Bumbarov ubod

 Što kad nas bumbar ubode?
 
 Općenito

Općenito, bumbari su mirni kukci i samo će napasti kad se osjećaju stjerani ili kada im je košnica  uznemirena. Kada bumbar ubode, on ubrizgava otrov u svoju žrtvu. Samo ženski bumbari (kraljica i radnici) imaju žalac, muški bumbari (trutovi) ne. Za razliku od pčelinjeg žalca, žalac bumbar nema kukice, što znači da bumbar može povući svoj žalac bez odvajanje od njegovog trbuha, pa bumbar može ubosti nekoliko puta. Za većinu ljudi, bumbarov ubod će samo uzrokovati lokalnu oteklina, ali također može uzrokovati alergijsku reakciju u nekim slučajevima.

Lokalne reakcije na bumbarov ubod

Bumbarov otrov, kao i u osinjeg i pčelinjeg otrova, sadrži određene tvari koje imaju izravan utjecaj na krvne žile u koži. Većina ljudi ima lokalnu reakciju s bolnim oticanjem, crvenilo i svrbež oko mjesta uboda. Ponekad oteklina može biti izražena, osobito na dijelovima tijela s nježnijom kožom, kao i očni kapci. Normalno, lokalne reakcije nestaju brzo, ali mogu trajati i nekoliko dana u nekim slučajevima. Ubod u ustima ili grlu može biti opasan, jer postoji opasnost od gušenja.

Alergijske reakcije na bumbarov ubod

Nekim osobama, tijelo reagira na bumbarov otrov kroz proizvodnju IgE antitijela protiv strukture bjelanjka u otrovu. Prisutnost ovih antitijela može se odrediti analizom krvi. Alergijske reakcije mogu se manifestirati od velike do vrlo velike lokalne reakcije. Ponekad, čak i cijelo tijelo može biti pod utjecajem na reakciju. Dišni sustav također može reagirati, alergične osobe mogu osjetiti golicanje u grlu s kašljem, ili stezanjem u prsima i stisnutim grlom s poteškoćama u disanju kao posljedicom. U ozbiljnim slučajevima, srce i krvožilni sustav također može reagirati: pad krvnog tlaka, gubitak svijesti se može dogoditi. Opće reakcije očituju se u roku od 30 minuta nakon uboda. Alergijske reakcije imaju tendenciju da postane ozbiljnija ponavljanjem, odnosno da će alergične osobe imati više ozbiljne reakcije sa svakim novim žalac.

Interakcija sa lijekovima

Neki lijekovi (npr. lijek protiv visokog krvnog tlaka (beta-blokatori), ACE-inhibitori, i aspirin) mogu pojačati alergijsku reakciju. Osobe s povećanim šansama da dobiju ubod trebaju izbjegavati korištenje takvih lijekova. Nakon uboda, savjetuje  se izbjegavanje alkoholnih pića i teških fizičkih napora.

Prevencija bumbarovog uboda

Ne izazivati agresivno ponašanje bumbara: Ne ometati bumbare, ne gađati bumbare koji lete u vašem smjeru, koristite košnicu ispravno, izbjegavajte biti namirisani mirisima.

Liječenje lokalne reakcije

Lokalne reakcije može biti riješena s ledom položenim na mjesto uboda. Kreme također postoje, ali one imaju malo utjecaja. Postoje i određene tablete koje se mogu kupiti u apoteka, o ovom načinu rješavanja lokalnih reakcija kontaktirajte svog lječnika ili vašu apoteku. U slučaju ubod usta ili grla, potrebno se obratiti hitnoj službi.

Zaključak

Alergijske reakcije na otrov bumbar je prilično rijedak. Ipak, to zahtijeva potrebna pozornost zbog mogućeg ozbiljnost takve reakcije.


Preventivne mjere:

· Nemojte dopustiti osobama za koje znate da su alergične  u stakleniku. Ako je potrebno, objesite obavijest na ulaz.

· Ometanje bumbara i košnice svedite na što je manje moguću mjeru. Budite posebno oprezni u blizini košnice.

· Pružite adekvatnu prvu pomoć zaposlenicima i potičite ih na obraćanje pažnje kod uboda.

· Provjerite koji vam je najbliži liječnik ili bolnica na raspolaganju u slučaju uboda.

 

 

Comments