Website van Julien Grandgagnage
Street photography by Jules Grandgagnage.JPG

Straatfotografie is een fotografiegenre waarin de mens en zijn omgeving centraal staan. Je zou het als een kunstzinnige vorm van documentaire fotografie kunnen beschouwen, en tegelijkertijd is het 'slechts' een kiekje, een momentopname die de kijker op de een of andere manier treft. 

Toen ik in 2014 het artikel "Straatfotografie" voor Wikipedia schreef, vond ik bijna geen Nederlandstalige informatie over dit genre. Ik voelde me een beetje een pionier... Nu schieten workshops straatfotografie als paddenstoelen uit de Nederlandstalige grond en zijn er blijkbaar honderden fotografen bezig met straatfotografie. Mijn artikel wordt ijverig geciteerd in cursussen en op websites, en daar ben ik toch wel een beetje trots op :)  Blijkbaar heb ik toen goed aangevoeld dat straatfotografie het op onze bodem helemaal ging maken. Bij mijn onderzoek voor dit Wikipedia-artikel heb ik veel voornamelijk Engelstalige literatuur geraadpleegd, maar daar bleef het niet bij. Ik ben zelf de boer opgegaan met mijn cameraatje om te ervaren wat het is om straatfotograaf te zijn en wat het genre precies kenmerkt. 

Straatfotografie verwijst in het algemeen naar het maken van foto's in de openbare ruimte - niet alleen straten, maar ook parken, stranden, winkelcentra, stations en andere plaatsen waar mensen samenkomen. In tegenstelling tot de traditionele documentaire fotografie is het voornaamste doel van de straatfotografie niet zozeer om een bepaald onderwerp te documenteren, maar eerder om de visie te tonen die de fotograaf op de wereld heeft.

Elke fervente straatfotograaf is een beetje een jager. Hij jaagt naar die ene speciale foto die dat ene speciale moment vastlegt. Soms lukt dat, soms is het moment waarop je had moeten afdrukken al voorbij. Toeval speelt een vrij grote rol. Wat goede straatfotografen volgens mij gemeen hebben, is intuïtie. Zij weten of voelen gewoon dat er iets in de lucht hangt, en zij slagen er meer dan andere mensen in om "le moment décisif" vast te leggen. Over dat "beslissende moment" is nogal wat te doen binnen de straatfotografie; het heeft een aura van mystiek omdat niet goed te beschrijven is wat het precies betekent. Maar iedereen die een oog heeft voor goede foto's weet wat het is. Daar zijn wij als straatfotograaf elke dag opnieuw naar op zoek. En als we af en toe raak schieten, dan maakt dat onze dag goed.


Nieuw in straatfotografie? 

Misschien kun je dan eerst even het hoofdstukje Veelgestelde vragen raadplegen.


Welke camera en instellingen?

Wat je zoal nodig hebt voor straatfotografie, hoe je te werk gaat en hoe je je camera instelt voor straatfotografie vind je hier.
Straatfotografie met respect voor privacy

In België is de wetgeving in verband met portretrecht en privacy strikter en heeft de straatfotograaf minder 'speelruimte' dan in Nederland. Het komt er feitelijk op neer dat je in België voor het maken van een foto en zeker voor de publicatie ervan de toestemming van de gefotografeerde moet hebben wanneer deze herkenbaar en als hoofdonderwerp in beeld wordt gebracht. Dit maakt straatfotografie echter niet 'onmogelijk'!: het zet je als fotograaf wel aan tot het zoeken naar creatieve oplossingen. 

Wees terughoudend met close-ups van mensen, zeker als die kunnen worden ervaren als ridiculiserend of op een andere manier aanstootgevend of denigrerend. Schiet met compassie en menselijkheid, niet als een jager die op zoek is naar een zoveelste trofee. Wil je helemaal op safe spelen, fotografeer dan groepen personen zonder dat iemand in het bijzonder wordt geviseerd. of kies een standpunt waardoor mensen niet meteen herkenbaar zijn. Wat je ook doet: sluip niet rond als een freak, maar straal openheid en zelfvertrouwen uit. Wees communicatief en werk - als dat nodig is - aan je sociale vaardigheden.  

In de praktijk zal het allemaal wel meevallen. In een tijd waarin velen onder ons hun selfies publiek posten, moet je als brave straatfotograaf al wel brute pech hebben om op iemand te vallen die er aanstoot aan neemt dat hij of zij herkenbaar in beeld wordt gebracht. Bovendien is straatfotografie ook in België een echte hype geworden. Workshops schieten overal uit de grond, terwijl ik enkele jaren geleden slechts een handjevol links kon googelen met Nederlandstalige informatie. 

Lees hierover meer in mijn 

"No photo" 
(foto van Thomas Leuthard)


"Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren" - Willem Elsschot

Je droom: als straatfotograaf wil je het leven op straat en de publieke ruimte documenteren met foto's die mensen in allerlei bezigheden tonen. Je wil bijzondere momenten vastleggen, vluchtige, maar betekenisvolle momenten. Je beste foto's hebben iets universeels en lijken iets te willen zeggen over de mens in het algemeen. 
Wetten beperken je in de vrijheid om dit in beelden uit te drukken. De meeste straatfotografen laten zich niet afschrikken door de bestaande wetgeving, die immers vaag, algemeen en achterhaald is in een tijd waarin iedereen op straat er met een smartphone op los zit te klikken om het eigen leven te documenteren. Dit neemt niet weg dat een straatfotograaf zich m.i. moet houden,aan bepaalde regels, wat we de ethiek van de straatfotograaf zouden kunnen noemen. Mijn straatfoto's trachten mensen in beeld te brengen op een 'candid' manier die voor niemand aanstootgevend wil zijn. Het spreekt vanzelf dat uitgebeelde mensen te allen tijde het recht hebben om te eisen dat een foto van de website wordt verwijderd (zie pagina Contact). 


Recente straatfoto's Antwerpen

(klik voor grotere foto's)


Auteursrecht


INFO: Al de foto's op deze website zijn vrijgegeven onder een Commons-licentie die inhoudt dat ze vrij gebruikt mogen worden, mits de naam van de fotograaf (Julien Grandgagnage) erbij wordt vermeld.   You are free  to copy, distribute and transmit the content of this website, under condition of attribution to the author (Julien Grandgagnage).


Over mij

Ik heb een veertigtal jaar ervaring met analoge en digitale fotografie, maar straatfotografie beoefen ik nog maar sinds 2014. Toen ik in september van dat jaar begon met het schrijven van het Wikipedia-artikel over dit onderwerp,  besloot ik om er zelf met mijn cameraatje op uit te trekken om te ondervinden wat straatfotografie zoal inhield. Ik hield er een nieuwe hobby aan over...  Ik ga nu regelmatig op jacht om boeiende plaatjes te schieten, slechts gewapend met een compactcamera en een nieuwsgierig oog. Mijn voorkeur gaat uit naar zwart-witfotografie, liefst op sombere of regenachtige dagen (bij mooi weer zit ik achter mijn computer :)

Ik ben niet zo'n materiaalfreak, eerder een minimalist. Ik ga met zo weinig mogelijk ballast op stap: een digitaal cameraatje van een paar honderd gram, met niet verwisselbare lens is ruim voldoende. Mijn huidig "weapon of choice" is een Fujifilm X20, een in het straatbeeld onopvallend, maar snel rakkertje.  Daarnaast gebruik ik sinds kort ook een Fujifilm x100T.

(Beachco-Avatar.jpgIk ben een amateur-fotograaf die bezig is met allerlei "creatieve dingen": schrijven, websites bouwen (zie links) schilderen, musiceren, vertalen van literaire teksten en dus ook straatfotografie. 
TIP - Lees als introductie