EKONOMSKI PROGRAM
je nastao u trenutku kada je veliki broj žena ostajao bez posla i kada su društvene okolnosti tražile da se pronađu načini da se ženama pomogne da povećaju sopstvene šanse za zapošljavanje.

Kako je društvo pravilo snažan zaokret ka modelima zapošljavanja kakvi postoje u savremenim razvijenim zemljama, Ženski centar Užice se opredelio za koncipiranje nekoliko programa obuka i osnaživanja koji su odgovarali potrebama žena:

I Podsticanje žena da pokrenu samostalne biznise. U okviru ovog programa, organizovane su obuke kroz koje su polaznice mogle da:
  • nauče da bolje razumeju svoju poziciju na tržištu;
  • steknu znanje za izradu biznis plana i vođenje uspešnog biznisa.
II Obuke za nezaposlene žene, po struci ekonomske tehničarke i ekonomistkinje, za rad na računaru, informatičko knjigovodstvo, primenu poreskih propisa i praktičan rad u struci.

III Podsticanje žena za udruživanje u zadruge kroz treninge „Pet koraka do biznisa, šest do zadruga„ što je rezultiralo osnivanjem nekoliko zadruga u Užicu: zemljoradničke zadruge „Pro femine Zdravčica“, obrazovne zadruge „Sofija“, poslovne zadruge „Alijansa“ i zdravstvene zadruge „Sv. Mina“.

IV Omogućavanje zapošljavanja žena iz teško zapošljivih grupa kroz rad novoosnovanih zadruga. Među ženama koje su iz različitih razloga gubile posao ili postajale nekonkurentne na tržištu rada, jedan broj je, zbog obrazovanja i iskustva u poslu koji su ranije obavljale, imao sposobnosti i spremnost da vodi zadruge, u kojima bi se onda angažovale i žene iz drugih teško zapošljivih grupa (žene žrtve porodičnog nasilja, izbegle i raseljene žene, žene sa izmenjenim psihičkim stanjem, invalidkinje i samohrane majke). Ovaj način zapošljavanja i organizovanja žena iz teško zapošljivih grupa predstavlja model za njihovo ekonomsko uključivanje i samostalnost čak i u uslovima velike nezaposlenosti.

Kroz sprovođenje ovih programa uočile smo prepreke za zapošljavanje većeg broja žena, brže aktiviranje nezaposlenih žena, kao i teškoće sa kojima se susreću one koje žele da vode sopstveni biznis ili se udruže u zadruge. Ženski centar Užice je ova svoja zapažanja iznosio u javnosti na konferencijama i putem pisanih podnesaka potpredsedniku Vlade RS i predsedniku RS.