Prof.dr.Danijel Rebolj, kandidat za rektorja UM

Ponovno kandidiram za rektorja Univerze v Mariboru. Pa ne zato, ker bi si tako strašno želel postati rektor, temveč preprosto zato, ker si želim delati na dobri univerzi. Sicer za to obstaja lažja pot, zamenjati univerzo. A s tem problemi naše univerze pač ne bodo rešeni. Jaz pa želim, da ta univerza odpre vrata in okna in odpihne strah, ki danes vlada na njej, da razpne krila ustvarjalnosti, da se spomni svojega poslanstva in da postane dobra univerza. Tako dobra, da bo vsak študent in vsak profesor, asistent, administrator, da bomo vsi nanjo iskreno ponosni. 

Vprašanje ali to zmorem, je povsem legitimno in sam sem si ga velikokrat postavil. Odgovor je, da, zmorem. In znam. Dovolj dobrih univerz sem obiskal da vem, kaj so ključne lastnosti dobre univerze. In, če verjamete ali ne, to ni njihovo materialno bogastvo, temveč sposobnost iskanja, radovednost, iskrenost, vzdušje čiste ustvarjalnosti. Ničesar od tega ni mogoče kupiti z denarjem, lahko pa ljudje, ki imajo skupno vizijo, takšno univerzo ustvarijo.

Tudi dobre organizacije ni mogoče kupiti, jo je pa mogoče ustvariti, če seveda želimo transparentno in učinkovito delovati. In to je na naši univerzi vsekakor nujno - manj predpisov in več zdrave pameti. V dobro organizacijo sodi tudi ravnotežje med odgovornostjo in pristojnostjo. Na naši univerzi, s togo hierarhičnim modelom, se je odgovornost povsem razgubila, pristojnost pa se koncentrira v eni točki. Tako ne gre. Fakultetam je nujno treba zagotoviti ustrezne pristojnosti in večjo avtonomijo, da bodo lahko odgovorno delovale. In podobno velja tudi na drugih ravneh.

Naša univerza je zabredla v past. V past, ko vodstvo misli, da edino ve, kaj je prav, vsi drugi pa ali se strinjajo ali se motijo. In ker ima to vodstvo v rokah tudi vse vzvode oblasti, se mu z drugačnimi mnenji sploh ni treba ukvarjati. Takšnemu načinu vodenja pravimo absolutizem. Posledice skoraj vsi (razen tistih, ki so v krogu priviligiranih) čutimo na lastni koži, glas afer, ki se kar vrstijo, se je razširil in umazal ime mariborske univerze. Če nisi z nami, si naš sovražnik. Naši so nagrajeni, ne-naši odrinjeni. Verjetno sem med redkimi, ki si drznemo to sliko jasno prikazati in skoraj si upam trditi, edini kandidat, ki resnično hoče in zmore te trende razvoja spremeniti. Uveljaviti ideje humanizma in svobode, akademske vrednote spoštovanja (pa ne v formalnem smislu, ki smo ga deležni v brezbarvnih dopisih), iskrenosti, znanstvene kritičnosti, sodelovanja, razumevanja. Povabiti vse, ki to hočejo, da skupaj gradimo akademsko skupnost, kajti noben posameznik ne premore inteligence in modrosti, ki jo premoremo skupaj. 
8.11.2010 sem na rektorat Univerze v Mariboru vložil neodvisno kandidaturo za rektorja, ki jo je s podpisanimi izjavami podprlo 64 kolegic in kolegov iz osmih fakultet, od tega 19 rednih profesoric oz. profesorjev. Vsem iskrena hvala za podporo.


Vprašanja, predlogi, komentarji

Novice:

15.12.2010
+4!
Hvala vsem, ki ste glasovali za Svobodno univerzo! Zdaj jo bomo lahko ustvarili!

7.12.2010
Hvala vsem, ki ste me podprli! Se vidimo v drugem krogu!... in potem!

1.12.2010
Zaključile so se predstavitve na fakultetah. Bilo je naporno, a izredno koristno. In za konec dneva (namesto večerje) še soočenje na RTS.

30.11.2010
Intervju v Žurnalu24

17.11.2010
Dodana sta video nagovora kolegicam in kolegom ter študentkam in študentom

16.11.2010
Koledar predstavitev kandidatov je potrjen na seji volilne komisije.

11.11.2010
Predstavitev kandidatov na izredni seji Študenstskega sveta UM.

08.11.2010
Vložena kandidatura za rektorja s podporo 64 kolegic in kolegov iz 8 fakultet.