Почетна‎ > ‎Даље‎ > ‎

Резултати Великог књижевног конкурса ЗАВЕТИНА (2008)

Годину дана трајао је Велики књижевни конкурс Едиције Заветине за тридесет дела из свих области литературе - аутора из Србије, бивших југословенских република, са Балкана, из Европе, Америке и света уопште.
 Овде се може пратити исцрпан извештај о свему томе, као што се могу преузимати и поједина дела победника у овом великом и непрофитном књижевном конкурсу...
Овде ће бити објављиване и критике ових одабраних дела...

поставио/ла Miroslav Lukić 25.06.2009. 09:53   [ ажурирано 29.10.2012. 15:32 ]


 

 

Без свеже крви и ваздуха

поставио/ла Miroslav Lukić 13.06.2009. 08:52   [ ажурирано 24.03.2014. 05:25 ]

 
Данас публикујемо прву књигу песама  мр Радета Ћурчина - Роче (како иначе потписује своје песме и преводе са руског).
РАДЕ ЂУРЧИН рођен је 17. марта 1965. год. у Зрењанину (Петровграду илити Бечкереку).По доласку из армије, 1984. године, студирао је мелиорације на Агрономији у Новом Саду и Земуну, а затим и спољну трговину на Вишој економској школи у Београду. У Москви је на ВГИК-у од 1989. год. студирао паралелно филмски и ТВ сценарио и режију играног филма, а касније и глуму. Дипломирао је и магистрирао филмску и ТВ драматургију 1994. год. Снимао је пар година репортаже за други канал московске ТВ, и за београдску РТС, ТВ Палму...
            У Београду се од 1995. год. усавршава студирајући на постдипломским студијама ФДУ, на одсеку филмологије и теорије медија. Бави се и фотографијом, снимањем, и превођењем поезије и прозе, углавном са руског на матерњи – српски. Итензивно преноси дух Буенос Ајреса у родни Банат: организује милонге и обучава Зрењанинце да плешу аргентински танго. Без свеже крви и ваздуха  је његова прва публикована књига. Први пут објављује у ЗАВЕТИНАМА.
Где је овај песник до сада био и зашто своју прву књигу објављује тек у 43. години? Па индиректни одговор на ово питање крије садржај његове опоре прве књиге, која је била много обимнија у рукопису. Нећемо овог песника хвалити, читајте га! Он спада у нестандардне песничке судбине...
Публиковањем ове књиге Заветине практично окончавају Велики књижевни конкурс Едиције (2008)... Више од двадесет публикованих књига! Зар је то мало? И то каквих књига, првих књига! Заветине су успеле у свом науму, прошириле су уско издавачко грло, пруживши лепу прилику, можда и непоновљиву писцима, међу којима има правих открића...Заветине су, несвесно, али некако природно, довеле у питање однос тзв. официјелних и великих издавача, који су затворили своја врата пред читавом једном књижевном генерацијом, којој је агилни Оснивач Заветина пружио лепу шансу... 

Нове књиге Ј. П. Казакова, Д. Драгишић, М. Вигњевића, Ф. Ивановића

поставио/ла Miroslav Lukić 29.05.2009. 00:08   [ ажурирано 24.03.2014. 05:27 ]

  Древни обичај испирања злата на реци Пеку, с-и Србија
 
Заветине
су успеле,  до свог великог  празника  - Спасовдан 2009., да публикују, ево, и (прве) књиге Драгиње Драгишић, Марка Вигњевића и Филипа Ивановића, као и превод прозе руског послератног мајстора приче Казакова Плаво и зелено. Госпођица Драгишић живи у Бања Луци, Вигњевић у Београду, а Ф. Ивановић у Подгорици.
У данима који следе, Заветине ће се потрудити да  мало ближе представе ауторе чије су књиге одабране на Великом конкурсу Заветина 2008. - интервјуима, критикама и на други начин. Очекујемо и реакције посетилаца овог сајта и првих читалаца објављених књига, које се баш овде могу преузети без надокнаде, као непрофитна издања.
На самом крају маја месеца 2009. године Заветине су успеле да заокруже један велики посао који је потрајао више од године дана.

Dve dvojezične knjige Franje Frančiča i Vide Nenadić

поставио/ла Miroslav Lukić 25.05.2009. 03:18   [ ажурирано 24.03.2014. 05:27 ]

Objavljujući ove knjige, Zavetine na neki način podižu mostove između obala, različitih svetova, jezika, kultura, povezujući ih.
 
Frančičeva knjiga  Kurbini sinovi prevedena je sa slovenačkog na engleski i ovde se publikuje dvojezično.
Preobimna knjiga izabranih pesama AKO SAM SAMO MISAO Vide Nenadić,  autorke koja živi u unutrašnjosti Srbije, sa prepevom na engleski, publikuje se ovde. Iako je ova knjiga dva puta obimnija od onoga što je predviđao konkurs, Zavetine su odlučile da je učine dostupnom najširem mogućem književnom auditorijumu danas. Ovu pesnikinju ćemo  tek predstavljati, i upoznavati u vremenima koja dolaze.
Vrlo rado bismo ovde, a i na drugim mestima Sazvežđa ZAVETINE, objaviti kako utiske čitalaca ovih knjiga, tako i pasioniranih znalaca poezije.

Нове књиге Милана Живановића, Милана Јанковића, Ивана Деспотовића

поставио/ла Miroslav Lukić 25.05.2009. 03:04   [ ажурирано 24.03.2014. 05:28 ]

 
Милан Живановић КАО ДА МЕ НЕ ЧУЈЕШ стихови
 
Иван Деспотовић  ПРЕКОРАЧЕЊА  збирка песма
 
Милан Јанковић ДЕТИЊСТВО ВЕЧНОСТИ
 
Иван Деспотовић ПРЕКОРАЧЕЊЕ роман
 
 
 

Нове књиге Татјане Цвејин, Слободана Максимовића, Бранка Ћурчића, Марка Вориха

поставио/ла Miroslav Lukić 25.05.2009. 02:51   [ ажурирано 24.03.2014. 05:28 ]

 
Полако али сигурно, онако како пристижу из дигиталне штампе, данас се публикују нове књиге, одабране на Великом конкурсу Заветина 2008, следећих аутора:
Татјана Цвејин LEX SPECIALIS
Слободан Максимовић НЕРАЗУМИ ЈОВАНА ОПАЧИЋА 1- 2
Бранко Ћурчић ЖИВЕТИ И УМРЕТИ У УЛИЦИ ЉУБАВИ
Marko Vorih  MANIFEST ŽIVOTA
 
Ове књиге се могу преселити у вашу виртуелну библиотеку  само једним кликом и командом Save as.
Подстичемо прве читаоце ових књига да нам се јаве, коментарима на овој страници, или, ако су стидљиви мејлом на интернет адресу Заветина.

Првих 5 књига са Великог књижевног конкурса ЗАВЕТИНА

поставио/ла Miroslav Lukić 19.05.2009. 02:01   [ ажурирано 24.03.2014. 05:29 ]

Ево, уочи Спасовдана 2009. године, празника ЗАВЕТИНА,почиње публиковање књига одабраних на Великом књижевном конкурсу 2008. Одабрано је  више од тридесетак рукописа, а сигурно ће до Сајма књига у Београду  бити публиковано 25 књига. Када буду биле припремљене за дигиталну штампу.
Данас стартује првих пет књига:
Јасмина Шикић: БИТИ.Песме. 
Зора Љубеновић: И ватра се угаси (повест, проза).
Saša Begović: Rizik slučajne propasti (pesme).
Слободан Бранковић: Балада о белом креденцу  (песме). 
Mart Gorski: WATERLOO MANIFEST (proza, eseji).

Прве три књиге су уједно и прве објављене  књиге ових аутора.

Господин Горски, који живи у Америци, већ је објавио неколико књига, као штампана издања на папиру, и као дигитална издања на «Растку».

Господин Бранковић живи и ради у Београду, као универзитетски професор.

Госпођица Јасмина Шикић  живи и ради у Београду, као књиговођа.

Госпођа Зора Љубеновић живи и ради, као школски библиотекар, у Обреновцу.

Госпођица Саша Беговић, живи у Осијеку, где завршава последипломске студије на Правном факултету.

Велики књижевни конкурс ЗАВЕТИНА који је потрајао читаву минулу 2008. годину, потврдио је да је вредело, зар не,  занимање -  за скривене вредности књижевности и културе; за остварења прећуткиваних писаца и оних који тек долазе?...

ЗАВЕТИНЕ  су покретањем уметничких конкурса, отвориле прилику даровитим, вредним и креативним људима не само  у Србији и не само на Балкану. Сада се овде објављују првих пет књига са великог конкурса ЗАВЕТИНА. Видећете: Са овог сајта се пружа ... бескрајно једно море са острвима ћутања... Одавде ћете моћи да преузмете бесплатно све објављене књиге са овог књижевног конкурса, једноставном командом Save us.

ЗАВЕТИНЕ ће до краја ове године, све књиге публиковане на овом сајту, публиковати и на једном ЦДу. Надамо се да ту нећемо стати, надамо се да ћемо понеке од од књига одабраних на овом књижевном конкурсу моћи да објавимо и као књиге на папиру, кроз време, и уз помоћ људи добре воље (донатора, који нје условљавају!)...
Издавачка иницијатива Лукића пуна је изненађења и несумњиве стваралачке надмоћи...
Молимо прве читаоце ових нових књига да нам се јаве, да нам пишу; могу и да изнесу своје утиске овде. Или ако су стидљивији, могу то да учине на интернет  адресу Заветина, она се налази у дну сајта лево...
 

Крај Великог књижевног конкурса Ед. ЗАВЕТИНЕ

поставио/ла Miroslav Lukić 07.04.2009. 08:29   [ ажурирано 12.06.2009. 12:05 ]

 
Ево исхода

Великог књижевног конкурса ЗАВЕТИНА 2008 (2009)

 

Рукописи ових аутора биће публиковани, као што је и обећано скоро пре годину дана, током 2009. године.

Сваки од ових рукописа биће објављен у два издања. Прво, интернет издање, на овом сајту. Друго, истоветно, на заједничком ЦД. Оба издања су непрофитна.

 

Слободан Бранковић: Балада о белом креденцу  (песме). 

Јасмина Шикић: Песме.

Милан Живановић : Као да ме не чујеш (песме).

Иван Деспотовић: Прекорачења (песме).

Роча Свемож : Песме, стихови... ( избор).

 

Татјана Цвејин: LEX SPECIALIS  /kratka p/r/oza/

Зора Љубеновић: И ватра се угаси (повест, проза).

Бранко Ћурчић: ЖИВЕТИ И УМРЕТИ У УЛИЦИ ЉУБАВИ (кратка исповест о једном граду, његовим становницима, обичајима и стремљењима на почетку XXI века) ( приповетке) 

Иван ДеспотовићБелешке једног ...  (роман)

Марко Вигњевић : ПРЕМИЈЕРА (Циклус број1.)  (прозе)

 Драгиња Мија Драгишић: Живот у ниском лету   (роман, хроника једне младости)

Милан Јанковић: Детињство вечности (роман)

Слободан Максимовић:  НЕРАЗУМИ ЈОВАНА ОПАЧИЋА  (роман)

 

Јуриј Казаков : Плаво и зелено , проза (превод са руског Р. Ћурчина)

 

Вида Ненадић : AKO SAMO MISAO / IF I AM JUST A THOUGHT. Poetry  (двојезично издање српски, енглески)

Franjo Frančič: Kurbini sinovi Sons of Bitches (proze u prevodu sa slovenačkog na engleski Teja Pribac –Brooks)

 

* * *

Пре  краја пролећа ове 2009. године, на овом сајту ће почети публиковање  рукописа писаца чија су дела победила. То ће бити лепа прилика да сваког од ових писаца појединачно представимо и препоручимо издавачима не само у Србији, него и и по свету, јер су Заветине ових дана покренуле електронски лист на неколико језика, који ће доносити вести, пре свега, о културној мисији Заветина, и аутора које је 

открила...http://sazvezdjezavetina.wordpress.com

Честитамо ауторима чије су  књиге одабране на великом (у суштини међународном) књижевном конкурсу ЗАВЕТИНА. Овим књижевним конкурсом ЗАВЕТИНЕ су откриле читав низ нових и непознатих имена, даровитих стваралаца...Заветине ће публиковати преко 20 нових књига, међу којима има 6 збирки песама, 8 књига прозе (романа, прича, сатира, записа), и 4 књиге превода, са руског и македонског на српски, са српског на енглески, и са словеначког на српски и на енглески...

 

 

 
 
 
* * *

До 5. априла 2009. године Заветине су постигле џентлменски споразум са ауторима чији су рукописи ушли у најужи избор. То је споразум о међусобним правима и обавезама.

 

Заветине ишчекују потврдан одговор и ових  аутора:

Маријана Јовелић : Са покошених ливада    (песме).

Милош Живановић: Случај Чарнојевић (песме).

Александра Роквић: Кратке прозе (приче).

Гаврило Дошен: Изненадно светло ( препеви песама  по личном избору: Д. Г. Росети, Лоренцо да Понте, и В. Е. Хенли и др.), чији рукописи заслужују да буду објављени, а у овом случају и похваљени. Заветине позивају ове ауторе да се јаве и потврде - да ли одустају? ...

Није могуће пронаћи URL спецификације гаџета

Ревидиран Шири списак

поставио/ла Miroslav Lukić 20.02.2009. 08:52   [ ажурирано 29.03.2009. 02:02 ]

Шири списак аутора и рукописа, издвојених

на Великом књижевном конкурсу ЗАВЕТИНА,

од којих ће ускоро  бити изабрано двадесетак најбољих ревидиран је крајем марта из сасвим разумљивих разлога
 

Јасмина Шикић: Песме.

(Ауторка живи у Борчи код Београда. Рођена је 1974. Ово је њена прва збирка песама)

 

  Слободан Бранковић: Балада о белом креденцу  (песме). 

(Бранковић – 1946 -  живи у Београду. Бави се научним и књижевним радом. Докторирао је историју као културу. Као универзитетски професор и научни саветник, предаје и истражује историју културе и цивилизације.Објавио је велики број радова на српском и страним језицима.По књизи „Независност слободољубивих“, друго издање, снимљен је истоимени документарни филм (Карановић).)

04. Милош Живановић: Случај Чарнојевић (песме).  (Милош Живановић је рођен у Љубовији 1980. године. Завршио је гимназију-општи смер у Београду 1999. године. Студент је Филолошког факултета у Београду – одсек за српски језик и књижевност. Живи у Купинову)

. Маријана Јовелић : Са покошених ливада    (песме).

(Рођена 6. 12. 1974. године у Суботици, а основно и средњошколско образовање добила у Сомбору и Београду. Музичку школу завршила у Београду, као и филозофски факултет-група историја. Ради као кустос у Војном музеју у Београду. Прве песничке кораке начинила у Сомбору ...)

 

 Иван Деспотовић: Прекорачења (песме).  

(Иван Деспотовић рођен је 1978. у Београду, где је дипломирао Општу књижевност, на Филолошком факултету 2003. године. Објављивао је песме и приче у часописима „Стање Ствари“ из Новог Сада 2002-2006, „Бестселер“ из Загреба („Да сам Шејн“) 2007, „Рукописи“ из Панчева 2001, knjizevnost.org, kisobranblog.com, 2007-2008, и другим. Бави се сликарством, фотографијом и филмом кратког метра, с којим је наступао на Беоконовом фестивалу у Београду 2006, РАФ-у у Загребу, 2007 и 2008, СКЦ-у 2008..Добитник је награде „Дејан Манчић“, за најбољу књигу поезије, Ништа није тако (Фонд „Дејан Манчић, Ниш, 2007.), као и награде за приповетку на „Сремчевим данима“ у Елемиру...)
 

 Saša Begović: Rizik slučajne propasti (pesme). (Saša Begović, rođena 13. 06. 1984. godine. Apsolventica Pravnog fakulteta u Osijeku. Pisanjem se bavi dugo, u vidu književnog (ali i novinarskog) rada. Dobila je više književnih nagrada za eseje  … Objavila je  zbirku kratkih priča pod naslovom „Ž= B“ 2005. godine, kao nagradu za pobjedu na natječaju ReCreativa koju je pokrenuo Nansen Dialog Centar iz Banja Luke (BiH). Na istom natječaju su tri njene priče uvrštene i u zajedničku zbirku pod naslovom „Kako prići djevojci koja se zove Karambita“; 2005. godine sudjeluje i na međunarodnom natječaju za esej (International Essay Contest for young people) koje su organizirali The Goi Peace Foundation iz Tokija u Japanu i The World Peace Prayer Society; 2005. godine su njeni haikui uvršteni u Zbornik radova 7. haiku dana – Dubravko Ivančan u Krapini, a iste godine i neki od njih u „Rascvetali slap“- najlepše haiku niske 2005. godine u izdanju Književne akademije iz Beograda, SiCG, a krajem iste godine i u zborniku „Najkraće priče 2005.“ izdavačke kuće Alma iz Beograda.)

 

Милан Живановић : Као да ме не чујеш (песме).

(Рођен 19. фебруара 1959. године у Грачаница општина Љубовија - Република Србија. Дипломирао на Математичком факултету у Београду, на смеру Општем и математичке структуре. Од 1989. године ради као професор математке у Техничкој школи у Бајиној Башти)

 

 

 Миле Петровић: Свијет какав нисам могао ни да замислим (песме).

(Миле Петровић – 1940, Сарајево)

 

 Sabahudin Hadžialić PJESME.

 

(Sabahudin Hadžialić  je rođen 23.9.1960.g. u Mostaru. Od 1964.g. do 1986.g. živi u Sarajevu. Od 1986.g. do 2007.g. živi i radi u Bugojnu. Od 2007.g. je ponovo u Sarajevu. Diplomirani je žurnalist. Objavio je više knjiga.Član je Društva pisaca BiH od 2003.g.)

 

 Бранка Зенг: Као река Песме.

(Ауторка живи у Панчеву)

 

Роча Свемож : Дајте крилима неба (песме, стихови).
(Мр Раде Ћурчин - Роча Свемож -филмски и ТВ драматург и режисер - ВГИК, Москва, живи и пише на релацији Зрењанин – Београд. Рођен је 17. марта 1965.)

  

 Вида Ненадић: Копча (песме). 

(Рођена је 27.08.1964. године у Ужицу. Дипломирала је на Пољопривредном факултету  у Београду 1988. године. До сада је објавила две збирке песама: „Прашина од заборава“, 2007.  и „У измаглици сећања“, 2007. ..)

*

Александра Роквић: Кратке прозе (приче).

(Александра Роквић, 11.јуна 1990.године, ученица Карловачке гимназије)

 Зора Љубеновић: И ватра се угаси (повест, проза).

(Рођена у Београду, 5.11.1960. године. Живи и ради у Обреновцу. Завршила Учитељски факултет и 24 године радила као учитељица, а од 2006. године ради као школски библиотекар. Зора је послала три рукописа на конкурс ЗАВЕТИНА.Издвојили смо само један) 

 

 Филип Ивановић : Лактање (роман). (Филип Ивановић је из Подгорице. Послао је на конкурс краћи роман и две приповетке, које нису ушле у овај шири избор, али ћемо их временом објавити у неком од наших часописа.  )  

 Иван Деспотовић :  Белешке једног уљеза  (роман)

( Иван Деспотовић, види под бројем  06) 

 Бранко Ћурчић: ЖИВЕТИ И УМРЕТИ У УЛИЦИ ЉУБАВИ (кратка исповест о једном граду, његовим становницима, обичајима и стремљењима на почетку XXI века) ( приповетке) 

(  Бранко Ћурчић, рођен 8. септембра 1980. године у Сомбору.

   Завршио је Општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету у Београду.   Заступљен је у антологијама ,,Најкраће приче'' 2003, 2004 и 2005, те у зборницима кратке приче ,,Доња страна приче'', ,,Врата моје приче'', ,,Алиса у земљи прича'', часописима ,,Акт'' , ,,Емитор'' , ,,Погоник'' , ,,Трећи Трг'', ,,Улазница'', ,,Град", ,,Балкански књижевни гласник'', књизи ,,Најбоље приче из реда за визе'', пројекту београдског СКЦ-а ,,Реч у простору'' и интернет порталима литкон.орг и арт-анима.цом     Први је добитник награде ,,Ђура Ђуканов''  библиотеке ,,Јован Поповић'' из Кикинде за најбољу збирку приповедака аутора млађег од 30 година под називом ,,Ветрењача''.)

 

.Mart Gorski:Waterloo Manifest  (proze)

(Mart Gorski  živi i  radi u Kanadi)

23. Томислав Крсмановић: Сага о ...ицима (Први том-1940-1953 г.) (хроника)

(Аутор живи у Београду. Рукопису је потребна дорада.)

 

Милан Јанковић: Детињство вечности (роман)

(Милан Јанковић је родјен 25. априла 1961. године у Пожаревцу. До сада је објавио три романа у едицији НОВА Слободана Машића. („Псалми хулитељства“, 1984. године, „Аврамов жртвеник“, 1988. године и „Ђаво у цик зоре“, 2001. године.)  Рукопис „Детињство вечности“, који је пред Вама, већ две године  чека издавача)

  

 Татјана Цвејин: LEX SPECIALIS  /kratka p/r/oza/

(Ауторка живи у Суботици. Објавила је више књига. На овај конкурс је послала више рукописа...)

 

 

 Слободан Максимовић:  НЕРАЗУМИ ЈОВАНА ОПАЧИЋА  (Роман)

(СЛОБОДАН МАКСИМОВИЋ рођен је 1946. године у селу Урсулу у Левчу (Рековац, Србија). Основну школу завршио је у Урсулу и Рековцу, а гимназију у Крагујевцу и Светозареву. Војну академију Копнене војске ЈНА завршио је у Београду и Сарајеву и као артиљеријски официр службовао у: Струмици, Штипу, Тетову, Врању, Куманову, Задру и Београду. Завршио је Командно-штабну школу тактике ЈНА и Курс методологије ратне вештине. У Задру је имао успешну седмогодишњу каријеру наставника теорије и правила гађања у Артиљеријском школском центру, а у Београду је годину дана радио као наставник тактике у Командно-штабној школи тактике, а затим као истраживач за борбене командно-информационе системе у Институту за ратну вештину и у Генералштабу ЈНА и ВЈ. Објавио је око стотину војно-стручних радова. У време грађанског рата 1991. године учествовао је у борбеним дејствима ЈНА на Банији као начелник артиљерије бригаде. Од почетка априла 1997. године налази се у инвалидској пензији.)

 

Марко Вигњевић : ПРЕМИЈЕРА (Циклус број1.)  (прозе)

 (Марко Вигњевић. Рођен 09.08.1978. године у Београду где и даље живи. Од 1988. до 1991. године са породицом живео у Совјетском савезу у Москви где је похађао школу у југословенској амбасади, московску основну школу, и музичку школу, учећи да свира клавир и пратећи наставу из солфеђа.  )

 

Marko Vorih: Manifest života (proze)

(Аутор живи у Загребу. Треба да пошаље одмах више података о себи)

 

  Драгиња Мија Драгишић: Живот у ниском лету   (роман, хроника једне младости)

(Драгиња Мија Драгишић. Рођена у Сиску. Дипломирала на Технолошком факултету у Бањој Луци, гдје и данас живи и ради. Новинарством се почела бавити 1997. године у листовима “Бањалучке новине” и “Репортер”. И сама је покренула лист “ БЛ ревија” прошле године. Фасцинирају је путовања и упознавање нових људи, култура и мјеста. Посебно је занимају мале људске судбине, са којим се идентификује и у којима налази инспирацију. До сада сам се окушала у краћим књижевним формама; приповјетке, новеле, колумне, а ово је њен роман првенац.  )

 

 Душко Мрђа :Прозе.
(Аутор живи у Републици српској) - *

 

 

Иван Макрагић: FAITHLESS  DARKNESS ( ТАМА  ВЕЧНОСТИ  БЕЗ  ВЕРЕ ) Психо – футуристички – духовни – тецхноцyбер трилер Хоррор  драма

(Rođen 1978. у Београду. Ангажмани:  сарадник на сценарију кратког филма “Мајица”; ко-сценариста средњеметражног филма “Моја!” –2002., (био приказан неколико пута на РТС-у, фестивалима кратког метра у земљи и иностранству), оба у режији Соње Благојевић објављене разне приче у неколико магазина и антологија прозе. Сарадник Канала Д  - 2003. (маркетинг агент),   писац колумни за интернет портал КЛИК магазин – www.кликмагазин.цом (2006) Новинар и репортер магазина «Грађевинар» и «Поп цулт» 2006 ) - *

 

* *

 

Владимир Семјонович Висоцки: РОМАН О ДЕВОЈЧИЦАМА.

Превод са руског Р. Ћурчина  (видети више о преводиоцу  под бр. 15)

  

 Томислав Османли:  "Двоје у рајском врту (Едену)".  Аутор живи и 
ради у Македонији) (превод  са македонског на српски Т. О. И Љ Сиљановски. 
  •  
  •  Franjo Frančič: DOMOVINA, BLEDA MATI (finalna verzija, na srpskom)

(Franjo Frančič 1958,dipl.socialni radnik koji nikad nije radio kao socialni radnik

pisac, živi i radi u Istri, farmer, uzgajač maslina i mnogo toga. oko 62 knjiga poezije, proze i dramatike, prevodi na nemački, engleski, ruski, slovački, italijanski, srbski...Piše za novine i RAI Triste – Vojnički psihiater na VMA Beograd napisao mu:

Emocionalno nezrela ličnost, poneki put želi, da živi u šumi! I možda i nije toliko pogrešio.  )

 

 

Гаврило Дошен: Изненадно светло ( препеви песама  по личном избору: Д. Г. Росети, Лоренцо да Понте, и В. Е. Хенли и др.)

(„Избор је сасвим личан, то су песме које су допрле до мене и подстакле ме да их преведем/препевам. Осим песама Данте Габријел Росетија, Вилијама Хенлија и Чарлса Буковског, све остале су писане за музичке композиције,“ пише Дошен  (1959, Земун), преводилац за енглески језик. Објављени преводи: „Чињенице надохват руке“ (2007); „Е. истражи мумије“ (2007); „Биљке и цвеће: велики илустровани водич“ (2008); Прекретнице : од рођења до треће године живота (2008);Изборите се са артритисом (2008),сви у издању Младинске књиге Београд)

 

 

 Вида Ненадић : Poetry  (prepev zbirke pesama  Prašina  zaborava V. Nenadić)

(Вида Ненадић, види више под бројем  16. Песме су у препеву саме ауторке)
 Franjo Frančič: Kurbini sinovi Sons of Bitches (proze u prevodu sa slovenačkog na engleski Teja Pribac –Brooks)

(Frančič, v. pod brojem 35)

 Јуриј Казаков : Плаво и зелено , проза
( превод са руског Р. Ћурчина, видети више о преводиоцу под бројевима 15, 34)
 
* * * *
НАПОМЕНА Уредника ЗАВЕТИНА
 

На продужени  Велики конкурс Ед. Заветине  (до  15. фебруара 2009. године) коначно је стигло 407 рукописа. Рукописи су стизали из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Македоније, Црне Горе, Немачке, Француске, Канаде, Бразила и Аустралије.

Заветине су објављивале  делове рукописа пристиглих на конкурс како у својим штампаним часописима тако и на блоговима  Заветине Плус ултра, Трећа Србија, Царски рез и другим. Покренувши  Блогосферу ЗАВЕТИНА, настојали смо да омогућимо продор нових гласова, како почетницима, тако и оним писцима који су  из било којих разлога  скрајнути на маргине средина у којима живе.

Од почетка расписивања  Великог конкурса  београдских Заветина било је и неспоразума са извесним бројем писаца који су, не прочитавши  текст конкурса, одмах послали своје  рукописе, већ објављиване, очекујући  да њихови рукописи буду штампани у већим тиражима, па су се распитивали – колико ЗАВЕТИНЕ  могу да им плате пара? Такве људе нисмо остављали у недоумици, одмах смо развејавали њихове илузије!!

Велики конкурс ЗАВЕТИНА расписан је као покушај да се прошири уско грло издаваштва на територији Србије и некадашње СФРЈ, да се пружи помоћ писцима у невољи, да се подупру таленти објављивањем квалитетних некомерцијалних, дигиталних издања.

Неки писци су покушавали да седе на две столице, исте  рукописе су  слали на конкурс ЗАВЕТИНА, и на неке друге конкурсе!! Таквих случајева је током године било неколико, такви аутори су елиминисани.

Са овог ширег списка издвојених рукописа, Заветине ће одабрати за публиковање најмање двадесетак рукописа.

Пре тога, аутори ће добити једно писмо од Уредника ради договора. У сваком случају, сада треба бити стрпљив и сачекати. Уколико су неки од аутора са ширег списка, у међувреемену, објавили свој рукопис, у целини, молимо да нас о томе хитно обавестите на интернет адресу zavetine@vereat.net.

Надамо се да објављивање овог ширег списка издвојених рукописа неће обесхрабрити  више од 360 оних других аутора, који нису имали овом приликом среће.Наставићемо да објављујемо одломке из појединих рукописа, који нису ушли у шири избор, у предстојећим месецима. Као што ћемо наставити да објављујемо и најуспелија места из оних рукописа, који можда неће ући у коначни избор за публиковање...

 

***

 

Podsećanje. Kraj Velikog konkursa Edicije ZAVETINE

 

Veliki konkurs Edicije Zavetine samo što se nije završio. Autorima sa Šireg spiska izdvojenih rukopisa Zavetine su poslale Sporazum pre izvesnog vremena. Sa rokovima.

Taj potpisani sporazum treba da stigne u Beograd, u Zavetine, najkasnije,  do 5. aprila 2009. godine. To je razuman rok od  skoro 3 nedelje, odnosno 20 dana. Tako veliki rok smo ostavili zato što ima  autora koji ne žive u Srbiji, da bi imali dovoljno vremena. Potpisan sporazum upućen internet poštom - ne važi, smatraćemo ga nevažećim, to jest, da odustajete...Drugim rečima, sporazum treba da bude popunjen na papir, potpisan i upućen uobičajenom poštom na adresu na koju smo uputili. Ukoliko odustajete, ili ste već odustali i svoje rukopise ponudili negde drugde, gde je po Vašem mišljenju za Vas povoljnije, molimo Vas da nas  obavestite odmah, a najkasnije do 30. marta 2009..Nama  se, u međuvremenu,  javilo nekoliko autora sa šireg spiska izdvojenih dela, koji su uspeli da pronađu drugog izdavača. Obavestili su, što smatramo korektnim postupkom. Čestitamo im i želimo dalji uspeh.Uvereni da su i Zavetine svojom godišnjom konkursnom kamapanjom pripomogle njihovim prvim uspešnim koracima u surovi svet izdavaštva.Zavetine su pokrenule ovaj konkurs kako bi poduprle pojedinačne talente ne samo u Srbiji nego širom Balkanskog poluostrva... Podsećamo, dakle, još jednom, i na ovaj način, autore koji nisu stigli da se jave da to učine što pre, a najkasnije do 5. aprila 2009. godine. Nadamo se da ste razumeli, i srdačno vas pozdravljamo...

 

Велики књижевни конкурс Ед. ЗАВЕТИНЕ 2008.

поставио/ла Miroslav Lukić 20.02.2009. 08:32   [ ажурирано 20.02.2009. 08:35 ]

Заветине Београдске ЗАВЕТИНЕ расписале су Велики књижевни конкурс за 30 нових рукописа, дела необјављиваних и непубликованих, романа, збирки песама, есеја, драма, огледа, мемоара, итд., почетком 2008. године. До средине децембра 2008. на адресу Заветина је пристигло више од 360 рукописа - песама, романа, проза, мемоара... кратких прича, приповетки, превода и препева... Због изузетног инересовања, и молби појединих аутора, са разних тачака на земаљској кугли, да продужимо конкурс барем месец-два, Тим Заветина је одлучио  да  рок за пријем рукописа продужи до 20. фебруара 2009. године, дакле, скоро два месеца. Дотле сви они који нису стигли да среде своје рукописе моћиће то да учине.
Рукописе треба слати на адресу  Мирослав Лукић, 11000 Београд, Сердар Јанка Вукотића 1/13, Србија (за конкурс), или путем интернет поште, на уобичајену адресу Заветина: zavetine@verat.net

1-10 of 11

Comments