Novice


Varnost v prometu skozi otroške oči

objavljeno: 27. jul. 2018 03:48 avtor: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje   [ posodobljeno 27. jul. 2018 03:48 ]

Z AMZS Centrom varne vožnje na Vranskem smo za skupino otrok, za katero počitniško varstvo organizira Zveza prijateljev mladine Moste-Polje, pripravili prometno-varnostni dan, na katerem smo jim s pomočjo AMZS Super junakov Anje in Zdravka na zabaven in smeha poln način naučili, kako ravnati, da bodo v prometu čim bolj varni.


Ali se na pot v mraku in megli odpravite z odsevnikom? Ali kolesarite s kolesarsko čelado na glavi? Ali se v avtu vozite v otroškem varnostnem sedežu? To je bilo le nekaj iztočnic, s katerimi je otroke, ki jih je na Vransko pripeljal z bogatim naborom asistenčnih sistemov opremljen in oblikovno nagrajeni VIP avtobus Tourliner, k razmišljanju o prometni varnosti spodbudil AMZS inštruktor varne vožnje Danijel Granda. Njihovi odgovori so pokazali, da se mladi obiskovalci AMZS poligona že zelo dobro zavedajo, da ni vseeno, kako ravnamo v prometu. To so dokazali tudi pri vseh aktivnostih, ki smo jih zanje pripravili: vozili so se z električnimi avtomobilčki, se preizkusili na spretnostni vožnji po poligonu s kolesom, risali, zapeli in zaplesali na AMZS otroško himno in se postavili na glavo v prevračalniku, kjer so se lahko na lastne oči prepričali o pomembnosti privezovanja z varnostnim pasom med vožnjo, bodisi v avtomobilu ali v avtobusu.

Ko "zdrsne" avtobus

Prava dogodivščina je sledila po kosilu. Ker se približuje čas, ko bodo otroci spet sedli v šolske klopi in se začeli voziti z avtobusi, smo se pri AMZS odločili, da letos s kampanjo Še 365 dni! opozorimo na pasti vožnje z avtobusi, še zlasti zaradi neuporabe varnostnih pasov. Pobuda je rezultat opažanj, da mnogo potnikov pri vožnji v avtobusu ne uporabi varnostnega pasu – posledice morebitne prometne nesreče so zato lahko veliko hujše. Otrokom smo na hidravlični plošči našega poligona pokazali, kaj se lahko zgodi z avtobusom na spolzkem vozišču in prikazali pravilno ter predvsem varno vožnjo, o čemer jih je podučil tudi policist. 

Da je lahko prometna varnost tudi zabavna in da smo se imeli fenomenalno, pa morda še največ pove tale primerjava. Ko so otroci prišli v AMZS Center varne vožnje na Vranskem, so povedali, da je med počitnicami prosti čas najlepše preživljati na bazenu. Po koncu prometno-varnostnega dneva v AMZS na Vranskem pa so bili enotni, da je ta prekosil – tudi plavanje! 

Otroci tudi - igralci

S pomočjo otrok je ekipa Motorevije posnela ozaveščevalni video o pasteh vožnje z avtobusi – luč sveta bo ugledal pred začetkom novega šolskega leta, ko bomo v AMZS znova opozorili, da se otroci vračajo na šolske poti. Predvsem pa, da je treba biti na najmlajše in najbolj ranljive udeležence v prometu pozoren vse leto, torej 365 dni, ne le prvih nekaj dni ob začetku pouka.

AMZS se za pomoč pri izvedbi letošnje kampanje Še 365 dni! zahvaljuje Zavarovalnici Sava in družbi MAN, ki je v sodelovanju z LPP za prevoz otrok zagotovila avtobus Neoplan Tourliner, opremljen z vsemi asistenčnimi in varnostnimi sistemi. To je hkrati prvi turistični avtobus v Sloveniji z dvigalom za invalidske vozičke, s čimer zagotavlja mobilnost brez ovir za prav vse potnike.


Novička je dostopna tudi na strani AMZS: https://www.amzs.si/novice/aktualne-informacije/2018-07-26-varnost-v-prometu-skozi-otroske-oci

Tenis Slovenija želi s projektom Gibaj, mladina! omogočiti treninge tenisa otrokom iz socialno šibkih družin

objavljeno: 18. jul. 2018 06:45 avtor: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje   [ posodobljeno 18. jul. 2018 06:47 ]

Teniška zveza Slovenije ob organizaciji ATP Challenger, ki bo med 3. in 11. avgustom potekal v Portorožu, vzpostavlja tudi dobrodelni projekt Gibaj, mladina! S pomočjo donatorskih sredstev želijo omogočiti treninge tenisa otrokom iz socialno šibkih družin pod okriljem ZPM Ljubljana Moste-Polje.

“Poudarek bo letos na dobrodelnosti. Cilj je samo eden, in sicer pridobiti sredstva za otroke iz nepremožnih družin, da bodo lahko igrali tenis,” je dejal predsednik Teniške zveze Slovenije Marko Umberger. Po njegovih besedah tenis mladim koristi iz več razlogov, med njimi tudi zaradi usvajanja delovnih navad, z nekaj vztrajnosti v športu pa lahko kandidirajo tudi za štipendije za izobraževanje v ZDA.

Pomen omogočanja razvoja talentov pa je poudarila tusi Anita Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje:

“Izjemno veseli smo, da organizacije prepoznavajo pomen razvoja talentov pri otrocih. Potrebno se je zavedati, da tudi v Sloveniji še vedno obstajajo otroci, ki nimajo možnosti enakovrednega razvoja v primerjavi z vrstniki. Zato smo tako veseli projekta Gibaj, mladina!, ki otrokom z manj priložnostmi omogoča, da pokažejo svoje sposobnosti, razvijejo talente in močna področja. Ne gre le zgolj za športno udejstvovanje ampak za mnogo več. Gre za priložnost, za potrditev, da so vredni, da so sposobni in da imajo možnosti za lepšo prihodnost. Kdo ve, morda se prav med otroki brez priložnosti skriva naslednje veliko ime tenisa.”

Direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič pa je pojasnil, na kak način bodo zbirali sredstva za pomoč otrokom. Prvi večer turnirja na sporedu dobrodelni koncert Big foot mame, poleg koncerta pa bodo sredstva zbirali z dražbo podpisanega teniškega loparja prvega igralca sveta Rafaela Nadala ter podpisanih tekaških smuči Jakova Faka, hokejske palice Anžeta Kopitarja in dresa Gorana Dragića. Sredstva zbirajo še prek sms sporočil z vsebino TENIS5 na 1919, ambasador projekta pa je Rado Mulej, ki obiskuje športnike ter se z njimi pomeri v njihovem športu.

Več o dobrodelni noti turnirja ATP Challenger si lahko preberete na spletnem mestu Gibaj, mladina! Radove dogodivščine med tem ko skuša pridobiti dragocenosti za pomoč otrokom in druge vsebine letošnjega Challangerja pa lahko spremljate na YouTube kanalu Tenis Slovenija.

Otroci bodo spoznali ROLKO

objavljeno: 21. jun. 2018 02:38 avtor: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje   [ posodobljeno 21. jun. 2018 02:39 ]


V soboto, 30. julija, bomo skupino otrok pod okriljem ZPM Ljubljana Moste-Polje odpeljali na nepozabno dogodivščino ob Blejskem jezeru. Obiskali bodo športno tekmovanje z retro deskami Ro7ka, kjer se bodo zabavali ob delavnicah, kopanju in športnih aktivnostih, ogledali pa si bodo tudi rolkarsko tekmovanje, vključno s hippie jump, s katerim bodo tekmovalci podrli Guinessov rekord.

Organizatorjem se najlepše zahvaljujemo za organizacijo in priložnost ogleda tako posebnega dogodka.

ZLATKO IN BADMINTON

objavljeno: 29. maj 2018 02:58 avtor: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje   [ posodobljeno 21. jun. 2018 02:42 ]

Pridite na humanitarni dogodek v nedeljo, 10. junija od 10h-12h na OŠ Nove Fužine.
Igrajte badminton, zabavajte se in pomagajte! Pomagali bomo otrokom v stiski, da bodo lahko preživljali aktivne počitnice!
Več tudi na Facebook dogodku: https://www.facebook.com/events/186074958779587/

Stand Up Maratonec na Zlatorogovi poti

objavljeno: 14. maj 2018 04:56 avtor: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje   [ posodobljeno 18. maj 2018 05:18 ]

Andrej Težak Tešky - StandUpMaratonec se letos podaja v hribe. V 33 dneh bo osvojil 33 slovenskih vrhov, na vsakem od njih pa s svojimi komiki pripravil stand-up nastop. Projekt pa ne združuje le kulture in rekreacije, temveč ima tudi dobrodelno noto, saj bo ob nastopih zbiral tudi sredstva za pomoč otrokom pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji.

Posebnost letošnjega #StandUpMaratonca pa je to, da je namenjen vsem. K pohodništvu in spoznavnaju slovenskih vrhov so vabljeni vsi, ki si želijo združevati rekreacijo in smeh ter ob tem delati dobro še za tiste, ki sami ne zmorejo.

Več informacij o projektu najdete na spletni strani www.tesky.si.

POLETNA ŠOLA ZA DIJAKE

objavljeno: 10. maj 2018 06:23 avtor: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje   [ posodobljeno 10. maj 2018 06:38 ]

IZKORISTI priložnost in bodi PRVI na POLETNI ŠOLI Kariernih centrov Univerze v Ljubljani, namenjene TEBI, dijakinji/dijaku, ki se sprašuješ: KAM NAPREJ?
Odločitev nikoli ni preprosta, ker je ponudba zelo pestra in ker je nasvetov veliko (preveč).

Anita Ogulin postala častna meščanka mesta Ljubljana

objavljeno: 9. maj 2018 05:57 avtor: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje   [ posodobljeno 9. maj 2018 06:02 ]


Občinska komisija za priznanja je za častno meščanko Ljubljane predlagala tudi predsednico Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje Anito Ogulin. Danes se je predsednica udeležila slavnostne seje Mestnega sveta MOL ob prazniku Ljubljane in se ob svečani podelitvi plakete iskreno zahvalila županu gospodu Zoranu Jankoviću in mestnemu svetu ter komisiji. V slavnostnem nagovoru je izpostavila dolgoletno sodelovanje Mestne občine Ljubljana in ZPM Ljubljana Moste-Polje za pomoč najbolj prikrajšanim prebivalcem Ljubljane, ob tem pa poudarila, da je gospodarsko okrevanje prineslo nekaj več optimizma, žal pa odneslo veliko mero solidarnosti med ljudmi.

Posebej je poudarila pomen sodelovanja, s katerim lahko dosegamo spremembe: »Povezujmo se. Širimo vrednote solidarnosti, sočutja, znanja, pravičnosti, poštenja.  Ne zmoremo preživeti kot  posamezniki, brez čvrste skupnosti ne zmoremo obstajati. In naš skupni cilj  mora biti enotna, pravična, zdrava in uspešna družba. To smo dolžni zagotavljati našim otrokom, v imenu njihove in naše prihodnosti.«

»Častni naziv pa moram deliti z vsemi, ki se trudite popravljati krivice sistema, ki so v obdobju samostojne Slovenije najbolj drastično posegle v družine in  generacijam otrok preprečile zdrav razvoj in razblinile njihove sanje o lepši, bolj varni in uspešni prihodnosti. Kot družba in kot država jim nismo znali ali pa hoteli podati roke. Mnogi so na poti preživetja omagali, mnoge smo tudi  za vselej izgubili, številnim pa smo uspešno pomagali. Dokazali, da skupaj lahko dosegamo spremembe,« je Anita Ogulin še dejala ob svečani priložnosti.

Velikonočna donacija za otroke

objavljeno: 24. apr. 2018 01:18 avtor: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje   [ posodobljeno 24. apr. 2018 01:55 ]
Da bi polepšali velikonočne praznike otrokom iz socialno šibkejših družin, so zaposleni Bayer Slovenija tudi letos organizirali in izvedli dobrodelno prodajo velikonočnih oljčnih vejic. 
Naredili so preko sto velikonočno okrašenih oljčnih vejic. Z njihovo »prodajo« svojim sodelavcem so zbrali toliko prostovoljnih prispevkov, da so lahko kupili 250 velikih čokoladnih zajčkov ter štiri velike kartone čokolina in okrog 100 litrov mleka. 
Kot so povedali, so veseli, da so lahko otrokom vsaj malo polepšali vsakdan.
Bayer že vrsto let podpira Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje tako z vsakoletno donacijo kot tudi s prostovoljnimi aktivnostmi svojih zaposlenih.


PRIHAJA FERFUD BBQ TOUR - ŽAR TURNEJA PO SLOVENIJI

objavljeno: 20. apr. 2018 04:45 avtor: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje   [ posodobljeno 24. apr. 2018 01:13 ]

Kulinarično-dobrodelni projekt FerFud se v novi izdaji vrača na slovenske ulice. FerFud BBQ TOUR je turneja, v kateri bodo na svoj račun prišli ljubitelji žara, saj v ospredje stopajo vroči hiti izurjenih žar mojstrov. Štiri sodelujoče restavracije so iz HOFERjevih sestavin pripravile žar poslastice po fer ceni, ki so jih obiskovalci otvoritvenega dogodka prvič poskusili danes na Ljubljanski tržnici. FerFud je tudi letos dobrodelno obarvan, saj bo ob koncu projekta izkupiček od prodanih grižljajev namenjen projektu Botrstvo v Sloveniji.


Restavracije Hood Burger, Sorbara Steak House, Hillbilly`s Smoke House in Pop's Place bodo iz HOFERjevih sestavin ustvarjale jedi, ki bodo razveseljevale ljubitelje žara. Na turneji po Sloveniji bo vsaka od sodelujočih restavracij ponudila meni s štirimi hiti in poskrbela, da bodo v jedeh uživali tudi vegetarijanci.

Ob otvoritvenem dogodku, ki je potekal danes na Pogačarjevem trgu, pri podjetju HOFER, nosilcu projekta FerFud BBQ TOUR, dodajajo: »Sodelujoče restavracije so kreativne in okusne žar grižljaje ustvarile iz sestavin, ki jih najdemo na policah naših poslovalnic. S projektom želimo tako dokazati, da je vrhunska kulinarika iz kakovostnih sestavin lahko na voljo tudi po fer ceni. Še posebej nas veseli, da lahko združimo prijetno s koristnim in izkupiček od projekta podelimo v dober namen.«

Plačilo s fer ceno ali fer objavo

Skupaj 16 BBQ hitov bodo lahko obiskovalci turneje poravnali na dva načina – s fer objavo na družbenih omrežjih oziroma po fer ceni, ki je enaka ceni sestavin v trgovinah HOFER. Tej ceni lahko obiskovalci dodajo fer znesek po svojih zmožnostih in okusu. Vsi dodatni zneski se bodo sešteli v donacijo otrokom in mladostnikom pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji.

Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje, pod okriljem katere poteka projekt Botrstvo, ob tem pravi: »Izjemno veseli smo, da bo FerFud ob finih grižljajih po vsej Sloveniji širil tudi vrednote solidarnosti. V projektu Botrstvo v Sloveniji se srečujemo s stiskami mnogih otrok iz vse Slovenije in hvaležni smo vsem, ki jih pomagajo lajšati. Pot FerFuda bo tudi pot za lepšo prihodnost tistih otrok, ki živijo v pomanjkanju in potrebujejo dodatno pomoč in spodbudo.«

Že znani FerFud tovornjaček po premiernem nastopu nadaljuje z žar turnejo, v okviru katere bo vroče hite okusilo občinstvo v številnih krajih po Sloveniji. Več informacij je na voljo na FerFudovih družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter ter na spletni strani.

S ČISTIM VESELJEM OMOGOČILI POČITNICE 80 OTROKOM IZ DRUŽIN V STISKI

objavljeno: 29. mar. 2018 02:10 avtor: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje   [ posodobljeno 29. mar. 2018 02:13 ]

Med 12. in 24. marcem zbranih 280 ton odpadnih surovin v vrednosti skoraj 40.000 evrov. Aktivno so v akciji sodelovali tako posamezniki kot tudi podjetja.

Ljubljana, Maribor, 29. marca 2018 – Akcija Čisto veselje je letos potekala že tretjič, tudi tokrat s ciljem, da čim več otrokom iz socialno šibkih družin omogočimo počitnice v družbi vrstnikov. Te priložnosti so otroci izjemno veseli, saj so zaradi stiske mnogokrat stigmatizirani in izključeni iz družbe vrstnikov. Posamezniki in podjetja so tokrat prispevali skoraj 280 ton odpadnih materialov v skupni vrednosti več kot 37.600 evrov. S pomočjo vseh sodelujočih bo na počitnice letos lahko odšlo kar 80 otrok iz družin v stiski pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji.

V sodelovanju projekta Botrstvo v Sloveniji ter družb Gorenje Surovina in Spar Slovenija je bilo po vsej Sloveniji postavljenih več kot 40 zbirnih lokacij, kjer so posamezniki in podjetja lahko odložili odpadno električno in elektronsko opremo, barvne kovine, jekleni odpad ter odpadni papir. Vsa zbrana odpadna surovina je bila ovrednotena po trenutno aktualnih cenah na trgu, sredstva pa namenjena za počitnice otrok iz socialno šibkih družin iz vse Slovenije. K akciji so se tudi letos pridružila številna slovenska podjetja, ki so se odločila podariti odpadne surovine, pridelane v času trajanja akcije.

»Počitnice v družbi vrstnikov so za otroke izjemna priložnost, saj tako stkejo prijateljstva, hkrati pa se učijo delovanja v skupini in v družbi. Žal pa te možnosti še danes nimajo vsi otroci, ki živijo v Sloveniji. Izjemno veseli in hvaležni smo, da bomo lahko letos te želje izpolnili kar 80 otrokom,« je ob razglasitvi doseženega obsega akcije povedala Anita Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Hkrati pa je opozorila na prikrajšanost otrok, ki živijo v stiskah: »Otroci iz takih okolij se težje povezujejo, pogosto so posledica stisk tudi čustvene in vedenjske motnje. Ti otroci nujno potrebujejo povezovanje, vendar ker se težje vključujejo v skupine, pogosto izpadejo iz organiziranih dejavnosti. S sredstvi iz Čistega veselja pa jim omogočamo ravno to – veselje, ker imajo možnost vključitve in pomoč dodatnih spremljevalcev. Prav to pa je izrednega pomena za razvoj in odraščanje v funkcionalne in zdrave osebe. Zares smo hvaležni vsem, ki so tudi letos sodelovali, se potrudili in pripeljali odpadne materiale ter narisali nasmehe na obraze otrok.«

Jure Fišer, direktor družbe Gorenje Surovina, je izpostavil: »Del politike našega podjetja je zraven ekološke note tudi družbena odgovornost. Skozi proces osveščanja o pomembnosti zbiranja in ločevanja odpadkov smo ljudem pokazali pot združitve teh dveh dejavnosti. Kakovost akcije so zaznali tudi naši poslovni partnerji, brez katerih bi težko dosegli takšen uspeh, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Veseli smo, da smo skupaj ustvarili tako uspešen projekt.«

Tudi letos je akcijo podprlo podjetje Spar Slovenija. Ob tem je generalni direktor mag. Igor Mervič dejal: »Družbena odgovornost je pomemben del našega podjetja, zato smo se v letošnjem letu s ponosom že drugič pridružili akciji Čisto veselje in prispevali k zbranemu znesku za počitnice otrok. S projektom Botrstvo v Sloveniji že dlje časa uspešno sodelujemo, saj nam je še posebej pomembno, da ob osveščanju o pomenu zbiranja in ločevanja odpadkov pomagamo najšibkejšim – otrokom – in  jim z nepozabnimi počitnicami podarimo čisto veselje.«  

Do sedaj so ljudje s prinašanjem najrazličnejših odpadnih materialov pomagali zbrati okrog 120.000 evrov oz. več kot 1000 ton odpadnih surovin.

1-10 of 424