Historia

’’Vi vill inte hänga på ett jädra disco, vi vill hänga på en Pub’’

Ja så lät det bland sjömännen på Kalmars Sjöfartshögskola ca 1995-1996. Idén om en studentpub hade dock flutit omkring bland studenterna en längre tid och man hade bland annat försökt att bygga om en träbåt i hamnen till studentpub i början av 90-talet.

Men det va frustrationer som uppstod i diskussioner mellan Lambda studentkår och ’’Kåren’’ som ansåg att där bara kunde va en Kår i Kalmar, som fick Lambda att pusha för en studentpub och till slut gå in och finansiera Sjösjukan. För att man ville ha ett eget ställe.

Man tittade på lokaler och hittade då källaren på Fiskaregatan 10 där det tidigare hade legat en pub som kallades Kaggen, vilket var en del av en större restaurang/nattklubb som hette Koppar Källaren som i sig tog upp den ytan vilket idag är Sjösjukan, Thai Silk och Tokige Ture.

Att starta en studentpub visade sig vara svårare än man trodde, bara förhandlingarna med fastighetsförvaltaren tog ca ett år och det va inte förens i mellandagarna 1996 som man fick tillträde till lokalen. Man insåg dessutom ganska snart att det inte va hållbart att driva stället på en aktör så man bjöd in Humanus att gå med i projektet redan innan puben öppnade och efter ytterligare några bulor på vägen så föddes Sjösjukan som sedan öppnade för första gången med en smygöppning den 7 februari 1997 och en officiell öppning dagen därpå.


Under våren 1997 märkte man att intresset hos Humanus att besöka och jobba på Sjösjukan var ganska begränsat (på den tiden) och därmed så ändrades stadgarna i april 1997 och sedan dess har även Meskalin kallat Sjösjukan sitt andra hem.

Man insåg ganska snart att Sjösjukan var en succé och redan 1999 spräckte man miljongränsen i omsättning.

Alla ville ner och festa med sjöbusarna, sköterskorna och media folket på Sjösjukan, precis som än idag, och det var i princip fullsatt varenda kväll och speciellt då de kvällar när där va liveband.


Den första loggan för Sjösjukan var i form av ett svart segelfartyg mot en blå botten med texten ''PUB'' på en banner ovanför och ''SJÖSJUKAN'' på en banner under i gult.

Men runt 2005-2006 så ville man ändra loggan för att den skulle representera alla föreningarna och med det så blev Sjösjukans nya logga de dansande silhuetterna.


I slutet av 2006 var det dags för en ombyggnation på Sjösjukan, vilket är sånt som händer på i princip alla pubar och restauranger vart 10-15 år. På Sjösjukan var det dags att lägga ekparkett på golven, bygga om baren så att där blev mer plats för jobbarna bakom bardisken och köpa in nya möbler. Men man behöll fortfarande fyra av borden som byggdes 1996 av plank ifrån ''Bengts Bar''.

2011 drabbades Sjösjukan av en vattenläcka vilket resulterade i att den gamla ekparketten blev förstörd. Åbro Bryggeri gick då in och sponsrade med ett nytt parkettgolv och då passade man även på att fälla in en kompassros (som visar rätt).

Det är över 20 år sen som Sjösjukan först öppnade och mycket har hänt på vägen. Denna lilla bit av historia ni läst här är bara en bråkdel av allt det som kan berättas om Sjösjukans start och alla åren som har fört oss fram till där vi är idag.

Sjösjukans första styrelse och alla de som gjorde Sjösjukan möjligt lämnade den gamla källaren bakom sig för länge sen, men vi finns fortfarande kvar här. Och då och då tittar en och annan av de gamla rävarna ner och säger hej.


Ett stort tack till alla som har skickat in gamla foton och ett extra stort tack till IFS Sjösjukans första Ordförande Anders Uller som har försett oss med historian om hur det hela började.

P.S. Ta gärna en titt på bilderna nedan från de första åren på Sjösjukan.