Orosz internetes keresők


 

Az alábbiakban egy rövid összeállítás olvasható az orosz interneten fellelhető, három, véleményem szerint leghatékonyabb internetes keresőprogramokról, a teljesség igénye nélkül (a legismertebb google.ru szándékosan nem szerepel, valamint a keresőkön kívül gazdag internetes katalógusokat is találhatunk az orosz interneten böngészve):

Yandex.ru

Képes figyelembe venni az orosz és angol morfológiai sajátosságokat, részletesen beállítható, hogy a kulcsszavakat az oldal mely részén keresse (hírek, népszerű orosz szótárak), több szó esetén megadható, hogy egymástól milyen távolságra lehetnek a keresőszavak, van lehetőség tematikus keresésre, kiegészíti egy internetes katalógus, a dátum és a dokumentumtípus is szabályozható, valamint az is, hogy mely régiókból hozzon találatokat. Kérhetünk oldalon belüli keresést, találatokon belüli keresésre van lehetőség.  A találati lista alján felkínálja a kapcsolódó régiók szerinti szűrést. A reklámokat illetően nem zavaró, oldalt megjelenő a kereséshez kapcsolódó hirdetések jellennek meg. (pl.: könyvek) A találati listánál felajánlja a kulcsszó témájának megfelelő képeket is. A találatokat lehet rendezni idő és fontosság szerint is. A találati lista tetején lexikoncikkeket is közöl a kulcsszóhoz kapcsolódóan. Logikai operátorok alkalmazhatóak. Van ún. használati utasítása, GYIK-rovat. A Yandex oldaláról sem hiányzik az időjárás-előrejelző, valutaárfolyam, képeslapküldő és sok más kiegészító szolgáltatás.

 Rambler.ru

Az orosz internet egyik legrégebbi keresője, 2006-ban ünnepli 10 éves működését. Látogatottsága rendkívül nagy. Az előzőhöz hasonlóan ez is képes az orosz morfológiai sajátosságok kezelésére, a szuppletivizmus sem okoz gondot. Ami lassabbá teszi az előző keresőhöz képest, az a több, "látványossabb" reklám. Itt nem csupán keresetünk, hanem beszélgetőfórumok, internetes oldalak katalógusai, TV-műsor, orosz online rádióműsorok, horoszkóp, internetes boltok kínálatai, időjárás előrejelzés e-mail fiók, nagyobb orosz városok térképei, valutaárfolyam, képeslapküldő és sok más is rendelkezésünkre áll.  A keresés itt is folyhat az interneten, hírek között, a legnépszerűbb 100 oldal között, fájlok és képek között,  vagy akár szótárakban, sőt gyógyszertárak kínálatában is. Van egy leegyszerűsített kinézetű változata is ez a http://www.r0.ru címen érhető el. Van mobiltelefonon használható változata is. Részletesen beállítható, hogy a kulcsszavakat az egész dokumentumban, csak a fejlécben, esetleg csak linkként keresse. Továbbá megadható az ÉS ill. VAGY operátorok használata, de kérhetünk pontos kifejezésre való keresést is. A szavak közötti távolság is megadható, pl. hogy csak az egymás mellett álló szavakra, vagy bárhol szereplő két szóra keressen. Olyan szavakat is megadhatunk, amik kizárnak találatokat, megadhatjuk a keresés nyelvét, a dokumentumformátumot és azt, hogy mennyire régi, vagy új oldalak között keressen. Lehet keresni csak adott oldalakon belül. A találati lista rendezhető fontosság szerint (site-ok és konkrét oldalak szerint) és dátum szerint (növekvő, csökkenő). Megadható hány találatot szeretnénk látni egy oldalon. A találati oldalt illetően még meg kell említeni, hogy minden hivatkozás külön ablakban nyílik meg, a találati statisztikai eredményeknél láthatjuk, hány új oldallal bővült az a halmaz amire kerestünk. Véletlenszerűen jelenhetnek meg reklámok a lista mellett. Részletes használati útmutató és GYIK segíti a felhasználót.

Aport.ru

Szolgáltatásaiban hasonló az előbb ismertetthez, azonban nem lassítják a munkát különféle reklámokkal. Katalógust és sok más kiegészítő szolgáltatást (időjárás, TV-műsor, valutaárfolyam) itt is találunk. Az interneten kívül kereshetünk képekre, MP3-as formátumú zenékre, árukra, referátumokra is. WAP-on és PDA-n is használható. Ennek is van egy leegyszerűsített változata: au.ru Használati segítséget itt is nyújtanak számunkra. Az orosz morfológiai sajátosságok, logikai műveletek itt sem okoznak gondot. Lehet találati listán belül is keresni. A találati eedmények egyes darabjaira kattintva azok új ablakban nyílnak meg. A keresés régiók szerint is szűkíthető. Sebessége elég gyors. Azonban nem találunk külön olyan oldalt, ahol kényelmesen testreszabhatnánk a feltételeket, így ezeket "kézzel" kell elvégezni. (különböző műveleti jelek segítségével)

 

Finn és észt keresőkről részletesebben itt. (Kovács-Kövi Dávid oldalán)