zárcsere Budapest, zárszerviz Budapest, ajtónyitás Budapesten! 0-24!TELEFON: 0620/263-71-29

0-24!Cylex Silver Díj

AKTUÁLIS!
Betörés utáni helyreállítás! Akár soron kívűl! Zárcsere olcsón!


Előzze meg a bajt!

Hevederzár AKCIÓ!!!


Terveztesse meg lakása biztonságtechnikai rendszereit nálunk!
Ingyenes szaktanácsadás, akár helyszíni felméréssel is!
Gondoskodjon időben a biztonságáról!

---

Érdeklődjön kollégánknál az alábbi telefonszámokon:

0670/540-21-50

0620/263-71-29


0630/607-02-62


Érdekes cikk az oldal alján!


 
   
 
 
ZÁRSZERVIZ  0-24!  Budapesten a legkedvezőbb áron!
 
 
Betörés utáni helyreállítás, zárjavítás és zárcsere.
Ajtónyitás, ha becsapódott vagy beletört a kulcs - ha ellopták a kulcsait!       
                
Fő és vezérkulcsos rendszerek tervezése és kivitelezése!
Hevederzárak javítása és cseréje.
Biztonsági bejárati ajtók, ablakrácsok, rácsosajtók!
Biztonságtechnikai szaktanácsadás!
Elektronikus riasztórendszerek tervezése és kivitelezése!
Egyéb lakatosmunkák megrendelhetők!
Helyszíni felmérés és tervezés.
Díjtalan szaktanácsadás!
 
 
Díjtalan kiszállás Budapesten!

 
Hétvégén és Ünnepnapokon is! --> Felár nélkül!
 

Éjjel - Nappal az ön szolgálatában!
 

/ Minőségi KESO zárbetétek /

...ha zárcserében gondolkodik!

 

 
 
 
Telefonos Ügyelet : 0620/263-71-29
 
 
 
E-mail: info@zarmester.com
 
 
ÁRGARANCIA!!! -->> Rejtett költségek nélkül, fix áron dolgozunk!
 
 
 
 
/ Minőségi GERA zárbetétek-zárrendszerek! /

...zárcserekor, fő és vezérkulcsos rendszerekhez is!
 
 
 
 
Kiegészítő felső zárak:

 TELEFON: 0620/263-71-29

 
 
Hevederzár akció!

Telefon: 0620/263-71-29
 
 
 


 


 

 
 
Rácsos Ajtók! Ablakrácsok! Tervezése és Szerelése!

 
Engedje meg, hogy bemutassunk néhány példát:
 
 

 
 


 
 
Hívja kollégánkat az alábbi telefonszámon!
 

0620/263-71-29
  
 E-mail: info@zarmester.com
 
 

BETÖRÉSVÉDELEM TERVEZÉSE:


Hogyan tervezzük meg értékeink védelmét?


Hajlékunk védelme az illetéktelen behatolóktól most sokkal fontosabb, mint bármikor. A keserves munkával szerzett ingóságainkat ne tegyük könnyű prédává azzal, hogy lakásunkat erősített védelem nélkül hagyjuk.


A bűnözés mindig, csak úgy mint ma, az emberi lét része volt. A betörők állandóan fejlesztik betörési módszereiket, egyes kifinomult, jól bevált trükkjeiket, technikájukat kicserélik egymás közt.


Ma már egyre inkább hátérbe szorul szerte a világon az a felfogás, amely a bűnözés elleni harc egyetlen letéteményesének a bűntető igazságszolgáltatást tekinti. Casera Beccaria jogtudós már 1746-ban kifejtette: "A bűncselekményeket jobb megelőzni, mint büntetni."

Tudomásul kell vennünk, hogy lakásunk védelméről sem a rendőrség, sem más nem fog gondoskodni, ebben legelső sorban magunkra kell számítanunk. Nekünk kell eldönteni, hogy mekkora költséget tudunk szánni vagyonunk biztonságára, mennyi az elfogadható és mennyi a megfelelő biztonság.


A biztosítóval szemben kártérítési igénnyel betörés esetén csak akkor léphetünk fel, ha biztosításunkhoz előírt mechanikai lakásvédelemről gondoskodunk. Nem kevésbé fontos szempont az is, hogy az elvárásokból megítélhetjük saját biztonságunkat. Vajon lakásunk ajtói, ablakai, a zárak megfelelnek-e legalább a minimális követelményeknek. A biztosítási szint fokozását valószínűleg pénzköltéssel kell kezdenünk. Óvakodjunk azonban azoktól a házalóktól, akik kissé erőszakosan, viszont olcsón kínálnak primitív heveder zárakat, kiegészítő zárakat. Sokszor azonban csak az előleg kifizetéséig jutunk, többet vissza sem jönnek. Az 5-6 ezer forintért kínált silány hevederzárnak még felszerelés esetén sem nyújtanak megfelelő biztonságot, nem beszélve arról, hogy az alkalmi szerelő akár másolatot is készíthetett az általa beszerelt zár kulcsáról.


Csak megfelelően leellenőrizhető telephellyel rendelkező szakcégtől, szakembertől vásároljunk minőségi eszközöket. Erre a minőségre a legelfogadhatóbb garancia a MABISZ minősítés, amelyet a szakeladók természetesen megmutatnak a vevőknek. Azt is figyeljük meg, hogy a minősítés nem járt-e még le, a betörők is fejlődnek, ugyanis emiatt a minősítő okirat 3 év után érvényét veszti ha nem újítják meg.


A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók, ajtók, ablakok feltörésével, erőszakos kinyitásával követik el.


A fal áttörés, tetőbontás nagyon ritka, lakásbetörés nem jellemző.


Éppen ezért a nyílászárók biztonságát kell szemügyre venni, a 2. emeletig az ablakokat is, ennél magasabban pedig elsősorban a bejárati ajtót. Sajnos újabban még az emeleti lakások ellen is követnek el lakásbetöréseket, ezért néhány gondolatot ezzel is kell foglakozni.


Elsősorban azt vizsgáljuk meg, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakaink közelében, amely jó mászóka lehet egy ügyesebb betörő számára. Villámhárító vezetékére, eső csatornára, házhoz közel álló fára, és hasonlóakra gondolunk. Ha ilyet találtunk, akkor ne érezzük magunkat túlságosan biztonságban még a 2., 3. emeleten sem. Persze csak addig, amíg a megfelelő ellenlépéseket nem tettük meg. A fa koronája esetleg kissé visszavágható, az esőcsatorna vagy a villámhárító szakszerűen áthelyezhető az ablakoktól távolabbra, sima falfelületre.


Végső esetben pedig marad az ablak védelme, az egyszerűbb megoldás a védő fólia, amely ilyen esetben hatásos lehet, a biztonságosabb pedig a védőrács. Az alacsonyabban fekvő ablakokat mindenképpen védeni kell. Bizonyos fokú védelmet itt is jelentenek az üvegre ragasztható, átlátszó fóliák, de azért ezeket elsősorban arra találtak ki, hogy egy betört kirakatba, ablakba ne lehessen benyúlni és a kilincset elfordítani.


Ahol a betörő számára néhány percnél több idő áll rendelkezésre, ott már inkább a védőrácsot ajánljuk. Ezen belül is inkább az ablakkal nem együtt nyíló, a falba megfelelően rögzített rács a megoldást.


A rácsok felszerelésekor ne felejtkezzünk meg arról, hogy amíg az alsók lakásnak védelmet jelent egy erős rács, addig a felette lakó éppen e miatt válik sérülékenyebbé, a rács ugyanis kitűnő mászókát jelent a betörő számára. Jelenleg nincs mód és nem is lenne igazságos egy földszinti lakás lakóját a rács felszerelésében korlátozni.


Tudomásul kell vennünk viszont, hogy ebben az esetben, ha kicsi a távolság, a felette lévő ablakig, akkor a rácsszerelést folytatni kell. Külön figyeljünk az erkélyekre, mert ezek még egy magasabban lévő lakást is sérülékenyebbé tehetnek. Itt sajnos még gondolnunk kell arra is, hogy felülről pl. lapos tetőről, vagy kevésbé jól védett lakásból kötélen ereszkedhet le a betörő és az erkélyre bemászva már van lehetősége az erkélyajtó kinyitására. Az összes erkély berácsozását természetesen mi sem ajánljuk, de az erkélyajtó megerősítését, zárható kilinccsel való ellátását igen.


Ha a kulcsot biztonsági okból belülről a zárban tartjuk, akkor ez a megoldás sem ér sokat.


Az ablakok és akár az erkélyajtók védelménél ne feledkezzünk meg még egy lehetőségről, a redőnyről. Biztonsági célokkal gyártanak fémből készült, igen szilárd, sőt zárható, vagyis a lehúzás után belülről rögzíthető biztonsági redőnyöket is. Ezek elsősorban az éjszakai besurranók ellen jók. Napközben nemigen tarthatjuk állandóan lehúzva az összes redőnyt, de egy kritikus ablakon igen. A hosszabb időre magára hagyott lakásnál meg éppen nem ajánljuk, hogy a tájékozódó betörő számára jelzést adjunk, hogy a lakás napok óta üresen áll.


A legkritikusabb pont és egyben a leggyakoribb lakásbetörési forma a bejárati ajtó. A tömb lakásoknál jóformán ez az egyetlen behatolási lehetőség, de még a családi házaknál is az ajtó felfeszítés a legelterjedtebb behatolási módszer. Sokszor persze azért is, mert silány, rossz minőségű ajtó megoldásokkal igen-igen megkönnyítjük a bűnöző dolgát.


Tudnunk kell, hogy egy ajtó biztonsága a leggyengébb láncszemétől függ. A régi lakótelepi bejárati ajtók fenyőléc keretbe helyezett farostlemez burkolású, könnyű szerkezetes megoldások. Ezek betörés elleni biztonsága a nullával egyenlő. Ezeknél az ajtóknál a meglévő hengerzár betétet jobb minőségűre teljesen fölösleges kicserélni, hiszen egyetlen mozdulattal beszakítható, vagy erősebb csavarhúzóval lefeszíthető. A minimális biztonságot itt a biztosítok elvárásainak megfelelően a négypontos zárás létrehozása jelenti a következőképpen:


 • A meglévő kilincset is mozgató zár felé szereljünk, egy jó minőségű kiegészítő zárat, akár bevéső, akár un. rászegezős kivitelűt.
 • A meglévő kilincset is mozgató zár felé szereljünk, egy jó minőségű kiegészítő zárat, akár bevéső, akár un. rászegezős kivitelűt.
 • Fontos, hogy a zárbetét kívülről védve legyen, a legkritikusabb feszítő magasságban kb. 80 cm hevederzárat szereljünk fel. Ez minimum két ponton záródik, így van meg az összesen előírás szerinti négy és egyben a pánt oldal felől a kiemelést is gátolja, vagyis az ajtót nem lehet leemelni a pántról.


Igen fontos, hogy a heveder zár zárlemezei ne a gyenge minőségű tokra, hanem közvetlenül a falra legyenek erősítve mindkét oldalon. Ezzel a megoldással is az ajtók még továbbra is sérülékenyek maradnak, de az erőszakos behatolást már némiképpen lelassítottuk. Ha a védelemben tovább kívánunk haladni, akkor az ajtó pántoldali védelmét erősíthetjük kissé kiemelés-gátló felszerelésével. A zárt ajtónál tulajdonképpen ez is egy további záródó pontot jelent, persze csak akkor, ha a tok szilárdsága elfogadható. Ezzel értünk igazán a következő fokozathoz, a gyenge léc ajtókeretet szögvassal erősítsük meg, de még inkább cseréljük ki új acél zárszelvényből készületre. A tokot a falazathoz rögzítsük falazó körmökkel vagy megfelelő számú dűberrel. Az erős tok a felszerelt zárak szilárdságát is javítja és az egész ajtó biztonságát növeli, ha a pántok álló részét ráhegesztjük a tokra. Most már újra maga az ajtó szárny a leggyengébb pont, azt kell erősítenünk. A meglévő farost lemez borítású ajtón némiképpen segít egy lemezborítás.

Erre viszonylag erős, de nem túlságosan nehéz alumínium ötvözetű lemez lehet megfelelő, amelyet kívülről kapupánt csavarokkal rögzítsünk az ajtó lapjára. Ezzel nem csak az ajtó szilárdsága nő, hanem a feszítési pontoknál nehezebb, a feszítővasnak fészkét képezni, a vasat megtámasztani.

A megerősített fa ajtónál természetesebben sokkal erősebb a teljesen fémből készült megoldású ajtó, de nyilván költségesebb is.

Ugyancsak viszonylag sérülékenyek a régi bérházak kétszárnyú bejárati ajtói. Ezek közül is leginkább a lencsés, húzóriglis változat a leggyengébb, melyet befeszítve a riglit egyszerűen felhúzzák és a két szárny kitárul. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy a riglit egy vékony alumínium lemez csíkkal fedjük le, amelyet az ajtóhoz csavarozunk. Közvetlenül a riglit is átfúrhatjuk, és egy oldható csavart hajthatunk keresztül rajta. Az átfordítós rigli már nehezebben nyitható ki, de ezért ennek is érdemes lemezzel borítani az átfordító karját.

A kétszárnyú ajtókra kifejlesztett négy pontonzáródó heveder zár mindenképpen ajánlatos ezekre a bejárati ajtókra. Ez a riglihúzós módszert is megakadályozza és egyben egy szilárd, erős zár kerül az ajtóra. Egy gyenge pont azonban még sokszor ilyenkor is marad.

A kazettás ajtók váz szerkezete viszonylag erős, de a kazetta borító lapja berúgható, és a zárt ajtón akkora lyuk keletkezik, amelyen könnyedén át lehet bújni. Érdemes ezért a kazettás ajtókat is belülről lemezborítással megerősíteni. Még jobb az ajtószárnyra szerelt külső rács, melyet kívülről nem oldható kapupánt csavarokkal, nagyméretű alátétek felhasználásával erősítsük az ajtóra.

A legbiztonságosabb pedig akár egy kétszárnyú ajtóról van szó, a rácsos ajtó, a falba rögzített pántokkal és a falba rögzített pántokkal és a falba rögzítve. Lehet, hogy ennek a nyitása és zárása kisé bonyolultabb, de legtöbbször maga a rácsos ajtó elrettenti a rossz szándékú betolakodót.

A fent leírtakon túl most jutottunk oda, ahol legtöbbször kezdeni akarják az ajtó biztonságának növelését a megfelelő zár kiválasztásához. Akkor érdemes egy zárra viszonylag sok pénzt költeni, ha azt egy erős, biztonságos ajtóba tudjuk beszerelni, és magát a zárat is meg tudjuk védeni. Az elterjedt hengerzár betéteknél még az egyszerűbb un. egycsapos kulcs variációra is elegendően nagy ahhoz, hogy álkulccsal nehéz legyen kinyitni. Legtöbbször azonban a bajt a rossz szerelés okozza. Az ajtó síkjából kiálló hengerzárat fogóval eltörik és az ajtót másodpercek alatt kinyitják. A legfontosabb szabály tehát, hogy a hengerzárat kívülről pajzzsal védjük meg, amelyből egyáltalán nem áll ki. A pajzs anyaga erős acél és csak az ajtó belseje felől szerelhető. A drágább zárbetétek megfelelő védelemmel vannak ellátva, felfúrás és törés ellen is. A zárbetét rögzítő csavarjának meggyengített részét vastag kengyellel erősítik meg, a felfúrást pedig beépített kemény acéltüskékkel akadályozzák meg, amelyek a fúró hegyét eltérítik. A hengerzárak esetében is biztonsági szempont, hogy mennyire könnyű hozzájuk pótkulcsot készíteni. A jobb gyártók csak ellenőrzöttet bocsátanak ki, nyerskulcsot az után gyártáshoz és másoláshoz, a zárhoz adott kódkártyát is kérik. A több csapsoros hengerzárakhoz eleve körülményesebb pótkulcsot készíteni és álkulccsal is nehéz kinyitni őket.

A hengerzáraknál kevésbé sérülékenyek a bevéső két tollu kulcsos zárbetétek. Ezeknél viszont a megfelelő kombinációs szám a kritikus pont. Az elterjedt un. 700-as kombinációs zárak pl.: túlságosan alacsony álkulccsal kinyitható, így nem minősülnek biztonsági zárnak. Ezeknél sokkal jobbak az un. súlyzárak, amelyeknél a lamellákat nem rugók, hanem saját súlyuk mozgatják. A kéttollú kulcsos záraknál már magán a kulcson is látható, hogy milyen kombinációs szám várható tőle, milyen biztonságos. A lakás ajtóknál nem jellemző, de mellékhelyiségeknél gyakran használnak lakatokat. Bár ezek között is találunk edzett acélpántú, jó minőségű típusokat, de tudunk kell, hogy a biztosítók egyetlen lakatot sem tekintenek biztonsági zárnak, azokat csak kiegészítő zárnak fogadják el.

A MABISZ betöréses lopás, rablás Biztonsági Szabályzatban megkülönböztet minimális, részleges, és teljes körű mechanikai, fizikai védelmet.

Részleges mechanikai védelem, ha a védett helyiség falazatai, födém szerkezetei, padozatai és a nyílászárók az alábbi követelményeknek felelnek meg.

 • A 2 m-nél alacsonyabban fekvő nyílászárók (ablakok, kirakatok, portálok, stb.) minimum 100x300 mm-es osztású, 12 mm átmérőjű köracél ráccsal (vagy azzal egyenértékű más mechanikai szerkezettel, illetve HBET által minősített biztonsági üveggel) védettek, bankok, pénzintézetek esetében az átmérő minimum 16 mm.
 • A rács a falazathoz: 300 mm-enként, de minimum 4 db falazó körömmel erősítendő, a minimális beépítési mélység 100 mm 15 cm-es hagyományos tömör téglafal estén (vagy ezzel egyenértékű, kívülről nem szerelhető más műszaki megoldás fogadható el, pl. belső leereszthető biztonsági rács).
 • A nyílászárók (ajtók) tokszerkezeteit falazó körmökkel - vagy egyéb, a befeszítést megakadályozó módon - a falazatokhoz kell erősíteni.
 • Az ajtószerkezetek megerősített kivitelűek, kiemelés, feszítés, reteszhúzás ellen védettek.
 • A zárást minimum kettő darab biztonsági zár végzi.
 • Biztonsági zárnak minősül a minimum 5 csapos hengerzár, a minimum 3 rotoros mágnes-zár, a kéttollú kulcsos zár, a szám vagy betűjel kombinációs zár, amennyiben a variációs lehetőségek száma meghaladja a 10.000-et, valamint az egyedi minősített lamellás zár.
 • Az ajtó minimum 3 dió-pánttal legyen a tokhoz rögzítve.
 • Az ajtólap, illetve a tok vetemedése a zárás biztonságát nem befolyásolhatja.
 • A zárnyelvek (ajtó esetében) legalább 20 mm mélyen zárjanak.
 • Az ajtólap és ajtótok zárás pontossága 5 mm-en belül legyen.
 • Bevéső zár esetén az ajtólap külső, keskenyebbik oldalát fémlemezzel meg kell erősíteni.
 • Fatok esetén megerősített zárlemez szükséges.
 • A falazatok, födémek, padozatok szilárdsága minimum 15 cm-es, hagyományos, kisméretű, tömör téglafallal azonos legyen.


Részlegesnek tekinthető a mechanikai védelem akkor is, ha a teljes körű mechanikai védelemnél felsoroltak közül 1-1 részelem teljes egészében megvalósul, ugyanakkor más részelemek nem vagy nem teljes egészében valósulnak meg. Pl.: a nyílászárók (ablakok) megfelelő rácsozattal ellátottak, ugyanakkor a zárnyelvek 20 mm-nél kisebb mélységben zárnak. Megjegyzés : a lakat nem minősül biztonsági zárnak!

A teljes körű mechanikai védelmi rendszerekkel szemben támasztott követelmények:

 • A nyílászárók (ablakok, kirakatok, portálok ... stb.) teljes felülete minimum 100x300 mm-es osztású, 12 mm átmérőjű köracél (vagy ezzel egyenértékű) ráccsal védettek, bankok, pénzintézetek esetében az átmérő minimum 16 mm.
 • A rács a falazathoz 300 mm-enként, de minimum 4 db. falazó körömmel erősítendő, a minimális beépítési mélység 150 mm 38 cm-es hagyományos tömör téglafal esetén (vagy ezzel egyenértékű, kívülről nem szerelhető más műszaki megoldás fogadható el, pl.: belső leereszthető biztonsági rács).
 • A nyílászárók (ajtók) tokszerkezeteit falazó körmökkel - vagy egyéb, a befeszítést megakadályozó módon - a falazatokhoz kell erősíteni.
 • Az ajtó és az ajtótok fémből vagy keményfából készülhet.
 • Faanyag esetén az ajtólap minimum 40 mm vastag és tömör legyen.
 • Az ajtólap és a tok záráspontossága 2 mm-en belül legyen.
 • Az ajtó minimum három dió-pánttal legyen a tokhoz erősítve.
 • A zárszerkezet többpontos zárást biztosítson (min. négy).
 • A zárnak biztonsági zárnak kell lennie.
 • Biztonsági zárnak minősül a minimum 5 csapos hengerzár, a minimum 3 rotoros mágnes-zár, a kéttollú kulcsos zár, a szám vagy betűjel kombinációs zár, amennyiben a variációs lehetőségek száma meghaladja 10.000-et, valamint az egyedi minősített lamellás zár.
 • A zárszerkezet fúrás, a hengerzárat törés ellen védeni kell.
 • Az ajtólap, illetve a tok vetemedése a zár biztonságát nem befolyásolhatja.
 • A zárnyelvnek (ajtó esetében) legalább 20 mm mélyen kell zárniuk.
 • Az ajtókat kiemelés, feszítés ellen kell védeni.
 • A falazatok, födémek, padozatok szilárdságának min. 38 cm-es hagyományos, kisméretű, tömör téglafallal azonos értékűnek kell lennie.

A fentieket végigolvasva fel kell tennünk magunknak a kérdést: Mi a helyzet az én lakásommal? Biztonságosan védett az otthonom? Mit tehetnék? Mit tehetnék még? Értékeim védelme mennyit ér nekem? Spórolásommal mennyi pénzt dobok ki az ablakon?

A megelőzés mindig kifizetődő! Ha nem hiszi, kérdezze meg azokat, akik már voltak lopás, betörés áldozatai!

Miután felmérte otthonának biztonsági fokát, döntse el mit akar tenni, milyen fokú védelmet akar biztosítani, mennyit tud (akar) vagyonvédelemre költeni.

- - -

A mechanikus védelmi eszközök az elektronikus riasztós védelemmel együtt alkalmazva a leghatásosabbak. A most következő részben az elektronikus védelmi eszközökről beszélünk.

A behatolásjelző rendszerek (riasztó rendszer) célja jelezni, ha felügyelt házban, lakásban, egyéb objektumban valami olyan fizikai változás történik, mely a megszokottól eltérő, és illetéktelen behatolásra utal.

A behatolásjelző rendszerek elsődleges célja a jelzés eljuttatása valamely olyan személyhez, szervezethez, mely intézkedésre képes, és jogosult. A jól kivitelezett behatolásjelző rendszer több felügyeleti körből áll, pl.

 • FELÜLETVÉDELEM, mely képes érzékelni a nyílászárókon, falazatokon keresztül történő áthatolást, illetve ennek kísérletét,
 • TÉRVÉDELEM, mely az illetéktelen behatoló belső térben történő mozgását érzékeli,
 • TÁRGYVÉDELEM, mely a koncentrált értékeket felügyeli (pl.: páncélszekrény),
 • PÁNIK JELZŐ, mely a személy elleni támadást hozza a felügyeletet ellátó tudomására a helyszínen nem hallható módon.

 

A jelző- riasztó rendszerek három fő részegységből kell, hogy álljanak:

 • ÉRZÉKELŐK: melyek különböző fizikai elven a felügyelt térben történő elváltozásokat (üvegtörés, nyitás, mozgás ... stb.) észlelik és jelzik a riasztóközpont számára.
 • RIASZTÓKÖZPONT: mely ellátja energiával a riasztórendszert, fogadja az érzékelők jelzését, feldolgozza azok adatait, és vezérli a jelzésadókat.
 • JELZÉSADÓK: a riasztóközpont utasítására helyi hangjelzést, vagy helyi- és távjelzést biztosítanak, ezzel lehetővé téve a szükséges intézkedést.

A riasztórendszerek kiépítése során törekedni kell arra, hogy minél több érzékelőt helyezzünk el a felügyelt objektumban. Ennek természetesen az anyagi lehetőségek is gátat szabnak, ezért sok esetben alkalmaznak un. "csapdaszerű védelmet", melynél az érzékelők nem minden helységben vannak letelepítve, csak azokon a pontokon, ahol az elkövető mindenképpen áthalad, és így biztosítja a behatolás jelzését.

Csapdaszerű védelem, felügyelet csak akkor megfelelő, ha a felületvédelem minden nyílászárót figyel, felügyel. A riasztóközpont minden esetben kell, hogy legyen szükségáramforrás. Ez egy gondozást nem igénylő akkumulátor, mely a hálózati feszültség kimaradása esetén legalább 48-72 órán keresztül tudja működtetni a rendszert.

A rendszer vezetékeit - amennyiben azok falon kívül futnak - védőcsőben, vagy kábelcsatornában kell vezetni. A rendszer elemeit "szabotázsvédetten" kell telepíteni. Ez azt jelenti, hogy a berendezés bármely elemének - illetéktelen általi - megbontása riasztást kell, hogy kiváltson.

A jelzőriasztó rendszerek elsődleges célja, az elkövető elriasztása a helyszínről, és ezáltal az értékek megóvása, megtartása.
E cél elősegítése érdekében minden körülmények között szükséges helyi hangjelző kiépítése, még akkor is, ha a rendszer egy nagyon hatékonyan működő távfelügyelethez jelez át.


Riasztás jelzés céljából szabotázsvédett dobozban felszerelt hang-fényjelző és hangjelző készülékeket az épületen kívül úgy kell felszerelni, hogy ne lehessen egyszerű eszközökkel elérni őket és egymástól az épület adottságához igazodva a lehető legtávolabb kerüljenek.


A rendszer kezelése kódkapcsolóval, történhet. A személyi kódoknak minimum négy számjegyűnek kell lenni.


Riasztórendszer tervezését, kivitelezését csak olyan szakemberrel szabad végeztetni aki rendelkezik a rendőrség által kiadott "Vagyonvédelmi biztonságtechnikai tervező, szerelő" tevékenységre jogosító igazolvánnyal, így el lehet kerülni a kontárok által rosszul kivitelezett rendszerből eredő kockázatot.


A riasztórendszerek üzemeltetése a tulajdonosoktól megfelelő odafigyelést, fegyelmet igényel. A hibás kezelésből adódó téves riasztások veszélyeztetik a jelzések hitelességét, és a környezet tényleges riasztás esetén sem reagál az elvárhatónak megfelelően.Néhány jó tanács még - követendő magatartási formák:


 • Az utca. a közterületek rendje tisztasága jelzésértékű a bűnözők számára. A rendezett környezet odafigyelést, gondoskodást sugall. A rend mindig feltételezi a "gazda" vigyázó, ellenőrző szemét. Akinek feltűnik a környezetében eldobált szemét, a falfirka az elburjánzó növényzet és tesz is annak érdekében, hogy ezek megszűnjenek, valószínűleg észreveszi azokat a jeleket (személyeket, eseményeket, tárgyakat) amelyek egy bűncselekményt előznek meg, készítenek elő vagy jeleznek.

 • A külső világítás nagy mértékben zavarja az elkövetőt, javasoljuk szenzoros fényforrás felszerelését, amely automatikus érzékelővel kapcsolja fel a fényt.

 • A villanyóra szekrények is támadott berendezések. Szereljük fel úgy, hogy illetéktelen személy ne férhessen hozzá, ezáltal nem tudja az áramszolgáltatást megszakítani, illetve a felszerelt riasztót hatástalanítani. Hasonlóan járjunk el telefonvezetékek esetében is, hiszen ha megrongálják, a szükséges segítség maradhat el.

 • Az ajtóra felszerelhető nagy látószögű kémlelőnyílás is a védekezést szolgálja, amely jól láthatóvá teszi az ajtó előtt álló személyt és az ajtó nyitása nélkül meggyőződhetünk a látogató személyéről.

 • A lakótársakkal, szomszédokkal beszéljék meg, hogy a bejárati ajtót nappal is és éjszaka is zárják, a lakók kulccsal juthassanak be a lépcsőházba. Ha idegen érkezik, udvarias érdeklődés után és kellő indok alapján nyissanak csak lépcsőházajtót.

 • Ajánlatos, ha a névtábla nem tájékoztatja az idegent az Ön iskolai végzettségéről, mert adott esetben ez a vagyoni helyzetét is tükrözheti, és a betörő kedvelt célpontja lehet lakása.

 • A lakás ajtajának, a bejárat környékét időnként vizsgálja át, hogy nem talál-e olyan elváltozást - számok, gyufaszál, egyéb jelzés - amely az elmúlt időszakban nem volt ott. Lehetséges, hogy ezek a lakás megfigyelését jelentik, és már a betörő készítette elő a terepet a bűncselekményhez.

 • Előfordulhat, hogy olyan személyek akarnak bejutni a lakásba, akik különféle szolgáltatókra hivatkoznak, például vízmű, elektromos művek. Nyugodtan kérje el igazolványát, ha valóban hivatalból érkezett igazolni fogja magát.

 • Legyünk nagyon körültekintőek abban az esetben is, amikor valaki rosszullétre hivatkozva kíván bejutni. Lehetséges, hogy csupán így kíván a lakásban elhelyezett tárgyakról információhoz jutni, illetve társait is bejuttatni. Külön fontos szempont ez az egyedül elő, idős személyeknél.

 • Nagyon veszélyes a betörések alakulásában az üdülések, nyaralások időszaka. Csak közvetlen szomszédunkat, jó ismerőseinket tájékoztassuk elutazásunkról, kérjük meg őket, hogy leveles ládáinkat ürítsék ki, mert a felgyülemlett posta támpontot ad az elkövetőnek, melyik lakásban nem tartózkodik otthon a tulajdonos. A felkért ismerőssel közöljük pontos tartózkodási helyünket, ha valami történne távollétében gyorsan elérhető legyen.

 • Ha gyanús személyeket látunk csomagokkal, berendezési tárgyakkal távozni lépcsőházunkból, figyeljük meg jól őket, a gépkocsi rendszámát, hogy adott esetben jó személyleírást adhassunk róluk.

 • Amennyiben idegen személy érdeklődik valaki felől, udvariasan, de határozottan kérdezzük meg, tudunk-e segíteni, de az elutazás tényét, vagy idejét soha ne közöljük az érdeklődve.

 • Ha ajtaján a zárat nem tudja könnyen, a megszokott módon nyitni, legyen nagyon körültekintő, mert lehet, hogy a betörő készítette elő a terepet, cserélje le a zárbetétet.

Sajnos előfordulhat, minden körültekintés ellenére betörés áldozatává válik. Mi a teendő ebben az esetben?


Ha észleli, lakásába, hétvégi házába betörtek, kérjük ne menjen be, a legrövidebb időn belül értesítse a rendőrséget. Lehetséges, hogy a betörő még a lakásban van, és menekülése érdekében erőszakot alkalmaz!

Ha Ön lakásában azonnal ellenőrzi, hogy mit tulajdonítottak el, megsemmisíthet olyan nyomokat, amelyek fontosak a nyomozás szempontjából elvezethetnek a tettes felderítéséhez.

A rendőrség értesítése közben is figyeljék a lakást, erre a szomszédok is felkérheti. Ha idegent látnak távozni, a személyleírás segítséget jelenthet. Jól jegyezzék meg a ruházatot, gépkocsit, távozási útvonalat.


Mi történik a rendőri eljárás során ?


Miután Ön értesítette a 107-es hívószámon a rendőrséget, elsődleges intézkedésként a járőr érkezik a helyszínre, biztosítja a helyszint, adatgyűjtés során információkat szerez be a bűncselekménnyel, az elkövetés időpontjával, a tettessel kapcsolatban.


A járőr elsődleges intézkedését követően érkezik a helyszíni szemle bizottság, akik a betörés helyszínén a szemlét lefolytatják, nyomokat rögzítenek, jegyzőkönyvet vesznek fel, adott esetben fénykép- és videó-felvételen is rögzítik a talált állapotot, körülményeket.


Bár nem kötelező jelleggel, de előfordulhat, hogy a hatósági tanukat kérnek fel a szemléhez, akik az eljárás során biztosítják azt, hogy minden a valóságnak megfelelően került rögzítésre. Sor kerül az Ön tanúkénti, sértettkénti kihallgatására is, hiszen a cselekmény szempontjából meghatározó információkat csak Ön tud szolgáltatni.


A rendőrség 3 napon belül nyomozást rendel el. Az eljárás során tanú kihallgatások, szakértői vélemények beszerzése történhet, elrendelik az eltulajdonított tárgyak és a személyleírás, rendszám alapján a tettes körözését. Ezért nagyon fontos, hogy az érzékesebb vagyontárgyairól rendelkezzen egyedi azonosító jegyekkel, gyári szám, típus, szín esetleges javítások ismerete, ha lehetséges fényképfelvétel, mert ez nagyban segítheti az eredményes felderítést - csatoltan mellékeltünk kiadványunkhoz egy zsebleltárt, "értékjegyzéket" további felhasználás végett.


A nyomozás határideje két hónap, de szükséges és indokolt esetben ez hosszabbítható. Az eljárás bármely szakaszában Ön észrevételeket tehet, információkat szerezhet be az ügye állásáról. Amennyiben a rendőrség feltalálja az eltulajdonított tárgyakat, azokat lefoglalja, majd határozattal intézkedik annak visszaadásáról. Ha a tárgyak nem kerülnek elő, akkor biztosítás esetén csupán a biztosító által fizetett összeg kárpótolja a sértettet.


Ha az elkövető elfogásra kerül, de az eltulajdonított értékek felkutatása nem vezet eredményre, polgári jogi igény alapján a bírósági intézkedik kár megtérítésére.


Az eljárás befejezésének lehetséges módozatai között nyomozás megszüntetésre is sor kerülhet, amikor a tettes felderítése nem vezetett eredményre, amennyiben a tettes elfogták, akkor vádemelésre kerül sor. Az ügyészség az ügy anyagát a bíróságnak küldi meg ahol sor kerülhet az Ön ismételt meghallgatására is. Ezt követően dönt a bíróság a büntetésről a kár megtérítéséről.          /Forrás: Web/Kihez fordulhatunk segítségért, ha biztonságossá szeretnénk tenni otthonunkat?


Zárszerviz Budapest! Telefon: 0620/263-71-29
Betörési, rablási módszerek:

   Mindenek előtt külön kell választani a betörést a rablástól. A betörés célja legtöbbször valamely érték eltulajdonítása, de ezt a célt elsősorban titokban és minél kevesebb nyom hátrahagyásával igyekszenek elérni. Ezzel szemben a rablás ideje alatt - bár a célja ugyanaz - az elkövető igen gyakran nyílt támadás révén, erőszakos eszközökkel igyekszik megszerezni más értékeit. Ez utóbbi nyilván inkább a rendőrségre tartozik, hiszen védekezni ellene mechanikus eszközökkel igen nehéz. Ez az oka, hogy a megfelelő idevonatkozó részeknél a rablások ellen csak tippeket tudunk adni.

 

 

 

 Leggyakoribb betörési módok:

 

-    Ajtó, ablak befeszítése valamilyen segédeszközzel. Általában a helyszínen talált kertiszerszámok, szerszámok segítségével a nyílászáró tok és nyílórésze közé nyúlva átroppantják a zárakat. Ritkábban saját felszerelést - pajszerokat, feszítóvasakat vagy ha mód van rá és a helyszín megengedi, akkor autóemelőket - is szívesen használnak erre a célra, bár az utcán feszítővassal kószáló idegen gyanússá válhat. Ebben az esetben a rácsok, rácsajtók, biztonsági zárak és biztonsági ajtók jöhetnek szóba, mint "ellenjavallat", illetve a nem túlzó, de elegendő éberség. Sok esetben már az is elegendő, hogyha az idegentől megkérdezzük, kit keres és segíthetünk-e? Ilyenkor általában vagy elsomfordál a betörő vagy mond valami tucatnevet, de az már elbizonytalaníthatja, hogy tudja: felfigyeltek rá.


-    A nyílászárón lévő üvegfelületek áttörése után a lakásba jutás is igen gyakori módszer. Ezt biztonsági üvegfólia utólagos feltelepítésével nehezíthetjük meg. Az üvegfólia ezen kívül leszűri a káros napsugárzást (UV) is, valamint külön kérésre reflektív vagy színezett kivitelben is készülhet.


-    A zárszerkezetek másik kedvenc támadási módja a zárszerkezetbe szerelt cilinderbetét támadása. Erre az idők folyamán igen sok módszert eszeltek ki a betörők. Ötlettárukból néhány: a cilinder törése, ha túlságosan kilóg az ajtóból, a cilinder felfúrása, húzása, savazása, átütése, hogy csak a gyakoribbakat említsük. Ezek a durva módszerek, hiszen kivétel nélkül a zárbetét roncsolásával járnak, így szinte azonnal kiderül, hogy betörés történt. A témakörön belüli másik ág a finommanipulációs betörés. Ilyenkor a cilinderbetétet nem roncsolják el, hanem megfelelő eszközök segítségével benyúlnak a kulcs helyére és a belső csapokat berezegtetve, összemozgatva nyitnak. Mind a durva, mind a finommanipulációs cilindernyitást megnehezíti törésvédők és megfelelő cilinderbetétek alkalmazása.


-    Előfordul, hogy a tolvajok trükkösebb módszereket alkalmaznak. Az egyik ilyen módszer a beragasztás. Ez azt jelenti, hogy amikor a tulaj otthon tartózkodik, az ajtóhoz osonva a legerősebb zárszerkezetekbe ragasztót nyomnak. Ez rövid idő alatt megköt, így amikor a tulaj indulni szeretne valahova (munkába, gyermekért, vásárolni, stb.), akkor kívülről nem tudja bezárni. Ilyenkor azt gondolva, hogy egyszerű meghibásodásról van szó, nem hív azonnal szakembert, hanem a gyengébb zárakat bezárva elmegy otthonról. A lesben álló betörők ezt kivárják, majd a gyenge záron áthatolva feltörik a lakást. Szerencsére az ajtókra, zárakra utólag felszerelhető beragasztás elleni védőpajzs, ami megoldja a gondot.


-    Hasonlóan trükkös módszer a tulaj kulccsomójának eltulajdonítása (bár ez már inkább a rabláshoz sorolható). Ha a tulaj időben észreveszi a lopást, akkor nincs más dolga, mint lecserélni a megfelelő zárbetéteket. Ez akkor is fontos, ha igazolványt, személyes adatokat tartalmazó iratokat nem loptak el, mert előfordulhat, hogy nem véletlenül lett az áldozatból áldozat; gyakori, hogy hosszabb ideig követve a lakásától távolabb lopják meg a tulajdonost, így elaltatva a gyanakvását. Ugyanez igaz akkor is, amikor valakit külföldön, akár távolabbi országban fosztanak ki. Lehet, hogy csak valami helyi tolvaj tevékenykedik, de történt már olyan is, hogy az elkövető elküldte Magyarországra a kulcsokat és az adatokat a honi tettestársnak, aki szépen felnyitotta a lakást, amíg a tulajdonos pihent. Egy lopás által beárnyékolt nyaralás emlékét tovább komorította, hogy hazatérve egy kifosztott lakást találtak. Kulcsok lopása esetén tehát azonnal zárbetéteket kell cserélni.


-     Még trükkösebb módszer, amikor valakitől észrevétlenül eltulajdonítják a kulcsait, lemásolják azokat, majd feltűnés nélkül visszacsempészik őket. Ez főleg olyan helyeken történik meg, ahol az emberek többedmagukkal, esetleg valamilyen okból elkalandozó figyelemmel tevékenykednek ( fodrász, sportmérkőzés, étterem, stb. ). Itt az a megoldás, hogy a zárbetétek közt legalább egy olyat alkalmazunk, amely másolásvédett. Igen sok ilyen zárbetét létezik, de valóban másolásvédett cilinderbetét megvásárlását bízzuk szakemberre.

 

 

 

 

 

  Leggyakoribb rablási módok:

 

  Sajnos a tömegközlekedési eszközökön elkövetett zsebmetszéstől a fegyveres támadásokig igen széles a rablások palettája. A legjobb megoldás kétségtelenül az lenne, ha a törvényeink szigora és a rendőrség jelenléte minimalizálná ezeknek az eseteknek az előfordulási számát. A törvényeink azonban igen liberálisak, megengedők és elnézők, így gyakran tapasztalhatjuk, hogy a jogkövető emberek jogaival szemben inkább az elkövetők jogai érvényesülnek. A rendőrség végzi a feladatát, amennyire szűkös költségvetéséből lehetséges, de annak ellenére, hogy a rendőrök egyre képzettebbek, egyre elhivatottabbak, nem győzik létszámmal a harcot a bűnözés ellen.


-     Sokszor magunk hívhatjuk fel a figyelmet kirabolhatóságunkra. A nyitott szatyorban pénztárcát hordó háziasszony éppúgy kihívja maga ellen a sorsot, mint a gyermekeit ékszerekkel teleaggató szülő. Fontos tehát, hogy ne legyünk potenciális áldozatok.


-    Igen sok rablás titokban marad, mivel az áldozat úgy gondolja, hogy "úgysem kapják el a csirkefogót, nem érdemes feljelentéssel tölteni az időt". Mivel így csökken a valószínűsége, hogy értékes adatok birtokába jusson a Rendőrség, valóban előfordulhat, hogy nem fogják el a bűnelkövetőt. Ezt nevezik bűncselekményi latenciának.


-    A túlzó, hivalkodó megjelenés, a nagy címletű pénz közterületen való számolgatása újabb felhívás a rablóknak. Lehetőleg kerüljük a feltűnősködést, ne mutogassuk értékeinket.


-    A rablók igen gyakran megfigyelik áldozataik szokásait (ez egyébként a betörések esetén is igaz) vagyis nem vaktában kezdenek akcióba. Ezért ha lakóhelyünk környékén többször észreveszünk semmittevő, álldogáló alakot, alakokat vagy autóban ücsörgőket, legyünk óvatosabbak.


-    Külön kategória az autólopásoké. Itt rablásnak minősül, ha erőszakkal szerzik meg a tulajdonostól a kulcsokat, kényszerítik annak átadására, az viszont csak egyszerű lopás, ha a tulaj bármilyen elterelő vagy valós ok miatt kiszáll a járművéből a kulcsot pedig a gyújtáskapcsolóban hagyja. Ez utóbbi esetben nem lehet hatékony védelmet nyújtani, hiszen a tulaj felelőtlensége okolható csupán.

 

  Fontos!!! Bármely saját vagy környezetünk sérelmére elkövetett rablást haladéktalanul jelentenünk kell a rendőrségen. Nem árt, ha mindenkinek ott lapul valahol a zsebében a lakhelye szerint illetékes rendőrörs telefonszáma, mivel így lerövidíthető az idő és nem a központi számot terheljük. Ugyanez vonatkozik az orvosi ellátásra is, ha esetleg személyi sérülés történt volna a rablás során.  (Mentők: 104    Rendőrség: 107)  

 

forrás: web


Aki mindíg a segítségére van: Zárszerviz Budapest! Telefon: 0670/540-21-50Keso,Gera,Elzett,Mul-T-Lock,Basi,Yale,Axira,Thule,Master Lock,Titan,VBH,Abus,Eurolocks,Mauer,Latch,Kaba,Lob,Fab,Evva,Bks,Gege,Urbis,Cobra,Biztibuk,Titan K6,Locksys, Corbin, Postaláda zárak
 
 
Linkgyűjtemény, linkcenterÉrdekes Weblap Szavazás Cylex Silver Díj