Њ.К.В. Краљевић Ђорђе Карађорђевић

Његовово Краљевско Височанство Краљевић Ђорђе Карађорђевић
Недавно је у Београду основана Фондација Михаило Петровић Алас, на иницијативу Господина Јована Ханса Ивановића (Швајцарска, Цирих), рођака и потомка славног српског математичара Михаила Петровића Аласа. Господин Ивановић је учинио изузетан поклон новоснованој Фондацији, који чине сачувани лични предмети  Мике Аласа, као и Преписка. У  богатој преписци, сачуваној у широј породици покојног Мике Аласа, посебно се истичу сачувана, писма, дописнице, разгледнице, телеграми Њ. Е. Краљевића Ђорђа Карађорђевића (из времена Првог светског рата), о којима се мало зна....   
ЛеЗ 0004767  

 Професор Михаило Петровић и Њ. Е. Краљевић Ђорђе Карађорђевић
 (Фотографија је власништво Фондације Михаило Петровић Алас)

УОБИЧАЈЕНЕ УЈДУРМЕ "Политике"

поставио/ла Miroslav Lukić 23.02.2011. 07:02   [ ажурирано 07.12.2015. 08:52 ]

ЂОРЂЕ КАРАЂОРЂЕВИЋ ИСТИНА О МОМЕ ЖИВОТУ, Београд: Просвета, 1969, стр. 495  Одломак из поглавља У предсобљу пакла, стр. 444 – 447

(....)

Доктор В. је и дошао. Оставио ме је, изгледа, неколико дана да се навикнем иа нову средину. Кад је претпоставио да сам се већ навикао, дошао је.

Једног јутра, врата су се опет отворила пред њим. Ушао је насмејан и добре воље. Био је то унапред прорачунат став, погрешан метод једног психијатра. Његова ведрина и радост живота, којима је одисало цело његово биће, истицали су још више разлику између слободе и заточеништва. Али, одбацио сам ову мисао — добро је ипак што је дошао.

Неколико конвеционлних питања о здрављу и расположењу — као да могу да будем расположен — и разговор је природно потекао путем који мене мучи.

— Докторе — говорио сам — нећу да се унуштам у затворске услове, јер знам да то није ваше дело ... Година дана на Бељу отворила ми је очи: услови се пеће променити све  док не поклекнем, док не погнем главу и не признам да сам грешио, и да су били у праву они против којих сам јавно устао, — они који су ме довели довде. Не правдајте  се,  нема  оправдања.   Оставимо  то  да  иде  како  је пошло. Мали сте ви, докторе, да било шта ту измените, али можете да ми као лекар бар донекле ублажите усамљеност. Допустите ми посете. Известите моју сестру, нека  дође.  Она ме не може изести  одавде,  али  ће  ми  бити лакше када је будсм видео. Моја сестра неће донсти турпију, да престружем затворске решетке. Ја нисам крими/налац, а и криминалцима је дозвољено да примају посете.

Лекар је осећао да сам у праву — то сам запазио по изразу његовог лица — али ми ништа није одговорио. Није могао  да  прописује  услове  мог  тамновања, нити да их мења. Те услове су давно још прописали други, а он је имао само да слуша.

— Ако нећете да пустите моју сестру, пустите ми некога од мојих пријатеља. Професора Петровића, председника   Демократске   странке Љубу Давидовића,   републиканца Јашу Продановића, или мога пријатеља Воју Вељковића — кога ви будете хтели... Једнога бар, да с њим поразговарам ...                                                               

Тих дана тамновања нисам још схватио да је баш ово што тражим од доктора В. за   мене строго забрањено. Моји противници су  су одмах по моме затварању јавно објавили  да сам оболео, и долазак једног од мојих пријатеља тешко би помрсио њихове рачуне. Свако, ко би ме видео, могао би сам да оцени колико су истинита званична саопштења, која су моји противници путем штампе злонамерно пустили у јавност. Нисам знао да је истога дана, кад сам ухапшен, објављено саопштење председништва владе, које је гласило:

»Пошто је стање здравља Краљевића Борђа постало такво да је преко потребно променити начин његовог живвота, под сталним надзором лекара, то је на основу чл. 13.  Породичног правилника за чланове Краљевског дома, Њ. В. Краљ одредио Краљевићу Борђу место становања, које одговара овим условима и придао му нарочите лекаре«.

За ово саонштење сазнао сам тек 16 година доцније, када су Немци окупирали моју земљу и врата тамнице била преда мном отворена.

Међутим, доктор В. је знао истину. Знао је да сам наредбом   краљевом  упућен  на  Беље,   а  доцније,  истом таквом   наредбом,  премештен  у  лечилиште  за  умоболне  у Топоници. Знао је доктор још и то, да је сам краљ одредио њега да ме чува, као што ће нешто доцније одредити  још једног тамничара у белом мантилу — др Н. Та два  лекара, ти слепи послушници наредаба са највишег места   — биће моји тамничари дуги низ година и загорчаваће   ми време тамновања више него саме решетке и зидине  којима сам био окружен.

Доктор В. није знао само за ово прво владино саопштење — прочитао је он сутрадан, по моме хапшењу, и објашњење које су накнадно дали двор и влада.

Дворско објашњење, штампано у »Политици« од 3. маја 1925. године, гласило је:

»Када су јуче изјутра наши читаоци читали саопштење, Краљевић Борђе већ није више био у Београду. О томе су се у току јучерашњег дана и ноћас сазнале ове појединости: Од пре извесног времена Краљевића Борђа непрестано гони мисао да је стално у опасности. У депресији, са том фикс-идејом, он је чак тврдио да је једном био трован и од тада он је напрегао све своје силе, на један неуобичајени начин, да се сачува. Најпре је око себе прикупио људе у које је имао поверења. Најмио је једпу куварицу, коју јс плаћао пет хиљада динара месечно. Никада није обедовао сам, већ увек у друштву неколико својих пријатеља. Најзад је и та опрезпост изгледала недовољна Краљевићу Ђорђу, у чијој је души и уобразиљи опасност из дана у дан расла, све вишс и више, тако да је напослетку престао да се храни у својој кући и непрестано мењао места обедовања. Пре десетак дана Краљевић је, изнурен физички и нервно, отишао своме некадашњем учитељу, а сада пеизионисном пуковнику господину Миливоју Анђелковићу. Изложивши му своје тешко душевно стање, Краљевић је приволео пуковника Анђелковића да га прими на храну. Од тада је пуковник Аиђелковић морао и да ноћива у Краљевићевом стану. У оваквом душевном расположењу, Краљевић Борђе је лако губио поверење у своје најбоље пријатеље и у највернију своју послугу. Раздражљив, он их је често нападао, да би се опет после са њима мирио. Тако исто објашњиво је, да је у таквом душевном стању Краљевић Борђе долазио често у сукоб са онима, за које је мислио да га гоне. У својим нападима њих нарочито није штедео, чак ни на јавним местима. Ти су напади у последње времс учестали и они су довели до познате одлуке. Та одлука јс саопштсна прекјуче Краљевићу Ђорђу. Речено му је, да му је као место сталног становања одређено државно добро Беље, где ће по упутствима лекара имати да настави лечење до коначног оздрављења. Краљевић Борђе  од јуче се налази на Бељу«.

Као што сам рекао, за владино саопштење и ово објашњење, које је двор послао »Политици« да га објави као своје —сазнао сам  много година доцније, када ни Алек-сандар ни Пашић нису више били живи, да бих могао да се с њима објасним и да их упитам много штошта. А пре свега: ако би се узело да сам заиста оболео, како то об-јашњење каже, да ли би се и чиме могли правдати методи лечења, којима сам био подвргнут пуних шеснаест година непрекидно. Да их упитам каквом сам лечењу на Бељу био подвргнут, кад за читаво то време нисам видео ни једног другог лекара, осим понекад др Стојимировића, а он није био никакав психијатар, већ добро познати интерниста. Није ми познато да душевне болести лече интернисти, а још мање могу да прмим да их лече — тамницом и решеткама. Они, који болују од маније гоњења мирни су болесници и за њих нису потребни ни наоружани жандарми, ни челичне жице на прозорима и вратима.

Али, о томе доцније.

Овде настављам само да излажем свој тешки живот, за који су ми, осим Бога и моје речи, још једино сведоцн неколико преживелих лица — они жандармеријски официри, који су ме чували у Топопици.


Факсимил чланка објављеног у додатку Политика МАГАЗИН бр. 699 / 20. фебруар 2011.
стр. 28-29.

*
Повод да напише овај, у суштини јефтин сензационалистички чланак А. М., била је тврдња Др Предрага Марковића, , да су "за хомосексуалце сматрани и принц Ђорђе Карађорђевић, генерал Петар Живковић, математичар Мика Алас", тј.  још необјављена књига тзв. историчара "без длаке на језику" . Пазите ово, цитат: "Тако у будућој књизи историчар пише како се "краљ Петар Први жалио да му Мика Алас "печати сина Ђорђа одастраг". Можда је ова романса утицала и на то што је Ђорђе Карађорђевић морао да се одрекне престола..."

Очигледно да тиражи Политикиних издања падају, из дана у дан, или да је неко ову врсту чланака поручио, али зашто? У које сврхе? И тзв историчару "без длаке на језику", и споменутој новинарки, много би боље било, да су прочитали мемоаре принца Ђорђа Карађорђевића, посебно поглавље ЗАБРАЊУЈУ МИ УЛАЗ У ДВОР, или поглавље о околностима под којима је ухапшен принц Ђорђе Карађорђевић... 
Добро би било да су, поред свега осталог, понудили и доказе за нека места у магазину.
Да ли су и тзв. "дворски историчари" Титова времена падали на овако јефтин, ћифтински ниво?
Новооснована Фондација Михаило Петровић Алас у Београду поседује интимну преписку принца Ђорђа Карађорђевића, која је скоро век провела на неком од тавана. Инвентаришући ту преписку, ученика и учитеља, нисмо наишли на "тврдње" изнете у чланку споменутог магазина.
Књиге би, историјске, требало писати, на основу исцрпнијих истраживања и доказа, зар не?
И новинари и научници би требало да буду опрезнији у изрицању оцена за које нема доказа. Ако су докази претпоставке, инсинуације и лажи - зар то може помоћи у расветљавању личности и истине?
Нико није света крава и заштићен од истраживања.
Дозвољено нам је да посумњамо у Политику, да се зачудимо, и упитамо: Шта јој то треба?
Где смо тренутно? Још увек у бесовским вртлозима 20. века?
Упоредите дворско објашњење, штампано у Политици од 3. маја 1925. са чланком Геј јунаци из српске прошлости, штампаном у МАГАЗИНУ Политике 20. фебруара 2011. и изведите закључак сами.
Каква другачија историја! Моилим вас, зар није реч о истој?

ИСТИНА О МОМЕ ЖИВОТУ

поставио/ла Miroslav Lukić 30.11.2010. 05:09   [ ажурирано 07.12.2015. 08:49 ]

Ђорђе Карађорђевић: ИСТИНА О МОМЕ ЖИВОТУ, Београд, Просвета, 1969, 495 стр. Ћир. (Редактор, Гојко Бановић)
La verite doit preceder l utilite  (Истина је преча од користи)  Henri Poincare
Принц о свом пријатељу и професору др Михаилу Петровићу :

    ....Синоћ доцкан, у једној кафаници на периферији Београда, растао сам се и са својим најбољим пријатељем, својим бившим професором Михаилом Петровићем. Професор Петровић је имао сузне очи када смо се опраштали. није ми рекао збогом, јер ће ме видети у иностранству, али је дубоко жалио што сам принуђен да одем.
     Још првих дана по моме доласку у земљу, после дугогодишњег изгнанства моје породице, упознао сам професора. Био је одређен да ми предаје математику и од првог сусрета постали смо пријатељи. Професор је двадесет година старији од мене и воли ме као сина. Неожењен је и осим мене воли само своју најближу породицу, рибарење и математику. Математика му је пасија, рибарење разонода... Када није на Универзитету или каквом скупу чувених математичара европе, - увек је на дунаву. И мене је заразио риболовом. Једном ми је чак рекао: "Када бих се поново родио, не бих учио школу. Цео свој живот провео бих у чуну на води".
        
Данас је ова борба окончана (1925. године - напомена уредника Б.). Написао сам и штампао књижицу у којој сам детаљно и документовано изложио како су ствари текле, почев од првих сукоба са извесним лицима, па све до дана када су ми непријатељи дрогама изнудили једно писмо, - и то писмо јавно штампали као моју слободно изражену вољу.
   Синоћни разговор са професором односио се на ову књигу. Професор је, као што сам и претпостављао, прихватио да књижицу однесе у свој виноград на Дедињу и да је даље дискретно растури..."
       (стр. 11 - 12)
     
      " .Часови на Дунаву спријатељили су нас до те ме

ре да могу рећи д а се права веза између професора и мене, која је годинама Трајала, све до његове смрти – зачела баш на Дунаву, у друштву простих рибара са мрежама у рукама. Сложни рад, радости због доброг улова, разговори које смо водили приликом одласка и повратка – били су први знаци једног непоколебљивог разумевања, које је чувеног математичара света везало за седамнаестогодишњег Дечака, - да се годинама у животној борби и мојим недаћама још Више учврсти и појача. Дунав и рибарење били су зачетак те непомућене слоге, која је чудила мога оца и околину двора, као што је чудила и неке пријатеље чувеног научника…”

   ( Стр. 188 – 189)

ЛеЗ 0004769  1-2 of 2

Comments