Novice‎ > ‎

AKTIVNE POČITNICE ZA NAJSTNIKE

objavljeno: 10. sep. 2018 04:11 avtor: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje   [ posodobljeno 10. sep. 2018 05:55 ]
Poleti, natenčneje med 23. 7. in 27.7. so v Ljubljani potekale tako imenovane “Aktivne počitnice za najstnike”, ki se jih je udeležilo 15 mladostnikov, starih od 10 do 14 let. Počitnice smo organizirali v sodelovanju z mladinsko organizacijo NoExcuse, odvijale so se v Večgeneracijskem centru Skupna točka (vsak dan od jutra do poznega popoldneva). Program je bil zelo pester in je vključeval različne delavnice, športne aktivnosti, obiske ustanov in izlete znotraj Mestne občine Ljubljana. 

Povezovalna nit vseh petih dni je bilo “Iskanje sreče”, in sicer so udeleženci že prvi dan prejeli fotoaparate, s katerimi so v namen foto natečaja (“Otroci in sreča”) preko celega tedna fotografirali motive oziroma simbole, ki za njih predstavljajo srečo. 

Na “lov za srečo” so se podali tudi v okviru orientacijskega tekmovanja po bližnji okolici, ko so z iskanjem točk in opravljanjem zabavnih timskih nalog krepili skupinskega duha. Ob izdelovanju posod in vaz iz starega papirja (ker smo seveda trajnostni), so udeleženci razvijali svoje ročne spretnosti, le-te pa so jim prišle prav tudi med delavnico prve pomoči, ki sta jo vodila zdravstvena delavca iz Zdravstvenega doma Ljubljana. Da bi upravičili ime počitnic, seveda na rekreacijo nismo pozabili. Za sprostitev odvečne energije je bilo tako poskrbljeno s štafetnimi in drugimi športnimi igrami, prav tako pa smo jo do centra mesta nekajkrat mahnili kar peš. 
Obiskali smo Hišo eksperimentov in se čudili zakonom znanosti, tehnološki navdušenci pa so na svoj račun prišli v Rampi (Galerija Kapelica), kjer smo v okviru delavnice odslužene kamere predelovali v mikroskope. Vsak dan smo dobro in zdravo jedli, še najbolj pa je teknila pica, ki si jo je imel vsak možnost pripraviti sam, po svojem okusu. Veliko smo se tudi pogovarjali in spoznavali med seboj. 
Pogovorna delavnica, ki je udeležencem še posebej dala misliti, se je nanašala na vrstniški vpliv, z zanimanjem pa so sodelovali tudi pri delavnici kreativnega mišljenja. Druženje smo zaključili s kopanjem v Podpeškem jezeru, do katerega smo se odpravili kar z mestnim avtobusom. 

Teden je bil zelo bogat s programom, kljub temu pa je udeležencem ostajal čas tudi za prosto druženje brez elektronskih posrednikov ter spletanje dragocenih prijateljskih vezi, kar verjetno šteje največ.