Novice‎ > ‎

Za boljšo prihodnost mladih: Iniciativa Mladi junaki prvič v Sloveniji

objavljeno: 20. feb. 2018 04:07 avtor: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje   [ posodobljeno 20. feb. 2018 04:08 ]
Program za mlade nadarjene posameznike iz depriviligiranega okolja

Ljubljana, 15. februar 2018 – Člani skupnosti Global Shapers Community Ljubljana, Združenja Yes in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje (ZPM Ljubljana Moste Polje) prvič v Sloveniji predstavljajo iniciativo Mladi junaki. Gre za mentorski in štipendijski program, ki mladim nadarjenim posameznikom iz depriviligiranega okolja omogoča štipendijo in osebno mentorstvo za odkrivanje ter razvoj lastnih študijskih in kariernih potencialov. Program poteka v sodelovanju s slovenskimi podjetji, ki bodo varovancem skozi izobraževalne dogodke in sproščeno druženje približali različne poklice in zgodbe o uspehu.

 Mentorstvo, čas in izobraževanja

 Mentorstvo, ki ga izvajajo člani Global Shapers Community Ljubljana in sodelavci ZPM Ljubljana Moste Polje, je usmerjeno v skupni čas, ki ga preživijo z mladostniki, individualno podporo in ustvarjanje okolja, v katerem prejmejo usmeritve za prihodnje izobraževanje ali nadaljevanje že začrtane poklicne poti. V sklopu programa mladi gradijo svojo samostojnost, njihov razvoj pa podpirajo dodatna izobraževanja in izpopolnjevanja s strokovnjaki iz različnih področij.

 Podpora slovenskih podjetij

 Pomemben poudarek mentorskega programa je širši uvid v neštete karierne možnosti, ki jih najstnikom preko predstavitvenih in spoznavnih dogodkov omogočajo slovenska podjetija. Mladi na praktični ravni spoznavajo njihov vsakdan, različne poklice, zaposlene in karierne poti ter tako nabirajo dragocene informacije in širijo svoja obzorja. Redne mesečne dogodke s podjetji nadgrajujejo tudi zabavna športna in kulturno obarvana druženja, kjer se mladi preko sproščenih aktivnosti povezujejo s predstavniki uspešnih poslovnih zgodb.

 Global Shapers Community Ljubljana pobudnik projekta

 Mentorstvo najstnikov pri odločanju za lastno karierno pot poteka preko prostovoljcev skupnosti Global Shapers Community Ljubljana, ki je v Sloveniji začela delovati februarja 2015 in je del mednarodne skupnosti Global Shapers Community (deluje pod okriljem World Economic Foruma). Člane skupnosti povezuje širok nabor znanj in izkušenj na področju prostovoljstva, mentorske izkušnje in odločitev po spreminjaju sveta na bolje. Idejni vodji Barbara Matijašič in Maša Madon program Mladi junaki razvijata v fundacijo za štipendiranje in k sodelovanju vabita vsa slovenska podjetja.

 “Sami sva imeli priložnost izkusiti pomen mentorstva, zato se globoko zavedava, koliko pomeni prenos znanja in izkušenj. Tako je nastala tudi ideja projekta Mladi junaki, s katerim želiva mladim pokazati, kakšne možnosti ponuja Slovenija. Še posebej pa se nama zdi pomembno pozitivne izkušnje prenašati na mlade iz depriviligiranega okolja, jih preko mentorstva motivirati in spodbujati pri razvoju njihovega potenciala,” pravita Maša Madon in Barbara Matijašič, ki vodita ljubljanski hub.

 Delo z mladostniki je organizirano v majhnih skupinah, zato je vsakemu posamezniku namenjen čas, kjer lahko dobi odgovore na svoja vprašanja in pomoč pri poklicni usmeritvi. Svetovanje in podporo mladostnikom nudijo tudi sodelavci ZPM Ljubljana Moste Polje, Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste Polje pa je o iniciativi Mladi junaki dodala: »da je zelo pomembno, da naše povezovanje in sodelovanje bogati tudi siceršnja prizadevanja naše ZPM Ljubljana Moste Polje, ustvarjati pogoje enakih možnosti otrokom, mladim in družinam. In v projektu Mladi junaki otroci zaradi socialnih stisk družin iz katerih izhajajo, prejemajo nepredstavljivo dragocene izkušnje, ki jim razblinjajo dosedanjo prikrajšanost in jih enačijo z vrstniki

K iniciativi Mladi junaki so že pristopila podjetja Medex, Hood Burger, Mič Styling, Woop!, Peskovnik, Escape room MindMaze Ljubljana in PULZ Ljubljana.

Več o programu Mladi junaki si lahko preberete na spletni strani www.mladijunaki.si in Facebook strani www.facebook.com/GlobalShapersLjubljana/.

O Global Shapers Community Ljubljana

Hub Global Shapers Community Ljubljana je bil ustanovljen februarja 2015 in povezuje izjemne mlade posameznike, ki razvijajo lastni potencial in hkrati prispevajo k lokalni skupnosti. Ljubljanski center je del svetovne skupnosti Global Shapers Community, ki povezuje mlade v različnih mestih po svetu. Ustanovili so jih perspektivni posamezniki, stari med 20 in 30 let, z vodstvenim potencialom in željo po prispevanju lokalni skupnosti. Global Shapers Community je del Svetovnega ekonomskega foruma, ki mladim omogoča predstavljanje glasu mladih in povezovanje z drugimi skupnostmi, kot so Young Global Leaders, Global Agenda Councils in Schwab Foundation for Social Entrepreneurship.

Kontakt za medije:

Ana Bajec, Piardigma d.o.o.

M: 069 625 166

E: ana.bajec@piardigma.com

Comments