Novice‎ > ‎

Spomladanska Istra – Počitniški dom Zambratija, 28.4. – 2.5.2017

objavljeno: 3. maj 2017 04:48 avtor: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje   [ posodobljeno 3. maj 2017 04:50 ]


 Pričelo se je v četrtek, 28.4.2017. Z 41 mladostniki smo se odpravili v pokrajino belega kamna, boškarina in morja – Istro. Že prvi večer smo ob morju občudovali sončni zahod.
Slika 1: Opazovanje sončnega zahoda na zambratijski plaži

Med počitnicami so se stkala nova prijateljstva in vezi v družbi odgovornih in vzornih vzgojiteljev. Vsak dan so nas spremljali nasmeški in zanimive zgodbe in legende, ki nam jih je povedala umetnostna zgodovinarka Anja Srdoč.

Slika 2: Okušanje in vonjanje tartufov

Poleg raziskovanja istrskih mest in pokrajin je program vključeval tudi zabavne večerne programe – ples, igre, kino večeri, kviz in šport. Naš čas je hitro minil, saj je vedno bilo kaj početi. Med drugim pa smo preizkusili tudi temperaturo vode.
 
Slika 3: Prvomajski skok v vodo

Obiskali smo pravi istrski mesteci Motovun in Grožnjan, Pulo (Pulsko areno) in Rovinj ter prečudoviti Limski kanal. Za prvi maj pa nismo prižgali kresa, temveč smo se s turističnim vlakcem odpeljali v Umag, kjer smo si privoščili fritole, sladoled in si nakupili nekaj spominčkov za domov.

Slika 4: Skupinska slika ob obzidju Motovuna

Slika 5: Pulska arena

Naravnih in kulturnih vrednot se kar nismo mogli nagledati – zato smo se odločili za Foto natečaj. Najstniki so v svoj objektiv lovili beneške leve, pristaniške ladje, naravne in kulturne vrednote in še kaj. Med vsemi slikami smo težko določili tisto pravo zmagovalno sliko, zato so nam pomagali še otroci. Zmagala je slika avtorja Žiga Corna, z naslovom »Pulske amfore« - slika je objavljena tudi na FB spletni strani ZPM Moste-Polje.
 
Slika 6: Pulske amofre (Foto: Žiga Corn)

Skratka, prvomajske počitnice ob morju so zares uspele. Nazaj v Ljubljano smo se vrnili skozi mesto Trst, kjer smo se ustavili še na glavnem trgu Piazza Unità d'Italia in si prislužili italijanski sladoled. 

Slika 7: Piazza Unità d'Italia

Poslovili smo se s težkim srcem – vendar vemo, da nam bodo te počitnice pustile lep spomin. In vsakič, ko se bomo peljali skozi Istro se bomo spomnili vsega, kar smo se na novo naučili in doživeli.

Slika 8: Limski kanal

Slika 9: Skupinska slika iz Pule


Fotografije počitnic Spomladanske Istre najdete na tej povezavi.