2008.04.24-2008.05.22

MEB OÖP (Orta Öğretim Projesi) 

Modüler Yapıda Öğretim Programı Geliştirme


Ortaöğretim Projesi kapsamında Yeni alan/dal çalışmalarında, Modüler Öğretim Programı geliştirme çalışmalarında görev verilen komisyon üyeleri

24 Nisan - 22 Mayıs 2008 Tarihleri arasında 29 (yirmi dokuz) gün süreli görevlendirme. 

Onaylar:  http://etogm.meb.gov.tr/duyuru/22_04_2008_3.pdf

 

Motorlu Araçlar Teknolojisi - İş Makineleri Operatörlüğü Dalında çalışma yapan komisyon üyeleri:

ADI SOYADI

BRANŞI

İLİ

OKULU

YÜKSEL GÜNGÖR

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ

BURSA

OSMANGAZİ HÜRRİYET ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ

***********************************************************************************************************

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanında, İş Makinaları Dalında, aşağıda çerçeve öğretim programları ile eğitim müfredatı bulunan daldaki öğrencilerin İş Makinalarını Kullanabilmelerini sağlamak, öğrencilerin stajlarını vinç ve forklift firmalarında (VinçDer) iş başında uygulamalar yapmaları amacı ile yürütülen çalışmalar bulunmaktadır.  

  **************************************************************************************************************

Alanlara ait ders bilgi formları ve yeterlik tabloları

Motorlu Araçlar

Alanlara Göre Çerceve Öğretim Programlari

 Motorlu Araçlar

 11 ve 12. SINIF MODÜLLERİ

 Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı

 Forkliftler Vinç Arabası Vinç Aktarma Organları

   **************************************************************************************************************

 

MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ ALANI 

10. SINIF ORTAK ALAN DERSİ ARAÇ TEKNOLOJİSİ DERSİ

Temel mekanik, elektrik-elektronik, akü ve otomotiv elektrik tesisatı, motor mekaniği, direksiyon sistemleri, ön düzen ve tekerlekler, süspansiyon sistemlerinin bakım ve onarımları ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.
Bu derste öğrenciye, temel mekanik, temel elektrik-elektronik, akü ve otomotiv elektrik tesisatıyla ilgili işlemleri, motor mekaniği, direksiyon sistemleri, ön düzen ve tekerlekler ve süspansiyon sistemleriyle ilgili bakım ve onarımları yapma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Dersin Modülleri
Temel Mekanik 1
Temel Mekanik 2
Temel Elektrik ve Elektronik 1
Temel Elektrik ve Elektronik 2
Akü ve Otomotiv Elektrik Tesisatı
Otomotiv Motor Mekaniği 1
Otomotiv Motor Mekaniği 2
Otomotiv Motor Mekaniği 3
Otomotiv Motor Mekaniği 4
Direksiyon Sistemleri
Ön Düzen ve Tekerlekler
Süspansiyon Sistemleri

Kitaplar - (Modüller)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

11. SINIF DERSLERİ, İŞ MAKİNALARI DALI

İŞ MAKİNELERİ TEKNOLOJİSİ DERSİ  
Dizel motorlarının yakıt sistemleri ve diyagnostiği, marş, şarj, ısıtma, soğutma ve havalandırma, güvenlik ve konfor, aydınlatma ve uyarı sistemleri, kavramalar ve mekanik vites kutuları, otomatik transmisyonlar, powershift vites kutuları, şaft, diferansiyel ve akslar, fren sistemleri, paletli makinede dönüş sistemleri, yürüyüş sistemleri, palet gerdirme düzenekleri, şasi bağlantıları, bom kolları, ataşman ve tandem konularının verildiği derstir.      
Bu derste öğrenciye, dizel motorları yakıt sistemlerinin bakım, onarım ve kontrolleri ile diyagnostiğini yapma, marş, şarj, ısıtma, soğutma ve havalandırma, güvenlik ve konfor, aydınlatma ve uyarı sistemleri, kavramalar ve mekanik vites kutuları, otomatik transmisyonlar, powershift vites kutuları, şaft,     
diferansiyel ve akslar, fren sistemleri, paletli makinede dönüş sistemleri, yürüyüş sistemleri, şasi bağlantıları, bom kolları, ataşman ve tandemlerin bakım ve onarımını yapma yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.  

Kitaplar - (Modüller) (11 ve 12. SINIF MODÜLLERİ)

Dizel Motorları Yakıt Sistemleri 1
Dizel Motorları Yakıt Sistemleri 2
Dizel Motorları Yakıt Sistemleri 3
Dizel Motoru Diyagnostiği
Marş Sistemleri
Şarj Sistemleri
Isıtma, Soğutma ve Havalandırma Sistemleri
Güvenlik ve Konfor Sistemleri
Aydınlatma ve Uyarı Sistemleri
Kavramalar ve Mekanik Vites Kutuları
Otomatik Transmisyonlar 1
Otomatik Transmisyonlar 2
Powershift Vites Kutusu
Şaft, Diferansiyel ve Akslar
Fren Sistemleri
Paletli Makinede Dönüş Sistemleri
Paletli Yürüyüş Sistemleri
Palet Gerdirme Düzenekleri
Şasi Bağlantıları ve Ataşmanları
Bom Kolları ve Ataşmanları
Tandemler

KALDIRMA VE İLETME MAKİNELERİ DERSİ
Sabit, hareketli kaldırma ve iletme makineleri, çalışması, görevleri, arıza tespiti, elemanların devreden söküp takılması konularının verildiği derstir.
Bu derste öğrenciye, sabit, hareketli kaldırma ve iletme makinelerini tanıyıp, bu makinelerdeki elemanları devreden söküp takma ve arıza tespiti yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Kitaplar - (Modüller) (11 ve 12. SINIF MODÜLLERİ)
Forkliftler
Vinç Arabası
Vinç Aktarma Organları




    **************************************************************************************************************

Araştırmalar sonucunda Bursada bulunan konu ile ilgili firmalar:

İş Makineleri  
1.        Adem Kurtarmacılık ve Nak San. Tic. Aş (224) 254 48 40 
2.        Aydın Vinç Tic. ve San. Ltd. Şti (224) 254 79 39 
3.        Baranlar Makine (224) 254 12 13 
4.        Beysel Forklift (224) 262 33 34 
5.        Bumas Kaldırma ve Taşıma Mak San. Tic. A... (224) 254 05 41 
6.        Bursa Güven Fork-Lift (224) 441 08 16 
7.        Can Forklift (224) 262 17 34 
8.        Can Hafriyat  (224) 767 12 75 
9.        Çağlar Ateş Makina (224) 247 58 99 
10.     Detaş Doğal Taşçılar San. Tic. Ltd. Şti (224) 252 12 23 
11.     Emin Akman (224) 346 03 05 
12.     Erkaysan Ltd.Şti. (224) 251 18 11 
13.     Erkurt Dış Tic. Aş (224) 271 63 00 
14.     Fatih Esiner İş Mak İnş Hafriyat San. ve... (224) 346 06 26 
15.     Gensu Mak. Hidrolik San. Tic. Ltd. Şti.-... (224) 441 73 90 
16.     Gönüllü İş Makinaları (224) 342 47 89 
17.     Gülkar Makina Sanayi (224) 411 00 16 
18.     Güneri Hidrolik (224) 573 12 52 
19.     Hasel İstif Makinaları (224) 267 10 34 
20.     Hattek Ltd Şti (224) 273 15 40 
21.     Kolay Makina Tekstil Gıda Sanayi (224) 223 71 31 
22.     Leves Yedek Parça (224) 441 50 20 
23.     MAFA İSTİF MAKİNALARI (224) 441 21 99 
24.     Mupar İş Mak. İml. İth. İhr. Ltd. Şti. (224) 341 46 75 
25.     Özkan Karatekin (224) 346 01 70 
26.     Özüaydın Vinç İşl İnş San. Tic. Aş (224) 254 30 02 
27.     Sanpar İş Makinaları (224) 254 18 17 
28.     Şah Vinç Kurtarmacılık ve Otopark San. T... (224) 251 72 76 
29.     Uludağ Forklift (224) 441 14 18
   
İş Makineleri Bakım Onarım  
1.        Aksoy İş Makinaları (224) 451 30 54  
2.        Bursa Güven Fork-Lift  (224) 441 08 16  
3.        İş-Mak Ltd.Şti.  (224) 443 25 98  
4.        Karakaşlar Makina A.Ş  (224) 441 19 49  
5.        Teksel -Punta Kaynak ve Kaporta San.  (224) 441 29 46  
6.        Yüksel Deniz Otomotiv  (224) 443 12 07

  ************************************************************************************************************** 

 TMMOB Makina Muhendisleri Odası Bursa Şubesi
http://bursa.mmo.org.tr/
Barış Mahallesi İzmir Yolu No:200/B     Bursa     Türkiye
Tel: 0 (224) 443 52 10  Faks:0 (224) 443 52 12


TMMOB Bursa Sube Müdürü C.Serdar SÖNMEZ  - (Nevriye GÜNGÖR) (13.05.2008)

  **************************************************************************************************************

 TMMOB Makina Mühendisleri Odası 

http://www.mmo.org.tr/

Sümer 2 Sokak No: 36/1-A  Çankaya  Ankara  Türkiye  06440 
Tel: 0312.2313159 Faks: 0312.2313165 
 

 TMMOB TEKNİK KİTAPLAR

YAYIN NO               KİTAP ADI                    
MMO/2002/302     İş Makinaları El Kitabı Cilt-1 (Genel Konular)         
MMO/2002/303     İş Makinaları El Kitabı-2 (Kaldırma Makinaları)        
MMO/2002/304     İş Makinaları El Kitabı-3 (Kazıma ve Yükleme Makinaları)
MMO/2002/305     İş Makinaları El Kitabı-4 (Kazıma, Serme, Sıkıştırma Makinaları)
MMO/2005/391     Kaldırma Makinaları (Krenler)

  **************************************************************************************************************  

 Karayolları Genel Müdürlüğü
İnönü Bulvarı  06100
Yücetepe / ANKARA
http://www.kgm.gov.tr/


İlertişim Bilgileri
GENEL MÜDÜRLÜK:                     0312.415 70 00 info@kgm.gov.tr
14. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BURSA: 0224.360 70 00 bol14@kgm.gov.tr
EĞİTİM MERKEZİ ANKARA:          0312.299 13 60 
GENEL MÜDÜRLÜK FAKSI            0312.417 28 51

Karayolları 14.Bölge Genel Müdürü: Turgay Beşçi

Karayolları 14.Bölge Genel Müdürlüğü 

Gülten Güler (Mak. Müh.) (14.05.2008)

 ************************************************************************************************************** 

 Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü

ADRES     : İsmet İnönü Bulvarı Yücetepe / ANKARA
TELEFON : 0312.4178300 (20 hat)
FAKS       : 418 24 98
http://www.dsi.gov.tr

DSİ I. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ - BURSA
TELEFON : 0224.3605000

Yüksel Düzgün (Mak. Baş Müh.) (16.05.2008)

 ************************************************************************************************************** 


 **************************************************************************************************************

AYDIN VİNÇ - AYDIN ŞİRKETLER GRUBU

Fatih Mh. Mercan Sk. No.6/B Y.Yalova Yolu Beşyol / BURSA
Tel:     (0 224) 271 39 52 (pbx)
Faks:     (0 224) 255 19 51

http://www.aydinvinc.com.tr/index.php 

 

 Muhsin AYDIN (Yönetim Kurulu Üyesi) (13.05.2008)

VinçDer'de Bursa Makina Mühendisleri Odası, Mak.Müh. Mehmet GÜLTEKİN tarafından 60 ders saatinde verilen vinç ve forklift teorik dersleri ve kursiyerler. (Resimler 28.05.2008 ve 29.05.2008 tarihlerinde çekilmiştir)

Vatih Vinç   Kemal AYDIN   Tel: 0224.2548337   http://www.fatihvinc.com/

Özüaydın Vinç ve Liman İşletmeciliği Ferit TÜRKER Tel: 0224.2501861 http://www.ozuaydin.com/

**************************************************************************************************************  

Okulumuzda gerçekleştirilen toplantılardan görüntüler (21.05.2008-22.05.2008)



  ************************************************************************************************************** 

Örnek Program: http://www.yeniumitforklift.com/vinc_dersi.php

İŞ MAKİNESİ (VİNÇ) OPERATÖRLÜK DERS PROĞRAMI

BAZI KONU BAŞLIKLARI;
Vinç Eğitiminde Bazı Konu Başlıkları

 

  1.  Vinç yükleme uygulamaları
  2.  Vinç geri uygulamaları İş makinaları’nın tanıtımı, çeşitleri, görevleri ve yapısı
  3.  Yürüyüş takımları ve tekerlekler
  4.  Fren sistemi ve parçaları (pompa, silindir, depolar, yağlar, hız basınç ve yön kontrol valfları)
  5.  Pnömatik sistemler ve parçaları (kompresör, depo, boru ve hortumlar vb.)
  6.  Vinç, Bum ve Bıçak vb. Hidrolik kolların tanıtılması ve görevleri
  7.  Yüklü Vinç’in taşıyıcıya kadar taşınma uygulamaları
  8.  Vinç yeterli yüksekliğe kaldırılması uygulamaları
  9.  Hidrolik devirme kollarını kullanarak Vinç boşaltılması uygulamaları
  10.  Günlük bakımın yapılması ve önemini anlatılması
  11.  Vincin Haftalık, Aylık, Altı aylık periyodik bakımının yapılması
  12.  Arıza belirtileri ve tespiti,sebebi ve çözümleri
  13.  İş yeri emniyetinin sağlanması ve uygulanması
  14.  Çalışma alanında alınacak tedbir
  15.  Makine park emniyeti ve seyir emniyeti hakkında bilgiler
  16.  Vinç türü iş makinasının Bakımı ve onarımı esnasında alınacak emniyet tedbirleri
  17.  İş makinesi’nin kullanıldığı iş,yer ve yapılarında uygulamalar
  18.  İş makinesi’nin  verimli ve ekonomik kullanılması uygulamaları
  19.  Vinç tür iş makinesi’nin kullanılmasında dikkat edilecek hususlar
  20.  Operatör ve yardımcısının görevleri nelerdir.


Metod ve Teknikler : Konular demostrasyon (göstererek anlatma) soru, cevab ve uygulama yoluyla işlenir. Konuyla ilgili resim, slayt, levha, film, geliştirilmiş şekiller anlatımda ve akılda kalıcılıkta kolaylaştırıcı yöntem olarak uygulanmaktadır. 

Eğitimin Amacı :  Türk Milli Eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak İş Makinesini tanıtarak kullanımını öğretmek.Meydana gelebilecek arızaların operatörce giderilmesini sağlayıcı basit arıza tekniklerini öğreterek beceri kazandırmaktır.
 

 ****************************************************************************************** 

İş Makinesi Oparatör (Vinç) Belgesi ile Kullanılan Vinç Türleri


Kule Vinç Operatörü:
Vinç Kullanan Operatörün İş Kanununa Göre Operatörlük Belgesinin Olması Zorunludur.
Kule Vinç Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, paletli, raylı ve sabit kule vinçleri kullanarak, çeşitli yüklerin naklini emniyetli bir şekilde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Kamyon Üstü (Hiab)Vinç Operatörü:
Kamyon Üstü Hiab  Vinç Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, mobil vinçleri kullanarak, çeşitli yüklerin yükleme-boşaltma işlemlerini emniyetli bir şekilde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Mobil Vinç Operatörü:
Vinç Kullanan Operatörün İş Kanununa Göre Operatörlük Belgesi Olması Zorunludur.
Mobil Vinç Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, mobil vinçleri kullanarak, çeşitli yüklerin yükleme-boşaltma işlemlerini emniyetli bir şekilde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir

Finişher ( Asfalt Serme ) Operatörü:
Finişer ( asfalt serme makinası ) kullanan operatörlerin iş kanununa göre İş Makinası Operatörlük Belgesi ile kullanmaları zorunludur.

  **************************************************************************************************************

 G-SINIFI EHLİYET
VİNÇ OPERATÖR BELGESİ.
FORKLİFT OPERATÖR BELGESİ.
KAZICI YÜKLEYİCİ OPERATÖR BELGESİ.

27 Ekim 1996 Tarih ve 2280 Sayılı Resmi Gazetede ilan edilen 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 42.maddesinde yapılan değişiklik ile İş Makinası kullanan şahısların Operatörlük Belgesi almaları ve ayrıca karayoluna çıkacak lastik tekerlekli iş makinalarını kullanacak olanlardan ( G ) Sınıfı Sürücü Belgesi almaları Yasal bir zorunluluktur.

Not: G sınıfı ehliyet almak isteyenler önce İş Makinası Operatörlük Belgesi ve Önceki Ehliyeti ile Trafik Tescil Bürolarına giderek ehliyete işletebilirler.

  **************************************************************************************************************

 Yasaya Göre Oparatörlük Belge Esasları

 OPERATÖRLÜK BELGESİ ;27 EKİM 1996 TARİH, 22800 SAYILI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANAN VE KARAYOLLARI TRAFİK KANUNUNUN DEĞİŞİK 42 NCİ MADDESİ GEREĞİNCE MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINCA TESBİT EDİLEN, KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VEYA MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODALARI, TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINCA İŞ MAKİNELERİNİ KULLANACAK OLANLARA VERİLECEK, İŞ MAKİNELERİ KULLANMA SERTİFİKASI (OPERATÖRLÜK BELGESİ) İLE İLGİLİ ESASLAR

İş Makineleri Kullanma Sertifikası (Operatörlük Belgesi) Verecek Kuruluşlar;
 

Madde 1- İş makineleri nin (forklift, loder. greyder, dozer, vinç ve benzeri) sürücülerinin eğitimleri ve eğitimin sonunda yapılan sınavda başarılı olanların sertifikaları Millî Eğitim Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü veya Makine Mühendisleri Odaları'nca, tarım sektöründe kullanılan iş makinelerinin (biçerdöver ve benzeri) eğitimleri ve eğitimin sonunda yapılan sınavda başarılı olanların sertifikaları ise Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca verilir.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca İş Makineleri Kullanım (Operatörlük) Kursu Açılması ve Belge Tanzimi

Madde 2- Genel, katma veya özerk bütçeli kamu kurum ve kuruluşları, bunların kurdukları birlikler ile döner sermaye işletmeleri, iş makineleri kullanma (operatörlük) kursları için gerekli başvuruyu kursun özelliğine göre illerdeki Millî Eğitim Müdürlüğü, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nca uygun görülecek taşra birimi, Karayolları Bölge Müdürlükleri ya da Makine Mühendisleri Odası Şubelerinden herhangi birine yaparlar.

Yukarıda belirtilen kuruluşlar gerekli olan evrakı tanzim ettikten sonra farklı fonksiyonları olan her iş makinesi türü için ayrı olmak kaydıyla Valilikten yazılı olarak "öğretime başlama" izni taleb eder. Öğretime başlama izni ile ilgili işlemler ve kursların denetim ve gözetim işlemleri İl Millî Eğitim Müdürlüklerindeki halk eğitimi çalışmalarından sorumlu müdür yardımcısı veya şube müdürü (Halk Eğitimi Başkanı) tarafından yürütülür.

Kurs sonrasında yapılacak sınavlarda başarılı olanlara iş makinesi kullanma sertifikası (operatörlük belgesi) verilir. Sertifika, Millî Eğitim Müdürlüğü-Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nca uygun görülecek taşra birimi, Millî Eğitim Müdürlüğü-Karayolları Bölge Müdürlüğü ya da Millî Eğitim Müdürlüğü-Makina Mühendisleri Odası Şube yetkililerince birlikte onaylanır.

Özel Kurum ve Kuruluşlarca İş Makineleri Kullanım (Operatörlük) Kurslarının Açılması, Belge Tanzimi

Madde 3-İş Makineleri Kullanma Sertifikası (Operatörlük Belgesi ) vermek üzere kurs açmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri veya özel hukuk hükümlerine göre yönetilen tüzel kişiler , Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin ilgili madde hükümlerine ve 4 üncü maddede belirtilen esaslara göre Millî Eğitim Bakanlığı'ndan kurum açma ve öğretime başlama izni alırlar.

Bu kurslar, motorlu taşıt sürücüleri kursları bünyesinde Millî Eğitim Bakanlığı'ndan izin alarak program ilavesi şeklinde açılabileceği gibi, bağımsız birer kurum şeklinde de açılabilir.

Kurslara devam eden kursiyerlerden, eğitim sonunda millî eğitim müdürlüğünce yapılan sınavda başarılı olanlara İş Makineleri Kullanma Sertifikası (Operatörlük Belgesi) verilir. Sertifika millî eğitim müdürlüğünce onaylanır.

İş Makineleri Kullanım (Operatörlük) Kursu Açılması İçin Kamu ve Özel Kuruluşlarca Yerine Getirilmesi Gereken İşlemler

Madde 4-İş makinesi kullanım (Operetörlük) kursu açmak için başvuruda bulunan kamu ve özel kurumlar aşağıdaki işlemleri eksiksiz olarak yerine getirirler.

a)Verilecek programa uygun olmak üzere azami 10 kursiyer için bir iş makinesi istenir. Özel kuruluşlarca açılacak kurslardan iş makinesinin kurum veya kurucu adına kayıtlı olduğuna dair noter tasdikli ruhsatnamesi veya iş makinesinin en az bir yıl süre ile kiralandığına dair noter tasdikli kira sözleşmesi istenir. Kamu kuruluşları için iş makinesinin kurum ve kuruluşa ait olduğu veya bir başka kurum veya kuruluştan temin edildiğine dair yetkili makamlarca verilen yazılı belge geçerli sayılacaktır. Ancak, kamu kurum veya kuruluşları özel kurum veya kuruluşlardan iş makinesi kiralama yoluna gittiklerinde; en az bir yıllık noter tastikli sözleşme şartı aranır.

b)Uygulama dersleri şantiye, inşaat alanı, makine parkı veya tarlada yapılır.

Bu yerin eğitim için kullanılmasında sakınca bulunmadığına dair, 625 sayılı Kanun kapsamında açılan kurslar için, özel öğretimden sorumlu millî eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürü, bayındırlık müdürlüğü ve sağlık müdürlüğü yetkililerince hazırlanan teknik rapor bulunmalıdır.

Kamu kuruluşlarında açılacak kurslarda, bu yerin eğitim için kullanılmasında sakınca bulunmadığına dair, resmi kurumların kendi mühendis ve doktorlarınca hazırlanan rapor ile birlikte ilgili millî eğitim müdür yardımcısının (Halk Eğitim Başkanı) uygun görüş raporu geçerli belge sayılacaktır.

c)Uygulama derslerinde azami 10 (on) kursiyer için bir öğretici görevlendirilir.

d)Eğitimi verilecek farklı fonksiyonları olan her iş makinesi türüne (Biçer-Döver, skreyper, ekskavatör, paletli traktör (dozer), yükleyici... ve diğer iş makineleri) ait programlar, 23.9.1985 tarih ve 2196 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan "program çerçevesi"ne göre hazırlanarak onaylatmak üzere Millî Eğitim Bakanlığı'na gönderilir ya da Millî Eğitim Bakanlığı'nca daha önceden kabul edilmiş programlar uygulanır.

f)Özel kursların kapatılması veya operatörlük belgesi verme programının iptali ile ilgili işlemler 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 15 inci maddesine ve Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nin değişik 14 üncü maddesine göre yapılır.

Faaliyetteki motorlu taşıt sürücüleri kursları da, iş makineleri kullanım (Operatörlük) belgesi vermek istemeleri halinde yukarıda belirtilen işlemleri yerine getirirler.

İş Makineleri Kullanım (Operatörlük) Kurslarına Başvuru, Kayıt Kabul ve Devam İşlemleri

Madde 5-Operatör Kurslara katılacak adaylarda aranacak Şartlar:

a)OperatörBelgesi çin Yaş şartı: 18 yaşını bitirmiş olmak.

b)Operatör Belgesi Öğrenim Şartı: En az ilkokul mezunu olmak.

c)Operatör Belgesi  Sağlık Şartı : " Operatörlük yapmasına engel durumunun olmadığına dair " 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun değişik 41-c maddesine uygun olarak alınmış sağlık kurulu raporu bulunmak.

d)Operatör Belgesi  Cumhuriyet Savcılığı Belgesi :2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun değişik 41-e maddesine uygun olarak, ceza almadığına dair belgesi bulunmak.

e)Operatör Belgesi için  2 adet fotoğraf.

f)Operatör belgesi için ikamet belgesi.

Yukarıdaki belgeleri tamamlayan kursiyerlerin kayıtları yapılır. Kursiyerler eğitim programının tamamına devam etmek zorundadırlar.

Operatörlük Kurslarında Eğitim Programları, Ders Konuları ve Süresi

Madde 6-Operatörlük belgesi Programın uygulanmasında aşağıda belirtilen konulara ve sürelere uyulur.

a)İş makinesi nin teknik yapısına ve kullanma amacına göre başlıca özellikleri (Aracın tanıtılması, motor güç aktarma organları, hidrolik, pnömatik . . . gibi ) ve sistemlerinin öğretilmesi : 12 saat, ( 2 gün )

b)İş makinesi nin her türlü ataşman ve ekipmanın tanıtılması, yerinde ve doğru şekilde kullanılmasının öğretilmesi : 10 saat ( 2 gün )

c)İş makinesi nin işyerinde, arazide ve karayolunda emniyetli, ekonomik ve verimli şekilde tekniğine uygun kullanılması ve aracın ayarları ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması : 12 saat ( 2 gün )

d)İş makinesi nin günlük, haftalık, aylık ve 6 aylık bakımının öğretilmesi : 6 saat (1gün )

e)İş makinesi nin arıza belirtilerinin öğretilmesi, sürücü tarafından giderilebilecek küçük onarımlarının anlatılması : 10 saat ( 2 gün )

f)İş makinesi nin özelliğine göre makine enerji tasarrufu ve çevre ilişkisinin anlatılması: 6 saat ( 1 gün )

g)İş makinelerini taşıma kurallarıyla ilgili olarak, Karayolları Genel Müdürlüğü yetkili birimlerinden alınacak " özel yük taşıma izin belgesi " hakkında genel bilgiler: (2 saat)

h)Her türlü inşaat çalışmaları sırasında yapılacak trafik işaretlemeleri hakkında genel bilgiler: (2 saat )

Bu maddede belirtilen ders saati süreleri asgari olup, iş makinesinin özelliğine göre, ayrıca 6-12 saat daha eğitim verilebilir.

E?itim Programlarının Uygulanması

Madde 7- Eğitim programının tamamı uygulamalı ve araç başında izlenir. Ancak, kapalı olan ve yapısı itibarı ile çalışma şekli ve tekniği gösterilebilecek şekilde anlatılamayan sistem, devre, parça ve bölümler; çizimlerle, şema ve benzeri araç-gereçlerle derslikte teorik olarak anlatılacaktır.

Kurslar için hazırlanan dönem planları ve ders dağıtım çizelgeleri ile kursa katılacak adayların listeleri kamu ve özel kurs olma özellikleri dikkate alınmak kaydıyla Millî Eğitim Müdürlüklerince, onaylandıktan sonra eğitime başlanır.

Kurslarda Öğretici Olarak Görevlendirileceklerin Nitelikleri.

Madde 8- Kurslarda öğretici olarak görevlendirileceklerde şu nitelikler aranır.

a)Asgari iki yıllık meslek yüksek okulu motor veya makine bölümü mezunu olmak ve iş makineleri konusunda eğitim aldığını belgelendirmek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca açılacak kurslarda ise, tarım makineleri bölümü mezunu ziraat mühendisi veya ziraat teknik lisesi, makine ağırlıklı ziraat meslek lise mezunu olmak.

b)Öğreticilik yapma niteliğine sahip olduğuna dair belgesi bulunmak.

Tarım sektöründe kullanılan iş makinesi kullanacaklara öğreticilik yapacakların belgeleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ilgili birimlerince,

Diğer iş makinelerini kullanacaklara öğreticilik yapacakların belgeleri Karayolları Genel Müdürlüğü veya Makine Mühendisleri Odasınca,

" . . . . . . . . . . programında öğreticilik yapabilir. " ifadesi yazılarak onaylanacaktır.

c)625 sayılı Kanuna göre faaliyette bulunan Operatörlük Kurslarında bu maddede belirtilen belgelerle birlikte Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nin 37 nci maddesindeki belgelerin Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilerek öğreticiler için ön izin belgesi alınır. Kamu kurum ve kuruluşlarınca açılacak kurslarda öğreticiler için Millî Eğitim Bakanlığı'ndan ayrıca ön izin belgesi alınmaz.

Bu kurslarda ayrıca 625 sayılı Kanun ile bu Kanuna dayalı olarak çıkartılan Yönetmelik, Yönerge ve diğer emirler uygulanır.

d)Özel veya kamu kuruluşunda görevli olup, şartları taşıyanlar, bu kurslarda görev almak istemeleri halinde iş yerlerinden, " Ders saati ücretli olarak çalışmasında sakınca bulunmadığına" dair muaffakat belgesi almalar? gerekir.

Kurs Bitirme Sınavları ve Sertifikaların Düzenlenmesi.

Madde 9- Kursun başlangıcında düzenlenen listeye göre eğitimlerini tamamlayanlar dönem sonunda sınava alınırlar. Sınavlar en az 3 kişiden oluşan bir komisyon tarafından yapılır.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca açılacak kurslardaki sınavlarda sınav kurulu millî eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürünün (Halk Eğitim Başkanı) başkanlığında, kurs müdürü, dersin usta öğreticisi, ile kurs ve sertifikanın özelliğine göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca uygun görülecek taşra birimi, Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Makine Mühendisleri Odası şube temsilcisinden oluşur.

625 sayılı Kanuna göre faaliyette bulunan kurslarda yapılacak sınavlarla ilgili sınav kurulu millî eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürünün (özel öğretime bakan) başkanlığında,kurs müdürü ve dersin usta öğreticisinden meydana gelir.

Sınavlar yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki bölümde düzenlenir.

a)Yazılı sınav:

Sınav Kurulu, ders programına göre en az 20 soruluk bir test ve buna ait cevap anahtar? hazırlar.

Sınav, kurul üyelerinin gözetim ve denetiminde yapılır. Her sınav salonunda azami 20 kursiyer bulunur.

Yazılı sınavda başarılı olanlar uygulama sınavına alınırlar.

b)Uygulama sınavı:

Sınav, aracın bulunduğu yerde ve araç üzerinde yapılır.

Önce sözlü sınav yapılır. En az 10, en çok 20 soru sorulur. Ancak, sınavda kaç soru sorulacağı kurulca önceden kararlaştırılır. Ayrıca sorularla ilgili uygulamalar yaptırılır.

Sözlü sınavdan sonra, kurul üyelerince tesbit edilecek şekil ve sürede kursiyere araç kullandırılır. Araç kullanma işi, kursun uygulama derslerini gerçekleştirdiği alanda yapılır.

c)Değerlendirme:

Sınav kurulu üyeleri, yazılı ve uygulama sınavlarını 100 puan üzerinden ayrı ayrı değerlendirirler. Puan ortalamasına göre; yazılı sınavdan 70, uygulama sınavından (sözlü ve araç kullanma sınavlarının not ortalamasından) 70 puan alan kursiyerler başarılı sayılırlar.

Değerlendirme tamamlandıktan sonra, sonuçlar kurul üyeleri tarafından "not cetvelleri"ne geçirilip imzalanır ve kurs müdürlüğüne tutanakla verilir.

Kurs müdürü, başarılı olan kursiyerlere, ekteki Ek:1'e uygun operatörlük belgesini tanzim ederek ilgili birimlere onaylattıktan sonra imza karşılığında kursiyerlere verir. Sınav sonuçları ve sertifika alanların listesinin bir sureti millî eğitim müdürlüğüne yazı ile verilir.

Operatörlük kursuyla ilgili bütün iş ve işlemlere ait evrak, kurs müdürlüğü tarafından ayrıca dosyalanarak kurumda muhafaza edilir.

Sınavlarda Ödenecek Ücret

Madde10-Kamu kurum ve kuruluşlarınca açılan operatörlük kurslarının sınavlarında görev alan kurul üyelerine ödenecek ücretler ile buna dair esaslar, bu kuruluşların sınav ve ders ücretleriyle ilgili mevzuat hükümlerine göre tesbit edilir ve uygulanır.

Özel kurslarca açılan Operatörlük Kursları sınavlarında mesai saatleri dışında görev alan millî eğitim müdürlüğü temsilcilerine, 8 x gece öğrenimi yapan ortaöğretim kurumlarındaki öğretmenlere ödenen ders saati ücreti kadar bir ücret ödenir. Ücretler millî eğitim müdürlüğünce belirlenmiş olan bir banka hesap numarasına kurs müdürlüğü tarafından yatırılır. Görevlilerin ücretleri bir tutanakla ödenir.

Diğer hususlar

Madde 11-Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü veya Makine Mühendisleri Odası tarafından yapılan uygulamalar sonucu ortaya çıkacak durumlara göre, bu Esaslar'a aykırı olmamak şartıyla, Millî Eğitim Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak yeni düzenlemeler yapılabilir.

Madde 12- İş Makinesi Kullanma Sertifikası (Operatörlük Belgesi ) almış olanlardan, G sınıfı sürücü belgesi almak isteyenler;

a)Motorlu taşıt sürücüleri kurslarında trafik ve çevre bilgisi dersi ile ilk yardım derslerine devam edip yapılacak sınavlarda başarılı olarak "G " sınıfı sertifika almaları,

b)Bu sertifikalarını " G " sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilmek üzere trafik tescil kuruluşlarına müracaat etmeleri gerekir.

Madde 13- Karayolları yapısına zarar verecek durumda olmaları itibariyle aşağıda belirtilen iş makinelerini kullanmak üzere " G " sınıfı sürücü belgesi verilemez.

a)Her türlü paletli veya madeni tekerlekli iş makinesi,

b)Keçi ayağı, tırnaklı, bandajları ve benzeri iş makinesi.

Madde 14- Bu esasların yayımından önce iş makineleri kullanma (operatörlük) kursu açma ve öğretime başlama izni almış kamu ve özel kuruluşları bu alandaki faaliyetlerini, bu Esasların yayımından itibaren bir yıl süre ile devam ettirirler. Ancak bir yıl sonrasında kurs açma ve öğretime başlama iş ve işlemleri bu Esaslar çerçevesinde yürütülmeye başlanır.

Yürürlükten Kaldırma

Madde 15-Bu Esasların yayımından itibaren 21 Haziran 1992 tarih ve 21261 sayılı Resmi Gazete'de Bayındırlık ve iskan Bakanlığı'nca yayımlanan "Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 87 nci Maddesi Gereğince İş Makinesi Kullanma Yetki Belgesi (Operatörlük Belgesi) ve G Sınıfı Sürücü Belgesi Alacaklarla İlgili Esasları Kapsayan Tebliğ " ve Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 23.9.1992 tarih, 62122 sayılı yazısı ekinde valiliklere gönderilen Esaslar yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

Madde 16- Bu Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Not : İş makinası operatörlük belgesi alan kişiler trafiğe çıkacaksa muhakkak ehliyetine ( G ) sınıfı olarak tescil ettirmelidirler.
 
  **************************************************************************************************************  

MEB EHLİYET SINAV SORULARI 

 19 Nisan 2008   F G Sınıfı - Y Kitapçığı M.E.B. Sınav Soruları - Cevap Anahtarları

 27 Ekim 2007     F G Sınıfı - Z Kitapçığı M.E.B. Sınav Soruları Cevap Anahtarları

  ************************************************************************************************************** 

 

G Sınıfı iş makinası operatörlük forklift vinç belgesi ve ehliyeti soruları

 İŞ MAKİNASI OPERATÖR SORULARI-1

1-Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren aşağıdakilerden hangisidir?
a.Dinamo  b.Vites kutusu   c.Diferansiyel   d.Motor  

2-Motorlar soğutma sistemine göre nasıl sınıflandırılır?
a.Su ve hava soğutmalı     b.Su ve yağ soğutmalı
c.Su ve benzin soğutmalı   d.Su ve motorin soğutmalı

3-Motordaki yağın görevi aşağıdakilerden hangisidir?
a.Ateşleme sistemine yardımcı olmak
b.Motorun soğutulmasına yardımcı olmak
c.Yakıtın yanmasına yardımcı olmak
d.Motorun erken ısınmasını sağlamak

4-Motor ilk çalıştırıldığında aşağıdakilerden hangisi yapılır?
a.Tam gaz çalıştırılır    
b.Motor rölantide 5 dakika yüklemeden çalıştırılır
c.Motor yükte iken 5 dakika çalıştırılmalıdır
d.Araç hemen harekete geçirilir

5-Motor stop edilmeden önce rölantide çalıştırılmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
a.Soğuk motoru ısıtmak için
b.Sıcak motoru soğutmak için
c.Yakıt tasarrufu yapmak için     
d.Araç yükünü boşaltmak için

6-Radyatör petekleri tıkalıysa aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?
a.Motor soğuk çalışır       b.Motor geç ısınır
c.Motor aşırı ısınır           d.Radyatör su eksiltir

7-Forklift tipi araçta direksiyon boşluğu ne kadar olmalıdır?
a.Boşluk olmamalıdır        b.10 ile 20 mm arasında
c.20 ile 40 mm arasında   d.40 ile 50 mm arasında

8-Aracın fazla yakıt yakmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a.Emme mani foldu tıkalı olması    b.Hava filtresini tıkalı olması
c.Yakıt filtresi tıkalı olması            d.Yakıt deposunun çok doldurulması

9-Aşağıdakilerden hangisi yakıt tasarrufu sağlar?
a.Ani duruş kalkış yapmak      
b.Devamlı büyük vitesle gitmek
c.Devamlı küçük vitesle gitmek
d.Ani duruş kalkışlardan kaçınmak

10-Araç üzerinde kısa devreden doğacak yangın durumunda    nasıl davranılır?
a. Marş motorunun kablosu çıkarılır
b. Alternatörün kablosu çıkarılır
c. Bataryanın kutup başı bağlantısı çıkarılır
d. Endüksiyon bobini kablosu çıkarılır

11-Akümülatörün bakımında aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?
a.Akümülatörün tamamı saf su ile doldurulur
b.Akümülatörün plakaları temizlenir
c.Plakaların 1 cm üzerine kadar saf su konulmalıdır
d.Plakaların 1 cm altına kadar saf su konulmalıdır

12-Dizel motorlu aracı çalıştıramıyorsanız muhtemel arıza aşağıdakilerden hangisidir?
a.Karbüratör tıkanmıştır           b.Bujiler ateşleme yapmıyordur
c.Yakıt sistemi hava yapmıştır d.Soğutma sistemi hava yapmıştır

13-Dizel motorun eksoz dumanı siyah çıkıyor ise neye bakılır?
a.Yağ filtresine                        b.Hava filtresine
c.Yağ pompasına                    d.Su pompasına            

14-Şanzıman yağı seviyesi kontrol edilirken aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?
a.Vites kolu nötral pozisyonuna getirilir ve motor nötral konumda çalıştırılır
b.Vites kolu nötral pozisyona getirilir ve motor nötral konumda iken stop edilir
c.Şanzıman yağı boşaltılır
d.Motor tam devirde çalıştırılır

15-Marş yapıldığında motor çalışmıyorsa aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?
a.Marş motoru değiştirilmelidir
b.Akümülatör değiştirilmelidir
c.Marş motorunu ısıtmak için 30 saniye beklenmelidir
d.Marş motorunu soğutmak için 30 saniyeden fazla beklenmelidir

16-Akümülatörün eksi ve artı kutupları arasındaki fark nedir?
a.Eksi kutup artıya göre bakılır
b.Eksi kutup bakır artı kutup kurşundur
c.Artı eksiye göre eksiye göre daha kalındır
d.Artı kutup bakır eksi kutup kurşundur

17-Radyatöre konulacak su nasıl olmalıdır?
a.Temiz ve yağlı                       b.Temiz ve saf su
c.İçilecek temizlikte                 d.Temiz ve asitli

18.Forklift tipi araçlarda motor yağı ne zaman değiştirilmelidir?
a.Ayda bir  b.Üç ayda bir  c.Altı ayda bir d.On iki ayda bir

19-Motoru rölantide soğutmadan ani stop ettirmek aşağıdakilerden hangisine sebep olur?
a.Motor daha iyi çalışır            b.Motorun ömrü uzun olur
c.Motorun ömrü kısa olur        d.Akümülatör boşalır

20-Vantilatör kayışına parmakla basıldığında ne kadar esnemelidir?
a.1,5 cm         b.3 cm            c.4,5 cm           d.6 cm

CEVAPLAR
1-D     2-A    3-B    4-B    5-B    6-C    7-C    8-B    9-D    10-C
11-C   12-C   13-B   14-A  15-D   16-C   17-C  18-A    19-C  20-A


İŞ MAKİNASI OPERATÖR SORULARI-2

1-Motorda dört zaman oluşum sırası aşağıdakilerden hangisidir?
a. Emme-Ateşleme-Egzost-Sıkıştırma
b. Emme-Egzost-Ateşleme-Sıkıştırma
c- Egzost-Emme-Sıkıştırma-Ateşleme
d- Emme-Sıkıştırma-Ateşleme-Egzost

2-Hava filtresinin tıkanmasını önlemek için ne yapılır?
a.Sodalı su ile temizlenir    b.Basınçlı hava ile temizlenir
c.Ilık su ile temizlenir        d.Soğuk su ile temizlenir
 
3-Motorun çok sıcak olarak çalışması aşağıdakilerden hangisine sebep olur?
a.Motor yağının kalınlaşmasına    b.Motor gücünün artmasının
c.Motorun çekişten düşmesine    d.Motor devrinin artmasına

4-Araçta,yakıt ikmali yapılırken aşağıdakilerden hangisi yapılır?
a.Motor tam gazda çalıştırılır      b.Motor yarım gazda çalıştırılır
c.Motor stop edilir                     d.Motor rölantide çalıştırılır

5-Boğulmuş motoru çalıştırmak için aşağıdakilerden hangisi yapılır?
a.Debriyaj pedalına basılarak marş yapılır
b.Gaz pedalına sonuna kadar basılarak marş yapılır
c.Fren pedalına basılarak marş yapılır
d.El freni çekilerek marş yapılır

6.Motor yağı değiştirileceği zaman aşağıdakilerden hangisine dikkat edilmelidir?
a.Motorun soğuk olmasına   b.Motorun rölantide çalışır olmasına
c.Motorun sıcak olmasına   d.Motorun çalışır olmasına

7.Motor yağının eksilmesinin sebeplerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?
a.Kartel contasının yırtılmasına 
b.Karbüratör contasının yırtılması
c.Krank mili contasının yırtılması
d.Kam mili contasın yırtılması

8-Motor bloğundaki su kanallarında çok miktarda paslanma
ve kireçlenme olursa aşağıdakilerin hangisi meydana gelir?

a.Motor yağ yakar                     b.Motor çalışmaz
c.Motor zengin karışımla çalışır  d.Motor fazla ısınır

9.Motor çok sıcak iken radyatöre soğuk su konulması aşağıdakilerden hangisine sebep olur?
 a.Motorun ısısının artmasına   
 b.Motorun stop etmesine
 c.Silindir kapağı ile bloğunun çatlamasına
 d.Motorun çekiş gücünün artmasına

10-Motorun hararet yapmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a.Vantilatör kayışı gevşektir  b.Motorda termostat yoktur
c.Motorda hava filtresi gevşektir  d.Vantilatör kayışı sıkıdır

11-Motor çalışırken marş yapılırsa aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?
a.Motor daha hızlı döner  
b.Marş dişlisi zarar görür
c.Motor daha yavaş döner
d.Motor daha iyi yağlama yapar

12.Akümülatör başka akümülatörle takviye yapılacaksa
kutup başları nasıl bağlanır?

a.Artı kutup,artı kutupla-eksi kutup,eksi kutupla
b.Eksi kutup,artı kutupla-artı kutup,eksi kutupla
c.Artı kutup şasi ile
d.Eksi kutup şasi ile

13-Marşa basıldığında “TIK” diye ses gelip marş motoru çalışmıyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a.Aracın el freni çekiktir     
b.Debriyaj arızalıdır
c.Yakıt içerisinde toz pislik vardır
d.Akümülatör kutup başları gevşemiştir

14-Motor çalışırken,ayağınızı gaz pedalından çekince aracın far ışıkları zayıflıyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a.Distribütör arızalıdır         b.Far ampulleri yanmıştır
c.Akümülatör zayıflamıştır  d.Yağlama yağı azalmıştır

15-Aracın durdurulup kontağın kapatılmasını gerektiren durum aşağıdakilerden hangisidir?
a.Yağ lambası söndüğü zaman
b.Kısa huzme far lambası yandığı zaman
c.Uzun huzme far lambası yandığı zaman
d.Şarj lambası yandığı zaman

16-Aracın lastiklerinin havası normalden az olursa aşağıdakilerde hangisi meydana gelir?
a.Araçta titreme olur           b.Krank mili bozulur
c.Araçta frenleme az olur    d.Aracın enerji kaybı fazla olur

17-Kışın akülatörün donmaması için aşağıdakilerden hangisi yapılır?
a.Akümülatörün içerisine saf su konur 
b.Akümülatörün içerisine antifriz konur
c.Akümülatör tam şarj edilir
d.Akümülatör yarım şarj edilir

18-Araç üzerinde,kısa devreden doğacak yangın durumunda nasıl davranılır?
a.Distribütörün kablosu çıkarılır     b.Marş motoru kablosu çıkarılır
c.Bataryanın kutup başı çıkarılır    d.Alternatörün kablosu çıkartılır

19-Akümülatörün iki kutup başı üzerine birden dokunacak şekilde
bir madeni parça konulursa,aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?

a.Akümülatörün kısa devre olur,patlar
b.Akümülatör daha iyi şarj eder
c.Akümülatörün ömrü artar
d.Akümülatör şarj etmez

20-Yeni bir araçta rodaj zamanı doluncaya kadar aşağıdakilerden hangisinin yapılması doğrudur?
a.Ani duruş ve kalkış yapılır
b.Motor tam güçle çalıştırılır
c.Araçta devamlı aynı vitesle gidilir
d.Ani duruş ve kalkış yapılmaz  

CEVAPLAR:
1-D     2-B    3-C    4-C    5-B    6-C    7-A    8-D    9-C    10-A
11-B   12-A  13-D    14-C    15-D    16-D    17-C   18-C    19-A    20-D


İŞ MAKİNASI OPERATÖR SORULARI-3

1-Araçlarda kullanılan motorlar aşağıdakilerden hangisidir?
   a.Dıştan yanmalı                      b.İçten yanmalı
   c.İçten ve dıştan yanmalı           d.alttan yanmalı

2-Motor yağı değiştirileceği zaman aşağıdakilerden hangisine dikkat edilmelidir?
a.Motorun soğuk olmasına     b.Motorun rölantide çalışmasına
c.Motorun sıcak olmasına      d.Motorun çalışır olmasına

3-Motorun yağlama yağı seviyesi normalin çok altında iken    motor çalıştırılacak olursa aşağıdakilerden hangisi olur?
  a.Motor ısınır,yanar      b.Motor suyuna yağ karışır
  c.Motor çok soğur       d.Motor yakıtına yağ karışır

4-Motor bloğundaki su kanallarında çok miktarda paslanma ve kireçlenme olmuşa aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?
a.Motor yağ yakar                     b.Motor çalışmaz
c.Motor zengin karışımla çalışır  d.Motor fazla ısınır
 

5-Vantilatör kayışı çok sıkı ise aşağıdaki arızalardan hangisi meydana gelir?
a.Motor hararet yapar       b.Motor yağ yakar
c.Araç daha hızla gider     d.Alternatör yatakları bozulur
 

6-Dizel motorlarda yakıt sisteminin hava yapmasının sebeplerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?
 a. Hava filtresinin tıkalı olması
 b. Yağ filtresinin tıkalı olması
 c. Yakıt deposundaki yakıtın tamamen bitmesi
 d. Yakıt filtresinin tıkalı olması
 

7-Dizel motorlarda egzoz dumanı çok siyah çıkıyor ise neye bakılır?
  a.Yağ filtresine                      b.Hava filtresine
  c.Yağ pompasına                  d.Su pompasına
 

8-Akümülatörün kendiliğinden boşalması (deşarj olması)nın sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a.Akümülatörün üst kısmında pislikler birikmiştir
b.Akümülatörün kutup başları gevşektir
c.Akümülatörün kutup başları oksitlidir
d.Akümülatörün kutup başları sıkıdır

9-Akümülatörün iki kutup başı üzerine birden dokunacak şekilde bir madeni parça konulursa-aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?
a.Akümülatör kısa devre olur,patlar
b.Akümülatör daha iyi şarj eder
c.Akümülatörün ömrü artar
d.Akümülatör şarj etmez

10-Motor çalışırken yağ göstergesinde herhangi bir anormal lik görüldüğünde aşağıdakilerden hangisi yapılır?
a.Motor devri yükseltilir        b.Motor devri düşürülür
c.Motor rölantide çalıştırılır   d.Motor hemen durdurulur

11-Dizel motorlu aracı çalıştıramıyorsanız muhtemel arıza aşağıdakilerden hangisidir?
a.Karbüratör tıkanmıştır           b.Bujiler ateşleme yapmıyordur
c.Yakıt sistemi hava yapmıştır d.Soğutma sistemi hava yapmıştır

12-Araç üzerinde,kısa devreden doğacak yangın durumunda nasıl davranılır?
a.Distribütör kablosu çıkarılır    b.Marş motoru kablosu çıkarılır
c.Bataryanın kutup başı çıkarılır d.Alternatörün kablosu çıkarılır

13-Vantilatör kayışına parmakla basıldığında ne kadar esnemelidir?
 a.1,5 cm              b.3 cm             c.4,5 cm          d.6 cm              

14-Şanzıman yağı hararet gösterge ışığı yandığı zaman ne yapılır?
a.Araç durdurulur,motor yağı kontrol edilir
b.Araç durdurulur su kontrol edilir
c.Motor tam gazla çalıştırılır
d.Araç durdurulur şanzıman yağı kontrol edilir

15-Şanzıman yağı basıncı düştüğünde aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?
a.Motor hararet yapar      b.Şanzıman basınç uyarı göstergesi söner
c.Motor stop eder           d.Şanzıman basınç uyarı göstergesi yanar

16-Soğutma sistemindeki su azalıyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a.Vantilatör kayışı sıkıdır  b.Hararet ısı göstergesi arızalıdır
c.Termostat arızalıdır       d.Silindir kapak contasında çatlak vardır

17-Aracın fazla yakıt yakmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
 a.Egzoz supaplarının kapalı kalması
 b.Emme manifoldunun tıkalı olması
 c.Emme supabının kapalı kalması
 d.Hava filtresinin tıkalı kalması

18-Hava filtresinin görevi aşağıdakilerden hangisidir?
a.Karbüratöre giden hava miktarını düzenler
b.Karbüratöre giren yağı temizler
c.Karbüratöre giren yakıtı düzenler
d.Motora giren havayı temizler

19-Dizel bir motorda yanma nasıl sağlanır?
a.Sıkıştırılmış yakıt,hava karışımının buji ile ateşlemesiyle
b.Sıkıştırılmış yakıt hava karışımının enjektör ile ateşlemesiyle
c.Sıkıştırılmış hava üzerine enjektörden motorin püskürtülmesi

20-Araçta motor yağı kontrol edilirken aşağıdakilerden hangisi yapılır?
a.Kontak anahtarını kapatılmadan,motor çalışır durumda kontrol edilir
b.Kontak anahtarı kapatılır,yağın kartele inmesi için 4-5 dakika beklenir ve kontrol edilir
c.Motor yüksek hızda çalışırken kontrol edilir
d.Motor rölantide çalışırken kontrol edilir
 
CEVAPLAR:
1-B     2-C    3-A    4-D    5-D    6-C    7-B    8-A    9-A    10-D
11-C    12-C    13-A    14-D    15-D    16-D    17-D    18-D   19-C    20-B


İŞ MAKİNASI OPERATÖR SORULARI-4

 1-) İş makinelerinde kullanılan ilk hareket motorunun görevi aşağıdakilerden hangisidir? 

 A-) Makinenin ana motoruna ilk hareketi vermek

 B-) Su devir-daim'ini hızlandırmak

 C-) Yağ devir-daim'ini hızlandırmak

 D-) Hava filtresini temizlenmesini sağlar

 

 2-) Forklift ile geri geri 90 derece viraj alırken nasıl hareket edilir? 

 A-) Dönülecek köşeden 1 m kadar uzaklaşılır

 B-) Hız kesilir,korna çalınır

 C-) Ön teker köşeyi ortalandığında direksiyon çevrilir

 D-) Her üçü de doğrudur

 

 3-) Fren sisteminde hidrolik yağı çabuk eksiliyor ve frende bir zayıflık hissediliyorsa muhtemel arızalar ne olur? 

 A-) Hidrolik yağı buharlaşıyor

 B-) Fren lastiği ve rekorlardan yağ kaçırıyor

 C-) Fren balatası aşınmış

 D-) Fren yayları çok sert


 4-) Asansör gali zincirleri nasıl olmalıdır? 

 A-) Sürekli aşınma, uzama ve çatlaklık durumu kontrol edilmeli

 B-) Her ikiside aynı boyda olmalı

 C-) Her ikiside beraber değişmeli

 D-) Her üçüde doğrudur


 5-) Aydınlatma sisteminde bütün lambalar yandığı halde farlar yanmıyorsa arıza ne olur? 

 A-) Akü boşalmış akım vermiyor

 B-) Farların devresindeki sigortalar yanıktır

 C-) Far ampulleri yanık olabilir

 D-) Regülatör akımı ayarlamıyor


 6-) İşmakinesinde en çok kullanılan soğutma sistemi aşağıdakilerden hangisidir? 

 A-) Yağ soğutmalı

 B-) Hava soğutmalı

 C-) Su soğutmalı

 D-) Kuru soğutmalı


 7-) İş makinelerinde hidrolik yağı aşağıdakilerden hangisini tahrik eder? 

 A-) Paletlere

 B-) Lastiklere

 C-) Asansör ve pistonlara

 D-) Yürüyüş takımlarına


 8-) Dizel motorlarda yazın kullanılması gereken motor yağı çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? 

 A-) 10 numaralı motor yağı

 B-) 40 numaralı motor yağı

 C-) 140 numaralı motor yağı

 D-) Marfak_HD yağı


 9-) Akü kablolarının kutuplardan sökülme sırası ne olmalıdır? 

 A-) İlk önce eksi sonra artı sökülür

 B-) İlk önce artı sonra eksi sökülür

 C-) Her ikiside aynı anda sökülmelidir

 D-) Her üçüde doğru olabilir


 10-) Dizel motorda silindirlere önce ne girer? 

 A-) Mazot ve hava karışımı

 B-) Hava

 C-) Saf su

 D-) Hava benzin karışımı


11-) Forklift ile yük taşınırken çatallar nasıl olmalı? 

 A-) Çatallar yere paralel olmalı

 B-) Çatallar ve asansör geriye tit olmalı

 C-) Çatallar ve asansör ileriye tilt olmalı

 D-) Her üçü de doğrudur

 

 12-) Dizel motorlarda silindirlerin yanma odasına yakıtı basan elemanların isimleri nedir? 

 A-) Buji

 B-) Benzin pompası

 C-) Yakıt pompası

 D-) Enjektör

 

13-) İş makinelerinin hidrolik sisteminde kullanılması gereken yağ çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? 

 A-) 40 Numara yağ

 B-) 90 Numara yağ

 C-) 180 Numara yağ

 D-) 10 Numara yağ

 

 14-) Motor çalıştırıldığında ilk dikkat edilmesi icap eden husus ne olmalıdır? 

 A-) Motor ısısına

 B-) Yakıt seviyesine

 C-) Vites basıncına

 D-) Motor yağ basıncına

 

 15-) Kam milinin görevi nedir? 

 A-) Supapları zamanında açmak

 B-) Yakıt pompasına hareket vermek

 C-) Distribütöre ve yağ pompasına hareket vermek

 D-) Hepsi de doğrudur

 

 16-) İş makinelerinde en çok kullanılan şanzıman çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? 

 A-) Kara tip

 B-) Hidrolikli Tork konvektörlü

 C-) Düz tip

 D-) Santrifüjlü tip


 17-) Kuru tip hava filtresi temizlenirken en uygun metot aşağıdakilerden hangisidir? 

 A-) Su ile yıkayarak

 B-) İnce yağ ile yıkayarak

 C-) Mazotla veya benzinle yıkayarak

 D-) Basınçlı havaya tutarak temizlenir

 

 18-) Marş sisteminin görevi nedir? 

 A-) Motora ilk hareketi vermek

 B-) Motor çalışırken aküyü şarj etmek

 C-) Motorun rahat çalışmasını sağlamak

 D-) Motorun uzun ömürlü olmasını sağlamak

 

 19-) Kışın çalıştırılmayan iş makinesine uygulanacak olan önemli bakım hangisidir? 

 A-) Soğutma sistemindeki sular boşaltılır veya antifriz konulur

 B-) Motor yağı boşaltılır

 C-) Dişli yağları boşaltılır

 D-) Motor araç üzerinden sökülür

 

 20-) Dizel motorlarda yakıt içerisinde su var ise bundan en çok zarar gören parçaların isimleri nelerdir? 

 A-) Pompa ve enjektör elemanları

 B-) Benzin otomatiği ve bujiler

 C-) Yağ pompası ve yağ filtresi

 D-) Su pompası ve termostat

 

İŞ MAKİNASI OPERATÖR SORULARI-5

1) Forklift iş makinasında kullanılması gereken ataşman çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? 

 A-) Çatal bıçak

 B-) Dozer bıçağı

 C-) Angıl bıçak

 D-) Riper bıçak

 

 2-) Aşağıdakilerden hangisi hidrolik sisteminin bir elemanıdır? 

 A-) Hidrolik pistonlar

 B-) Şarj dinamosu

 C-) Marş motoru

 D-) Motor bloğu

 

 3-) Aşağıdakilerden hangisi hidrolik sisteminin bir parçasıdır? 

 A-) Kepçe

 B-) Bom

 C-) Hidrolik yağ pompası

 D-) Yürüyüş paletler


 4-) Marşa basıldığında marş motoru çalışmıyor ise önce nereye bakılır? 

 A-) Akü kutup başları kontrol edilir

 B-) Motor yağına bakılır

 C-) Radyatörün suyuna bakılır

 D-) Hidrolik yağına bakılır


 5-) Dört zamanlı motorlarda zamanlama sırası nasıldır? 

 A-) Emme-Eksoz-Sıkıştırma-Ateşleme

 B-) Eksoz-Emme-Sıkıştırma-Ateşleme

 C-) Sıkıştırma-Ateşleme-Eksoz-Emme

 D-) Emme-Sıkıştırma-Ateşleme-Eksoz


6-) İş makinalarında genel olarak hangi tip lastik kullanılmaktadır? 

 A-) Balon tip

 B-) Şamyerli tip

 C-) Düz tip

 D-) Dolu tip lastikler


 7-) Motor suyu kaynattığı zaman radyatör kapağı yerinden nasıl alınır? 

 A-) Kapak paçavra veya bezle tutulur hafif gevşetilir,soğutma sisteminin içindeki sıcak hava boşaltılır ve daha sonra kapak yerinden çıkartılır

 B-) Radyatör kapağı ani olarak yerinden alınır

 C-) Motor stop edilir soğuyuncaya kadar beklenir

 D-) Motora soğuk su dökülür


 8-) İş makinalarının mazot ikmali en uygun ne zaman yapılmalıdır? 

 A-) Motor çalışırken

 B-) Akşamdan yapılır

 C-) Sabahleyin işe çıkılırken yapılır

 D-) Zaman önemli değildir


 9-) Aşağıdaki parçalardan hangisi soğutma sisteminin bir parçasıdır? 

 A-) Yağ pompası

 B-) Karbüratör

 C-) Radyatör

 D-) Karter

 

 10-) İş makineleri dizel motorunda yakıt filitresi olarak aşağıdakilerden hangisi kullanılır? 

 A-) Primer ve sekonder filtreler

 B-) Havalı primer filtre

 C-) Sulu sekonder filtre

 D-) Torklu filtre

 

 11-) Egzost borusundan mavi duman çıkmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir? 

 A-) Motor su kaynatıyor

 B-) Motor yağ yakmasıdır

 C-) Motorun fazla yakıt yakmasıdır

 D-) Hava filtresi tıkalıdır

 

 12-) Aşağıdakilerden hangisi Forklift tipi iş makinesinin tanımı? 

 A-) Her çeşit malzemenin yükleme,boşaltma işini yapan makinedir

 B-) Yalnız yükleme işini yapan makinedir

 C-) Yalnız boşaltma işini yapan makinedir

 D-) Yalnız kazı işini yapan makinedir

 

 13-) Forklift tipi iş makinelerinde direksiyon hangi lastikleri kumanda eder? 

 A-) Ön lastikleri

 B-) Arka lastikleri

 C-) Ön ve arka lastikleri

 D-) Sadece debriyaja

 

 14-) Sıcak bir motora su nasıl konulur? 

 A-) Motor yüksek devirde çalışırken bol su konulur

 B-) Motor rölantide çalıştırılır ılık su azar azar,yavaş yavaş konulur

 C-) Motor rölantide çalıştırılır.Buzlu soğuk su konulur

 D-) Su koymaya gerek yoktur

 

 15-) Dizel motorun hava yapıp çalışmamasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir? 

 A-) Yağ filtresi temizlenmemiştir

 B-) Hidrolik yağ filtresi değiştirilmiştir

 C-) Yakıt filtresi sökülüp temizlenmiştir

 D-) Şanzıman yağı değiştirilmiştir

 

 16-) Forklift ile ileri sağa 90 derece viraj alırken nasıl hareket edilir? 

 A-) Dönülecek köşeye mümkün olduğu kadar yanaşılır(40 cm )

 B-) Hız kesilir,korna çalınır

 C-) Ön teker köşeyi ortaladığında direksiyon çevrilir

 D-) Her üçüde doğrudur

 

 17-) İş makinelerinde kullanılan yakıtların cinsine göre en çok kullanılan motor çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? 

 A-) Düz tip dizel motor

 B-) V tipi benzinli motor

 C-) Yıldız tipi motor

 D-) Boks tipi motor

 

18-) Forklift tipi iş makina larında aşağıdakilerden hangisi kullanılır? 

 A-) Draglan bom

 B-) Riperli bom

 C-) Asansör kazıkları

 D-) Kafesli bom

 

 19-) Motor çalıştırıldığında ilk dikkat edilmesi icap eden husus ne olmalıdır? 

 A-) Motor ısısına

 B-) Yakıt seviyesine

 C-) Vites basıncına

 D-) Motor yağ basıncına

 

 20-) Akü kablolarının kutuplardan sökülme sırası ne olmalıdır? 

 A-) İlk önce eksi sonra artı sökülür

 B-) İlk önce artı sonra eksi sökülür

 C-) Her ikis ide aynı anda sökülmelidir

 D-) Her üçü de doğru olabilir

 

**************************************************************************************************************