Startpagina

Door de vele video's duurt het 15 seconden voordat deze pagina is geladen .
Even geduld a.u.b.
 
 
 
Verhuur van Oude Ambachten

 
 
Wasvrouw anno 1900    Touwslagerij     Taanderij

 
Kuiperij      Smederij


Klomp met een zeiltje kinderprogrammaHaringrokerij
voor Kerstmarkten klik :


                                           Nieuw :

                                          12 Eeuwen Scharensliep

                                           De historie van de Scharensliep , 12 eeuwen ontwikkeling van eenvoudige slijpsteen naar de                                                                           pompeuze scharensliepkaren uit onze jaren 70 van de vorige eeuw .

                                           Door oude ambachten groep Zwarte Handen .

12 Eeuwen ScharensliepDickens Kerstfestijn Steenwijk , met de touwslagerij , de wasvrouw anno 1900 en de taanderij .


Kerstmarkt Schiedam met de Smederij en de Wasvrouwvoor   Middeleeuwse Zwarte Handen   klik :

https://sites.google.com/site/zwartehanden/home/middeleeuwen

De wereld van Jeroen Bosch 's Hertogenbosch september 2014 De middeleeuwse Kuiperij en Touwslagerij


zie ook
 
                 
        

 


 
Als er geen beeld is bij het afspelen van de filmpjes : zet het filmpje aan en  klik in de werkbalk van de video op het radertje en
selecteer 480p
of         
Klik in de werkbalk van de video op " bekijken op youtube.com " of klik op "volledig scherm bekijken"

Historisch Foodfestival Ketels aan de Kade Delftshaven , met de kuiperij , de taanderij en het haringrokenGemeente Vlaardingen monumentendag de overkapping van de voormalige touwbaan , met de touwslagerij en wasvrouw anno 1900Batavia 30 jarig jubileum , Bataviawerf Lelystad , de taanderij en kuiperij


Folkloredag Zaanse Schans , de touwslagerij en de taanderij


Hennep oogsten19-de Eeuwse Zwarte Handen in het Middeleeuwse Orvelte . Dag van het kind 2015Kinderspeelprogramma anno 1920 "Klomp met een Zeiltje"
Planten- en Ambachtendag 2015 Wasvrouw anno 1900 en TaanderijHistorisch festival Vrijheid Urmond (Zuid Limburg) De Kuiperij en de Touwslagerij van oude ambachten verhuur groep
Zwarte Handen oude ambachten verhuur voor het VOC-schip de Batavia op het Goudeneeuw weekend van de Bataviawerf in Lelystad

 

 

Harlinger Vllotdag 2015


Heerde Historische Uitmarkt
Schokland Werelderfgoeddag , wasvrouw , taanderij en touwslagerij


Orvelte Kinderdag en het Aarlanderveense Dorpsfeest De WasvrouwTouwslagerij en Taanderij
 
 
 
contact voor info en reserveringen : zwarte-handen@quicknet.nl
 
 
 
 
 
 
 

Gezocht : leerling was-vrouwen en -mannen

 
 
 

YouTube-video Zwarte Handen aan het werk

 

Inwerkdag van de wasvrouwen van Wasvrouw anno 1900
 
Zie ook onze  " wasvrouw anno 1900 " site :
 
Dickens evenement Steenwijk Kerst 2014 : de Wasvrouw anno 1900 , de Taanderij en de Touwslagerij .

 

 

 

 

 

         Te huur voor markten , braderien , havendagen en andere    evenementen .

      Voor prijzen en voorwaarden zie onder aan de pagina .
 

 

                                                
                      

 

 

 
 

    

                              Oude Ambachten Groep      

 

         Zwarte Handen

 

 
       

                

               

 

 
 

 
Voor contact :

zwarte-handen@quicknet.nl  

 
  
De Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" , bestaat uit 4 mensen die in dienst zijn of waren van het openluchtmuseum "Het Zuiderzeemuseum"  (www.zuiderzeemuseum.nl ) te Enkhuizen waar wij oude ambachten zoals kuipen , smeden, touwslaan , stoomwassen , mandenmaken en visroken demonstreren op de wijze zoals de ambachten werden uitgevoerd tussen 1880 en 1930 .

 
  
          
 
        
 
 
        Zuiderzeemuseum
      
 
 
 
Sinds enige jaren hebben wij ons in onze vrije tijd verenigd tot de

Oude Ambachten groep "Zwarte Handen"

en zijn regelmatig met onze demonstraties te vinden op havenfeesten , maritieme festivals , historische evenementen , markten en braderieën .
 
Daarbij laten we niet alleen zien hoe het vroeger in zijn werk ging , maar vertellen daarbij ook
over de culturele , sociale , economische en  technologische historie van de ambachten en leggen verbanden met het hier en nu .
 
 
 
 

Het gaat hier om de volgende ambachten die wij in wisselende samenstellingen of apart kunnen leveren :

 
 

 

Ambachtelijke Kuiperij :

 

Het ambachtelijk met oude gereedschappen vervaardigen van tonnen , kuipen , houten emmers , putsen , wastobbes , voerbakken etc. .

Het maken van duigen , het opzetten van de ton , het branden van de ton (indien de omstandigheden dit toelaten) , vervaardigen bodems , het in elkaar hameren en waterdicht maken van de ton , en het hoepelen van de ton. Daarbij laten we niet alleen zien hoe het vroeger in zijn werk ging , maar vertellen daarbij ook over de culturele , sociale , economische en technologische historie van het ambacht en leggen verbanden met het hier en nu .

De bezoeker kan proberen om uit losse duigen zelf een tonnetje op te zetten en zich kleden in het houten kostuum van de verliezer van een kaartspel .

We maken met veel plezier en vakmanschap deze duizenden jaren in huishouden , boerenbedrijf , scheepvaart , ambacht en beroep etc. toegepaste oude gebruiksvoorwerpen .

Gekuipte houten tobbes , voerbakken en emmers zijn oud bijna nergens meer te krijgen vanwege het simpele feit dat ze in de jaren 40 en 50 als ouderwets werden beschouwd en van generlei waarde werden weggegooid of verbrand in de kachel . Alleen de tonnen hebben het plastic overleeft : vele alcoholische dranken zitten nog steeds in tonnen .

Nieuw zijn ze ook moeilijk te vinden : een slechte tobbe of emmer uit China of Taiwan is soms nog wel te koop , maar een b.v. puts is vanwege zijn onmogelijkheid machinaal gemaakt te worden nergens meer te verkrijgen .

         
 
 
 
    
 
 
        
 
 
 

 
 
 
 
Ambachtelijke Touwslagerij :
 
Het op een lijnbaan met een losse en vaste bok met de hand vervaardigen van touwen tot ong. 30 meter uit hennepgaren en het door kinderen zelf te vervaardigen van springtouwen ( 3m. lengte a 2,00 p/s) op een kleine lijnbaan .  

Wij zijn in het bezit van 2 mobiele lijnbanen (banen waar de touwen op worden geslagen) : een korte voor touwwerk tot 4 meter en een lange voor touwen tot 60 meter waar we markten , braderieën , havendagen , visserijdagen etc. mee afgaan .

De bezoekers krijgen de doorlopend het touwslaan gedemonstreerd en kunnen tegen betaling hun eigen touw draaien/slaan op de ouderwetse touwslagerswijze . Het gemaakte touw kan/ mag uiteraard worden meegenomen .

Daarbij laten we niet alleen zien hoe het vroeger in zijn werk ging , maar vertellen daarbij ook over de culturele , sociale , economische en technologische historie van de ambachten en leggen verbanden met het hier en nu . Ook laten we zien hoe de hennepstengels uit de vroeger in Nederland alom aanwezige hennepteelt werden bewerkt tot garens voor de touwslagerijen .

Volwassenen kunnen bv op de lange lijnbaan een waslijn , een vakantietouw , een springtouw voor op school , een sleepkabel etc. draaien . De prijzen variëren met het soort touw , de lengte en de dikte van het touwwerk dat geslagen wordt . Een door de bezoekers zelf geslagen origineel hennep Urker of Volendammer Roop (waslijn zonder knijpers ) van 15 meter lengte kost bv € 15,00 .

Kinderen kunnen hun eigen springtouw , huttenbouwtouw , boompje klimtouw , cowboytouw , broertjes&zusjes vastbindtouw , paardjespeeltouw , sleetje trektouw enz. van 3 meter draaien en kost € 2,00 .

 
 
    
 

    

 
 
       

Oogsten en verwerken van Hennep

 
 
     
 
 
       
           
 
       
 
 
  
   

 

 
 
 
AmbachtelijkeTaanderij :
 
 

Het ambachtelijk tanen (conserveren met bruine taanvloeistof) van het touw- en zeilwerk ( en klompen en kleding ! ) in een ouderwetse met hout gestookte koperen taanketel .

Alle touwwerk , netten en zeilen waren vroeger gemaakt van plantaardig materiaal : vlas , katoen , hennep ,

manilla ,sisal etc. . Aangezien plantenmateriaal snel gaat verrotten , zeker 's zomers bij hoge watertemperaturen kon dit binnen een week of 2 al gebeuren , hadden de visser iets bedacht om dit tegen te gaan : het tanen !

Het tanen deed men met het ouderwetse Cachou ( kernhoutextract van de tropische Acaciaboom )en voor 1850 met een aftreksel van eikenschors (het z.g.n. Run van eek) .

Dit tanen van netten , touwen en zeilen door de vissers van de vissersvloot van de Zuiderzee en Noordzee gebeurde tot 1960 een aantal malen per jaar . Een zeil of net ging dan i.p.v. 1,5 tot 2 jaar , wel 10 tot 12 jaar mee . Het gevolg was dat aan boord van zo'n schip alles bruin was : de touwen , de zeilen , de netten , de kleding , de klompen , de koffie , de getaande koppen van de bemanning etc.

Na 1960 was er geen noodzaak meer om te tanen , het kunststof deed zijn intrede . Des ondanks zien we vele moderne ouderwetse schepen nog steeds getuigd met bruine zeilen , alleen zijn ze nu van kunststof en we noemen ze nog steeds de Bruine Vloot !

Wij tanen tijdens onze demonstraties met cachou en stoken de taanketel met langzaam brandend eikenhout dat zo min mogelijk rookt en zo min mogelijk het milieu belast . Vroeger werd er zeker geen eikenhout gestookt , dit was veel te kostbaar en het eikenhout gebruikte men liever voor andere zaken . Onder de taanketel werd alleen sloop- en afvalhout gestookt , ongeverfd of geverfd : milieu bestond toen nog niet !  Een andere veel gebruikte brandstof was turf en dan vooral het in de turfschepen verkruimelde doorgevallen turf onder uit het ruim , wat een stuk goedkoper was dan hele turf .


Tijdens de demonstratie kunnen kinderen met een jukken (3 stuks) met 2 emmertjes water halen om regelmatig de taanketel bij te vullen .Ook zijn er diverse ouderwetse spelletjes aanwezig , zoals ringwerpen , klompjes gooien , stelt lopen en blokkenbouwen .

 
 

Tanen samen met Museum Spakenburg en RTV-Bunschoten


Wat is Taan ?

 
 
 
         
    
 
 
           
 
           
 
   
         
 
 
 
 
Ambachtelijke Smederij :
 
Het op een veldsmidse vervaardigen van smeedwerk voor de scheepvaart , de huishoudelijke sector , de agrarische sector en de bouwnijverheid van rond 1900 en tevens het vervaardigen van siersmeedwerk zoals deurkloppers , bloemen en bloemstukken , vogels en sierraden.
 
 
 
 
  
      
    
 

       

    

 

 

 

Wasvrouw anno 1900 :

Een wasvrouw van rond 1900 doet samen met de bezoekers en de kinderen op uw evenement de was zoals dat toen werd gedaan : met wasbord , houten en zinken wastobbes , wasbok ,wringer , zeepklok , droogrek , groene zeep , ouderwets wasgoed , waslijnen (ropen) die zonder wasknijpers te gebruiken zijn , juk en emmers etc. . Voor de kinderen zijn er apart ook nog enkele wastobbes , wasborden , borstels , droogrekjes etc. waar ze naar hartenlust ouderwetse onderbroeken , nachthemden , schortenen lakens kunnen wassen , boenen , wringen en drogen . Met jukken (3 stuks) kan op de wijze van ‘2 emmertjes water halen “ door de volwassen / kinderen water worden gehaald voor de was en de tobbes en ketels worden bijgevuld . Ook moet er natuurlijk zeep worden geklopt en was geklokt.

 

Om de wasvreugde te verhogen wordt er regelmatig een oud lied gezongen , want de emmers water moeten worden gehaald , de zwarte zwanen moeten wit gesopt worden en de 3 kleine kleutertjes zaten met hun goeie goed natuurlijk op een heel vies hek .

 

Daarnaast zijn er 10 matterkloppers en een en rek met een zeer stoffig kleed dat nodig geklopt dient te worden : leef je uit op een geheel CO2 neutrale ouderwetse manier ! En fijnstof had men nog nooit van gehoord .

 

 

Zie ook de wasvrouw anno 1900 site :
 


De wasvrouw op de Orvelter Kinderdag en het Aarlanderveense Dorpsfeest


 

   
 
 
 
 
 
 
 

 
Het geheel van de demonstraties wordt
uitgevoerd en aangekleed in de stijl van
de tijdsperiode 1880 -1900
 
 
 
 
 
 
  
 
 
Handgeknoopte stootwillen
 
 
 
  
 Af en toe spugen we een vuurtje 
 
Hout voor de taanketel

 

 

 

Prijzen en voorwaarden


Standaard handelen we alle zaken af per email : de kans op vergissingen of het vergeten van afgesproken zaken is dan het kleinst en de dingen kunnen afgehandeld worden op tijdstippen die beide partijen het beste uitkomen en door beide partijen zelf te kiezen zijn. Vanaf 1 week voor de dag van het evenement kunt u ons telefonisch bereiken op het door ons verstrekte telefoonnummer .


 Alle facturen dienen contant te worden voldaan bij aanvang of aan het einde van de demonstraties . 

Zwarte Handen werkt uitsluitend met 1 opdrachtgever per project , deze is verantwoordelijk voor het nakomen van de voorwaarden , het nakomen van de gemaakte afspraken en voor de betaling van de factuur van Zwarte Handen . We kunnen dan ook maar 1 x een factuur aan 1 x een opdrachtgever versturen .

Op officiële feestdagen en voor kerstmarkten in het winterseizoen  ( november , december , januari en februari) geldt een minimale afname van 6 uren . Dit geld ook voor Vader- en Moederdag , 5 mei Bevrijdingsdag , Koningsdag , 11 november Sint Maarten , 5 december Sinterklaas en Valentijnsdag .


Omdat het ambachtelijk haringroken nooit aan de strengen eisen van de heden ten daagse Keuringsdienst van Waren kan voldoen zonder ernstig aan authenticiteit en sfeer in te boeten verkopen we de gerookte haring niet . De haringen worden daarom in stukjes uitgedeeld zodat vele bezoekers kunnen proeven .

De haringrokerij heeft een toeslag van 30 euro per dagdeel en voor ieder extra uur 7,50 euro , als vergoeding voor de gebruikte haring die wordt uitgedeeld .


De ambachten worden gedemonstreerd in de ambiance van rond 1900 of in Dickensstijl .
 
Alleen de ambachten Taanderij , Touwslagerij , Kuiperij en Haringrokerij kunnen in een middeleeuwse ambiance en context worden gedemonstreerd . De ambachten Wasvrouw voor een groot gedeelte en de Smederij niet .

De opbouw van de demonstraties duurt ruim een uur , daarom is oude ambachten groep Zwarte Handen ruim 1,5 uur voor aanvang te plekke om de demonstraties op te bouwen , hetgeen inhoud dat de plek van opbouw vanaf dit tijdstip per bestelbus ( 2 m. 60 cm. hoogte) of auto met aanhanger bereikbaar moet zijn .

De tijdens de demonstratie vervaardigde ambachtelijke producten zijn eigendom van de Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" en kunnen tijdens de demonstratie door de Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" worden verkocht aan derden' , zoniet dan geldt er een door Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" nader te bepalen uitkoopsom .
Bij een aantal ambachten kunnen de bezoekers tegen betaling ( meestal als vergoeding van de gebruikte materialen ) zelf iets maken en meenemen , bv een springtouw , een zelf gedraaid touw tanen of zelf iets smeden .
Sommige organisatoren willen niet dat hun bezoekers iets moeten betalen : dan geldt er een uitkoopsom voor de organisator , zodat de bezoeker gratis een springtouw kan maken en meenemen . De organisatie betaald dit dan .
Andere organisatoren willen überhaupt niet dat er iets verkocht wordt : wij vragen dan de organisatie de gemiste (materiaalvergoeding ) verkoop te vergoeden in de vorm van de uitkoopsom . Wil een organisator dit niet dan doen we geen zaken omdat we dan bv geen springtouwen kunnen draaien met de bezoekers en daardoor een groot deel van onze demonstratie vervalt .


Voor de demonstratie smeden dient er in een straal van ongeveer 30 meter een enkelvoudig stroompunt te zijn .
Ook voor (kerst-) markten na zonsondergang dient er 220 V enkelvoudig stroompunt aanwezig te zijn .

Voor de demonstratie smeden dient er in een straal van 50 meter water aanwezig te zijn , dit mag zowel kraanwater als slootwater zijn , zodat een ketel bluswater en een ketel koelwater kan worden getapt .
 
Voor de demonstratie tanen dient er in een straal van 50 meter water aanwezig te zijn , dit mag zowel kraanwater als slootwater zijn , zodat een ketel water kan worden getapt .
 
Voor de demonstratie wasvrouw anno 1900 dient er in een straal van 50 meter water aanwezig te zijn , dit mag zowel kraanwater als schoon slootwater zijn , zodat een ketel waswater kan worden getapt , dit mag geen zout of brak zeewater zijn , zoals in Harlingen en Waddenkust , Katwijk en de Noordzeekust en het gebied rond de Biesbosch en de Rijn / Waal / Merwede / Lek en Oude Maas .

Het houtvuur onder de taanketel heeft de afmetingen van 25 bij 25 cm en bevind zich in een gietijzeren vuurschaal . Deze vuurschaal staat vervolgen op een ijzeren plaat van 55 bij 60 cm met randen . In het begin geeft het vuur enige rookoverlast maar zal na 5 a 10 minuten minimale rookoverlast geven .

Het kolenvuur  gebruikt bij het smeden heeft de afmetingen van 15 bij 15 cm en bevind zich in een ijzeren vuurbak . Deze vuurbak staat zit in een ijzeren plaat van 60 bij 60 cm met randen . In het begin geeft het vuur enige rookoverlast en zal na 5 a 10 minuten iedere keer dat verse kolen worden toegevoegd minimale rookoverlast geven .  

Het houtvuur eventueel gebruikt bij het kuipen heeft de afmetingen van 10 bij 10 cm en bevind zich in een ijzeren vuurpijp . Deze vuurpijp staat vervolgens op een ijzeren plaat van 55 bij 60 cm met randen . In het begin geeft het vuur enige rookoverlast maar zal na 5 a 10 minuten minimale rookoverlast geven .


De demonstratie wasvrouw anno 1900 heeft minimaal een opstellingsruimte nodig van
3 bij 6 meter . 
De demonstratie kuipen heeft minimaal een opstellingsruimte nodig van
2 bij 6 meter .
De demonstratie touwslaan heeft minimaal een opstellingsruimte nodig van 
3 bij 15 meter .
De demonstratie smeden heeft minimaal een opstellingsruimte nodig van
3 bij 6 meter .
De demonstratie tanen heeft minimaal een opstellingsruimte nodig van
3 bij 6 meter .
De demonstratie haringroken heeft minimaal een opstellingsruimte nodig van
3 bij 6 meter . 

Indien er meerdere demonstraties worden verlangd moeten de verschillende demonstraties zich als buren naast/bij elkaar bevinden .

Bij afname van meer dan 1 demonstraties kunnen demonstraties alleen voor het zelfde dagdeel en de zelfde extra uren worden afgenomen .
 
De demonstratie tanen , haringroken en smeden kunnen alleen in de openlucht worden gedaan .

De Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" is niet aansprakelijk voor schade aan of door derden door onachtzaamheid en/of onoplettendheid of het niet opvolgen van instructies van de medewerkers vanOude Ambachten groep "Zwarte Handen" van/door derden tijdens het uitoefenen en/of demonstreren van de ambachten door Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" en/of derden .
 
Wel is de Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" aansprakelijk voor schade aan derden door onachtzaamheid en/of onoplettendheid van werknemers van Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" tijdens het uitoefenen en/of demonstreren van de ambachten door werknemers van Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" .
 
Zwarte Handen behoudt zich het recht voor om bij zware regen of wind de demonstraties tijdelijk te sluiten . Hiervoor wordt geen refund gegeven .
 

Info en foto’s , contact en reserveringen : https://sites.google.com/site/zwartehanden   

email zwarte-handen@quicknet.nl  

Youtube-kanaal    https://www.youtube.com/user/ZwarteHanden


De op de websites staande foto’s en video’s zijn vrij te downloaden om te gebruiken voor promotie doeleinden vooraf of achteraf van de evenementen waarbij Zwarte Handen aanwezig zal zijn of is geweest .

Voor andere doeleinden dan hierboven vermeld dient u voor toestemming eerst contact op te nemen met Zwarte Handen zwarte-handen@quicknet.nl  .


 
 
Prijzen :
 
1 Dagdeel = 4 uren
Minimaal af te nemen 1 dagdeel (minimum van 4 uren)
Op officiële feestdagen geldt een minimale afname van 5 uren , voor markten (kerstmarkten) in  november , december , januari en februari een minimale afname van 6 uren .
 
 
Per demonstratie bij afname van 1 dagdeel
                                 190,00 euro
Per demonstratie bij afname van meer dan 1 dagdeel
                                190,00 euro + 40,00 euro per uur extra
 
 
vb. : demonstratie van 12.00 tot 17.00 , dit zijn 5 uren , oftewel 1 dagdeel van 4 uur + 1 extra uur
de totaalprijs wordt dan 190,00 + 1x 40,00 = 230,00 euro per ambacht

De prijzen zijn exclusief  BTW .

contact voor info en reserveringen : zwarte-handen@quicknet.nlOude Ambachten groep “Zwarte Handen”


Te huur voor markten , braderien , havendagen en andere evenementen .Voor contact :