Startpagina‎ > ‎

Kuiperij

Vanwege de video's duurt het enkele seconden voor de pagina is geladen . 
Even geduld a.u.b.


De Kuiperij Zwarte Handen YouTube-video


Kuiperij Zwarte Handen : 
Het geheel van de demonstraties wordt uitgevoerd en aangekleed in de stijl van de tijdsperiode 1880-1930 . 
De demonstratie Kuiperij kan ook in een middeleeuwse ambiance en context worden gedemonstreerd (zie Middeleeuwen)

De laatste ambachtelijke kuiperij (tonnenmakerij) van Nederland waar nog geheel met de hand houten kuipen , houten emmers en putsen (op zijn kop gemaakte emmers met de bodem aan de brede kant), houten wastobbes , schenkkannen , marketenstervaatjes en voerbakken etc. etc. worden gemaakt .
 
We maken met veel plezier en vakmanschap deze duizenden jaren in huishouden , boerenbedrijf , scheepvaart , ambacht en beroep etc. toegepaste oude gebruiksvoorwerpen .We demonstreren het ambachtelijk met oude gereedschappen vervaardigen van tonnen , kuipen , houten emmers , putsen , wastobbes , voerbakken etc. : het maken van duigen , het opzetten van de ton , het branden van de ton (indien de omstandigheden dit toelaten) , vervaardigen bodems , het in elkaar hameren en waterdicht maken van de ton , en het hoepelen van de ton.

Daarbij laten we niet alleen zien hoe het vroeger in zijn werk ging , maar vertellen daarbij ook over de culturele , sociale , economische en technologische historie van het ambacht en leggen verbanden met het hier en nu .

De bezoeker kan proberen om uit losse duigen zelf een tonnetje op te zetten en zich kleden in het houten kostuum van de verliezer van een kaartspel .


Gekuipte houten tobbes , voerbakken en emmers zijn oud bijna nergens meer te krijgen vanwege het simpele feit dat ze in de jaren 40 en 50 als ouderwets werden beschouwd en van generlei waarde werden weggegooid of verbrand in de kachel . Alleen de tonnen hebben het plastic overleeft : vele alcoholische dranken zitten nog steeds in tonnen .

Nieuw zijn ze ook moeilijk te vinden : een slechte tobbe of emmer uit China of Taiwan is soms nog wel te koop , maar een b.v. puts is vanwege zijn onmogelijkheid machinaal gemaakt te worden nergens meer te verkrijgen .


Behalve dus bij ambachtelijke Kuiperij Zwarte Handen .


Mocht u bv uw mooi origineel uitgeruste botter , tjalk , schouw , blazer of welk ander historisch vaartuig nog steeds ontsieren met een plastic wasteiltje ,emmer en puts , dan bent u bij ons aan het goede adres om over te gaan op originele handgemaakte houten emmers , putsen en tobbes . We maken geen tonnen voor de verkoop , dus geen bier- , wijn- en regentonnen  of andere vaten .

Speciaal voor beoefenaars van Middeleeuwse spelen maken we ook middeleeuwss huisraad zoals houten trechters , bierpullen , wastobbes , afwasbakken , drinkbekers , schenkkannen etc . voorzien van hoepels van wilgenteen .
We maken geen tonnen/ vaten voor de verkoop , dus geen bier- , wijn- en regentonnen  of andere vaten .We kunnen ze leveren in diverse houtsoorten , varierend van frans eiken tot waaibomenhout .

Voor een overzicht van het assortiment en aanvraag van prijzen neemt u het liefste contact op via de email
zwarte-handen@quicknet.nl  
We maken geen tonnen/ vaten  voor de verkoop , dus geen bier- , wijn- en regentonnen  of andere vaten .


 

 
Tonnentrechter
 
 
   
V.O.C. scheepsvaatje                                                          detail              
 
 
 
Wastobbe
 
 
Teerputsje
 
 
 
 
  
Puts                                                      Groene zeep vaatje met spatels
 
 
Voederbak voor jongvee
 
 
 
         
Houten emmer                                                        Overijssels melkemmertje
 
 
 
 
 

contact voor info en reserveringen : zwarte-handen@quicknet.nl

 
 

Kuiperij Zwarte Handen is onderdeel van
Oude Ambachten Groep Zwarte Handen
Comments