https://sites.google.com/site/zenskicentarue/ekonomsko-osnazivanje-zena/saradnja-sa-seoskim-zenama/12-COLLAGE.jpg20 žena iz sela Zlatiborskog okruga (Volujac, Mokra Gora, Potpeć, Kriva Reka, Tripkova, Arilje, Priboj) prisustvovalo je dvodnevnom događaju organizovanom od strane Zelene mreže Vojvodine, uz podršku nemačko srpske razvojne saradnje koju sprovodi GIZ. U organizaciji programa je učestvovalo 13 vojvođanskih udruženja žena, koja imaju dugogodišnje iskustvo u organizaciji sajmova i izlaganju. Program je namenjen seoskim ženama i razmeni njihovog znanja, kao i uspostavljanju poznanstava u cilju buduće saradnje. Zlatiborski krug i Ženski centar Užice su na poziv RPK organizovale žene i doprinele da seoske žene Zlatiborskog okruga imaju svoje predstavnice na ovom lepom i važnom događaju.
18. novembra u Ženskom centru Užice družile su se i radile žene iz Zlakuse, Potpeća, Stapara i Nikojevića.
Tema razgovora su bile aktivnosti za oživljavanje društvenog života, održavanje manifestacija i traženje sredstava od potencijalnih donatora.
Bila je ovo prilika da se pored rada na pripremi projekata, žene ispričaju, razmene iskustva i pohvale svojim uspesima. Susret starih i novih aktivistkinja protekao je u lepoj atmosferi, punoj poštovanja, razumevanja i podrške.

Svetski dan seoskih žena 2014


19.01.2014. godine 12 žena iz sela Stapari su održale Osnivačku skupštinu Udruženja uz prisustvo predstavnica Ženskog centra Užice i predsednika MZ Stapari.

Žene su izrazile svoju spremnost da rade na razvoju svoga sela kao i na poboljšanju položaja žena. Za predsednicu su jednoglasno izabrale učiteljicu, Slavicu Ristović.
U organizaciji Ženskog centra Užice 18. novembra 2013. godine održan je skup pod nazivom ŽENSKI KAFE.

Događaju su prisustvovale žene iz 12 sela: Karan, Lunovo Selo, Stapari, Kremna, Mokra Gora, Bioska, Bela Zemlja, Stapari, Volujac, Potpeć, Zlakusa i Nikojevići, predstavnice političkih partija i odbornice SNS, PUPS-a, Nove Srbije, SPS-a i LDP-a, predstavnice LS i Udruženja Roma iz Užica.

Cilj događaja je motivacija žena da se kandiduju u savete MZ na aktuelnim izborima u mesnim zajednicama i da se aktiviraju na poboljšanju položaja žena u svojim sredinama.

Tom prilikom prezentovani su uspesi  žena iz Udruženja žena Zakušanke, Udruženja žena iz Potpeća, kao i uspešan rad Saveta MZ Bela Zemlja na čijem čelu su u dva mandata bile žene.

Organizovanje događaja je u potpunosti  ispunilo očekivanja što su sve prisutne žene izrazile oduševljenjem u razgovoru i javnom obraćanju skupu.

Skupu se obratila predsednica Saveta za RP Snežana Janjić i odbornice Milka Protić i Vesna Ristić, koje su izrazile divljenje prema postignutim rezultatima udruženja žena iz Zlakuse i Potpeća i Saveta MZ Bela Zemlja i ponudile svoju podršku u njihovom budućem radu.

Posebno je bilo važno što su se susrele  žene iz Nikojevića gde je u Savet na aktuelnim izborima izabrano pet žena i Bioske gde su dve žene ušle u Savet MZ i žene iz sela u kojima tek predstoje izbori.

Ljiljana Ivković, poljoprivrednica, koja je ove godine kao zaslužna građanka dobila Povelju grada Užica na predlog Ženskog centra Užice i Saveta za RP.


https://docs.google.com/document/d/1MY_AQQLycPpohYD33PfuMhqE55-m7Zh_Y_qlN3tWw50/edit?usp=sharing


21.10 2013.god. u selu Mokra Gora u prostorijama MZ održana je radionica Odgovor na potrebe zajednice na kojoj je učestvovalo 7 žena iz sela Mokra Gora.

Učesnice radionice su zajednički izlistale probleme svoje zajednice koje su im od važnosti za njihov svakodnevni život i funkcionisanje svih u zajednici.

Kroz jednoipočasovnu radionicu opredeljeno je nekoliko inicijativa i donet je zaključak za upućivanje inicijativa prema Mesnoj zajednici i prema Fondaciji TRAG kroz program Aktivne zajednice.
Svetski dan seoskih žena 2013Obuka za rad na računaru za žene iz seoskih sredina


05.10.2013. u vremenu od 17: 00 do 19:30 u Kremnima je održana radionica na temu Veće učešće žena u Savetima MZ. Radionici je prisustvovalo 10 žena.


Cilj radionice je bio motivacija žena da se kandiduju na izborima u Savete MZ i njihova spoznaja koje su koristi za žene i zajednicu od toga.


Žene su tokom radionice izabrale organizacioni odbor od 4 žene, koji će raditi na realizaciji ideje za otvaranje Internet kluba i prepoznale žene koje bi mogle da se kandiduju na izborima u MZ i za koje su sigurne da bi za njih svi glasali.

02.10.2013. u prostorijama udruženja žena Zlakušanke u selu Zlakusa,  održana je radionica Odgovor na potrebe zajednice na kojoj je učestvovalo 7 članica Udruženja.  

Kroz jednoipočasovnu radionicu opredeljeno je nekoliko inicijativa i donet je zaključak za upućivanje inicijativa prema Mesnoj zajednici i prema Fondaciji TRAG kroz program Aktivne zajednice.


01.10.2013. u prostorijama Mesne zajednice sela Bioska održana je radionica Odgovor na potrebe zajednice na kojoj je učestvovalo 11 žena.  

Radionica je imala za cilj da se žene kroz konkretan primer uče kako bi kao buduće članice Saveta MZ rešavale probleme koji su zajednički i tom prilikom su sve prisutne žene izdvojile tri problema koji su realni za rešavanje u partnerstvu sa donatorima i Lokalnom samoupravom.19.08.2013. god u selu Potpeć je održana radionica Odgovor na potrebe zajednice na kojoj je učestvovalo 13 žena. Sve prisutne žene su članice udruženja Udruženje žena Potpeć u čijem prostoru je i održana radionica, koja je imala za cilj upućivanje inicijative prema donatorima. Kroz dvočasovnu radionicu opredeljeno je nekoliko inicijativa i donet je zaključak za upućivanje inicijativa prema Mesnoj zajednici i prema Fondaciji TRAG kroz program Aktivne zajednice.
https://sites.google.com/site/zenskicentarue/ekonomsko-osnazivanje-zena/saradnja-sa-seoskim-zenama/kad_izvori_presuse_m.jpg
13.07.2013. god u selu Nikojevići je održana radionica Kako dovesti vodu u Nikojeviće na kojoj je učestvovalo 13 žena. Žene iz Nikojevića su se opredelile za ovu radionicu, jer su želele da kroz konkretan primer uče kako bi kao buduće članice Saveta MZ rešavale problem koji je zajednički, iako više opterećuje žene
zbog prirode poslova koje obavljaju.

Svetski dan seoskih žena 2012U oblasti podsticanja žena na organizovanje i samoorganizovanje ističemo da su formalizovani Aktiv žena Zlakušanke i Udruženje žena Potpeća i da se 10 žena poljoprivrednica učlanilo u Prvu žensku zemljoradničku zadrugu na nivou Srbije Pro femine Zdravčica (nastalu 2002. godine).

Održavani su kontakti i razmenjivana iskustva i informacije sa ženama iz neformalnih aktiva seoskih mesnih zajednica: Volujac, Karan, Lunovo Selo i ženama iz sela Drežnik, Stapari, Potočanji, Gorjani, Kačer, Bela Zemlja, Kremna i Ljubanje.

Zahvaljujući svom dugogodišnjem radu sa seoskim ženama, ŽCU je pozvan od USAID–ovog projektnog tima Žene u agrobiznisu da okupi žene poljoprivrednice da prođu obuku za izradu biznis plana kroz trening program Od ideje do svog posla.

Svetski dan seoskih žena 2010ŽCU je u saradnji sa Komisijom za RP grada Užica organizovao prvo obeležavanje Svetskog dana seoskih žena u Užicu, 15. oktobra 2010. godine. Tom prilikom je ženama iz 21 MZ, koje je ŽCU pozvao na skup, predstavljen i USAID-ov projekat. Od prisutnih 56 žena izabrano je 18 žena za višemesečnu obuku, koju je sve vreme logistički pratio ŽCU. Do završetka treninga 17 žena je uspešno prošlo obuku i dobilo vlastite biznis planove.

Na osnovu saradnje ŽCU i Regionalne razvojne agencije (RRA) „ Zlatibor “, na polju ekonomskog osnaživanja žena na selu, 24 žene su dobile obuku za pisanje projekata i osnovni informatički kurs, što je omogućilo brzo prenošenje informacija između ŽCU i žena u selima.

Žene iz seoskih aktiva i udruženja su učestvovale i posetile brojne sajmove i manifestacije i po tom osnovu dobile više nagrada.

ZZ „ Pro femine Zdravčica“ je dobila finansijsku i nefinansijsku podršku od strane RRA „ Zlatibor“ i učlanila 10 žena poljoprivrednica.

Takođe u saradnji sa RRA, održano je 6 okruglih stolova na temu Kako do održivog modela podrške ekonomskom osnaživanju žena na području Zlatoborskog okruga: u Užicu, Čajetini, Arilju, Priboju, Novoj Varoši i Prijepolju. Na ovim okruglim stolovima, žene iz seoskih sredina su predstavljale proizvodnju, aktivizam i produkte podrške i saradnje u 6 gradova Zlatiborskog okruga:
  • Aktiv žena Zlakušanke predstavile su svoj rad - ženski aktivizam u seoskim MZ.
  • Dragica Dimitrijević, poljoprivrednica iz Lunovog Sela, predstavila je svoj biznis: plasteničku proizvodnju rasada i ranog povrća. Dragica je dobitnica nagrade za najbolji biznis plan u USAID- ovom programu Žene u agroniznisu u iznosu od 15.000$.
  • Rada Popadić, poljopivrednica iz Požege, predstavila je i prozvodnju šitake pečurke. Rada je dobitnica nagrade Oportuniti banke „Naj gazdarica“ u iznosu od 5.000 eura za unapređenje plasteničke proizvodnje rasada i povrća.
Okruglim stolovima prisustovalo je 239 žena iz 39 sela.

Predstavnicima svih lokalnih samouprava od strane ŽCU upućeni su predlozi i preporuke koji su nastali na bazi zaključaka i preporuka koje su dale žene tokom okruglih stolova.

Aktiv žena „Zlakušanke“ i Udruženje žena Potpeća su prilikom obeležavanja 8. marta na putujućoj izložbi fotografija „Žene na selu“, u okviru projekta „Karavan ženskih prava“, promovisale svoje umeće spremanja posne hrane, spremane i posluživane u grnčarskim posudama proizvedenim u Zlakusi, kao i svoje domaće proizvode (pastrmku, kupinovo vino, suve šljive i razne proizvode od brašna sa potočara itd.).