Битна књига

поставио/ла Miroslav Lukić 27.05.2014. 12:26   [ ажурирано 31.01.2017. 12:53 ]
ЕНЦИКЛОПЕДИЈА УВРЕЖЕНИХ ИДЕЈА Беле Тукадруза кренула је на своје велико путовање

БИТНА КЊИГА - она једна једина књига, коју ни један Србин, од Светог Саве до Милорада Павића, још није написаоБИБЛИЈА - мн. грч. библија - књига. У хришћанству "СВЕТО ПИСМО", укључује у себе Стари завет и Нови завет .

(Библија ВЕЛИКЕ МАГАЗЕ - један од могући синонима Немогуће  књиге). Писмо и књига су нешто слично; писмо нема наслов, а књига има. - У Вавилону и Египту вештина писања је повластица посебне касте писара, и сматра се изумом богова Небо и Тут. Бити упућен у тајну писма (и књиге!) значи бити припуштен у тајанствене пределе где се решава судбина света. Неки су се асирски краљеви дичили да им је та вештина била доступна. Српски књаз Милош је био неписмен и није много патио што му је тајна писма недоступна. У записаном постоји жива трајност вечне Божије речи, али и остатака старих прилика којима је суђено да прођу, да се прелију у нешто друго. Писмо и књига се не могу избрисати; они остају.- Књига која има наслов и садржај, представља неку синтезу, не пуки материјални низ црта и ступаца, већ органски састав који след догађаја сабире у непрекинуто приповедање; она окупља у јединствену збирку сродне списе, спевове, певања, изреке, пророчанства.Књига је - спомен и свето сведочанство. Књига је сачињенада се ништа од Божје воље не изгуби и да послужи као стално сведочанство против преступникаКњигу са седам печата у рукама држи Онај који столује на престољу; ту књигу је кадро отворити и прочитати само жртвовано Јагње, - књига која у ствари представља свеукупност Јеврејских Писама.

Небеске књиге, земаљске књиге. Књиге у којима су сабране речи пророка садрже реч Божју: природно је што видилац какав је Језекиљ, кад устаје да прориче и кад мисли на своје послање, види себе како гута свитак с неба те на земљи понавља речи састављене на небу. За разлику од књига које су у потпуности дело Божје и у потпуности састављене од људи писаца, постоје и друге, небеске и тајанствене, чији је садржај више или мање Бог задржао за себе: таква је КЊИГА НАРОДА у којој Бог уписује пагане међу грађане Сиона и из које брише лажне пророке. У Божјим књигама нема рачуна, а и ако их има каквих, онда су то само рачуни о нашим сузама. Анђео је запечаћену књигу са седам печата, отпечатио, одгонетнуо. Сви су ти печати уистину добили у Исусу Христу нов, неслућен смисао (РБТ ; 424; 425 ; 426; 855; 857 )

Comments