Tanítások‎ > ‎

Füstfelajánlás szertartás

Füstfelajánlás szertartás – Őeminenciája Garchen Rinpoche tanítása 

A füstfelajánlás szertartás szövegét egy kincsfeltáró jógi, Gyalvang Rincsen Puntsog tárta fel. A szertartást eredetileg Guru Rinpoche alkotta meg és rejtette el, Gyalvang Rincsen Puntsog a Dharma király Triszong Decen fiának, Mune Szenpónak volt a megtestesülése.  A Yangzab tanítások a Drikung Kagyu Hagyományvonalban szintén nagyrabecsült tanítások, melyeket szintén Gyalvang Rincsen Puntsog tárt fel, ezek a Hagyományvonal Dzogcsen gyakorlataihoz tartoznak.

A szövegben világos magyarázat található, hogy mikor és hogyan kell a füstfelajánlás szertartását elvégezni, mik az előnyei és így tovább. Ha megérted ezeket, akkor tudod alkalmazni őket minden felajánlás esetében, mint például a Szur felajánlás, melyben ételt égetnek az illatevőknek.

Van egy másik szöveg is a füstfelajánláshoz, ez a fehér Dzambala füstfelajánlása, sokféle formája van Dzambalának, ez a formája Avalokiteshvara megtestesülése, mely szintén kincsből került feltárásra a nagy mahasziddha Rigdzin Csögye Dordzse által. Ő négy-öt generációval ezelőtt élt és szemtől szembe képes volt a dakini Jese Cögyallal beszélni, sok tanú előtt.

Milyen belső érzést kell kialakítani, amikor a Szur és Szang (Füst) szertartás alatt felajánlásokat teszünk a négyféle vendégeknek?

Először is gondold át, hogy minden érző lény az énhez való ragaszkodásuknak köszönhetően a szamszarában bolyong, ebből eredően, ahol tér van, ott érző lények is vannak, ahol érző lények vannak, ott tettek és téveszmék vannak, melyekből szenvedés keletkezik. Vannak testtel rendelkező és forma nélküli lények. A lényekhez való hozzáállásodnak és indíttatásodnak a szerető kedvességen és együttérzésen kell alapulnia. A Buddhák szívélyes támogatását kérjük annak érdekében, hogy a felajánlásokon keresztül ezen lényeknek a javára tegyél. Amikor a füst felajánlást végzed, képzeld el Avalokiteshvarát, akinek a teste betölti az egész világot. A hatalmas Avalokiteshvarán belül a nyak környékére képzeld el az első féle vendégek csoportját, a Lámákat, Jidamokat és Dákákat.  A szív magasságában képzeld el a második féle vendégeket, a Dakinik seregét. A köldök magasságában képzeld el minden lényt, akiknek adósai vagyunk, a karmikus hitelezőket, a köldök alatt pedig vizualizáld a negyedik féle vendégeket, az utunkat zavaró és akadályozó lényeket.

A füstfelajánlás szövege szerint Vairocanát kell elképzelni, de mi jobban hozzá vagyunk szokva Avalokiteshvarához. A füst felajánlás szertartását el tudod végezni sok füsttel vagy csak egy kevéssel is. Például meggyújthatsz egy füstölőt és szórhatsz rá füstölőport, mely lassan égni, füstölni kezd, de a képzeleted segítségével a füst nagyságát nagyon ki tudod terjeszteni.                                                                                                      

Képzeld azt, hogy a füst betölti az egész teret, és az összes füst átalakul felajánló Istennőké, akik a létező mindenféle felajánlási anyagot, összetevőt – mint pl. az öt érzék tárgyai – felajánlják a vendégeknek. Ha a füstfelajánlást elég sok füsttel végzed, akkor gondolhatod, hogy a hatalmas füst egy hatalmas Dakini, és ebből a Dakiniből számtalan dakini árad ki felajánlásokat kínálva minden megvilágosodott lénynek és minden érző lénynek egyaránt.

A felajánlások, és ezen belül a füst és szur felajánlás is egy ügyes módszer arra, hogy megszabaduljunk a fukarságtól, ami az énhez való ragaszkodásból születik. Amikor a felajánlásokat teszed, szükséged van arra a hozzáállásra, hogy elengedd a felajánlásokhoz kapcsolódó ragaszkodásodat. A felajánlásokat továbbá szerető kedvességgel és együttérzéssel kell megtenni, tehát képzeld azt, hogy a füst lényegében a Te szerető kedvességed és együttérzésed, és ez a füst a Buddhák áldásával és a te együttérzéseddel és szereteteddel eléri az összes érző lényt, akik Avalokiteshvaráva változnak át.

Valójában tehát a felajánlás módszerén keresztül az, amit megpróbálsz átadni az érző lényeknek, az a Te szerető kedvességet és együttérzésed! Így minél nagyobb szeretetet és együttérzést érzel, annál többet fognak kapni. Amikor szerető kedvességet és együttérzést érzel minden érző lény iránt a hat birodalomban, akkor ők ezt ténylegesen érezni fogják valami úton, így amikor a szerető kedvességet és együttérzést gyakorlod irántuk, akkor teljesen biztos lehetsz benne, hogy az érző lények javára váltál.