Savetovalište za žene obolele od raka dojke Jefimija

Savetovalište " Jefimija " je osnovano 01. aprila 2000. godine kao zdravstveni program NVO Ženski centar Užice. Cilj savetovališta je psihološka podrška obolelim ženama i olakšanje prolaska kroz proces lečenja.
Podizanjem samopoštovanja i samopouzdanja žene koje se postiže kroz psihološke radionice, poboljšava se kvalitet življenja.
Kroz edukativna predavanja građanstvu radi se na preventivi i ranom otkrivanju raka dojke.

Ciljevi aktivnosti Savetovališta su :
- podrška obolelim ženama u procesu lečenja,
- poboljšnje kvaliteta života,
- edukacija u smislu prevencije i ranog otkrivanja bolesti,
- podizanje svesti lokalne zajednice o ovom problemu
- uticaj na poboljšanje uslova za lečenje i tretman pacijentkinja - korisnica

U vreme početka, rak dojke je bio tabu tema, ‘nevidljiva bolest’, ‘sramota’....Posledica toga su bile bolesti otkrivene u kasnim stadijumima i smrtnost je bila velika.

Počele smo rad kroz:
- preventivu: besplatnim pregledima i predavanjima;
- psihološku podršku ženama koje su imale dijagnozu raka dojke: psihološkim i zdravstvenim radionicama

Sada imamo razvijen program aktivnosti:
- iskustvena podrška - pomoć žena koje su se izborile sa bolešću novoobolelim ženama u samoj OB u Užicu, grupe samopomoći, individualni kontakti, otvoreni telefon
- informativna podrška - lekarski pregledi za žene iz grupe, zdravstvene radionice, štampani materijali
- psihološka podrška – psihološke radionice, psihoterapija
- društvena podrška–akcija ulične prodaje cveća "Cvet koji život znači", Fond za pomoć obolelim članicama ‘Biljana Ristanović Bilja’, članstvo i raznovrsne aktivnosti sa ‘sebi jednakima’, uticanje na poboljšanje uslova za tretman bolesti uopšte (javnost, institucija, porodica)

Druge aktivnosti:

Uticaj na Opštu bolnicu za
-obezbeđivanje hemioterapije na odeljenju onkologije (u određenom trenutku)
-programa za terapiju limfedema
-uvodjenje nove procedure IHH analize SR
-inicijativa za dobijanje besplatnih implanta za primarnu rekonstrukciju dojke posle mastektomije
Stvaranje Mreže Savetovališta”Jefimija”
Učešće u stvarnju Nacionalnog plana akcije za unapredjenje zdravlja žena pri Ministarstvu zdravlja RS
Implementacija rodnog pristupa u zdravstvenim ustanovama primarne i sekundrne zdravstvene zaštite - Trening 2006/7g. Učestvovalo 236 zdravstvenih radnika Zlatiborskog okruga.
Aktivnosti stvaranja zajedničke asocijacije udruženja pacijentkinja za borbu protiv raka dojke u Srbiji –NALOR-a

Efekti:
U vreme početka, rak dojke je bio tabu tema, ‘nevidljiva bolest’, ‘sramota’....Posledica toga su bile bolesti otkrivene u kasnim stadijumima i smrtnost je bila velika.

Sada: Rak dojke je tema o kojoj se govori sa sve manje predrasuda, zna se da se sa njom može boriti i izboriti i da se u ‘Jefimiji’ može dobiti svaka vrsta podrške.

Usluge ‘Jefimije’ koristilo je preko 770 žena, obolelih od raka dojke i preko 100 članova porodice obolelih iz Srbije i okolnih zemalja.

Rezultat zajedničkog rada zdravstvenih radnika, “Jefimije” i DSZBPR podružnica Užice na Zlatiborskom okrugu je smanje smrtnost od raka dojke od 2000-te godine do sada. 


https://sites.google.com/site/zenskicentarue/jefimija/VODIC.jpg?attredirects=0

Vodič – lečenje raka dojke

 
je brošura namenjena ženama kod kojih se sumnja na rak dojke (sadržaji: pismo survivorke, osnovna građa dojke, pregledi i snimanja koji su potrebni za utvrđivanje stanja promena na dojci, hirurško lečenje raka dojke, radioterapija u lečenju raka dojke, hemioterapija u lečenju raka dojke, hormonska terapija u lečenju raka dojke, moje beleške, dok čekate na rezultate, dijagnozu, konzilijarne odluke, kada vam predstoji borba za ozdravljenje, pitanja i odgovori – iskustva, rečnik medicinskih pojmova, korisne informacije).
Vodič je, za sada,  štampan u 1000 primeraka i dostupan je korisnicama na odeljenju hirurgije u opštoj bolnici Užice i Savetovalištu ''Jefimija''.