Sprawdzian szóstoklasisty, 4 kwietnia 2013. Część matematyczna. Zadania i ich rozwiązania

Przewiń na zadanie nr 11:

Rozwiązanie zadania nr 11

Rozwiązanie zadania nr 11

R o z w i ą z a n i a    z a d a n i a   n r   11:

Aby rozwiązać to zadanie należało przypomnieć sobie cechę podzielności przez 9:
"Liczba jest podzielna przez 9 wtedy i tylko wtedy gdy, jej suma cyfr jest podzielna przez 9"

W zadaniu mamy sumę: 4 + 2 + ? + 7 = 13 + ? (? - pewna cyfra)

13 + ? dzieli się przez 9 gdy ? = 5 

Odpowiedź: 5  
Przewiń na zadanie nr 12

Rozwiązanie zadania nr 12

Rozwiązanie zadania nr. 12:

Rozwiązanie zadania nr 12:
To zadanie pokazuje pewne rozumowanie indukcyjne. Dla uproszczenie i przejrzystości zapisu rozwiązanie zapiszę w formie tabeli:

Oznaczmy:
A - Adam, B - Basia, J - Jurek
N - nakrywa do stołu
Z - zmywa

 Nr dnia 1 2 2     ... 
 Wykonywana czynność N Z... 
 Imię A J A J... 
 Dzień tygodnia    wtwt.  śr. śr.cz. cz. pt.  pt.... 
 
Odpowiedź: Czwartek

Przewiń na zadanie nr 13

Rozwiązanie zadania nr 13

Rozwiązanie zadania nr 13

Obliczenie reszty z zakupów:

20 zł - 12,70 zł = 7,30 zł

Najmniejszy układ monet:

5 zł + 2 zł + 20 gr + 10 gr

Najmniejsza liczba monet: 4

Odpowiedź: 4


Przewiń na zadanie nr 14

Rozwiązanie do zadania nr 14

Rozwiązanie zadania nr 14

Pamiętając że 100 dag = 1 kg możemy wyliczyć wagę w kilogramach.

Łączna waga książek i opakowania wyraża się wyrażeniem liczbowym:


Odpowiedź: 9,2 kg

Przewiń na zadanie nr 15

Rozwiązanie do zadania nr 15

Rozwiązanie do zadania nr 15

Dzień tygodnia w którym wyszedł na przystanek: sobota

Godzina wyjścia: 16.05

Godzina dojścia na przystanek Osiedle: 16.05 + 7 min = 16.12

Najbliższy autobus odjeżdża o godzinie: 16.30 (pamiętamy o sobocie)



Odpowiedź: 16.30


Przewiń na zadanie nr 16

Rozwiązanie do zadania nr 16

Rozwiązanie do zadania nr 16

Godzina odjazdu z przystanku Osiedle: 16.25

Opóźnienie: 4 min

Godzina przyjazdu do przystanku Centrum: 16.25 + 9 min + 4 min = 16.38


Odpowiedź: 16.38

Przewiń na zadanie nr 17

Rozwiązanie do zadania nr 17

Rozwiązanie do zadania nr 17

1) Godzina wyjścia z domu: 16.40

2) Warunki: brak opóźnień autobusu, tempo normalne, dzień tygodnia - czwartek

3) Godzina dotarcia do przystanku Osiedle: 16.40 + 7 min = 16.47

4) Godzina odjazdu autobusu: 16.55

5) Godzina dotarcia do biblioteki: 16.55 + 9 min + 3 min = 17.07


Odpowiedź: 17.07


Przewiń na zadanie nr 18


Rozwiązanie do zadania nr 18

Rozwiązanie do zadania nr 18

Wydłużony czas wypożyczenia książki to: 30 dni + 2 tygodnie = 44 dni

Pierwszy dzień wypożyczenia książki: 11 marca

Z marca zostało: 31 - 10 = 21 dni

Zostają: 44 - 21 = 23 dni

Ostatni dzień wypożyczenia książki: 23 kwietnia

Dzień oddania książki przy maksymalnym czasie jej wypożyczenia to: 24 kwietnia


Odpowiedź: 24 kwietnia

Przewiń na zadanie nr 19

Rozwiązanie do zadania nr 19 

Rozwiązanie zadania nr 19

Trzy kolejne zadania są (...) nie chcę ich nazywać po imieniu, ale dodam tylko że są bardzo proste. 

Obwód podłogi (domyślamy się w kształcie prostokąta)

Wzór: 2a + 2b 

Podstawienie do wzoru:



Odpowiedź: 17 m


Przewiń na zadanie nr 20


Rozwiązanie do zadania nr 20

Rozwiązanie do zadania nr 20

Powierzchnia jadalni:


Powierzchnia kuchni:


Powierzchnia jadalni jest 2 razy większa od powierzchni kuchni.


Odpowiedź: 2 razy
 

Przewiń na zadanie nr 21


Rozwiązanie do zadania nr 21

Rozwiązanie do zadania nr 21

Wystarczy policzyć i porównać pola powierzchni podłóg:


Pierwsza i ostatnia pozycja z tabeli to równa pola powierzchni, czyli łazienka i przedpokój 



Odpowiedź: łazienka i przedpokój

Przewiń na zadanie nr 22


Rozwiązanie do zadania nr 22

Rozwiązanie do zadania nr 22

Wartość sprzedanej makulatury:


Liczba sadzonek:


Wynik zaokrąglamy z niedomiarem (na 26 sadzonkę zabraknie pieniędzy). Możemy kupić 25 sadzonek


Odpowiedź: 25 sadzonek


Przewiń na zadanie nr 23


Rozwiązanie zadania nr 23

Rozwiązanie do zadania nr 23

Liczba książek o roślinach:


Liczba książek o zwierzętach:

48 - 16 = 32

Liczba książek historycznych:

32 + 5 = 37



Odpowiedź: 37


Przewiń na zadanie nr 24

Rozwiązanie do zadania nr 24

Rozwiązanie do zadania nr 24

Obliczenie pola powierzchni trawnika:


Obliczenie zużycia wody:




Odpowiedź: 4 760 litrów

Pobierz arkusz całego sprawdzianu (j. polski + matematyka)


Comments