Остеопороза и хомеопатия

Информационен сайт за хомеопатия на Д-р Юрукова

Начало

За хомеопатията

за Д-р Юрукова

Жените и хомеопатията

Децата и хомеопатията

Семейството и хомеопатията

За контакти

Остеопороза и хомеопатия

Лечението на остеопорозата има ефикасна алтернатива

Хомеопатията е ценен допълващ метод за профилактика и лечение на  остеопорозата.

Най-често използваните за тази цел хомеопатични лекарства са Calcarea fluorica, Calcarea phosphorica, Calcarea carbonica, Silicea, Phosphorus, Fluoricum acidum и Natrum muriaticum. Всички те имат отношение към калциево – фосфорната обмяна.  За всеки пациент лекарят-хомеопат  подбира най-подходящото от тези лекарства . То се приема веднъж дневно или веднъж седмично за дълъг период от време.

 

Някои пациенти погрешно започват самолечение само с калциев препарат и често сами увреждат здравето си. “Подаръкът”, който често получават от самолечението с калций са калцификати и влошаване на вече съществуваща артрозна болест или камъни в бъбреците и жлъчния мехур.Важно е пациентите да разберат, че остеопорозата е хронично страдание и поради тази причина лечението продължава месеци и години.

 

Хомеопатията е най-ефикасна при лека и средно тежка форма на остеопороза. Предимствата на този вид лечение са  неговата ефикасност  и безвредност. Хомеопатичните лекарства могат да се съчетават с лекарствата от класическата медицина, използвани за същата цел.

 

Всяко от гореспоменатите лекарства има и редица други показания в по-млада възраст.Така че когато в хомеопатичния кабинет дойде пациент , който се нуждае от някое от тези лекарства по повод на друг проблем, лекарят може да прогнозира какъв вид заболявания е предразположен да развие  пациентът след време. В този смисъл хомеопатията дава възможност да се правят известни прогнози за бъдещото здравословно състояние на човека и да се започне възможно най-ранна профилактика и  лечение. А това е решаващо в борбата с остеопорозата.

Така например, Calcarea carbonica, Calcarea phosphorica, Calcarea fluorica и  Silicea се използват и за подпомагане лечението на рахит в кърмаческа възраст,и за проблеми със зъбите, а в  по-късна възраст за лечение на кифосколиози, по-бързо възстановяване след костни счупвания  и други. Calcarea carbonica и  Сalcarea fluorica са сред най-честите хомеопатични лекарства в случаите на артрозна болест.

 

Преди няколко години екипи от френски и чешки лекари –хомеопати направиха самостоятелни проучвания върху ефекта на хомеопатичния препарат Osteocynesine при жени в менопаузата с остеопороза.Заключенията от тези проучвания сочат, че при дълготрайни курсове с Остеоцинезин  контролните дензитометрии отчитат повишаване на костната плътност още след първите 4-6 месеца.

 

Остеопорозата не се лекува само и единствено с медикаменти. Важно място в профилактиката и лечението на заболяването имат начинът на хранене, приемането на определени витамини и минерали, физическото натоварване.