Tanítások‎ > ‎

A mantrák kilenc jótéteménye

Őeminenciája Garchen Rinpoche tanítása

A mantrát az alábbiakként lehet értelmezni:

1. Az Istenség: Minden mantra, amit recitálunk, egy Istenséget testesít meg. Ezek az Istenségek azután a lények javára fognak szolgálni.

2. Felajánlások: Az Istenség vizualizációjának felépítő szakaszában a mantrafüzérből kiáradó minden egyes fénysugár egy felajánló Istennőt hordoz. A több százezer felajánló Istennő mindegyikéből újabb öt keletkezik, melyekből szintén további öt Istennő árad ki, és így tovább egészen addig, amíg a teret teljes mértékben betöltik az Istennők. Mindezen Istennők felajánlásokat tesznek a Buddháknak.

3. Zavarodottság megtisztítása: A másodjára kiáradó fénysugarak megérintenek minden érző lényt és megtisztítják azokat szennyezettségeiktől. Ezek a szennyezettségek az énhez való ragaszkodásuk, a fénysugarak pedig az együttérzés fénysugarai. A szeretet sugarai elolvasztják az énhez való ragaszkodást, mint a forró nap a havat.

4. Sziddhi: Amikor a fények visszatérnek és az Istenségbe áradnak, akkor azok a Buddhák megvilágosodott testének, beszédének és tudatának áldásának formájában a megvalósításokat (sziddhiket) hozzák.

5. Áldás: A mantra szerető kedvességet és együttérzést hoz a gyakorlónak, köszönhetően az Istenség tudatáramának áldásának.

6. Mandala: Amikor a gyakorló a felépítés szakaszaiban teljes mértékben képzetté válik, akkor a mantra recitálása a teljes mandalát meg fogja idézni. Így a továbbiakban már nincs szüksége a teljes szadhana szövegére.

7. Megvilágosodott tevékenység: Mind a négy aktivitás, a békéltető-nyugtató, a gazdagító-inspiráló, az elkápráztató és az erőteljesen védelmező is beteljesül a mantrán keresztül.

8. Kívánságteljesítő drágakő: Bármit is szeretnénk elérni, megvalósítani, a mantra be fogja teljesíteni.

9. Dharmata: Amikor a mantra recitálásakor meditálunk, a fogalmi gondolatok megjelenése el van vágva, és a fogalmi gondolatoktól mentesen a tudat természetét, mint ürességet tapasztaljuk. Mivel a mantra teszi lehetővé, hogy a tudat természetét ürességnek lássuk, a mantrát magát ürességnek tekinthetjük. A mantra elvágja a fogalmi gondolatok kialakulását, mert a mantra hang-üresség. Más hangok a ragaszkodáshoz vagy elutasításhoz köthető megragadást teremtenek.

A mantra recitálásakor ez a kilenc jótétemény meg fog jelenni. Minden Istenség mantra recitálásánál egyformán, egyenlő mértékben jelentkeznek a jótétemények. Ez a tanítás Guru Rinpochétől származik, és szintén megtalálható a tantrákban.