Књижевне награде

Јер све је у ствари повезано везом дубоком и нераскидивом.

 Душа неће да зна ни за шта ружно или болно.  Постоје уметници и дела који покушавају да одрже интелетуални живот чист и здрав, придржавајући се духовних закона, живе и животом природе и не уносећи у свој дух тешкоће и незгоде које нису његове.

 
Награде ЗАВЕТИНА  додељују се онима који су прележали велики кашаљ душе. Ове награде се додељују уметницима који су принели барем неколико жртви ономе чему их је вредело принети.

Untitled

поставио/ла Miroslav Lukić 13.02.2011. 05:14   [ ажурирано 20.04.2015. 07:43 ]АМБЛЕМ ТАЈНОГ ПИСМА СВЕТА

поставио/ла БЕЛА ТУКАДРУЗ 23.02.2010. 02:02   [ Ажурирао/ла 09.06.2016. 12:17 Miroslav Lukić ]

            Награда се додељује оном уметнику коме се дало да свој рад надвиси. Наш је живот  време или рок, за који треба да упознамо истину : да се око сваког круга може повући други; да , у природи нема краја него, да је сваки крај уједно и почетак; да иза сваког дана који пролази, нова зора свиће; да се испод сваке дубине, отвара нова, још већа дубина, како каже Емерсон...
Та дубина је - дубина  бездане уметности; таквој се уметности додељује ова награда. Без обзира да ли је реч о поеми, књизи песама, роману, есејима, или опусу једног уметника. Другим речима, симбол ове награде може бити и прстен или карика, карике које повезују Стару и Нову Европу, Србију и свет, васиону и срце.

 

Едиција ЗАВЕТИНЕ установљује књижевноуметничку награду АМБЛЕМ  ТАЈНОГ ПИСМА СВЕТА, која се додељује једном годишње савременим уметницима и њиховим делима,  која припадају високој српској уметности и култури. Ова награда има своје симболично знамење : кругове. Око је први круг, а Хоризонт, коме оно даје облик, други. Тако се понавља свуда у природи, та првобитна фигура, без престанка. Она је највиши амблем тајног писма света...Свети Августин је представљао Божију природу као круг, чије је средиште свуда, а периферија нигде. То су речи једног великог  мислиоца, Емерсона. Људи се читавог читавог живота баве тиме, да одгонетну загонетку многоструког значења тога пра - лика. Међутим, ова награда се не додељује само за тај установљени, циркуларни смисао карактера стваралачког рада.

ДРВО ЖИВОТА

поставио/ла БЕЛА ТУКАДРУЗ 23.02.2010. 01:55   [ Ажурирао/ла 09.06.2016. 12:16 Miroslav Lukić ]

Оснивач награде је најужа Фамилија Лукић.
Награда се додељује , кад се доделе све могуће награде у Србији и Југославији.
Награда се  додељује оним књигама и ауторима који афирмишу, актуализују или проблематизују феномен изгубљене древне науке,  спектар живе традиције, књижевности и алхемије, без обзира на жанр ( поезија, есеј,  роман...).
Награду чини :  Заштитна повеља Заветина, одговарајућа садница дрвета ( Бршљан, Багрем, Храст, Рајско дрво Звижда) , тестија препеченице, тестија прокупца; кафа  са оснивачем  награде; и, у понеким случајевима - објављивање новог рукописа ( до 100  стр. у  Едицији  Заштитна повеља). 
 
 
НАПОМЕНА:

Издавачи, аутори, критичари, или друга лица или институције, предлагачи, шаљу најмање 1 примерак књиге новообјављене у текућој години на адресу до 25. децембра најкасније:

Др Димитрије Лукић,  11000 Београд, Сердар Јанка Вукотића 1/13

Књижевне награде ЗАВЕТИНА

поставио/ла БЕЛА ТУКАДРУЗ 23.02.2010. 01:51   [ Ажурирао/ла 20.04.2015. 07:29 Miroslav Lukić ]

Налази се на интернет адреси Књижевне награде Заветина

На овом блогу ће, почев од 2010. године, па на даље, моћи да се пронађу резултати и подаци о добитницима књижевних награда Заветина.

Као и, у неким случајевима, и нешто више о награђеним делима и ауторима. Наравно, и аргументи Заветина - када се не доделе награде ЗАВЕТИНА.

1-4 of 4

Comments