt en een échte app wilt maken, die je zelf op smartphones en tablets kunt installeren? Dan zou je eens kunnen kijken naar MIT App Inventor. Dit is een online programmeeromgeving (die overigens al een aantal jaren bestaat) waarmee je apps voor Android telefoons en tablets kunt maken, gebaseerd op hetzelfde ‘blocks’ (puzzelstukjes) systeem van Scratch. MIT App Inventor is daarmee een mooi middel om zelf apps te leren bouwen, ook dankzij de vele tutorials en cursussen die er online voor te vinden zijn.

Dat Scratch en App Inventor wel iets van elkaar weghebben is niet vreemd, aangezien beide platforms afkomstig zijn van de MIT- universiteit in de Verenigde Staten. Het leren bouwen van Android apps staat centraal: App Inventor biedt talloze hulpmiddelen en tutorials om je eerste app te leren bouwen. In de ‘Editor’ ontwerp je de interface van je app (de knoppen, navigatie, teksten e.d); de ‘Blocks’ omgeving helpt je met het programmeren van de verschillende commando’s voor je app.

De blocks- editor van App Inventor, herkenbaar voor Scratch- gebruikers.

Je typt geen programmeercommando’s, maar sleept ze als puzzelstukjes aan elkaar. Als een combinatie niet toegestaan is, passen de puzzelstukjes niet en krijg je een visuele waarschuwing. App Inventor is wel iets moeilijker dan scratch, al was het alleen maar omdat je moet leren hoe je de verschillende hardware- onderdelen van een smartphone of tablet (denk aan GPS, accelerometer, trilfunctie etc) kunt aanspreken. Als je je Android smartphone aan je computer koppelt tijdens het programmeren, kun je ‘live’ zien hoe je app er gaat uitzien en of de code werkt.


Apparatuur in het medialab

  • Motorola Moto G5 Grijs
  • Chromebooks met scratch en App inventor