ЛАЖ(И)‎ > ‎

"...српски непријатељи преко мудрих и просвећених Срба сада диктирају наратив”

поставио/ла Miroslav Lukić 05.04.2019. 11:25
Прочитао сам лепи чланак господина Небојше Катића „Срби и реалполитика”, објављен 27. марта у „Политици”. У чланку, између осталог, пише: „До јуче, Срби су се трудили да сами пишу своју историју. Тумачили су је, романтизовали и митологизовали, радећи у длаку све исто што и други народи, како би сачували самопоштовање и опстанак. У новом миленијуму се ситуација мења, и српски непријатељи преко мудрих и просвећених Срба сада диктирају наратив.”

 Из КОМЕНТАРА уз овај чланак

mr пре један дан

Мењање историје мањих народа и мањих држава, а које су при томе још и нападане у ратовима, је опште позната посластица великих сила. Ко год дође жели да промени неко парче историје. Шта је наш проблем? Наш основни проблем је што сада после одласка комунизма, после распада СФРЈ, а да не причамо после одласка Османлија, немаца и сл, ми и даље затурамо своју историју. То је више него очигледно од стране саме власти, која не дозвољава да се пре свега у школама учи права и стара српска историја. Бивше СФРЈ републике сада имају своје као државе, и ми немамо више ни један једини разлог да их тетошимо. Свим комшијама треба рећи где је била Србија, шта су Срби правили и оставили, и да ће се то барем још неко време сматрати српским. Није то као што је било Римско па сада Италија нема ништа са тим. Ово наше што постоји сазидано, а има тога доста што је старо и око хиљаду годину, све треба да буде документовано и да сви учимо о томе.

*
nikola andric пре један дан

Niko ne moze da osporava herojstvo i ponos srpskih vojnika. Ali nije jasno kakav odnos postoji izmedju ''vojnih vrlina'' i real politike Katica u kontekstu NATO napada na Srbiju. Niko nece osporavati hrabrost i ljubav prema otazbini Japanaca. Radje su ginuli nego se predavali. Ipak dve atomske bombe su prisilile Japan da se preda. Jel to real politika? Slicnu situaciju imamo u napadu NATOa na Srbiju. Njihova vojna nadmocnost protiv koje Srbija nije nista mogla da ucini postavlja pitanje zasto Srbija nije ranije vodila ''real politiku'' nego dozvolila potpuno ekonomsko unistenje Srbije. Glupost se valjda razlikuje od 'real politike'' koja zavisno od konteksta moze da bude vrlo pametna.

*

mr пре 21 сат

@DAN, Па после Грчке су дошли Римљани у Ницу, а после њих Карло Велики, и онда је то до данас трајало 1200 година. Грчка и Рим у били на том нивоу, и нису свуда могли правити амфитеатре, а богови се променили, дошао само један. У Северној Африци постоји један велики очувани Римски Амфитеатар, а постоје такође и Пирамиде, али је ипак превагнуло дуго османлијско владање, тј становништво је то прихватило. А Италија свакако нема ништа са Римским царством, као и што Византија нема ништа са Грчком од које је само узела језик јер је хтела да избаци латински. Када причамо о Србији, онда причамо о задњих мало преко 1000 година и о истом народу који је живео на том простору, који је далеко мањи од онога што су освајачки поседовали Римско и Османлијско царство. Био је Цар Душан и у данашњој Грчкој, али тамо не присвајамо ништа. Али можемо рећи да је Душан оставио нешто Скопљу, да је Јован Владимир оставио у Елбасану, итд. Јел то смемо да учимо нашу децу?

*

*

Леон Давидович пре 23 сата

Ствари се не могу поредити. Јапан је био агресор који је окупирао огромне просторе Азије и убио милионе људи, а друге претворио у робове.Дакле јапански војници борили су се на страни неморала и какав је то патриотизам? И нису капитулирали због атомских бомби већ због пораза Квантумшке армије у Манџурији, По америчким проценама тада рат би још потрајао најмање две године да није било пораза на копну, јер су имали сировине и индустрију у Кореји и Кини .Србија није никога напала већ је НАТО напао Србију без икаквог разлога и без икаквог права. (Руководство Србије је наравно одговорно за бројне пропусте попут препуштања Срба ван Србијем непријатељу, закаснело и неадекватно деловање проти албанских терориста, запостављање противаздушне одбране итд.)

*
DAN пре 22 сата

Gospodine, a šta ćemo sa Grcima. Oni su imali gradove širom Sredozemlja ali danas ne možemo smatrati np Nicu, Kan, Marsej ili Krim grčkom teritorijom. Da ne pominjem gradove i Severnoj Afriuci, Anadoliji ili ćak Avganistanu ! Tamo su bili Grci pre više od 2000 godina a često i imana tih gradova imaju u korenu grčki ! Molim odgovor od Mr. Drugo je pitanje zašto Italija ne bi imala nešto sa Rimskim carstvom kao i Grćka sa Vizantijom i Konstantinopoljem, koji je sada aktuelan !

*
Rim пре 20 сати

"Ово наше што постоји сазидано" ! A Rimljani nisu zidali ? Pa pogledajte samo ispod Beograda a da ne pomonjem ceo Mediteran. I Grci nisu zidali. Zidali su prvi i za novog Boga koga pominjete dok smo mi bili pagani i ponekad to i rušili. I hieroglifi su dešifrovani preko grčkog.


*

Čiji su пре 11 сати

Gospodine Mr, čiji je onda Panteon na Akropilju i ostali sačuvani grčki hramovi. Čija je Sveta Sofija o kojoj se danas priča a baš nosi i grčko ime za mudrost. Što se tiče Piramida oni nisu prihvatili Osmanlije nego ranije Arape, koji, kako sam čuo, imaju samo zajedničku veru sa Turcima inače su Turci nepopularni iz isti razloga kao i kod nas. Gospodine Mr, istorija ne počinje pre 1000 i nešto godina nego dosta ranije. Pogledajte samo Jevreje koji pamte i nasilje Rimljana kao i drugih koji su ih proganjali a i Stari Zavet je njihova književnost. Što kažu:" Masada neće pasti" a pala je pre gotovo 2000 godina!

*
O novom bogu hristu пре 7 сати

Gospodine Mr od tih istih Grka smo i dobili učenje o novom Bogu Isusu Hristu a i Jevanđelje je pisano na njihovom jeziku ! Zato ne razumem vašu konstataciju da je "došao novi Bog" pa Grci nisu više Grci. Kakve to ima veze sa Srbima ?______________

   Само се један читалац овог чланка потписао својим правим именом (претпостављам правим), сви остали су се потписивали -  јер је и тако допуштено - псеудонимима. Комотније је писати под псеудонимима!  - Курзив у коментарима читалаца споменутог чланка је - мој, то је нека врста подвлачења. Често су коментари много занимљивији, понављам, од чланка, али то овом приликом није био случај. Симптоматично је, колико су - прво југословенство, а затим и комунистичко извртање и наметање "њихове историје" и њихових "дворских историчара" било погубно по Србију, Србе и праву српску историју. Нико се од коментатора, гле чуда, није осврнуо на ноторну тврдњу - " Наведеном делу текста додао бих да је негативан однос према српској историји почео много раније, а постао је званичан доласком комуниста на власт. У првим годинама после Другог светског рата већ у нижим разредима средње школе (садашњим вишим разредима основне) учило се да је „стара Југославија стварана за зеленим столом мировне конференције у Версају”. Била је то „тамница народа”, којом је владала „великосрпска клика”. - Да ли зато што је заснована на чињеницама?
Comments