Početna

Uvodna riječ

        Internetske stranice Reforma školstva posvećene su iznimno aktualnoj tematici koja zaokuplja svakoga nastavnika, ali jednako tako učenike i roditelje. Mediji su do sada većinom prezentirali određene ideje o reformi školstva ne zahvaćajući pritom sustavno praćenje problematike odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Reforma je dugoročan proces koji se mora planirati za boljitak hrvatskoga društva. "Samo najbolje od najboljega dovoljno je dobro za Hrvatsku!", riječi su uvaženoga akademika Radoslava Katičića.

        Prijedlog Cjelovite kurikularne reforme pod vodstvom bivše Ekspertne radne skupine naišao je na brojne kritike koje su uputili najugledniji hrvatski stručnjaci, članovi suradnici Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU pod predsjedanjem akademika Vladimira Paara - uvaženi akademici, sveučilišni profesori i znanstvenici, osnovnoškolski i srednjoškolski nastavnici, pedagozi, odgojitelji i stručni suradnici. Više od stotinu recenzija i kritičkih osvrta na metodološki nepripremljenu koncepciju CKR-a možete pročitati na ovim stranicama.

       Recenzije obuhvaćaju sva znanstvena i nastavna područja s posebnim naglaskom na nedostacima u STEM području, hrvatskome jeziku i nacionalnoj povijesti te na zanemarivanju odgojne uloge škole. Rješenje je prvenstveno u rasterećenju školskoga programa od preopsežnoga gradiva, ali i na naglašavanju uloge znanja u obrazovanju učenika, zatim u boljemu položaju nastavnika te nužnosti poštivanja zakonskih odredaba. Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU stoga predlaže novu viziju kurikulne reforme pod nazivom Hrvatska srednjoeuropska kurikulna reforma obrazovanja (HSEKRO) jer kako kaže američki dekan Boris Vilić: "Hrvatska djeca zaslužuju bolje!".

Obavijesti

 • Filmsko-obrazovni program 'Frooom' U subotu, 25. svibnja 2019. od 13,15 do 16 sati u kinu 'Europa' (Varšavska 3) održava se cjelodnevno predstavljanje aktivnosti interdisciplinarnoga filmsko-obrazovnog programa 'Frooom' u organizaciji umjetničke platforme ...
  Post je postavio/la 22. svi 2019. 14:06 Za reformu skolstva
 • Međunarodna multidisciplinarna studentska konferencija Od 15. do 17. svibnja 2019. na Filozofskom fakultetu (Ivana Lučića 3) održat će se međunarodna multidisciplinarna studentska konferencija 'Cityscapes: Envisioning urban possibilities'.
  Post je postavio/la 13. svi 2019. 12:36 Za reformu skolstva
 • Dan otvorenih vrata umjetnosti U subotu, 11. svibnja 2019. od 10 do 22 sata na Jabukovcu 10 održava se 15. Cash & Carry - Dan otvorenih vrata umjetnosti na kojemu studenti 3. godine preddiplomskog studija na ...
  Post je postavio/la 7. svi 2019. 09:59 Za reformu skolstva
 • 'Tko je jači – knjiga ili računalo?' U četvrtak, 23. svibnja 2019. u 11 sati u Društvenom domu Prečko (Prečko 2a) predavanje–učionicu–laboratorij 'Tko je jači – knjiga ili računalo?' održat će dr. sc. Marina Gabelica.
  Post je postavio/la 2. svi 2019. 12:44 Za reformu skolstva
 • "Pismenost i učenje za održivi razvoj" Hrvatsko čitateljsko društvo u svrhu promicanja i istraživanja čitanja povodom Međunarodnog dana pismenosti (8. rujna) organizira stručni skup pod nazivom "Pismenost i učenje za održivi razvoj" s ciljem okupljanja stručne ...
  Post je postavio/la 30. tra 2019. 13:49 Za reformu skolstva
Prikazani postovi: 1 - 5 od 173. Prikaži više »