Znanstveno prstenovanje ptica u Hrvatskoj, u ulozi Prstenovačke centrale, organizira Zavod za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Znanstveno prstenovanje na terenu provode suradnici na projektu - prstenovači: dobro educirani amateri i profesionalni ornitolozi. Status prstenovača ptica obnavlja se svake godine te se dokazuje važećom prstenovačkom dozvolom.

Na ovim stranicama Prstenovačka centrala informira prstenovače i drugu zainteresiranu javnost o stanju i novostima u prstenovanju ptica u Hrvatskoj.Znanstveno prstenovanje ptica u Hrvatskoj provodi se od 1910. godine. Podaci dobiveni prstenovanjem koriste se u istraživanjima migracija, ekologije, morfologije, fenologije i populacijske dinamike ptica te u zaštiti vrsta ptica.

Lov ptica u svrhu znanstvenog prstenovanja dopušten je samo metodama koje ih ne ozljeđuju. Upotreba lijepka i bilo kojih drugih sredstava opasnih za ptice strogo je zabranjena. Lov radi zadržavanja ptica u zatočeništvu strogo je zabranjen. Strogo je zabranjeno koristiti žive vabilice. Dozvoljeno je prstenovanje mladih ptica u gnijezdima.

Svaka ptica mora se, nakon označavanja i mjerenja, u najkraćem mogućem vremenu neozlijeđena pustiti na istom mjestu gdje je i ulovljena.
Više informacija o povijesti prstenovanja ptica u Hrvatskoj te o svrsi i ciljevima znanstvenog prstenovanja ptica u Europi možete doznati u ove dvije publikacije:
Oba izdanja dostupna su besplatno u tiskanom obliku na Zavodu za ornitologiju HAZU.

 

Publikacije
dostupne u pdf formatu // available in PDF

Atlas selidbe ptica Hrvatske 
(2013), ~20MB
Croatian Bird Migration Atlas
Atlas.pdf (~20MB) 
 
 Crvena knjiga ptica Hrvatske
(2013, veza na portal DZZP-a)
Red Data Book of Birds of Croatia
prati vezu na stranici // follow link on the site 
 
 EURING brošura 

(2011), ~2 MB

EURING brošura