Tanítások‎ > ‎

A helyes meditációs testhelyzetről

Őszentsége 37. Drikungpa tanítása

- részlet „A Mahamudra gyakorlata” című könyvből -

Általánosságban, a mahamudra tanításai, de a többi dharma is mind a tudat állapotára összpontosítanak, arra, hogy mit tegyünk a tudattal, hogyan fókuszáljon, hogyan elemezze a jelenségeket. Nagyon kevés szó esik a testhelyzetről, annak ellenére, hogy az is rendkívül fontos. A Naropa Hat Jógája gyakorlatainak magyarázataiban már sok útmutatást találunk a testhelyzetre, de ott is a tudattal kapcsolatos kifejtések vannak túlsúlyban. Nagyon fontos hát tudnunk, mit is kell tenni a testtel, miközben a különféle meditációkat végezzük.

Közismert Buddha Vairocsana hétpontú ülése. A leírás szerint a hét pont közül az első a lábbal kapcsolatos. Ebben a helyzetben a lábakat lótuszülésben keresztezzük, amelyet vadzsraülésnek is neveznek. Sok előnye van ennek az ülésmódnak. Jelen összefüggéseink kapcsán azt mondják, ez az ülésmód átirányítja az öt erőszelet. Öt fontos erőszél található a testben. Az egyiket lefele tisztító szélnek nevezik, és általában ez a szél felelős minden, a testet ürítő folyamatért, mint pl. a bélműködés, vizelés és hasonlók. Ez a szél felelős mindenért, amit lefele kell nyomni, ki az alsó nyílásokon. Az erőszelek a tudat szintjén a klésák (tudati mérgek) tevékenységével állnak kapcsolatban, amelyek a sóvár vágy, a gyűlölet, a nem-tudás, az irigység és a büszkeség. A lefelé tisztító szél ezek közül főleg az irigység-féltékenység méreggel kapcsolatos. A lábak keresztezése, a vadzsra helyzet azonban megakadályozza vagy blokkolja az irigység működését, és nagyrészt átirányítja a lefele tisztító szél erejét a középső csatorna felé.

Következnek a kezek, melyek egymásra vannak helyezve, a tenyér felfelé néz és a jobb kéz van felül. A hüvelykujj a tenyerek fölött van, a jobb tenyér pedig legyen négyujjnyival a köldök alatt. Ez a kéztartás a vízelemmel kapcsolatos erőszél áramlását változtatja meg. Megállítja a mozgását, a középső csatorna felé irányítja, és ezáltal blokkolja a harag klésáját.

Következő a gerinc, amely egészen egyenes, nem hajlik el sem oldalra, sem előre vagy hátra, teljesen egyenes, felfelé és lefelé is. Úgy kell elképzelni, mint sok egymásra rakott pénzdarabot, mely olyan magas, mint a gerinc maga. Ha bármerre is elmozdulna, a sok érme ledőlne. A vállakat enyhén hátra kell húzni, hogy a mellkas nyitott legyen. Azt mondják, olyan legyen, mint a magasban szárnyaló madár, mely hátrafeszíti a szárnyait. Nem kell a vállakat túlságosan hátrahúzni, csak egy kicsit. Egy másik leírása szerint a mellkas domborodjon ki, a vállak pedig kissé hátra vannak húzva. E testtartás által a föld elemmel kapcsolatos erőszél lép be a központi csatornába, és ezzel megakadályozza a tudatlanság klésájának működését.

Az áll kicsit be van húzva, a nyelv pedig érinti a szájpadlás elejét, a fölső első fogak mögött, az ínynél. A fogak enyhén nyitottak, hogy a levegő szabadon tudjon áramlani az alsó és felső fogsor között, ezért ne szorítsd össze a fogaidat. Ezek hatására a tűz elemmel kapcsolatos erőszél lép be a központi csatornába, s így megakadályozza a vágy klésájának működését.

A tekintetünket irányítsuk enyhén lefelé, négyujjnyival az orr hegye elé. Finoman és lágyan összpontosítsunk arra a helyre, körülbelül egy könyöknyire az orr elé. A szemek ne legyenek tágra nyitottak, csak lágyan tekintsünk az adott irányba. Ennek hatására a tér elemmel kapcsolatos erőszél fog belépni a belső csatornába, eloszlatva a büszkeség klésáját.

Nagyon fontos a testhelyzet, ugyanis a testen belüli erőcsatornák igazodnak a test külső helyzetéhez. Ahogy a test áll, úgy állnak a csatornák is. A szelek pedig a csatornákban áramlanak, azok irányát követik. Ha a csatornák rendesen állnak, a szelek is jól mozognak. A tudat pedig követi a szél mozgását. Ahhoz, hogy a tudat helyesen tudjon összpontosítani, a szeleknek is a megfelelő módon kell áramolniuk. A tudat és a szelek közötti legszorosabb összefüggés a szemen keresztül történik. A szél befolyásolja a szemek összpontosítását, mely aztán hat a tudatra, úgyhogy nagyon fontos milyen módon fókuszálnak a szemek. Egy kezdőnek legjobb, ha a tekintetét enyhén lefelé, maga elé irányítja. A haladóbb gyakorlat már maga elé emelheti a tekintetét, néhány magas szintű gyakorlat pedig az enyhén felfelé emelkedő tekintetet írja elő. Van összefüggés a különféle gyakorlatok és a különféle célok vagy megvalósítások között. A jelenség-test, a nirmánakája a lefelé irányuló tekintettel függ össze, a szambhogakája az egyenesen előre tekintő iránnyal, a dharmakája pedig az enyhén fölfelé emelt tekintettel. A szemek iránya és fókusza – mint fontos tényező – összefügg még az egyén helyzetével, és az elemek átmeneti állapotával is.

Mindenkiben más erősséggel van jelen a négy elem. Például, vannak olyanok, akikben a föld elem viszonylag erősebb a többi elemnél. Az ilyen ember szeret lazítani, hamar elalszik, és nagyon könnyen elálmosodik. Az ilyen típusú ember jobb, ha felemeli a tekintetét, mert ez segít megelőzni a tompaságot, levertséget és a bealvást. Akiknek pedig a tudatát folyamatosan zavarják a kósza vagy izgalmas gondolatok, azok jobb, ha a tekintetüket lefelé irányítják, mert nekik az segít, hogy kézbe tudják venni a folyamatot.

A fokozatos vagy rendszeres tanítás szerint a test helyzetének tárgyalása után következik a samatha és a vipasszána kifejtése.

TesthelyzetA központi csatorna felé irányított erőszélBlokkolt zavaros érzelem
lótuszüléslefelé tisztító szélirigység
jobb kéz a balon négy ujjal a köldök alattvízelemmel kapcsolatos erőszélharag
egyenes gerincföld elemmel kapcsolatos erőszéltudatlanság
áll leengedve, nyelv a szájpadláson, állkapocs lazatűzelemmel kapcsolatos erőszélvágy
lefelé pillantó szemektérelemmel kapcsolatos erőszélbüszkeség