22 oktober 2011 - Ruien van Antwerpen

 
 
 

Op zaterdag 22 oktober gaan we met Zuiderbond de Ruien van Antwerpen bezoeken.

 

Sinds mei 2005 zijn de Antwerpse ruien opengesteld voor het grote publiek. Speciaal opgeleide gidsen leiden toeristen rond in dit ondergrondse netwerk van middeleeuwse riolen en grachten. Met weetjes en uitleg over bezienswaardigheden maken ze er een interessante rondleiding van.

 

Leuk om te weten is dat de Antwerpse ruien uniek zijn in Europa. Ze ontstonden uit natuurlijke waterlopen die in de 11de eeuw de grens van Antwerpen uitmaakten. Later werden ze uitgebreid met gegraven kanaaltjes en vesten. Zo ontstond er een netwerk van acht kilometer bevaarbare waterlopen in het oude stadscentrum. Rond 1500, toen er een toenemend getijdenverschil was van de Schelde, liepen de ruien bij laag tij telkens leeg. Zo bleef er altijd een slijkerige boel achter waarin vaak afval gestort werd. Dit zorgde voor veel stank in de stad. Op vraag van het stadsbestuur overwelfden veel particulieren de rui voor hun eigen woning. Het was pas in 1880 dat heel het Antwerpse ruiennetwerk ondergronds lag en vanaf toen werden de ruien ook officieel de stadsriolen. Toen Antwerpen in 1999 op vraag van Europa met een grote sanering van het afvalwater begon, kwam tijdens werken de prachtige constructie van de ruien aan het licht en ontdekte men 200 verschillende gewelven. Ook de constructies van de bruggen, die men bovengronds enkel nog als toponiem herkent, zijn vanuit de ruien goed te herkennen. Ondergronds ontdek je hoe de middeleeuwse Antwerpenaar met de ruien omging. De kasseien op de bodem, de afvoerpijpen die verlaagd werden en de schuiven en tussenschotten die instonden voor het spuien van de ruien zijn daar prachtige restanten van.

Een ruibezoek is een ruige ontdekkingstocht. Voor er een rondleiding begint, krijgt iedereen een plastic beschermpak, een paar laarzen en een lampje mee. Tijdens het eerste gedeelte van het bezoek vaar je met een bootje, daarna gaat de tocht te voet verder. Beneden is het donker en vochtig, wat even wennen is, maar de gidsen leiden je veilig door de ruien. Toch is er steeds een risico als je de ruien bezoekt. De stad Antwerpen gebruikt de ruien nog steeds om het regenwater op te vangen. Bij hevige regenval vinden er geen rondleidingen plaats, maar wordt er een alternatieve planning voorzien. Het kan ook zijn dat het tijdens een wandeling plots hevig begint te regenen. In dit geval wordt de gids onmiddellijk gewaarschuwd via een radiosysteem. Deze moet met de groep de ruien dan zo snel mogelijk verlaten. Dit kan op een veilige manier omdat er zich halverwege de tocht een nooduitgang bevindt.

 
 
 

Aandachtspunten

  • Veiligheid: een bezoek aan de ruien is niet zonder enig risico; ondanks de veiligheidsmaatregelen die de vzw Visit Antwerpen.be getroffen heeft, dient u er zich steeds van bewust te zijn dat een wandeling in de ruien geen gewone wandeling is, maar eerder een natuurwandeling. Om veiligheidsredenen, bijvoorbeeld bij hevige regenval, kan het gebeuren dat wandelingen niet kunnen doorgaan. De vzw Visit Antwerpen.be zal u dan een volwaardig alternatief programma aanbieden; hierbij vervallen de toegangstarieven.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen we als individuele bezoekers niet toelaten. Kinderen jonger dan 12 jaar onder begeleiding van hun ouders kunnen wel in groep boeken op eigen risico en verantwoordelijkheid.
  • Kledij: het is aangewezen om wandelschoenen en een lange broek aan te trekken die vuil mag worden. De bezoekers krijgen van de vzw Visit Antwerpen.be een Ruitrusting die de nodige bescherming zal bieden. Deze Ruitrusting bestaat onder meer uit laarzen (maten 35 - 47 beschikbaar) en een beschermingspak.

 
 
 
 

 
Even praktisch
 
Aantal beschikbare plaatsen : 30 personen
 
 
 

We komen samen om 13.45 stipt aan het

 

  • Ruihuis
  • Suikerrui 21
  • Antwerpen

 

Het bezoek aan de Ruien duurt ongeveer 3 uur, er zijn drie groepen voorzien (13.30 u - 14u en 14.30u).

 

Bij het bezoek zijn inbegrepen :

 

  • Laarzen (Italiaans design)
  • Regenvest (Dolce & Gabanna)
  • Regenbroek  (Vismijn Zeebrugge)

 

  • de mensen ginder raden aan om een extra paar kousen mee te brengen en sportieve kledij te voorzien.

 

 

De zuiderbond heeft 45 plaatsen voor deze activiteit.  Reserveer snel want de belangstelling is zeer groot.

Uw inschrijving is pas definitief na storting van 7 EUR per persoon(*) op het nummer van de zuiderbond  979-6310086-47. Tot dan ! (*) er is groepskorting

 
Op 28/8/2011 zijn er nog 3 plaatsen !!! (in totaal hebben we al 42 inschrijvingen !!!!!!!)  WEG = WEG
Wees er snel bij !!!!
 
 

Comments