Auteurs‎ > ‎

ZiRA Berichten


Verslag NORA familie op ZiRA Kraambezoek

Geplaatst 22 sep. 2017 03:16 door Ben van der Stigchel   [ 8 okt. 2017 10:48 bijgewerkt ]

Op 20 september heeft de NORA ism met de ZiRA een kraambezoek georganiseerd

Een gemêleerde groep mensen vanuit verschillende organisatie's waren aanwezig om de jongste NORA telg te verwelkomen en vooral met elkaar helderheid te krijgen en te discussiëren over de architectuur ontwikkelingen  in de zorg. 

Na een korte voorstellingsronde gaf Marieke Vos (NORA Beheer | ICTU) een  spoedcursus wegwijs in NORA land. Waarom de NORA, de zorg referentiearchitecturen binnen de NORA en de wens om te komen tot een "moeder" voor de zorgarchitecturen
Spoedcursus NORA.pptxUiteraard kon een korte introductie van de ZiRA zelf op het kraambezoek niet ontbreken. Wat is de ZIRA, waarom voor wie, waar bestaat het uit? Een introductie vooraf over een discussie over het nut en inhoud van de referentiearchitecturen en een discussie over hoe een referentiearchitectuur levend houdt.

ZiRA Introductie inclusief vragen.pptNa de pauze met geboorte taart een toelichting van Elise Veltman (Enterprise Architect |  Zorginstituut Nederland) over het informatieberaad, de architectuurcommunity en de ZIA; de Zorg Informatiestelsel Architectuur. genoeg stof voor boeiende discussie en concretisering voor de uitwerking. 

ZIA bij de ZiRAFoto's en reacties kijk op NORA online


Doel: praktische kennis delen binnen de NORA Familie

Doelgroep: geïnteresseerde architecten, beheerders van architectuurafspraken, ICT-beleidsmedewerkers en projectleiders van binnen en buiten het zorgdomein.

Programma:

Zaal open vanaf 13.30 uur

14.00 – 14.10 welkom vanuit NORA

Welkomstwoord  door Marieke Vos, namens NORA Beheer

14.10 – 14.30 introductie ZiRA

Natuurlijk beginnen we met een korte introductie van ZiRA, de ontstaansgeschiedenis en de inhoud.

14.30 – 15.00 vragen, feedback en discussie inhoud architectuur

Vragen en feedback vanuit de zaal plus de gelegenheid je mening te geven over een aantal inhoudelijke vragen waar de ZiRA mee worstelt, zoals tot op welk detailniveau je bepaalde onderdelen het beste kunt beschrijven in een referentiearchitectuur.

Pauze met geboortetaart

15.15 – 15.45 discussie wat er nodig is om een architectuur te laten groeien en levend te houden

Wat werkte in jullie domein goed en wat zou je achteraf anders doen? Welke randvoorwaarden heb je nodig en hoe zorg je dat die er komen? Welke ondersteuning bieden jullie bij het toepassen?

15.45 – 16.00 introductie ontwikkelingen overkoepelende architectuur in de Zorg

Elise Veltman (Zorginstituut Nederland) praat ons bij over het proces om te komen tot overkoepelende architectuurafspraken in de zorgsector als geheel.

16.00  – 16.30 discussie van ZiRA naar ZORA

We worden uitgedaagd om mee te denken hoe we een succes kunnen maken van het zojuist beschreven proces: hoe helpen we ZiRA aan een moeder-architectuur?

16.30 napraten met een drankje

ZiRA presentatie Congres Architectuur in de Zorg

Geplaatst 22 jun. 2017 13:51 door Ben van der Stigchel   [ 24 jun. 2017 10:04 bijgewerkt ]

22-6-2017  Tijdens het congres ARCHITECTUUR IN DE ZORG in het spoorwegmuseum is de ZiRA gepresenteerd. Na een korte introductie over het doel en de aanpak een blik op de verschillende onderdelen van de ZiRA; het businessmodel, de architectuurprincipes, het bedrijfsfunctiemodel, het dienstenmodel, procesmodel en het informatiemodel. Het applicatiefunctiemodel volgt later dit jaar.  Bekijk de presentatie hieronder. 

Update ZiRA Congres ARCHITECTUUR IN DE ZORG 22-6-2017 spoorwegmuseum
ZiRA Architectuurprincipes en Informatiemodel (in status trial use)

Geplaatst 7 jun. 2017 04:18 door Ben van der Stigchel   [ bijgewerkt ]

woensdag 7 mei 2017: 5 Basisprincipes voor de inrichting en realisatie van de informatievoorziening binnen ziekenhuizen

De ZiRA benoemt generieke architectuurprincipes, die voor (bijna) elke ziekenhuisorganisatie geldig zijn. 

Architectuurprincipes zijn: 
  • Richtinggevende uitspraken over de inrichting en realisatie van de informatievoorziening, geven structuur aan de inrichting van proces, informatie, applicatie en techniek;
  • Richtinggevende uitspraken die gebruikt kunnen worden als leidraad en toetsinstrument bij veranderingen;
  • Richtinggevende afspraken binnen een organisatie, gebaseerd op overtuigingen hoe de ambities van de organisatie te realiseren.Architectuurprincipes ondersteunen de  strategische dialoog
Architectuurprincipes borgen samenhang.
Architectuurprincipes stellen kaders voor het ontwikkelen onder architectuur in projecten

De ZiRA-principes zijn niet bedoeld als blauwdruk die één op één kan worden overgenomen, maar vormen een richtinggevend instrument dat door (zorg- en ICT-) professionals naar de eigen doelstellingen, situatie en inzicht moet worden vertaald. Per ziekenhuis kunnen deze principes aangevuld worden met eigen specifieke principes. De basisprincipes zijn gebaseerd op de eisen die het ministerie van VWS heeft gesteld in het "Meerjarenbeleid duurzaam informatiestelsel" en zijn doorvertaald naar afgeleide principes voor processen, informatie, applicatie en techniek.


zie menu Architectuurprincipes op www.ziraonline of klik hier

De principes zijn in trial use status. Dit betekent dat ze vatbaar zijn voor feedback en verbetersuggesties.  Contact

woensdag 14 mei 2017 Na de architectuurprincipes, het businessmodel, bedrijfsfunctiemodel, dienstenmodel en het procesmodel is er nu het ZiRA infomatiemodel in trial usestatus. 

Het infomatiemodel bestaat uit:
 overzicht van informatieobjecten;
 informatiemodel binnen het bedrijfsdomein Zorg;
 informatieobjecten in de processen en hierbij gebruikte patronen;
 relatie informatieobjecten met de zorginformatiebouwstenen;
 Informatiedomeinenmodel.

Het informatiemodel bevordert eenduidigheid van taal met betrekking tot informatie. Het biedt onder andere een hulpmiddel voor:

- informatieanalyse in processen;
- een (aanzet tot een) logisch gegevensmodel in een ziekenhuis;
- logische bouwblokken voor de informatievoorziening
- BIV-classificatie (classificatie van gegevens ten behoeve van informatiebeveiliging)
- EPV-classificatie (Europese privacyverordening)
- eenduidigheid (van taal en begrip) in het gebruik van informatie- of bedrijfsobjecten-
- masterdata management
- data dictionary / informatie atlas

ZiRA aangekondigd in NORA Gebruikersraad

Geplaatst 21 apr. 2017 12:52 door Ben van der Stigchel   [ 24 apr. 2017 03:54 bijgewerkt ]

Dinsdag 10 april is de ZiRA aangekondigd in de NORA gebruikersraad.
De NORA heeft een geboortekaartje gemaakt en we hebben taart (aangeboden door de NORA) aangesneden


lees ook het bericht ZiRA opgenomen in NORA Familie

Computable: ZiRA zet patiënt centraal

Geplaatst 19 feb. 2017 05:06 door Ben van der Stigchel   [ 19 feb. 2017 05:18 bijgewerkt ]

17-2-2017: De patiënt centraal stellen is een veelgebruikt en gehoord begrip, maar hoe kunnen ict-afdelingen van zorginstellingen hier aan bijdragen? Computable-experts menen dat eHealth-diensten ontwikkeld moeten worden. Deze moeten dan wel volledig aansluiten bij de behoefte van de patiënt.


ZiRa als leidraad

Als het aan Michel Timp, it architect healthcare solutions bij Login Consultants, moet de patiëntbehoefte regelmatig bevraagd en gevalideerd worden. ‘Zorginstellingen moeten streven naar tevredenheid en maximaal resultaat met minimaal impact op de interne bedrijfsvoering. Patiënten mogen niet onnodig in aanraking komen met interne afhandeling en drempels. Hun belang moet leidend zijn in alles wat de organisatie doet.’

Hij adviseert om de Ziekenhuis Referentie Architectuur (ZiRA) als leidraad te gebruiken. ‘Hierin staat onder andere dat de dienstverlening gastvrij, servicegericht en stressvermijdend moet zijn. Patiënten moeten snel geholpen worden, zonder doorverwijzingen. Hierbij mag de patiënt geen last ervaren van interne regelgeving of bedrijfsvoering. Concreet betekent dit dat het patiëntdossier bij ieder loket bekend moet zijn.’ZiRA bedrijfsfunctiemodel in trial use

Geplaatst 26 dec. 2016 05:37 door Ben van der Stigchel


22-12-2016

Het ZiRA bedrijfsfunctiemodel geeft inzicht in wat een organisatie moet doen onafhankelijk hoe het wordt uitgevoerd. Bedrijfsfuncties zorgen voor een logische opdeling van activiteiten in een organisatie en vormt een ondergrond waar vervolgens andere aspecten opgelegd worden, zoals processen, applicaties en projecten. De figuur toont het bedrijfsfunctiemodel als spin in het web voor andere architectuurproducten.

ZiRA businessmodel in trial use status

Geplaatst 26 dec. 2016 05:33 door Ben van der Stigchel   [ 26 dec. 2016 05:38 bijgewerkt ]

22-12-2016

In een ZiRA business model beschrijft op basis van het business model canvas hoe een ziekenhuis zijn waarde propositie in kaart kan brengen en geeft hiervoor een referentie en hulpmiddel bij het toepassen binnen je eigen ziekenhuis.

Businessmodel

Eerder zijn al het diensten en procesmodel in RTU (Reference for trial use status) opgeleverd.

Hiermee kan de ZiRA door ontwikkelen en ondertussen in de praktijk getoetst worden. De i-ziekenhuis groep kan dan ook reviewen. Bij de definitieve eindoplevering van de ZiRA​ wordt de definitieve versie opgeleverd.

Plaats hier je opmerkingen over de ZiRA

Geplaatst 26 dec. 2016 05:29 door Ben van der Stigchel   [ 26 dec. 2016 08:12 bijgewerkt ]

Ideeën, suggesties, verbeteringen voor de ZiRA.
Deel ze hier op Disqus !ZiRA opgenomen in de NORA familie

Geplaatst 7 dec. 2016 03:11 door Ben van der Stigchel   [ 7 dec. 2016 03:17 bijgewerkt ]Traditioneel staat de term 'NORA (Nederlandse Overheid Referentie Architectuur) dochters' voor referentiearchitecturen en enterprisearchitecturen die binnen de publieke sector zijn opgesteld en die qua inhoud aansluiten bij de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur. NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur is dan de meest abstracte, algemene laag, waarbij de dochters een meer specifieke toepassingslaag vormen voor een bepaalde context. De NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur zelf kun je weer zien als een dochter van de Europese referentiearchitectuur EIRA.

De term 'dochter' betekent niet altijd dat de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur er eerst was en de dochters op basis van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur zijn opgebouwd. Verschillende dochters bestonden al of zijn tegelijk met de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur ontstaan. De term is ook niet hiërarchisch: de dochters hebben en houden hun eigen autonomie, inhoudelijk en organisatorisch. We houden vast aan de term 'dochter' omdat het een familieband oproept, niet alleen tussen NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur en dochters, maar ook tussen dochters onderling.

Een familie is het niet altijd eens, maar deelt wel dezelfde kernwaarden. Familie houdt elkaar op de hoogte van relevante ontwikkelingen in de buitenwereld en hun eigen leven. Familie neemt handige oplossingen van elkaar over, leent meubilair uit en staat elkaar bij met raad en daad. De NORA-familie is een moderne familie: Samengesteld, democratisch en met een breed spectrum aan afkomsten en voorkeuren. Een NORA-dochter is kortom elke architectuur{{#var:definitie}} die deel uit wil maken van de NORA-familie. Als moeder wil de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur een plek bieden waar dochters elkaar ontmoeten, kennis uitwisselen en resources delen. Ze brieft nieuwtjes door, belt op als ze zich zorgen maakt en bemiddelt in conflicten
.

http://noraonline.nl/wiki/ZiRA_(Ziekenhuis_Referentie_Architectuur)

Reference for trial use status: ZiRA Diensten en Procesmodel

Geplaatst 7 okt. 2016 13:34 door Ben van der Stigchel   [ 12 okt. 2016 02:21 bijgewerkt ]

10-10-2016:
Het diensten en procesmodel heeft de status Reference for trial use gekregen.

Hiermee kan de ZiRA doorontwikkelen en ondertussen in de praktijk getoetst worden. Bij de definitieve eindoplevering van de ZiRA wordt de definitieve versie van het diensten en procesmodel opgeleverd.

Ondertussen werken we verder aan het businessmodel, het bedrijfsfunctie model en het informatiemodel. Later volgen dan nog de principes en het applicatiemodel.

Reacties, opmerkingen, ideeën zijn van harte welkom. zie hiervoorContact

1-10 of 15